Om te voorkomen dat de kinderen al na een uur gaan hangen en zich vervelen is het verstandig om een paar activiteiten voor te bereiden om samen te doen. Je kan natuurlijk een springkasteel huren, maar er zijn ook andere spelletjes kinderfeestje die je kan doen. Je kan kiezen om dat zelf te organiseren of een deel te laten uitbesteden zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de voorbereiding of helemaal uitbesteden en een bedrijf inhuren dat voor jou die middag alles regelt en begeleidt zodat jij je bijvoorbeeld kan bezighouden met het maken van foto’s ;-)

Speurtocht

Een echte klassieker, maar wel één die nooit zal vervelen; een heuse speurtocht. Je kan vooraf een speurtocht uitzetten die ze moeten lopen, of bijvoorbeeld een fotospeurtocht maken met iedere keer een nieuwe foto die ze moeten zoeken. Aan het einde van de speurtocht vinden ze een schat, of bijvoorbeeld een andere activiteit waar ze weer even zoet mee zijn. Een speurtocht hoeft echt niet lang te zijn, 2/3 km is voldoende, met behulp van opdrachten kun je hem wel wat langer laten duren. Zo heb je al snel de halve middag gevuld.

Lees ook: Zelf een speurtocht maken voor kinderfeestje, in bos of met een gratis app

Speurtocht binnenshuis

En natuurlijk kun je ook bij slecht weer een speurtocht binnen houden. Binnenshuis kun je de fotospeurtocht ook prima inzetten voor spelletjes kinderfeestje. Denk aan een foto van het badkamervloerkleed. Verstop in die ruimte een kaartje met een opdracht en zie daar: jouw binnenshuisspeurtocht is geboren.

Monsters tekenen

Activiteiten op een kinderfeestje hoeven niet altijd heel druk te zijn of buiten. Zo zal ik nooit vergeten dat we op het feestje van een vriendinnetje monsters hebben gemaakt. Hiervoor vouw je een vel papier in drie delen. Op de vouwen zet je twee streepjes. Vervolgens krijg je de opdracht om een hoofd te tekenen van een monster dat eindigt met de nek bij de twee streepjes. Daarna vouw je de tekening om en schuift iedereen door naar de volgende. Vervolgens teken je het lijf tot aan de volgende streepjes en de laatste mag de poten en staart doen. Als je na afloop alle vellen opvouwt krijg je heel originele monstertjes.

Ballonnendans

Een verjaardag kan natuurlijk niet zonder ballonnen. Aan deze ballonnen bind je een touwtje vast die ze om hun voet moeten binden. Als er afgeteld wordt moeten ze proberen de ballonnen van de anderen kapot te trappen. De persoon waarvan het langst de ballon heel blijft, wint.

Springkussen

Heb je de ruimte dan is een springkussen altijd een groot succes, in tegenstelling tot een trampoline kunnen hier meerdere kinderen tegelijk op springen. Ideaal ook voor als ze even wat energie kwijt moeten. Hier zullen ze niet heel snel genoeg van krijgen. Je kan zelf kiezen of je er één huurt, maar tegenwoordig kun je ook prima een springkasteel kopen voor weinig geld.

Schminken

Veel kinderen vinden het fantastisch om geschminkt te worden (niet allemaal, dus zorg ook voor een alternatief zoals neptattoo’s of de glittertattoo’s). Bedenk vooraf wat eenvoudige voorbeelden waar ze uit kunnen kiezen en daarna schminken. Dit kan wel even tijd kosten, dus probeer dit met zijn tweeën te doen of combineer dit met een activiteit waar minder begeleiding nodig is.

Stoelendans

Dit spel kun je binnen of buiten spelen. Je zet een aantal stoelen in een kringetje, muziek aan en gaan! Als de muziek stopt moeten ze allemaal gaan zitten. Uiteindelijk blijft er één persoon over; de winnaar. In plaats van stoelen, wat vaak ook veel ruimte inneemt en veel mee geschoven kan worden, kun je ook een kleed in het midden van de kamer leggen met een aantal accessoires. Zolang de muziek aanstaat moeten ze er rondjes omheen blijven lopen en pas als de muziek stopt mogen ze op het kleed om iets te pakken. Wie geen feesthoedje of feestneus oid heeft, valt af.

Estafette

Ook een zeer bekend spel, wat het altijd wel goed doet. Bij een estafette mogen de kinderen omstebeurt een bepaald parcours afleggen met hindernissen. Zodra ze rond zijn en weer terug, mogen ze de volgende aantikken om te gaan. Extra spannend wordt het als er twee teams zijn die tegen elkaar strijden. Bij mooi weer kun je dit buiten doen en dan voor wat extra dimensie de kinderen een beker water laten vasthouden.

Zwembad

Als je kind in de zomer jarig is en het zonnetje schijnt, is het heerlijk om de ouders te vragen om badkleding mee te geven en dan gewoon lekker in de achtertuin te spetteren. Eventueel wat waterpistooltjes regelen of waterballonnen vullen en het gevecht kan losbarsten! Ook erg leuk in combinatie met een springkasteel of andere spelletjes kinderfeestje.

Grabbelton

Aan het einde van de dag kun je goodiebags maken vol snoepgoed, of je kan kleine cadeautjes kopen. Die vrolijk inpakken en in een grabbelton verstoppen. Aan het einde van het feestje mogen alle kinderen een cadeautje grabbelen. Eventueel kunnen ze onderling natuurlijk altijd nog ruilen.

Spinnenwebspel

Natuurlijk moeten er ook cadeautjes uitgepakt worden op een verjaardag. Er zijn meerdere spelletjes die je kan doen daarvoor. Een heel origineel spel is het spinnenwebspel waarbij alle kinderen op de jarige na een bolletje wol krijgen. Aan het einde worden daar de cadeautjes aan vast geknoopt die ze ergens mogen verstoppen. Vervolgens mogen ze het bolletje wol uitrollen door het hele huis heen door verschillende kamers zodat je een heel spinnenweb krijgt. Aan de jarige de taak om één-voor-één alle touwtjes te volgen (en weer op te rollen) tot alle cadeaus gevonden zijn. Een van de leukste spelletjes kinderfeestje.

Lees ook: Spelletjes om cadeautjes uit te pakken

Stoepkrijt

Print een kleurplaat uit. Bijvoorbeeld een tekening met zeemeerminnen. Geef elk kind deze tekening en zorg er samen voor dat je de kleurplaat levensgroot op de straat krijt. Een leuk aandenken voor de jarige als zij telkens over deze mooie kleurplaat op straat loopt. En dan maar hopen dat het niet gaat regenen.

Flessen water

Vul 6 flessen water (wanneer er 6 kinderen zijn) en pak een bal. Het is nu de kunst om je eigen fles te beschermen zodat hij niet omvalt. Want je bent de winnaar wanneer jouw fles water als laatst er nog wat water in heeft zitten. Je mag met de bal gooien, rollen en er tegenaan schoppen. Natuurlijk zijn er nog meer waterspelletjes die geschikt zijn als spelletjes kinderfeestje.

Minute to win it spelletjes kinderfeestje

Ken je het spel nog van Gordon wat een paar jaar geleden op de televisie te zien was? Minute to win it. Dit spel is het leukst als je twee teams hebt die tegen elkaar strijden. Maak twee teams en schrijf de korte opdrachtjes die je in een minuut moet uitvoeren op briefjes. Maak een oneven aantal opdrachten. Degene die de meeste opdrachten heeft gewonnen wint. Denk aan:

 • Gooi zo vaak mogelijk een tennisbal over binnen één minuut.
 • Houd zo lang mogelijk drie ballonnen in de lucht.
 • Wie drinkt het snelst een glas water leeg?

Raamstiften

Koop een pak raamstiften en gebruik de ruit als een doek. Maak samen een prachtig schilderij. Voor kinderen is het echt te gek om op een raam te mogen kleuren. Let maar eens op.

Deze vind je hier.

Gourmetten / pizza’s bakken

Zijn de kinderen al wat ouder, dan kun je ervoor kiezen om gezellig te dineren. Het leukst is het als je zelf mag bakken of koken. Gourmetten of pizza’s bakken bieden de uitkomst. Maak je eigen fantasiepizza of bak gezellig de hele avond pannenkoeken en biefstuk.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Pizza’s bakken met kinderen

Knutselen

Veel kinderen houden van knutselen en een verjaardagsfeestje biedt de uitkomst om met al je vriendjes en vriendinnetjes de knutselen. Een waar knutselfestijn. Een paar voorbeelden:

 • Maak een sieradendoosje.
 • Maak een ketting of armbandje met hun eigen naam.
 • Knutsel een vogelhuisje.
 • Maak zelf slijmie of smurfensnot.
 • Ga aan de slag met strijkkralen.
 • Creëer je eigen T-shirt met textielstiften.
 • Bak met zelfgemaakt deeg een egeltje of elfje en versier ze met verf, diamanten, glitters etc.

Chipsketting rijgen

Mijn favoriet van vroeger: een chipsketting maken. Koop een zak Nibbits en dropveters en rijgen maar. Blijer kun je mij niet krijgen. Nou ja, ik word nog blijer als ik tussendoor een paar Nibbits op mag eten. Ideaal dus voor spelletjes kinderfeestje.

Make-up

Meiden (en misschien ook wel jongens) vinden het heerlijk om te tutten. Make-up doet het daarom geweldig op kinderfeestjes. Denk eens aan:

 • Nagels lakken
 • Oogschaduw
 • Haarspray
 • Lippenstift
 • Blush

En samen met mooie make-up kan je dit compleet maken met de prachtigste vlechten, knotten en staartjes.

Koek happen

Een gouwe ouwe: koekhappen. Als je het hebt over spelletjes kinderfeestje kan dat niet zonder koekhappen. Op naar de supermarkt voor een stuk touw en ontbijtkoek. En je ben zo weer een half uur verder met gevulde buikjes.

Snoep happen

Snoep happen behoort ook tot de categorie: gouwe ouwe. Zet een bak met water neer en plons er een snoepje in. Handjes op de rug en happen maar. Ververs tussendoor wel even het water 😊.

Op de kamer spelen

Veel kinderen vinden het geweldig om op de kamer van de jarige job te spelen. Zorg dus vooraf dat er een beetje ruimte is voor de groep zodat ze met zijn allen op de kamer kunnen spelen. Speelgoed met veel kleine onderdelen waarvan je bang bent dat het kwijt raakt kan hoog buiten bereik gezet worden. Dit hoeft niet lang, maar gewoon even momentje van ontspanning en vrij spel ter afwisseling op de spelletjes kinderfeestje.

Welke spelletjes doe jij op een verjaardag?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Collishop.

Lees ook

Anita Schokker