Skip to Content

Verven met scheerschuim; schilderen & knutselen marmer tekening

Verven met scheerschuim; schilderen & knutselen marmer tekening

Verven met scheerschuim; Sinds ik nieuwe tubes met verf heb, mogen de kinderen weer wat vaker verven. Goed materiaal werkt toch wel zo fijn en deze waren echt heel goedkoop bij de Action en meteen heel veel kleurtjes.

Al merk ik wel dat ik toch een paar favorieten heb die wat harder gaan. En dat terwijl ik ze heb gekocht voor een andere diy waarvoor ik nog op de basismaterialen zit te wachten ;-) We gingen dus weer verven, maar niet zomaar verven, maar met behulp van scheerschuim.

Verven met scheerschuim

Je begint natuurlijk met het opstropen van de mouwen van je kind. Een knutselschort kan ook erg handig zijn. Ben je bang voor vieze kleding kan je er ook voor kiezen om je kind in badkleding in bad te laten verven.

Vervolgens spuit je een grote klodder scheerschuim op een ondergrond en laat je je kindje heerlijk ermee spelen. Figuurtjes maken, torentjes bouwen, tekeningen maken; laat het kind zijn fantasie maar gebruiken. Misschien heeft het scheerschuim ook nog wel een lekker geurtje? Dit heeft geen haast.

Als je klaar bent laat je een paar klodders verf in de scheerschuim vallen; met een stokje of kwast kan je dit door de scheerschuim verspreiden. En er tekeningen mee maken.

Als dit klaar is ‘stempel’ je heel voorzichtig een vel papier of canvas in het gekleurde scheerschuim.

Daarna laat je dit heel lang drogen. Eventueel kan je het sprayen met een lak zodat het goed blijft zitten.

Benodigdheden

Voor deze activiteit heb je nodig:

  • Scheerschuim
  • Diverse kleuren verf
  • Vel(len) papier

Ik bood deze activiteit aan in een bak op een lichttafel. Maar je kan hem ook prima op de keukentafel doen op een placemat of een vuilniszak (wel eerst even vastplakken).

Lekker spelen

100 tips en voorbeelden van het spelen met de lichttafel - Mamaliefde.nl

Dat is eigenlijk de basis; het spelen. Je spuit een deel van de fles scheerschuim leeg in de bak en laat daar je kind mee ontdekken en spelen. Gewoon even lekker voelen aan het materiaal, ruiken want de meeste scheerschuimen hebben toch wel een bijzonder geurtje. Uitspreiden of juist torentjes bouwen. Tekeningen maken en ga zo maar door.

marmer verftekeningen maken met scheerschuim - Mamaliefde.nl
Verven met scheerschuim; schilderen & knutselen marmer tekening - Mamaliefde

Mocht de concentratie afnemen kan je een nieuwe element toevoegen; namelijk de verf. Hiervoor spuit je een paar klodders verf in de verfbak in kleurtjes die je mooi vindt. Je zou ook voedingskleurstof kunnen gebruiken maar ik ben dan toch bang dat het aan de handen blijft zitten.

Al snel zullen de kleuren gaan mengen met het scheerschuim en brengt dat een heel nieuwe dimensie aan het spel.

marmer verftekeningen maken met scheerschuim - Mamaliefde.nl

Ook nu is het gewoon weer lekker laten spelen totdat de kleurtjes lekker door elkaar beginnen te komen. Dan kan je het spel tijdelijk onderbreken door er een vel A4-papier in te ‘dompelen’.

Tenminste er zachtjes op drukken en vervolgens weer weghalen om te laten drogen. Met het scheerschuim kan gewoon verder gespeeld worden zodat er weer nieuwe patronen gemaakt kunnen worden.

100 tips en voorbeelden van het spelen met de lichttafel - Mamaliefde.nl

De verf door het scheerschuim zorgt nu voor een gemarmerd effect. Het voordeel hiervan is ook dat het papier niet heel vochtig wordt en er geen bergen scheerschuim op zitten. Als het is opgedroogd, eventueel even afkloppen omdat het opgedroogde scheerschuim poederig kan worden, en klaar is je gemarmerd papier. Ook erg leuk om cadeautjes mee in te pakken!

marmer verftekeningen maken met scheerschuim - Mamaliefde.nl

Als alternatief, of als je kind echt niet van vieze vingers houdt, kan je ook een stok gebruiken waarmee je de verf door het scheerschuim mengt. Dan krijg je weliswaar niet snel een gemarmerd effect maar zou je wel makkelijker ‘echte’ tekeningen kunnen maken.

Verven met scheerschuim; schilderen & knutselen marmer tekening - Mamaliefde

Heb jij wel eens geverfd met scheerschuim?

Linda van Aken