Sensopatisch spelen wil eigenlijk niets meer zeggen dan je zintuigen gebruiken bij het spel. Dus lekker voelen, proeven, ruiken, zien en horen. Als je in de zorg werkt heb je misschien wel eens gehoord van het begrip ‘snoezelen‘ dit is een onderdeel er van.
Aangezien jonge kinderen vooral ontdekken met hun zintuigen is sensopatisch spel vaak een aanrader. Geen duur speelgoed meer nodig; vaak kom je met huis, tuin en keuken producten al een heel eind. Maar wat is zijn dan geschikte materialen voor sensopatisch spel voor baby’s, maar ook peuters of kleuters?
Sensopatisch spel en activiteiten
Er zijn diverse sensopatische activiteiten die je kan doen met je kind, in bepaalde thema’s, of activiteiten.
Baby Sensory
Hoe jong ze ook zijn, ook met baby’s kan je prima sensopatische activiteiten ontplooien. Juist op deze leeftijd zijn ze nog heel erg aan het ontdekken met hun zintuigen en is dit dus zeer geschikt. Daarom ook dat er speciale baby sensory lessen en workshops worden georganiseerd.
Lees ook: Sensopatisch spel voor baby’s; 10 activiteiten & spelletjes
Sensory bin (voelbak)
Bij een sensory bin vul je een bak met een bepaald materiaal. Dit komt heel veel voor, het leuke van deze bins is echter dat je ze vervolgens in een bepaald thema inricht.
Denk bijvoorbeeld aan droge mais met boerderijdieren en een boerderij, of zand met een zeemeermin en een bootje en een palmboom. Zo krijg je een thematisch spel, dat ook geschikt is als rollenspel.
Lees ook: Sensory bin ideeën
Sensory bord
Voor kinderen kan je een sensory bord maken; hiervoor haal je het glas uit een schilderijtje en vervangt dat door diverse materialen waar de kinderen aan kunnen trekken, voelen, aaien, plukken en meer.
Je kan kiezen voor verschillende materialen om te voelen, of ook waar interactie mee mogelijk is zoals sloten of een loep.
Lees ook: DIY: Sensory bord
Sensory Bottles
Sensory bottles kom je op heel veel pinterest pagina’s tegen. Eigenlijk is het te eenvoudig; je vult plastic flessen met een bepaald materiaal.
Afhankelijk van wat je hebt liggen; kralen, veren, knikkers, rijst. Zowel groot als klein, licht en zwaar, vloeibaar of droog, hard of zacht. Ideaal voor baby’s en kleine kinderen. Die kunnen daar volop mee spelen en ontdekken zonder het gevaar van spullen in de mond.
Wel is het verstandig om de flesjes goed te lijmen. Ik heb ze ooit gemaakt en na vier jaar zag het er nog precies hetzelfde uit, al was de fles iets meer gedeukt. Ze gaan dus heel lang mee en zijn geschikt voor binnen en buiten!
Lees ook: Diy Sensory bottles
Geen flessen? Je kan ook stevige ziplockzakken daarvoor gebruiken.
I spy flessen
Naast sensory bottles kan je er ook zoekflessen van maken waarbij je kleine voorwerpjes ‘verstopt’ in de flessen zodat de kinderen die kunnen zoeken. Je zou eventueel ook een overzicht kunnen maken van deze voorwerpen (of letters) zodat je kind dit kan afstrepen.
Koekjes bakken
Ook koekjes bakken is een vorm van sensopatisch bezig zijn, het kneden en mengen is een activiteit op zich. En dat je dan na afloop er lekkere koekjes mee krijgt is mooi meegenomen.
Natuurlijk hoort het versieren van koekjes er ook bij, het spelen met glazuur en kleine decoratie is ook weer lekker spelen.
Lees ook: Koekjes bakken met kinderen
Knippen en plakken zonder stickers (en met spiegels)
De meeste kinderen vinden spiegels super interessant, met deze activiteit spelen ze op een spiegel.
Over de spiegel wordt een vel transparant plakpapier gespannen, maar dan met de plakkerige kant aan de buitenkant (zo blijft de spiegel ook schoon). Zet daar een bak bij met diverse materialen en laat de kinderen heerlijk spelen.
Lees ook: Knippen en plakken zonder stickers en met spiegels
Magnetisch spel
Spelen met magneten blijft bijzonder, het lijkt wel magie. De ene magneet trekt de ander aan terwijl de andere juist afstoot. Er zijn diverse activiteiten met magnetisch spel of speelgoed.
Lees ook: Spelen met magneten
Schatkist
Vul een kleine schoenendoos met allerlei prullaria; oude kettingen, grote kralen, autootjes of wat je ook maar kan vinden in en om huis. Vooral de spulletjes die normaal van mama of papa zijn, zullen het heel goed doen bij je kinderen.
Of je kan deze ook vullen met speciale sensopatische materialen.
Lees ook: Seizoens schatkistjes
Verven
Verven kan je met een kwast, of je vingers maar er zijn ook heel veel alternatieven mogelijk. Waarbij het niet zozeer draait om het resultaat maar echt om de activiteit en de materiaal zelf. Denk bijvoorbeeld aan verven met thee, of bubbelplastic of zelfs met je hele lichaam. Ook baby’s kunnen prima verven, zelfs zonder vieze handjes.
Lees ook: Verven ideeën & materialen
Lichttafel
Ook spelen met licht is onderdeel van sensopatisch spel; zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een lichttafel.
Zintuigen sensory
Het spel dat ik heb bedacht is voor onze zoon van zeven maanden en gebaseerd op de vijf zintuigen; horen, voelen, ruiken, proeven en zien. Op deze leeftijd kan je nog geen vragen stellen dus gaat het puur om het ontdekken. Samen met hem heb ik vijf kleine ‘proefjes’ gedaan.
Lees ook: Sensopatisch spel met zintuigen
Sensorische ballonnen
Deze ballonnen zijn met verschillende materialen gevuld om mee te spelen. Leuk voor kleuters is om ook foto’s te maken van de inhoud en je kind deze te laten matchen zoals een soort memory.
Sensopatisch voetenpad
Een alternatief blote voetenpad waar kinderen hun zintuigen kunnen ervaren.
Lees ook: Blotevoetenpad maken
Zandkastelen
Ga naar het strand of gebruik een zandbak en laat de kinderen zandkastelen bouwen. Ze kunnen schelpen, stokjes, en andere natuurlijke materialen gebruiken om hun creaties te versieren.
Lees ook: Zand spelletjes
Loose parts
Loose parts zijn grof gezegd losse onderdelen, denk aan lepels en vorken, schroefjes en moertjes, veren, kralen en allerlei losse materialen die je in een bak of doos verzameld. Vervolgens kunnen de kinderen daar zelf mee aan de slag gaan om te spelen.
Lees ook: Spelen met loose parts
Scheerschuim
Je partner zal zich vast af en toe moeten scheren en dus beschikken over een bus scheerschuim. Met een vuilniszak als ondergrond en opgestroopte mouwen / schort kan je kindje zich lekker uitleven op een bergje van scheerschuim. Hier kan je lekker mee kneden en een beetje mee modelleren.
Als je kindje wat ouder is, of het scheerschuim een beetje inzakt kan je het mooi uitspreiden om er tekeningen in te maken.
Lees ook: Spelen met scheerschuim
Rijstkokers
Door een aantal keukenrollen met elkaar te verbinden en die in een bak met rijst te zetten kun je een heel mooie bak creëren.
Maak wat openingen waar een trechter in kan en een bakje aan de onderkant en zie hoe de rijst een eigen weg maakt.
Spelen met ijs
Of wat dacht je van deze handschoenen gevuld met water en voorwerpen die je kan invriezen om mee te spelen.
Lees ook: Spelen met ijs
Kosteloze materialen & Karton
Spelen, of het zichzelf vermaken van kinderen hoeft niet heel moeilijk en ingewikkeld te zijn. Dat we ze overladen met speelgoed; het een nog groter en met meer lichtjes en muziek dan het andere is helemaal niet nodig.
Het spelen met andere kosteloze materialen zorgt er voor dat kinderen hun fantasie moeten gebruiken. Ze bedenken zelf een functie voor iets en gaan er mee aan de slag.
Met jonge kinderen is dit vaak ook een succes, ze gaan heerlijk ontdekken met de verschillende materialen.
Lees ook: Spelen met kosteloze materialen
Lees ook: Spelen met karton
Pop-up speelplek
Een pop-up speelplek is een vorm van sensopatisch spel, maar dan wat groter en buiten. Weer eens wat anders dan aan de keukentafel of op de grond. Er wordt een ruimte ingericht waar diverse grote materialen worden klaargelegd waar kinderen op los kunnen gaan. Niet alleen sensopatisch maar ook creatief. Heel geschikt voor wat oudere kinderen.
Wat is het doel van sensopatisch spel?
Sensopatisch is een woord dat uit twee delen bestaat; senso dat zintuigen betekend en pathisch voor beleven. Sensopatisch spel draait dus om het spelen en ervaren met zintuigen. Zonder dat er direct een doel aan vast zit zoals met schilderen, koken of tuinieren.
Het lijkt vooral tijdverdrijf, maar stiekem leren kinderen hier heel erg veel van. Ze leren niet alleen het materiaal kennen, en vies worden maar ook bijvoorbeeld fijne motoriek als ze met kleine onderdelen spelen.
Sensopatisch spel is een rustgevende activiteit die kinderen ook helpt om emoties en gebeurtenissen te verwerken. Daarom wordt het ook veel gebruikt tijdens therapie.
Het doel van sensopatisch spel is het prikkelen van de zintuigen en daagt je uit te ontdekken. Vooral baby’s is dit helemaal fantastisch zijn omdat zij nog alle zintuigen gebruiken om te ontdekken.
Met name de mond helpt hun hierbij. Kindjes die dus veel in hun mond stoppen ontdekken dus heel veel. Dan is het fijn om met eetbare materialen te werken, of grotere onderdelen zoals ballenbadballen die ze niet in hun mond kunnen stoppen.
Als je gaat spelen met slijm of zoutdeeg is het ook heel geschikt voor oudere kinderen, ze kunnen sensopatisch spelen met het materiaal maar toch ook (indien gewenst) doelgericht bezig zijn.
Sensopatische activiteiten worden ook regelmatig gebruikt voor gehandicapte kinderen in bijvoorbeeld een snoozelkamer. Het sensopatisch spel kan je met heel veel andere materialen combineren en uitbreiden. Het spel is dus eigenlijk heel breed en voor iedereen geschikt. Speel dus vooral gezellig mee met je kind!
Het fijne is dat je het niet gelijk heel groot hoeft aan te pakken of heel duur hoeft te zijn. Juist de aandacht voor het kleine en normale is waar het om draait.
Door goed naar je kind te kijken zie je dat hij de wereld om zich heen ontdekt door te onderzoeken. Hij kijkt, pakt en bekijkt een speeltje van alle kanten.
Dat is dus precies de kern van sensopatisch spelen. Je kind een stimulans geven om met zijn zintuigen de wereld om zich heen te ontdekken.
Doen jullie wel eens aan sensopatisch spelen? Welke materialen gebruiken jullie daarvoor?
Sensopatisch materiaal
- Sensopatisch spel, materialen en speelgoed
- Spelen met badverf
- Spelen met kinetisch zand
- Spelen met klei
- Spelen met koffie
- Spelen met Loose parts materialen
- Spelen met maïzena & polenta
- Spelen met nepsneeuw
- Spelen met oobleck
- Spelen met open einde materialen
- Spelen met gekleurde rijst en pasta
- Spelen met scheerschuim
- Spelen met speelschuim
- Spelen met sneeuw
- Spelen met sneeuw en ijs
- Spelen met spaghetti
- Spelen met thee
- Spelen met waterparels
- Spelen met zand
- Spelen met zandschuim
- Messy play
- De Marshmallow Challenge - 2 November 2024
- Verjaardag afbeeldingen - 1 November 2024
- Kleurenpalet voor de woonkamer - 31 October 2024
wauw! echt even een schouder klopje voor jou! dit is echt precies wat ik nodig heb. ik wou dat ik eerder van deze website/blog af wist, want dit echt precies wat ik nodig heb. wel voor school dan maar alsnog! super dit!