Skip to Content

Kinderfeestje organiseren; 5 stappenplan van uitnodiging tot feestje

Kinderfeestje organiseren; 5 stappenplan van uitnodiging tot feestje

Praat je spruit al maanden van tevoren over hét kinderfeestje en komt de dag nu toch wel dichtbij? Geen zorgen! Met deze 5 stappen organiseer je het meest perfecte kinderfeestje voor je kindje waar nog maanden over nagepraat zal worden in de klas.

Stap 1: Overleg met je kind welke activiteit hij/zij wil doen

Bij het beste kinderfeestje van het jaar hoort natuurlijk een onvergetelijke activiteit. Wil je kind een avontuurlijke speurtocht, winnen met lasergamen, lekker zwemmen of juist eindeloos rondjes schaatsen? Laat hem of haar een lijstje maken van leuke dingen om te doen met alle vriendjes en vriendinnetjes.

Is je mini in de winter jarig? Dan past schaatsen of sleeën waarschijnlijk beter bij de weersomstandigheden dan een strandfeestje en zwemmen in zee.

Kinderfeestje organiseren met een budget? Geef dan thuis een onvergetelijk partijtje door zelf een speurtocht uit te zetten in het bos of overweeg een slaapfeestje met leuke films en zelfgemaakte popcorn. Yum! .

Stap 2: Stel de datum vast

Een activiteit uitgekozen waar de jarige en jij enthousiast van worden? Dan is het tijd om te kijken welke datum het beste uitkomt. Neem je alle kinderen na school mee voor het feestje? Dan is de woensdagmiddag misschien een idee. Veel basisscholen zijn op woensdagmiddag namelijk om 12.30 uit. Op die manier heb je de hele middag de tijd om de verjaardag van je kindje te vieren!

Hebben jullie ervoor gekozen om een slaapfeestje te houden? Kies er dan voor om iedereen op vrijdag- of zaterdagavond uit te nodigen, dan kan iedereen in het weekend nog even bijkomen van alle gezelligheid.

Heeft het feestje van je kind iets meer voorbereiding nodig omdat jullie ergens naartoe gaan? Plan dan wat verder vooruit. Vaak hebben dit soort feestjes iets meer voorbereiding nodig, omdat er bijvoorbeeld meerdere auto’s nodig zijn om alle kinderen van A naar B en weer terug te vervoeren.

Stap 3: Laat je kind de gastenlijst samenstellen

Als de activiteit en de datum vaststaan moet er natuurlijk ook gekeken worden naar wie er allemaal komen. Heeft je mini een vast vriendengroepje in de klas of heeft hij of zij verschillende vrienden op verschillende plekken (school, sportvereniging, kinderen uit de buurt of in de familie)?

Er is soms geen touw aan vast te knopen. Laat daarom je kind zelf een lijstje met namen opschrijven.

In alle gevallen is het verstandig om een maximaal aantal kindjes met je zoon of dochter af te spreken. En heb het er eens met de jarige over of er kindjes in de klas zijn die misschien niet zo vaak worden uitgenodigd. Zij zijn vaak ontzettend enthousiast en een toevoeging aan de groep!

Stap 4: Maak mooie uitnodigingen en nodig iedereen uit

Als alle plannen staan kun je helemaal losgaan met het ontwerpen van de uitnodigingen. Je kunt de uitnodigingen helemaal naar het thema van het feestje aanpassen. Voeg nog een mooie en feestelijke foto van je jarige job of jet toe en schrijf een feestelijke tekst. Zorg ervoor dat de datum en plek duidelijk zijn.

Wanneer de kinderen voor het feestje iets specifieks mee moeten nemen, is het handig om in de uitnodiging te zetten (zwemkleding of kleding die vies mag worden bijvoorbeeld). Bestel de uitnodigingen in een pakketje en geef ze aan je kind mee om uit te delen aan al zijn of haar vriendjes en vriendinnetjes.

Tip: Ouders vinden het vaak fijn om te weten hoe laat het partijtje afgelopen is. Zo weten zij hoe laat ze hun kids terug kunnen verwachten. Schrijf dus ook de eindtijd en voor de zekerheid je telefoonnummer in de kaart.

Lees ook: Uitnodiging kinderfeestje maken; van tekst tot voorbeelden

Stap 5: Have fun en geniet!

Alles geregeld en zijn alle feestgangers voor het kinderfeestje aanwezig? Dan is het tijd voor plezier. Het enige waar je op moet letten is het voorkomen van ongelukjes. Is de hele groep aan het genieten? Vergeet dan niet om zelf ook te genieten van het plezier van je kroost.

Als het feest niet direct losbarst is er gelukkig alle ruimte voor improvisatie. Een leuk spelletje, potje tikkertje of kleurwedstrijd doen het altijd goed bij jongens. Probeer de touwtjes een beetje te laten vieren en sta open voor de ideeën van de kinderen zelf. Dan wordt dat feestje zeker een succes!

Misschien hoeven jij en je kindje geen kinderfeestje te organiseren, maar is je kindje wel ergens anders uitgenodigd. Ontwerp dan een vrolijke verjaardagskaart voor de jarige superster.

Redactie Mamaliefde