Skip to Content

Snail mail ideeën en spulletjes; post versturen voor en door kinderen

Snail mail ideeën en spulletjes; post versturen voor en door kinderen

Snail mail betekent, letterlijk vertaald, slakkenpost. Het heeft deze naam gekregen omdat snail mail post is die in de brievenbus wordt bezorgd, wat wel eens wat dagen in beslag kan nemen. Je kunt snail mail versturen naar bekenden, zoals familie of vrienden, maar het is ook een mogelijkheid om nieuwe contacten te maken.

Vroeger schreef men brieven naar penvrienden; snail mail komt deels op hetzelfde neer, maar dan is het creatieve aspect veel belangrijker dan de inhoud van de brief of kaart.

Het is de bedoeling dat je er een soort kunstwerkje van maakt, dat je vervolgens naar iemand opstuurt. Denk aan een leuke kaart, tekening, zelfgemaakte envelop, versierd met bijvoorbeeld washi tape en stickers; je kunt je creativiteit helemaal de vrije loop laten gaan!

Wat is er nou leuker dan echte post krijgen in je brievenbus? Tegenwoordig doen we al zo veel digitaal, waardoor we denk ik juist echte kaartjes en brieven veel meer waarderen.

Lees ook: Cadeautje per post versturen

Hoe werkt snail mail?

Snail mail bestaat uit meerdere projecten. Je kunt kaartjes sturen, maar er zijn ook projecten waarbij een heel schriftje of boekje door meerdere mensen wordt gevuld met creativiteit.

Hieronder volgen enkele heel leuke ideeën om aan de slag te gaan met snail mail! Als je deze zoektermen invoert op Instagram, Pinterest en/of YouTube, vind je de meest geweldige en originele voorbeelden.

Pocketletter

Een pocketsheet is eigenlijk een insteekhoesje, maar dan met 9 vakjes. Je kunt hier dus meerdere kleine dingetjes in kwijt, om het vervolgens in een map te stoppen. Je kunt een pocketsheet ook kleiner knippen, bijvoorbeeld tot 3 stroken van 3 vakjes.

Omdat een pocketsheet doorzichtig is, kun je aan beide kanten iets kwijt. Denk bijvoorbeeld aan een leuke handgeschreven brief, met op de achterkant een mooie afbeelding. Daarna stuur je de pocketletter op naar één van je snail mail vrienden.

Postcrossing

Bij postcrossing worden kaarten uitgewisseld. Vaak gebeurt dit wereldwijd, dus je ontvangt ook heel originele dingen als je hier aan meedoet. Er is zelfs een website voor! Hier kun je een account aanmaken en kun je ook iets over jezelf vertellen, bijvoorbeeld wat je hobby’s en interesses zijn.

Je kunt hier bijvoorbeeld schrijven dat je veel van katten houdt, zodat je leuke kaartjes kunt ontvangen met katten. De website bepaalt aan wie jij een kaart gaat sturen, dus je hoeft niet zelf iemand uit te kiezen.

Je krijgt dan het adres van de ontvanger te zien en een Postcard ID die je op de kaart moet schrijven. Hiermee kan de ontvanger jouw kaart na aankomst registreren, zodat je weet dat deze is aangekomen.

Elke registratie zorgt ervoor dat de website jou uitkiest bij iemand anders om een kaartje naar te versturen, zodat jij zelf ook leuke post zult ontvangen!

Round Robin

Voor dit project zijn verschillende fora en groepen op Facebook. Het idee van dit project is dat een klein boekje of schriftje helemaal wordt gevuld met creativiteit. Het wordt steeds naar iemand anders doorgestuurd, en iedereen vult dan een aantal pagina’s.

Bij dit project wordt vaak wel bijgehouden bij wie de boekjes op dat moment zijn, en wie de volgende is aan wie het schriftje moet worden verzonden. Iedereen die meedoet heeft dus een eigen boekje of schriftje dat aan alle anderen wordt doorgestuurd.

Je kunt hierin bijvoorbeeld iets over jezelf vertellen of een bepaald thema kiezen, voordat je je schriftje doorgeeft. Jij krijgt zelf dus ook meerdere boekjes om in te vullen en door te sturen.

Aan het einde van het project, ontvang jij je eigen Round Robin boekje terug, gevuld met allerlei leuke tekst, tekeningen en nog meer.

Swappen

Swappen betekent ruilen. Je stuurt iemand een pakketje met allemaal creatieve spulletjes, en je krijgt van dezelfde persoon ook een leuk pakketje terug. Je kunt afspreken om je aan een bepaald gewicht te houden (zo zijn ook de verzendkosten gelijk), of een afgesproken bedrag waarvoor je allebei spulletjes aanschaft voor de ander.

Je kunt met elkaar een thema afspreken, of afspreken dat je bijvoorbeeld alleen stickers stuurt, of alleen kaarten.

Het is ook erg leuk om, als jullie allebei het pakketje van de ander hebben ontvangen, het samen uit te pakken tijdens het videobellen. Ook kun je natuurlijk foto’s of een filmpje maken van wat je hebt gekregen.

Travelling enveloppe

Een travelling enveloppe is een gevulde enveloppe die steeds doorgestuurd wordt. De enveloppe wordt dan gevuld met allerlei leuke creatieve spulletjes en naar iemand opgestuurd.

Deze persoon haalt eruit wat hij leuk vindt en graag wil houden, en vult de enveloppe weer aan met andere dingetjes. Er is een lijst om te bepalen aan wie de enveloppe daarna gestuurd moet worden.

Ook hiervoor zijn groepen te vinden, bijvoorbeeld op Facebook. Er kunnen wel regeltjes zijn, zoals het gewicht van de enveloppe, om te voorkomen dat iemand er meer uit haalt dan er terug in stopt, wat oneerlijk zou zijn voor de persoon die de enveloppe daarna ontvangt.

Travelling notebook

Een travelling notebook is eigenlijk een boekje of schriftje dat rondreist. Je schaft zelf een boekje aan en gaat op zoek naar mensen die er iets in willen schrijven, tekenen of op een andere manier willen versieren.

Je voegt dan wel een lijst toe met de adressen van de personen aan wie het daarna verstuurd moet worden. De laatste persoon op het lijstje stuurt het boekje weer terug naar jou.

Leuke projecten

Zelf was ik eigenlijk nog niet zo bekend met snail mail. Het is nu voor het eerst dat ik lees dat er hele websites en groepen voor bestaan, om het allemaal wat makkelijker te maken. Je hoeft in de meeste gevallen niet eens zelf iemand te vinden die met jou wil snail mailen; dit wordt allemaal al voor je bepaald.

Vooral postcrossing lijkt mij persoonlijk erg leuk, omdat je zo post verstuurt naar en krijgt van mensen over de hele wereld. Zo kom je nog eens aan unieke items!

Ook de travelling enveloppe klinkt erg leuk, omdat je zo eigenlijk de spulletjes die je zelf niet meer gebruikt kunt inruilen voor items die je wél leuk vindt.

Jisca