6 maanden oud alweer, een heel half jaar! Jouw kindje wordt steeds meer een stoer kereltje of dapper vrouwtje. Bij de meeste kinderen is het eerste tandje nu toch wel echt een feit en ja ach, we gaan steeds verder met tijgeren en kruipen… Welkom in de wereld van jouw halfjarige wurm.
Dagritme & slapen baby
Hoe ouder je kindje wordt, hoe meer hij een eigen ritme wat slapen betreft ontwikkelt, die niet meer helemaal volgens het boekje hoeft te gaan. Ieder mens verschilt immers in zijn slaapbehoefte en aangezien baby’s net mensjes zijn… ?.
Maar gemiddeld zullen ze met zes maanden behoefte hebben aan zo’n drie uur overdag slapen en ‘s nachts twaalf uur. De uren overdag zullen meestal over twee dutjes verspreid zijn.
Lees ook: Slaapschema baby per maand
Voedingsschema baby 6 maanden
Met een half jaar wordt toch echt tijd voor vast voedsel. Natuurlijk moet je kindje hieraan wennen. Begin hier dan ook rustig mee, zodat hij kan wennen aan heel andere structuren in zijn mondje en uiteraard aan de heel verschillende smaken.
Bedenk dat je kindje ook zal moeten wennen aan slikken en happen, hij is immers niets anders gewend dan drinken. Doe dit altijd in overleg met het bureau. Er zijn steeds weer nieuwe inzichten welke groenten e.d. je wel of juist niet mag geven.
Natuurlijk krijgt je kindje ook nog gewoon zijn melk. Met zes maanden stap je met flesvoeding over op opvolgmelk. Je geeft dan 4 x 150-200 ml.
Maar natuurlijk kan je ook nog altijd kiezen voor de meest natuurlijke weg: borstvoeding, op verzoek. Of je biedt dit ook vier keer aan. Dwing je kindje trouwens nooit om te eten. Wil hij niet meer, stop dan gewoon!
Het consultatiebureau geeft dit als voorbeeldmenu met zes maanden:
- Ontbijt: borstvoeding of 150-200 ml opvolgmelk (eventueel pap)
- Tussendoor een fruithapje met eventueel iets te drinken, bij voorkeur is dit water
- Lunch: borstvoeding of 150-200 ml opvolgmelk
- Tussendoor: borstvoeding of 150-200 ml opvolgmelk
- Warme maaltijd: 1-2 eetlepels fijngemaakte gekookte groenten, 1-2 eetlepels fijngemaakte aardappelen of rijst met 1 eetlepel gemalen vlees, kip, vis of eiwit (zonder zout) en 1 theelepel olie of margarine
- Voor het slapen gaan: borstvoeding of 150-200 ml opvolgmelk
Lees ook: Voedingsschema baby eerste jaar; hoeveelheden & overstappen eerste hapjes vaste voeding?
Lees ook: Baby’s eerste fruithapje; hoeveel, wat mag en recepten om zelf te maken
Lengte en gewicht bij half jaar
Gemiddeld zal je baby meisje van 6 maanden nu 66,4 cm lang zijn en 7,3 kg wegen.
Heb je een jongen van 6 maanden? Houd dan rekening met 68 cm en 7,9 kg.
Lees ook: Gemiddelde lengte en gewicht bij groei baby en wat te doen bij afwijking
Wat kan een baby van 6 maanden?
Een baby van een half jaar begrijpt steeds meer van de wereld om hem heen en zo kan hij:
- Heerlijk volop brabbelen, waarbij het soms net lijkt of hij echt aan het praten is
- Hoewel hij ze zelf nog niet zegt, kan hij wel al woordjes echt gaan begrijpen
- Zijn eerste tandjes kunnen nu doorkomen
- Zijn eerste hapjes naast de borstvoeding of de fles doen zijn intrede
Het consultatiebureau en vaccinaties
Er staan geen vaccinaties op het programma met 6 maanden. Als alles goed gaat kan het zomaar zo zijn dat je geen afspraak hebt op het bureau. Maar iedere regio kan hier weer andere ideeën over hebben.
Doorkomen eerste tandjes
Heeft jouw kindje nu dan toch echt een tandje? Begin dan ook met poetsen! Nu al met 6 maanden? Echt wel, want dat tandje moet natuurlijk goed beschermd worden.
En dat niet alleen: het is ook goed voor de kaak en het tandvlees. En jouw baby leert zo ook meteen dat tandenpoetsen net zo gewoon is als een washand over zijn lijfje heen.
Komen zijn tandjes door, dan kan hij daar behoorlijk last van hebben. Rode wangetjes en/of kwijlen kunnen een signaal zijn van het doorbreken van een tandje. Je kunt vaak een bobbeltje voelen op het tandvlees, waar de tand gaat komen.
Meestal heeft een kindje nog meer behoefte aan spulletjes in zijn mondje stoppen, om er dan heerlijk op te kunnen bijten.
Hij kan er slechter door gaan drinken en slapen. Natuurlijk kunnen al deze symptomen ook op andere dingen van toepassing zijn, dus ga niet klakkeloos er vanuit dat het gewoon maar de tandjes zijn.
Wat jij kan doen om hem te helpen?
- Een bijtring geven, waarbij een koelbijtring nog beter werkt, omdat de verkoeling verlichting geeft
- Geef hem of haar iets kouds te eten of te drinken
- Masseer zachtjes het tandvlees
- Er zijn bij de drogist middeltjes tegen de pijn te koop
- En vooral: geef hem/haar lekker veel knuffels, want aandacht helpt altijd
Lees ook: Tips doorkomende eerste tandjes
Motorische ontwikkeling; wat als je kind nog niet rolt?
Jouw kleintje gaat ook met zijn motoriek met sprongen vooruit. Een snelle baby kan nu misschien al staan, zonder door zijn beentjes te zakken.
Waarschijnlijk nog met jouw hulp, maar misschien ook al wel bij de tafel. Hij vindt ‘springen’ op je schoot heerlijk en ja, die bril of ketting zijn niet meer veilig voor zijn grijpgrage knuistjes.
En leg je hem op zijn buikje, dan zal hij waarschijnlijk zijn billetjes de lucht in steken. Terwijl een andere baby nog niet de motivatie heeft om zich om te rollen.
Twijfel je aan de ontwikkeling van je kind ga dan voor de zekerheid naar de consultatiebureau of huisarts. Kruipen, rollen, tijgeren: het kan allemaal bij jouw kindje horen.
Natuurlijk doet ieder kindje het op zijn eigen tempo. En heb je een groot bad? Misschien wordt het dan nu wel tijd om het babybadje in te ruilen voor een badbeurt in het groot…
Een heel nieuwe ervaring want wat is het opeens groot! Je hebt speciale lighouders, zodat je je kindje makkelijker kan laten zitten/liggen in bad. Houd hem goed in de gaten! Want het grote bad is natuurlijk wel een gevaarlijke omgeving, dus laat hem echt geen seconde alleen! Zorg dan ook dat je van tevoren alles klaarlegt wat je nodig hebt!
Huilen? Hé, dan komt mama! Cognitieve ontwikkeling
Jawel, je baby begint steeds meer te snappen. Dus ook dat als hij huilt, er op hem gereageerd wordt. Omdat hij nu ook begint te snappen dat hij zelf jou tot actie kan manen, wordt het nu ook tijd om hierop te reageren.
Begin een beetje met grenzen stellen. Eindeloos spelen omdat meneer niet wil dat je stopt en dus een keel op zet, is niet zo’n goed idee.
Maar als je vrouwtje huilt omdat ze honger of verdriet heeft, dát vraagt uiteraard om jouw onverdeelde aandacht! Veel ouders zullen aan de manier van huilen kunnen horen of de baby gewoon zijn zinnetje wilt hebben of dat er iets anders aan de hand is.
Geluiden
Je baby begint het nu ook prachtig te vinden om zelf geluid te produceren. En niet alleen het lieve gebrabbel, maar juist heerlijk herrie maken wordt steeds leuker.
Van laag naar hoog gaan, van hard naar zacht: een heerlijk spelletje en eigenlijk niets anders dan het trainen van zijn stemmetje. Maar ook het herrie maken op andere manieren is nu hartstikke leuk.
Een rammelaar hard heen en weer schudden of nog leuker: ergens tegenaan slaan. Als het maar lekker herrie maakt! En ga jij zingen? Wauw! Dát is het einde.
Geef je kindje speeltjes waar geluid in zit en waar hij zelf lekker mee aan de slag kan. Een trommeltje, ofzo. Overigens begint zijn eigen gebrabbel ook steeds meer op echte woordjes te lijken! Mammamma, bijvoorbeeld. Het is net of hij je al echt roept!
Speelgoed baby 6 maand; boekjes lezen
Uiteraard blijft het voorlezen van boekjes leuk en leerzaam. Maar daar zal je de komende tien jaar nog aan vastzitten ?. Vanzelfsprekend gaat het nu vooral om boekjes met mooie plaatjes.
Door vaak dezelfde boekjes te pakken, zal je kindje zelf de woordjes gaan snappen en gaan koppelen aan het plaatje. Zo breid je op een leuke manier zijn woordenschat uit.
Baby ontwikkeling per maand
- Baby 1 maand ontwikkeling
- Baby 2 maanden ontwikkeling
- Baby 3 maanden ontwikkeling
- Baby 4 maanden ontwikkeling
- Baby 5 maanden ontwikkeling
- Baby 6 maanden ontwikkeling
- Baby 7 maanden ontwikkeling
- Baby 8 maanden ontwikkeling
- Baby 9 maanden ontwikkeling
- Baby 10 maanden ontwikkeling
- Baby 11 maanden ontwikkeling
- Baby 12 maanden ontwikkeling
Baby ontwikkeling
- Ontwikkeling baby eerste 18 maanden
- Gemiddeld gewicht baby
- Motorische ontwikkeling baby
- Taalontwikkeling baby’s
- Ontwikkeling babyvoetjes eerste jaar
- Zicht ontwikkeling baby
- Kleur ogen ontwikkeling baby
- Gehoor ontwikkeling baby
- Baby haar
- Makkelijke baby; wat is moeilijkste periode?
- Sprongetjes baby
- Kan je baby verwennen?
- Regeldagen baby
- Eenkennigheidfase baby’s
- Orale fase baby’s in de mond stoppen
- Hechting ouder & kind
- Lichaamstaal baby
- Huidhonger baby
- Eerste schaterlach baby
- Huilbaby
- Wanneer stoppen met speen
- Duimzuigen
- Heupdysplasie
- Objectpermanentie
- Babypraat stem
- Eerste stapjes baby
- Baby leren kruipen
- Tummy time
- Hongersignalen baby
- Baby weetjes
- Paddenstoel knutselen - 13 September 2024
- Knutselen ideeën voor kleuters van 5 / 6 / 7 jaar - 10 September 2024
- Wat als je kind zwemles niet leuk vindt en wil stoppen? - 7 September 2024