Skip to Content

Voetafdruk & handafdruk baby / kind maken met gips of verf

Voetafdruk & handafdruk baby / kind maken met gips of verf

Het is zo leuk als een herinnering aan de babytijd en aan hoe klein alles aan je baby was, maar ook om als cadeautje weg te geven aan oma en opa: een voetafdruk of een handafdruk van de baby. Een persoonlijker cadeautje kan een (groot-)ouder zich niet wensen! Hoe je zo’n afdruk maakt? Dat kan op verschillende manieren. En je kan nog meer doen met de afdruk!

Handafdruk maken met verf

De meest eenvoudige manier is natuurlijk het voetje of handje in de vingerverf stoppen en deze afdrukken op een vel papier. Goed het handje (of voetje) weer wassen en klaar… Maar dan kun je hier nog altijd wel van alles mee doen.

Je kunt de afdrukken op een groot vel maken en hier bijvoorbeeld ook de geboortegegevens op een mooie manier bij schrijven, net als een foto van het allereerste begin. Zo krijg je een uniek alternatief voor een geboortetegel.

Mooi voor in de babykamer of op je eigen slaapkamer. Of je hangt het voluit in het zicht in je kamer, natuurlijk. Het leuke van verf is dat je de kleuren kunt aanpassen aan wat je ermee gaat doen. Want waarom moet het altijd roze of blauw zijn?

Je kunt het ook gebruiken als de voorkant van een map met foto’s, verslagen of herinneringen aan het eerste jaar. Je kunt het klein houden en de afdrukken uitknippen voor in het babyboek. Of verras opa of oma met een afdruk in een klein lijstje, met een fotootje erbij.

Gipsafdruk

Je kunt de voetjes ook op dezelfde manier afdrukken, maar dan in het gips. Hier zijn setjes voor te koop, waarbij je de voetjes en/of handjes dus even in het gips duwt. Leuk om aan de muur te hangen!

Het handje op het gips

Ook een gipsafdruk maken, maar dan zo dat de handjes (of voetjes) er niet in liggen, maar er bovenop: ook dat kan.

Maak een vierkant van latjes (dit timmer je aan elkaar vast) en zorg voor een vlakke ondergrond waar je dit vierkant plat oplegt. In het vierkant strooi je speelzand. Dit moet vlak gestreken worden. Nu pak je het handje of voetje van je baby (kind) en maak hiermee een afdruk in dit zand.

Soms kan het beter werken als het zand een beetje vochtig is. Het gips giet je nu in de mal van zand. Laat het minimaal een nacht drogen (of kijk op de verpakking van het gips hoeveel tijd het nodig heeft!) en dan is het nog een kwestie om heel voorzichtig het houten frame en het zand te verwijderen. Je kunt het zand er ook voorzichtig afspoelen.

Met zoutdeeg

Hetzelfde effect maar dan maak je het gewoon zelf: een voetafdruk maken met zoutdeeg. Zoutdeeg maak je met een halve cup zout, halve cup bloem en een kwart cup water. Dit moet je even goed met elkaar mengen, zodat het een deeg wordt wat geen klonten meer heeft.

Natuurlijk laat je dit niet eten! Want het zoutgehalte is veel en veel te hoog. Maar voor een afdruk is het prachtig. Maak van het deeg een stevig plakkaat, welke dus zeker niet te dun moet zijn. Hoe dikker je het houdt, hoe steviger en dus minder kwetsbaar. Je kunt nu de voetjes in het klei drukken (of de handjes natuurlijk).

Vervolgens kun je het nog versieren met andere tierelantijntjes door met een stokje dit erin te krassen. Ook kun je er zo een datum opzetten of de naam van de baby. Net wat jij leuk vindt. Nu is het enkel nog een kwestie van laten drogen. Dit kan gewoon zo, maar het kan veel sneller door het in de oven te zetten.

De oven laat je tot 100 graden verwarmen. Hoelang het duurt voor het droog is, hangt uiteraard af van de dikte van het deeg. Maar dit kan wel tot zo’n 3 uur duren! Regelmatig even checken dus.

Op een mok of bord

Je kunt ook kiezen voor speciale verf en zo een mok of een bord versieren met een handafdruk of voetafdrukje. Omdat het babyhuidje nog erg kwetsbaar is, moet je wel even opletten of dit wel kan.

En uiteraard goed wassen daarna. Maar het is wel een heel leuk cadeau voor bijvoorbeeld een verjaardag of vader/moederdag.

Gipsen beeld (laten) maken

Bodycasting is een heel mooie manier om nog dagelijks te mogen genieten van het knuistje of het voetje van je kleine baby. Bij Bodycasting wordt er een mal gemaakt van huidvriendelijk materiaal (bijvoorbeeld siliconen).

Door deze mal te gebruiken wordt er dus een afdruk van het handje of het voetje gemaakt die precies zo is als in het echt. Net zo groot en exact dezelfde rimpeltjes. Een prachtig beeldje om te koesteren op een mooie plek in huis.

En leuk om later, als je kind groot is, nog eens dat knuistje te vergelijken met zijn of haar grote mensenhand! Er zijn bedrijven die dit voor je doen. Je maakt een afspraak en het beeld wordt dus professioneel voor je gemaakt. Maar je kunt het ook minder professioneel aanpakken en zelf een mal maken. En deze vervolgens met gips vullen.

Hiervoor zijn bodycastingsets te koop (hier) voor thuisgebruik. Minder kostbaar, leuk om te doen (ook met bijvoorbeeld twee handjes van beide kinderen die elkaar vasthouden), en als het mislukt is de prijs te overzien en doe je het gewoon nog een keer.

Dat een professioneel gemaakt beeld van een andere kwaliteit zal zijn, is dan wel weer de andere kant natuurlijk.

Als sieraad!

Heel mooi en dierbaar: een ketting met een hand- of voetafdrukje van je kindje. Ook dat kan. Het zal per aanbieder anders zijn, maar meestal maak je eerst zelf een afdruk van het voetje (of handje) en deze stuur je op naar de goud- of zilversmid.

Vervolgens wordt deze afdruk in het edelmetaal gegraveerd. Heel persoonlijk! Zo kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om er een naam bij te laten zetten.

Maar er zijn ook nog andere manieren, zoals het toesturen van de afdrukken. Deze wordt dan in een verzilverde hanger gemonteerd waarna er een glazen cabochon overheen geplaatst wordt. Zo is de afdruk goed beschermd.

Minder kostbaar, wel erg mooi! Uiteraard zijn dit maar twee manieren, maar lang leve internet. Met een beetje zoeken op ‘handafdruk ketting’ komen de mooiste mogelijkheden naar voren.

Wil Cats
Volg me via: