Skip to Content

Barbie kleding maken; zelf een barbiejurk maken met kinderen

Barbie kleding maken; zelf een barbiejurk maken met kinderen

Nu we wat meer thuis zitten merk ik dat de kinderen een stuk creatiever worden, letterlijk en figuurlijk. Natuurlijk kun je ze de hele dag voor een beeldscherm plaatsen, en we zijn ook zeker wel een stuk relaxter daarin. Maar niet de hele dag.

En na een paar minuten vervelen komen ze dan op de leukste ideeën. Zo bedacht dochter dat ze graag wilde naaien, want een klasgenootje kon dat ook.

Dan is het natuurlijk fijn om klein te beginnen, dus werd het idee om een barbie jurkje te gaan maken. Zogezegd, zogedaan en heel eerlijk; zelfs ik ben trots op het resultaat ;-)

Materiaal kiezen; waarom een barbie jurk van vilt?

Nu kun je natuurlijk het beste kleding maken van stof, maar als je gaat oefenen met naaien kan dat erg lastig zijn omdat stof heel flexibel is. Daarom hebben we gekozen om met vilt te gaan werken.

Vilt rafelt niet, dus je hoeft niet netjes alle randjes en zomen af te werken, je kan het makkelijk in patroon knippen en het is ook zeker een makkelijke stof om met een naald doorheen te prikken.

En doordat het wat stugger is dan stof, maar nog wel flexibel heeft het resultaat ook meteen mooi een vorm.

Patroon maken

Barbie kleding maken; zelf een barbiejurk maken met kinderen - Mamaliefde

Voordat je kan beginnen met naaien heb je natuurlijk een patroon nodig. Na wat gezocht te hebben tussen afbeeldingen op Google kwam ik het idee tegen om zelf je eigen patroon te tekenen. In eerste instantie leek het me makkelijk om een rok te maken, toen ik zelf leerde naaien bij mijn oma heb ik ook een barbierok gemaakt.

Maar toen ik het voorbeeld zag van een jurkje was dat nog veel makkelijker. Hiervoor vouw je een A4 door midden en knip je in het midden een halve cirkel uit zodat er een rondje ontstaat. Deze knip je aan een kant in zodat je hem over het hoofd van een Barbie kan vouwen.

Vervolgens teken je het patroon van de jurk uit, het voorbeeld dat ik vond was vrij rechttoe rechtaan, een soort T-silhouet. Maar dochter wilde graag een wat zwieriger jurkje en van die lange vleermuismouwen.

Barbie kleding maken; zelf een barbiejurk maken met kinderen - Mamaliefde

Nadat het patroon is getekend trek je het weer uit. Nu kan je dat meteen uitknippen, maar het leek me verstandiger om het nog een keer doormidden te vouwen, recht door het midden zodat er een A5-formaat overblijft.

Als je nu één kant uitknipt heb je ook echt een symmetrisch jurkje. Daarna vouw je hem open. Trek je hem aan over het hoofd van de Barbie en kun je hem met plakband dichtplakken langs de naden.

Al snel bleek dat we hem iets te strak hadden gemaakt rondom de middel en hij daar wat breder moest. Ook de mouwen waren iets te lang, maar die kun je later altijd nog op de juiste lengte knippen.

De rok zelf was ook erg wijd, met papier viel dat op maar ik besloot dit toch ook zo over te nemen in het definitieve patroon zodat het een echte zwierige rok zou worden. Wel hebben we hier aan de onderkant een ronding in geknipt zodat de pasvorm beter is.

Nu het patroon definitief was konden we het overtrekken op het vilt en dat uitknippen. Ook hier vouwden we het weer dubbel in vieren zodat je een symmetrisch jurkje overhoudt.

Vervolgens knip je in het midden een klein cirkeltje uit voor de nek en een inkeping aan wat de achterkant wordt. Even checken op de pop en daarna konden we gaan naaien.

Naaien maar

Barbie kleding maken; zelf een barbiejurk maken met kinderen - Mamaliefde

Omdat het de eerste keer is heb ik haar eerst voorgedaan hoe ze het beste kon naaien met een eenvoudige steek (geen idee hoe ze allemaal heten).

Hiervoor deed ik zelf de aanhechting (even paar keer op dezelfde plaats een steek zetten) en daarna laten zien hoe je hem iets verder insteekt en dan door het vorige gat terug zodat je aan beide kanten een draad ziet lopen.

Na een paar steken heeft ze het verder geoefend. Daarna heeft manlief haar nog een andere steek laten zien waarbij je lust om de randen heen, dus iedere keer vanaf de ene kant er in, de andere kant eruit en dan ernaast nog een keer.

Met veiligheidsspelden (omdat die niet prikken) heb ik vervolgens de randjes ‘vastgezet’ zodat dit niet zou gaan schuiven tijdens het naaien. Dit deed ik wel ‘binnenstebuiten’ met de penstrepen aan de binnenkant zodat die niet zichtbaar zijn.

Daarna was het tijd voor het echte werk. Zelf weer even aangehecht en daarna haar zelf verder laten naaien. Soms moest ik wel even helpen omdat de draad in de knoop zat maar het ging best lekker. Het hele jurkje naaien aan beide kanten was echter iets teveel van het goede.

Time to shine

Barbie kleding maken; zelf een barbiejurk maken met kinderen - Mamaliefde

Als je klaar bent kan het jurkje weer omgekeerd worden en aangetrokken worden. Eventueel kun je er voor kiezen om bij de inkeping aan de achterkant een drukknoopje te zetten of een zogenaamd houtje-touwtjesluiting met een kraal, maar wij hebben het zo gelaten.

Met het aantrekken is het wel handig om de handen in de lucht te steken zodat je die in de mouwen kan steken en dan verder aantrekken.

Om het af te maken, knipten we nog een smal strookje als ceintuur en klaar is de jurk. Eventueel kan je er nog voor kiezen om bloemen of andere decoratie op de jurk te naaien of te plakken met textiellijm. Soms geldt echter less is more, dus wilde dochter het zo houden.

Zoals ik al aangaf, stiekem ben ik zelf ook wel tevreden over dit zondagmiddag antivervelingsprojectje. Dus mocht je nog op zoek zijn naar een leuk idee…

Linda van Aken