Skip to Content

Kind alleen thuis na school, wat zijn geschikte afspraken?

Kind alleen thuis na school, wat zijn geschikte afspraken?

Je kind alleen thuislaten? Die vraag kan een verhitte discussie opleveren. Want de meningen hierin zijn nogal verdeeld. Maar als je kind dan zo ver is dat het alleen thuis mag zijn na school, wat zijn dan geschikte afspraken om te maken? En hoelang kunnen ze alleen blijven op hun leeftijd?

Wanneer mogen ze alleen thuisblijven?

Natuurlijk laat jij je kleintje niet alleen thuis. Maar er komt toch een dag dat het best even zou moeten kunnen. Maar wanneer dan? Natuurlijk zul je ook je eigen kind goed moeten peilen of dit verstandig is én of je zoon of dochter dat zelf wel durft. Maar er zijn wel richtlijnen.

  • Onder 7 jaar laat je je kind niet alleen. 
  • 8- en 9-jarigen kun je beter ook nog niet alleen thuislaten. Denk jij dat jouw kind dit wel aankan? Doe het dan nooit langer dan een half uur en enkel overdag.
  • 11- en 12-jarigen kunnen alleen blijven, maar doe dit maximaal 1,5 tot 2 uur. En overdag.
  • 13- tot 15-jarigen kunnen prima langer alleen zijn, maar niet in de nacht
  • Vanaf 16 jaar zou een kind prima alleen thuis kunnen blijven

Alleen blijven na school

Nu is het natuurlijk toch nog wel iets anders of je even snel een boodschap doet of dat je nog een paar uur aan het werk bent als zij uit school komen. Let goed op je kind of je denkt dat hij of zij het aankan om alleen te zijn na school. Kijk naar zaken als zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel.

Maar of je kind alleen thuis mag blijven hangt ook af aan de veiligheid rondom je huis. Is je kind 11 jaar of ouder dan zou het dus een optie kunnen zijn dat ze even alleen zijn na school. Als je kind het zelf wil én durft natuurlijk.

Maar het is wel slim om dan duidelijke afspraken te maken. Uiteraard zal hierin ook verschil zitten tussen een kind van 11 of 16…

Bouw het op

Zomaar van de één op de andere dag je kind alleen thuis laten blijven voor een paar uur is natuurlijk allesbehalve slim. Bouw de tijden dat je kind alleen is dan ook gewoon op.

Ga eerst alleen eventjes weg, voor een boodschap bijvoorbeeld of even een kopje koffie drinken bij de buurvrouw en laat je kind zo ervaren hoe het is om alleen te zijn. En om zelf te kijken of er geen gekke dingen gebeuren. Of laat ze zelfstandig van school naar huis fietsen.

Ook als je maar even weggaat is het slim om alvast afspraken te maken, want ook in die tijd kan er immers iemand opeens voor de deur staan. Wees er duidelijk in, maar probeer te voorkomen dat je kind daardoor juist bang wordt.

Pedagoog Simone Spanjaard vertelt in de Volkskrant dat je beter niet heel formeel de regels door moet nemen in een zwaar gesprek. Hiermee maak je het te spannend. Zorg ook dat er altijd iemand is die ze kunnen bereiken als er iets is en die dus in de buurt woont. Een buurvrouw zou ideaal zijn.

Welke regels stel je op?

Welke regels je opstelt hangt natuurlijk wel af van jouw woonsituatie. Woon je op een boerderij of in een flat in een niet zo’n veilige wijk? Dat kan behoorlijk veel uitmaken. Maar in het algemeen zou je kunnen denken aan de volgende regels:

  • Nooit opendoen voor iemand die voor de deur staat, in ieder geval niet voor een vreemde. Bedenk zelf of je kind wel mag opendoen voor een bekend iemand. Of misschien specifieker wel voor opa en oma, maar niet voor de vage bekende uit de straat… 
  • Wees duidelijk in waar je bent en wanneer je terug bent 
  • Wees duidelijk of je kind binnen moet blijven of wel buiten mag spelen (uiteraard afhankelijk van woonsituatie én de leeftijd van je kind)
  • Mag je kind bij een vriendje gaan spelen? En zo ja: bij wie mag dat dan? 
  • Wat mag er wel en niet uit de kast gepakt worden aan eten of drinken
  • Hoe zit het met het gebruik van beeldschermen?
  • Waar mag je kind eventueel zelf heen? Mag hij naar het park of naar een speeltuin in de buurt?

De middelbare scholier

Dat een puber vaker alleen thuis zal zitten, is niet vreemd. En niet erg, want hij of zij kan dan immers prima alleen zijn. Besef wel dat je puber ook zijn verhaal kwijt wil en dat het ook wel fijn is om enigszins in de gaten te kunnen houden wat ze doen (of juist hun huiswerk niet doen…).

Probeer dan ook te voorkomen dat ze iedere middag alleen zitten. Waar je bij een jonger iemand gewoon kunt aangeven dat er op die middagen niet met vriendjes in jullie huis gespeeld wordt, kan dat bij een puber toch net even anders zijn. Van oudere kinderen kun je toch wel meer verwachten.

Maar je kunt natuurlijk prima aangeven dat je bepaalde dingen echt niet hebben wilt. Besluit je kind dat hij op zo’n middag niet naar huis komt, maar met een vriend meegaat: laat hem dat dan aan jou door appen (bijvoorbeeld). Zo voorkom je onnodig paniek voor jezelf!

Nog meer tips om met elkaar te bespreken

Natuurlijk zijn er meer dingen die je kunt afspreken met je puberzoon of -dochter. Hij of zij is immers al veel meer in staat om naar heel veel plekken alleen te gaan. Misschien zit hij of zij wel in een andere (grotere) plaats op school, dan voelt het helemaal alsof je hem nu heel erg loslaat.

Hij moet bijvoorbeeld een half uur fietsen en loopt in vrije schooluren in het winkelcentrum… Dan is een regel als ‘je mag niet naar buiten’ uiteraard niet meer aan de orde.

Maar je kunt wel afspreken dat ze bepaalde dingen niet doen of alleen na overleg met jou. Als ze naar het zwembad gaan, bijvoorbeeld. Maak ook duidelijk dat je het altijd wilt weten als ze later thuiskomen dan verwacht. 

Wees niet te streng

Misschien heb je de neiging om juist meer regels dan normaal op te geven, omdat je hoopt zo nog enige controle uit te kunnen voeren. Pas daar mee op! Wees helder waarom je iets wel of niet wilt, maar ga niet overdrijven.

Zo krijg je zeker bij pubers eerder te maken met stiekem gedrag. Jij bent er toch niet!

En het is ook helemaal niet erg als ze die middag dat ze alleen zijn eens iets langer tv blijven kijken voordat ze aan hun huiswerk beginnen.

Als de regels qua veiligheid maar goed nageleefd worden, dan zit je toch eigenlijk al goed! 

Linda van Aken