Skip to Content

Wanneer vanaf welke leeftijd kind alleen zelfstandig naar school fietsen?

Wanneer vanaf welke leeftijd kind alleen zelfstandig naar school fietsen?

Kleine meisjes worden snel groot en voor je het weet worden ze zelfstandig en willen ze hun eigen ding doen. In het begin is dat op de fiets zelfstandig naar school fietsen, maar de wereld wordt steeds groter en voor je het weet willen ze met vriendinnen de stad in of naar de bioscoop.

Het is een grote stap wanneer je kind voor het eerst alleen op de fiets ergens naartoe mag. Misschien nog wel spannender voor jou, dan voor je kind. Ook zullen ze steeds meer eisen gaan stellen en is ineens de roze prinsessenfiets een no-go geworden.

Zelfstandig naar school fietsen?

Veel ouders vragen zich af wat nu de beste leeftijd is om je kind alleen op de fiets te laten gaan, maar dat is per kind verschillend. Een paar dingen spelen natuurlijk wel mee.

Vanaf ongeveer 9 jaar kan je kind goed afstanden en snelheden inschatten en vanaf 12 jaar kan een kind ingewikkelde verkeerssituaties overzien met meerdere verkeersdeelnemers, maar dit zijn wel gemiddelden.

Kijk wat je kind kan en naar zijn of haar karakter. Is je kind een echte dromer, of vindt hij het nog eng, ga dan gerust nog wat langer mee. Ieder kind doet het op zijn eigen tempo.

Natuurlijk speelt voor de leeftijd om je kind alleen te laten fietsen, ook de omgeving mee. Moet het door drukke, onoverzichtelijke kruispunten, of is het een rustige route zonder veel moeilijke verkeerssituaties.

Vraag jezelf wel af of je kind het eng vindt, of dat jijzelf het misschien eng vindt. Het is ook goed voor het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van je kind om dingen zelfstandig te doen, dus durf ze op tijd zelf te laten gaan.

Tips veilig in het verkeer

Ook op de basisschool zal je kind verkeerslessen krijgen, dit zijn in ieder geval theorielessen, afgesloten met een praktijkexamen. Sommige scholen bieden verkeerslessen aan vanaf groep 1 en zullen de kinderen met de fiets op school verwacht worden.

Helaas vervalt het verplichte praktijkexamen op steeds meer scholen. Veilig leren fietsen, leer je echter vooral door te oefenen in plaats van uit een boekje.

Fiets daarom regelmatig samen met je kind en leer hem hoe hij met verkeerssituaties om moet gaan. Dit is niet alleen leerzaam voor je kind, maar natuurlijk ook gewoon gezond en gezellig!

Of je nu in een drukke stad, of in een dorp woont, overal zijn gevaarlijke verkeerssituaties. Wil je je kind voorbereiden op alleen op de fiets naar school, of vriendjes te gaan, fiets de route dan eerst een paar keer samen.

Kijk of je kind de basisverkeersregels, zoals hand uitsteken en goed uitkijken, goed beheerst. Vind je het daarna nog steeds spannend om je kind helemaal alleen te laten fietsen, dan kun je er ook voor kiezen om je kind eerst een paar keer voorop te laten fietsen.

Laat je kind ongeveer 10 meter voor je uit fietsen. Zo voelt hij zich wel groot en verantwoordelijk voor hoe hij fietst, maar houd je nog wel een oogje in het zeil. Gaat dit goed, dan is de stap naar helemaal alleen op de fiets daarna makkelijker gezet.

Check ook goed de fiets voordat je kind alleen naar school gaat, zo weet je of de fiets zelf ook veilig is.

Meer tips vind je hier.

Meisjesfiets voor echte fashionista’s

Wanneer vanaf welke leeftijd kind alleen zelfstandig naar school fietsen? - Mamaliefde

Als je kind er klaar voor is, is het natuurlijk wel zo fijn als je kind een veilige fiets heeft die ook nog eens aan hun eigen criteria voldoet en ze er mee gezien willen worden.

Voor meiden die klaar zijn voor de next level brengt Alpina de Alpina Mood. Een op-en-top meidenfiets in stijlvolle kleuren en prints en met een classy mand voorop.

Zoals je van een Alpina-fiets mag verwachten is de Mood uitgerust met kwaliteitsonderdelen. Denk aan drie versnellingen, een terugtraprem en een handrem aan de voorzijde.

Met het handige AXA-ringslot staat de fiets in een handomdraai op slot, goed beveiligd tegen diefstal. Ook heeft de fiets voor en achter batterijverlichting zodat je goed zichtbaar bent ook in het donker.

Dankzij het lichtgewicht aluminium frame fietst je dochter heel relaxt naar school en de stad.

Wanneer vanaf welke leeftijd kind alleen zelfstandig naar school fietsen? - Mamaliefde

Bij het stylen van de Alpina Mood is er niet alleen gekeken naar de veiligheid, maar is er extra aandacht besteed aan de matching details. Zo past de witte bel perfect bij de rest van de fiets en ook het relaxte, brede zadel is subtiel voorzien van trendy dierenprint.

In de handige voormand met gave, bamboe binnenkant neem je makkelijk een tas mee.

Deze fiets vind je hier.

Floortje

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.