Skip to Content

Sweet table maken; taarten, cupcakes en hapjes in thema

Sweet table maken; taarten, cupcakes en hapjes in thema

Mijn dochter en ik houden allebei wel van lekker eten. Zodra ik een stap in de keuken zet komt ze me achterna. Zeker als ik ga koken of bakken wil ze ‘kijken’ wat een vrije vertaling is van helpen en vooral zoveel mogelijk overal aanzitten. Over het thema voor ons gezamenlijk verjaardagsfeestje en de bijpassende swet table hoefde ik dus ook niet lang na te denken.

Het werd een bakfeestje. Leuk voor kleine kinderen, en kan ook prima voor mama’s die dertig zijn geworden. In het kader van zoetekauwen worden niet geboren maar gemaakt hadden we natuurlijk lekkere hapjes gemaakt uit de oven voor op de sweet table.

De hele zaterdagochtend en deel van de middag hebben we samen in de keuken gestaan. Dit vond ze natuurlijk helemaal geweldig! Niet zoveel diversiteit als dat ik voorheen deed, maar wel alles samen zelf gebakken. Met een perfecte bijpassend center piece voor op de sweet table van de Kinderkookshop.

Recept kokosmakronen

De kokosmakronen zijn een van de eerste hapjes die we hebben gemaakt. Deze heb ik laatst al een keertje ‘proefgedraaid’ met wat kokos dat ik over had. Het recept hiervoor komt uit het kookboek ‘Koken zonder suiker’.

Het recept is zo ontzettend eenvoudig, je hebt alleen kokos, eiwit en honing nodig. Dat meng je door elkaar (hoeveelheden heb ik aangepast uit het recept) dan een twintig minuten in de oven zodat ze van die bruine randjes krijgen en klaar zijn ze.

We hebben nog een poging gedaan ze netjes te spuiten met een spuitzak, dat vonden de naden echter niet zo fijn. Met twee lepels en dan balletjes draaien is het ook prima te doen. Zelfs papa, die niet van kokos houdt, heeft deze gegeten.

Recept Merengue

Het recept voor merengues is eigenlijk ook heel eenvoudig. Je hebt hiervoor eiwit en suiker nodig. Dit mix je op hoge snelheid door elkaar zodat er een schuimige substantie ontstaat die je ondersteboven kan houden. Dit ging vrij makkelijk in de spuitzak zodat je rondjes kan spuiten.

Belangrijk is om onderling ruimte over te houden, ze willen nog wel eens uitvloeien. Hierdoor zag je de structuur van het spuitmondje na het bakken ook niet meer. Aan de mix hadden we een druppeltje roze vloeistof toegevoegd. Deze moeten een uur op 110 graden in de oven zodat ze vooral rustig uitdrogen.

Recept roomsoesjes

Terwijl we moesten wachten op de merengue die heel lang in de oven moet zijn we begonnen aan de roomsoesjes. Hiervoor hebben we gewoon kant en klare soesjes gebruikt. Die even dippen in de gesmolten chocolade en dan in de snoepjes. Als je dit door een driejarige zorgt dit voor klonters die zonder probleem in de mond van je kind verdwijnen ;-)

Recept bladerdeeghapjes

Normaal maak ik altijd heel veel bladerdeeghapjes. Dit keer heb ik het aantal beperkt tot aardbeienflappen, perenflappen (allebei variant op appelflappen) waarbij je het fruit klein snijdt, wat suiker erbij en in een driehoekje vouwt.

De buitenkant insmeren met ei voor een bruin kleurtje en dan tien minuten in de oven. Dit afgewisseld met hartige hapjes met spekjes en kaas.

Recept hartige clafoutis

Dit is echt een van mijn succesrecepten. Vorige maand deelde ik dat ik hier nog nooit van gehoord en nu is het een van mijn favoriete recepten. Het heeft misschien nog wel het meeste weg van een quiche maar dan zonder bladerdeeg. Zelf gebruik ik ook het liefste een vierkante bakvorm zodat je ze mooi in hapjes kan snijden.

Je begint met het maken van een beslag van eieren, melk, meel en peper en zout. Een deel hiervan giet je in een voorgevette bakvorm die je tien minuten in de oven zet. In die tien minuten snijdt je groentes die je lekker vind.

In dit geval paprika, zoete paprika, ui en tomaat in combinatie met spekjes. Deze verdeel je over de bodem. Dan giet je de rest van het beslag er overheen. Afmaken kan je met kaas en wat kruiden. Daarna nog een drie kwartier in de oven zodat er een heerlijke hartige taart uitkomt.

Recept verjaardagstaart

DIY: Sweet table - Mamaliefde

Nu heb ik overwogen om een verjaardagstaart te laten maken voor op de sweet table. Omdat ik ze meestal zelf maak was ik hier natuurlijk veels te laat mee. Dus moest ik toch zelf aan de slag. Een dag eerder had ik al de zes biscuits in verschillende kleuren gebakken. Dan hoefden we hem alleen nog maar samen op te maken.

De taart heb ik helemaal gevuld met witte botercrème zodat de kleuren nog beter uitkomen. Daarna de hele taart ermee ingesmeerd en bedekt met een laagje witte marsepein / fondant mix. Met een gekleurde topping was het idee om een randje te spuiten.

Helaas ging ook deze zak van Dr. Oetker open bij de naad zodat dit heel erg werd improviseren. Ik heb het geprobeerd een beetje te maskeren met marsepeinen roosjes. Tevreden was ik niet echt. De smaak daarentegen was prima. Niet te zoet of machtig.

Recept appeltaart

Vaak zorg ik voor twee taarten zodat je kan kiezen. Deze appeltaart heeft misschien nog wel het meeste weg van een tarte tartin. Ik heb alleen wel eerst de bodem gebakken en daarna de appels toegevoegd. Hiervoor heb ik een stevige cakemix gemaakt met ei, boter en zelfrijzend bakmeel.

Dertig minuten in de oven zodat de bovenkant nog wel een beetje zacht is (had ik eigenlijk nog korter moeten doen). In de tussentijd snijdt je de appels in plakjes. Deze steek je in het beslag en daarna bak je de taart af.

Om het ‘mooi’ te laten blijven heb ik een poging gedaan om dit met gelatine te fixeren. Dit was niet zo’n succes, de vochtige gelatine werd opgenomen door de cake.

Een tweede poging waarbij ik de taart eerst een nachtje in de vriezer had gezet om het daarna te geleien zorgde voor bevroren gelatine dat een beetje schilfert. Dit zou ik dus gewoon lekker achterwege laten.

Centerpiece

Zoals ik al aangaf in de inleiding was deze houten etagère het centerpiece van de sweet table. Ik had deze al even in huis omdat onze dochter een echte zoetekauw is, maar nog netjes in de doos omdat hij voor haar verjaardag was. Ze heeft ooit eens van een tante een houten ijsje gekregen waar ze nog steeds graag mee speelt.

Deze etagère staat vol met allerlei stukjes fruit, ijs en taart zodat iedereen kan aanschuiven. Dat was ook echt een succes. Al snel stond deze niet meer op de tafel maar werd er vrolijk mee gespeeld. Er werd netjes gedeeld zodat iedereen iets lekkers kreeg en er werd volop aan gelikt en in de mond gestopt.

Papa had al snel een kegelvormig raketijsje te pakken dat het ook prima deed als tol. Evenals een taartje met een bolletje er bovenop. Niet alleen de kinderen, maar ook de volwassenen genoten hier dus enorm van.

Maken jullie ook altijd zelf de hapjes voor op een sweet table een verjaardag?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)