Een medaille knutselen is niet alleen leuk om te doen, maar ook leuk om uit te delen. Bij een kinderfeestje kan je leuke wedstrijdjes houden, waarbij je bij ieder onderdeel een toepasselijk medaille weggeeft. Of je kind deelt medailles uit als traktatie op school of bij de sportclub.
Een ander idee is dat je op een feestje kinderen een medaille laat knutselen voor een ander kind (kan uiteraard ook op school) en dat die medaille dan iets aardigs zegt over dat kind. Koppel hierbij de kinderen wel zelf aan elkaar, zodat niet 1 kind heel veel medailles krijgt en een ander kind niks!
We geven hier voorbeelden van zelfgemaakte medailles, zodat jij of, nog leuker, je kind geïnspireerd aan de slag kan gaan!
Waarvoor gebruik je een zelfgemaakte medaille?
Zelfgemaakte medailles door de kinderen zelf kan je op veel manieren inzetten. Even in het kort een aantal voorbeelden:
- Traktatie
- Voor moeder- of vaderdag
- Voor een verjaardag met een tekst als ‘de liefste oma’
- Voor een vriendje of klasgenootje (zoals hierboven omschreven)
- Op een themafeestje rondom een sport is een medaille knutselen een passende activiteit
Hoe maak je een medaille?
Medailles zijn eenvoudig te maken op verschillende manieren. Je kunt kiezen voor een rondje van karton die je versiert en uiteraard maak je er een mooi lintje aan vast.
Maar je kunt ook alternatieve ideetjes gebruiken. Maak een medaille bijvoorbeeld van zoutdeeg!
Welke materialen kan je gebruiken?
Een rozet kan zonder lint, maar iedere andere medaille zal een lintje nodig hebben. Deze kan je kopen, zoals een leuk rood/wit/blauw lintje (bij bol.com), waardoor het net echt lijkt. Of ga voor andere versierlintjes.
De medaille zelf kan je o.a. maken van karton, klei, zoutdeeg, strijkkralen of zelfdrogend klei. Voor het versieren kan je aan het werk gaan met gekleurd papier, verf, stiften of bijvoorbeeld stickertjes.
Een rozet maken
Een rozet als medaille is een mooi cadeautje voor bijvoorbeeld moederdag. Maar eigenlijk kan het ook prima bij andere gelegenheden. Is de jarige een fan van paarden? Rozetten worden gebruikt bij de paardensport. Hierbij staat iedere kleur voor een bepaalde plek. Oranje is dan de eerste plaats, dus wil je iemand echt het gevoel geven dat hij of zij de beste is? Dan is in dat geval een oranje rozet de juiste kleur. Anders kies je uiteraard de kleur die je zelf het mooiste vindt…of de ontvanger.
Een gouden plak
Goud is uiteraard de mooiste medaille die je kunt winnen. Maar hoe maak je dit? Gebruik hiervoor zelfdrogende klei of zoutdeeg. Je kunt nu de afbeelding erin graveren met een stokje en vervolgens gebruik je goudverf om de juiste kleur erop aan te brengen. Of je maakt een setje van goud, zilver en brons…
Van karton voor vaderdag
Koop ribbelkarton of snij het uit een verpakking. Kies voor een mooi lintje en bedenk een mooi opschrift voor papa (of wie dan ook)! Eigenlijk heel simpel, maar wel heel leuk voor je kind om te maken én te geven!
Een prachtig medaille om op te spelden
Het voorbeeld is weer voor papa, maar natuurlijk kan het net zo goed gemaakt worden voor mama of opa/oma. Met twee bierviltjes en vouwbaadjes maak je deze leuke medaille. Natuurlijk heb je ook lijm en een lintje nodig én een nietmachine. Als papa draag je deze medaille uiteraard met trots!
CD’s als medaille
Oude cd’s kan je prima gebruiken als ondergrond voor de medaille. Versier 1 kant met gekleurd papier, stickers en een mooie tekst! En eigenlijk ben je dan al klaar. Vergeet natuurlijk het lintje niet!
Rozet van papier
Een rozet simpel vouwen van gekleurd papier hoeft niet ingewikkeld te zijn. Op het rondje in het midden schrijf je wat de prijs inhoudt! Kies voor mooie kleuren, die passen bij de jarige of de wedstrijd die gewonnen is.
Een lekkere medaille
Deze medailles zijn eigenlijk vooral leuk om bijvoorbeeld mee te geven na een kinderfeestje met een sportthema. Uit gekleurd glitterkarton knip je een leuke vorm en je plakt hier een mooi lintje aan. Vervolgens plak je op het karton een klein reepje of ander snoepke in een papiertje.
Glitterkarton
Uiteraard is glitterkarton prachtig om te gebruiken voor de medaille. Zo’n voorwerp moet immers schitteren om het echt leuk te maken. Karton wat een goudkleur of een zilverkleur heeft is niet moeilijk te vinden. Maar er zijn ook vellen in glimmend rood of groen, bijvoorbeeld. Je kunt het o.a. vinden bij winkels die spullen verkopen om kaarten te maken. En zeker als het tijd is voor de kerstkaarten. Voor de afwisseling zijn rode of groene (of blauwe…) medailles hartstikke leuk!
Met strijkkraaltjes
Met strijkkraaltjes kan je de leukste dingen maken. Ook medailles dus. Met een duidelijke 1 erop zie je zo dat het rondje een medaille moet voorstellen! Hoe het kind de rest van het rondje inkleurt mag hij helemaal zelf weten.
Natuurlijk kan je enkele voorbeelden maken, zodat ze die eventueel kunnen namaken. Wil je voorkomen dat de medaille direct breekt, kan je ervoor kiezen om het op een kartonnetje te plakken als het klaar is. Dan kan je ook meteen het lintje tussen het kartonnetje en de strijkkraaltjes netjes weggewerkt vastplakken.
Olympische Spelen
Zijn de Olympische Spelen er? Dan hoort je kind niets anders dan hoeveel medailles welk land nu weer heeft gewonnen. Zelf zo’n medaille knutselen kan dan heel leuk zijn. Maar ook als je het als thema voor het kinderfeestje gebruikt.
Natuurlijk kan je het eveneens aangepast gebruiken voor een ander groot sportevenement, zoals het WK of EK voetbal, bijvoorbeeld. In dit filmpje kan je zien hoe je zo’n mooie gouden, zilveren of bronzen plak moet maken!
Deksels verzamelen!
Waarom je dat zou doen? Heel simpel: omdat je er de leukste medailles van kunt maken! Laat ieder kind lekker helemaal zijn eigen gang gaan. Zorg voor diverse verschillende soorten knutselmateriaal en ieder kind zal zijn eigen unieke plak maken. Leuk om naar te kijken, leuk om weg te geven of stiekem zelf te houden! Want jezelf een prijs mogen geven voor iets waar je trots op bent is misschien best wel eens een goed idee om te doen in het kader van zelfvertrouwen kweken!
Eetbare medaille
Medaille maken van kosteloze materialen
- Lint
- Ronde dop / deksel (zelf heb ik het deksel van een pringlesbus gebruikt)
- Papier
- Marker
- Kleurpotloden
- Lijm
Werkwijze:
- Laat je kindje een papiertje vol tekenen, het makkelijkst werkt als je nog niet geknipt hebt, zodat je het gebied waar het meest getekend is kan uitknippen.
- Trek het deksel (viltje, dop of wat je ook hebt) over op papier.
- Knip twee rondjes uit.
- Plak deze vast aan beide zijden van de medaille.
- Maak een gaatje in de medaille, haal daar het lintje door.
- Op de achterkant een grote 1 tekenen.
- Klaar om trots door je eigen #1 gedragen te worden.
Zelf zoutdeeg medailles maken
- ingrediënten zoutdeeg
- schaar & rietjes
- evt. verf / crepepapier
- touw
Recept zoutdeeg
- Meng de bloem, zout en water in een kom.
- Giet vervolgens de olie erbij (zorgt ervoor dat het niet gaat plakken).
- Kneed het door elkaar tot een NIET plakkerig, stevig deeg, Veerkrachtig en soepel. Als het teveel kleeft doe je er extra meel bij anders droogt het niet, is het te droog iets meer water anders gaat het scheuren.
- Eventueel kan je wat plakkaat verf alvast door het deeg mengen. Of het met nat crêpe papier kleuren. Natuurlijk kan het ook na afloop gelakt en geverfd worden.
- Zet de oven aan op 100 graden om voor te verwarmen.
- Laat je kindje lekker spelen met het zoutdeeg, omdat er geen giftige stoffen in zitten is het niet erg als het in de mond gaat.
- Eventueel kan je wat koekjesvormen gebruiken om vormpjes uit te steken, of met een glas rondjes maken.
- Knip vervolgens een rietje in stukjes, door deze in het deeg te prikken maak je gaatjes.
- Als de figuurtjes klaar zijn kunnen deze op een bakplaat in de oven op lage temperatuur om te drogen (niet om te bakken).
- Deeg wat over is kan bewaard worden in een afgesloten plastic zak (handig die Ikea afsluitbare boterhamzakjes hier).
- Als je de rietjes verwijdert kan je er een touwtje door halen en heb je een medaille.
- Tip; Zo kan je ook heel handig een handafdruk maken zonder gips.
Knutselen jullie wel eens met zoutdeeg?
Knutselen
- Knutselen met kinderen
- Knutselen met peuters & kleuters
- Knutselen met meiden
- Knutselen met jongens
- Knutselspullen voor kinderen
- 3D knutselwerkjes met kinderen
- Aftelkalender maken
- Bloemen knutselen
- Bloemenkrans maken
- Boekenlegger knutselen
- Boot knutselen
- Feestmuts maken
- Geld vouwen
- Hoed knutselen
- Kaarsen maken
- Kijkdoos maken
- Kroon maken
- Lampionnen knutselen
- Maskers knutselen
- Macrame knopen
- Medailles knutselen
- Monsters knutselen
- Muziekinstrument knutselen
- Opa & oma knutselen
- Open haard knutselen
- Pinata maken
- Pokemon knutselen
- Potten bakken met kinderen
- Sieraden maken
- Snail mail knutselen
- Sneeuwpop knutselen
- Solar lights knutselen
- Stempels knutselen
- Strijkkralen voorbeelden
- Stoomboot knutselen
- Verjaardagskroon maken
- Verven met peuters en kleuters
- Vliegtuig vouwen
- Voetafdruk maken
- Vriendschapsarmbandjes knutselen
- Vuurwerk knutselen
- Water marbling met verf / nagellak
- Herfst decoraties voor in huis - 2 October 2024
- Kruiden decoratie voor binnen en buiten in de tuin - 30 September 2024
- Tips om je tuin gezellig te maken - 28 September 2024