Skip to Content

15x Boekenlegger maken

15x Boekenlegger maken

Houdt je kind van lezen? Of zoek je naar een cadeautje voor iemand die van lezen houdt? Dan is een boekenlegger (of bladwijzer) maken een heel leuk idee.

Ook om bijvoorbeeld met moeder- of vaderdag cadeau te doen. Je kunt het simpel houden of er juist een heel kunstwerk van maken.

Een heerlijke activiteit met de kinderen…of om lekker zelf bezig te zijn! We zochten leuke voorbeelden waarmee de kinderen aan de slag kunnen. En uiteraard dus ook die je zelf kunt maken.

Met ijsstokjes!

15x Boekenlegger maken - Mamaliefde

Hoe simpel wil je het hebben? Spaar of koop ijslollystokjes. Je schrijft er een leuke tekst op. iRead staat er hier op (met een knipoog naar de iPad op de manier hoe het geschreven is…). Maar je kunt er natuurlijk ook andere teksten op schrijven. TOT HIER, bijvoorbeeld. HIER BEGINNEN kan ook.

Net wat jij leuk vindt. Lezen jullie met meerdere hetzelfde boek? Of tijdschrift? Geen probleem, dan schrijf je dus je naam erop! Versier het stokje verder met tekeningetjes, stickertjes of andere grappige details.

Met pijltje

15x Boekenlegger maken - Mamaliefde

Hoe leuk is deze boekenlegger die niet alleen bijhoudt op welke pagina je bent, maar ook welke regel. Ideaal voor mensen die moeite hebben met lezen / dyslexie.

Karton en een touwtje

15x Boekenlegger maken - Mamaliefde

Nog een heel eenvoudige manier, maar je kunt het zo gek maken als je zelf wilt natuurlijk. Koop stevig karton en snijd hier je boekenlegger uit. Vervolgens kun je hier een mooie afbeelding op plakken, natuurlijk gewoon het karton laten verven of met stickers beplakken. Hang er een mooi koordje aan en klaar! Wil je het nog mooier maken, dan hang je aan het koordje nog een bedeltje, een mooie kraal of je maakt zelf een gelukspopje.

Van oude boekenkaften

15x Boekenlegger maken - Mamaliefde

Eigenlijk komt het een beetje op hetzelfde neer als bovenstaand idee. Alleen gebruik je nu de rug van een oud boek! Staat natuurlijk heel mooi en is zeker een aanrader als je de boekenlegger aan een echte boekenwurm geeft! Je zou ook uit oude boeken een stuk pagina kunnen knippen en dit om een stukje karton kunnen plakken!

Plastificeren

15x Boekenlegger maken - Mamaliefde

Nog een aanvulling op het stukje karton: is je karton mooi beplakt of beschreven? Zorg dat het mooi blijft en wel tegen een stootje kan door het te plastificeren! Staat meteen heel anders.

Boekenlegger borduren

15x Boekenlegger maken - Mamaliefde

Houd je zelf van borduren? Dan is het maken van een boekenlegger misschien voor jou wel het leukst als je het met borduren combineert. Je kunt er boeken op borduren. Maar uiteraard kun je ook heel andere patroontjes gebruiken. Telpatronen vind je op veel plekken en ieder kleine afbeelding die op de breedte van je boekenlegger past, is geschikt. Maak je er één met allemaal kleine kattenkopjes erop, bijvoorbeeld, of kies je toch voor een stapel boeken zoals bij deze afbeelding van Pinterest?

Book buddies

15x Boekenlegger maken - Mamaliefde

Met een paperclip maak je leuke ‘book buddies’. Op de paperclip maak je met wol en oogjes een leuk ‘beestje’, welke je book buddie is. De paperclip kan om het papier geschoven worden en de buddie steekt dan boven het boek uit. Niet moeilijk, wel heel leuk! En hoe vrolijker de kleurtjes wol zijn die je gebruikt, hoe gezelliger het wordt!

15x Boekenlegger maken - Mamaliefde

Ook gezellig zijn de ‘rupsjes’ (of zijn het boekenwurmen?) die je op een ijslollystokje plakt. Heerlijk kinderlijk en daarom juist zo leuk. Uiteraard kun je hier prima mee variëren. Andere dingen aan de bovenkant van het stokje plakken is gewoon prima.

Een boekenwurm boven en onder je boek!

15x Boekenlegger maken - Mamaliefde

Maak een wurm die zowel boven als onder je boek uitsteekt! Dit kan natuurlijk op veel manieren. Door aan twee kanten van een touwtje iets te maken bereik je het effect alsof het lijkt of de boekenwurm in zijn geheel door je boek heen kruipt. Aan de ene kant komt dus het hoofdje, aan de onderkant een stukje staart. Hoe je dit maakt, is helemaal aan jou. Je kunt het van klei maken, waar je dus een draad in vast maakt. Of je maakt bovenaan het hoofdje op een ijslollystokje, waar je een draad aan maakt. Kralen onder aan de draad vormen dan een staartje.

Vilt en draad

15x Boekenlegger maken - Mamaliefde

Je kunt het ook nog eenvoudiger houden. Door met kralen en bijvoorbeeld wat mooie linten erdoor te werken, heb je ook al heel simpel een mooie boekenlegger! Vind je dat wel erg simpel? Combineer het draad dan met vilt! Het vilt knip je eenvoudig in een leuke vorm. Ga je voor hartjes, de vorm van een boek of een gezellig kopje thee?

Het leuke is dat je bij een kopje thee het theezakje nabootst. Hang aan de ene kant van het draadje een stukje vilt die lijkt op het theelabeltje aan je theezakje. Het draadje loopt dan uit in het kopjesvormpje. Zo lijkt het net of je een theezakje in je kopje hebt zitten! Vindt oma het heerlijk om te lezen met een kopje thee? Dan is dit een prachtig cadeautje voor haar.

Hoekjes

15x Boekenlegger maken - Mamaliefde

Een andere vorm van een boekenlegger zijn deze driehoekjes. Je hoeft de hoekjes van je favoriete magazine niet meer om te vouwen om te weten waar je was gebleven. Je maakt een boekenlegger in driehoeksvorm, die je om de hoek van de pagina kunt schuiven. Een totaal ander idee, maar daarom juist zo leuk! Met een leuke tekst erop maak je het extra leuk.

Hoe vouw je een driehoekje?

15x Boekenlegger maken - Mamaliefde

Nu is dat allemaal heel leuk natuurlijk, maar dan moet je wel weten hoe je dit moet vouwen! Hier, bij Pinterest kun je dit aan de hand van de afbeeldingen goed zien. Kies voor een mooie kleur, vouw de basisvorm en het versieren kan beginnen!

Kawaii Boekenlegger

15x Boekenlegger maken - Mamaliefde

Ook deze boekenleggers schuif je om de pagina van je boek. In het filmpje wordt duidelijk uitgelegd hoe je het papier moet vouwen! En vervolgens versier je hem uiteraard gewoon zoals jullie dat leuk vinden! Je kunt kiezen voor Kawaii maar een leuk dierenkopje is vanzelfsprekend ook prima. Of maak je eigen monstertjes! Dit filmpje vind hier.

Met vormpjes

15x Boekenlegger maken - Mamaliefde

Of kies voor mooie vormen op het papier, zoals een hartje of een ander symbool dat je leuk vindt. Een zon, een ster of misschien vind je een maan juist wel mooi?

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)