Wandelen met kinderen saai? Dat is zeker niet nodig, in Nederland vind je diverse wandelingen van een paar honderd meter tot maximaal 7 kilometer die heel geschikt zijn met jonge kinderen.
Er zijn veel soorten wandelingen; zoals de blotevoetenpaden (waar je vaak voor moet betalen) of de kabouterpaden (vaak gratis route maar voor opdrachten betalen). Er zijn echter nog veel meer routes; van natuurpaden, familiepaden, klompenpaden, laarzenpaden, speelroutes, sprookjesroutes en ga zo maar door.
Deze paden zijn net iets anders; onderweg kom je langs allemaal activiteiten, hindernissen, speeltuinen en nog veel meer. Of je maakt een reis door de tijd of leert wat meer over de natuur en de omgeving. Het wandelen wordt zo echt een avontuur en je kind heeft niet eens meer door dat het aan het wandelen is!
Drenthe
Avonturenpad Witte Zomer – Assen
De bosvilla van Bonk & Bikkeltje is het startpunt van de nieuwe speel- en wandelroute. Op de ca. 3 km lange route word je meegenomen naar de oertijd en leer, ervaar en speel je net als Bonk & Bikkeltje. Al klimmend, klauterend op berenjacht, eten bereiden en voor beesten zorgen, je komt het allemaal tegen!
Meer informatie vind je hier.
Boomkroonpad – Borger
Op het Boomkroonpad kun je tegen betaling het bos van de Hondsrug eens op een heel andere manier bekijken: van boven! Het Boomkroonpad is namelijk een spannend pad dat begint onder de grond en opklimt tot aan de toppen van de bomen. Ideaal voor een uitje met de kinderen, maar stiekem ook heel leuk voor volwassenen. Op het terrein is ook een leuke natuurspeeltuin het Lorkenspeelbos.
Meer informatie vind je hier.
Mammoetpad – Borger
Ooit hebben in Drenthe mammoeten rondgelopen in een guur toendraklimaat. Opgegraven botten vormen daarvoor de nog tastbare overblijfselen. In Borger is door de gemeente Borger-Odoorn een speciaal fiets-/wandelpad ontworpen, het ruim 800 meter lange pad vormt een alternatieve route vanaf de langparkeerplaats aan de Buinerstraat naar het Hunebedcentrum. Langs de route worden, door middel van zogenaamde audionetics-informatiezuilen die door passanten zelf kunnen worden bediend, drie themaverhalen over het stroomdal verteld: over de geologie; over de flora en fauna en over de archeologie. Natuurlijk mogen de mammoeten zelf ook niet ontbreken!
Meer informatie vind je hier.
Beleefpark Dwingeloo – Dwingeloo
“Bij ons kun je zwemmen, klimmen, kliederen en bovenal ontdekken. We dagen je uit om je fantasie te gebruiken. Waarom? Om je eigen manier te vinden, jouw pad en jouw plezier. Er is namelijk geen verkeerde manier om te beleven. Tussen de hoge bomen van het bos kun je onder andere balanceren, slingeren, muziek maken of een toneelstuk opvoeren. Krijg je het daar na een tijdje te warm van? Ga op zoek naar de keienrivier of neem een duik in het zwembad!”
Meer informatie vind je hier.
Roekpad Echten
Het Roekpad is een belevingspad in een speelbos. Loek de Roek wijst je de weg en legt je van alles uit over zijn familie en het bos. Je kunt spelen en de natuur ontdekken tijdens de wandeling die 1 km lang is. Je kunt hier van alles beleven door te horen, ruiken, proeven, voelen en zien. Voor kinderen en volwassenen die visueel gehandicapt zijn, staat de tekst op de borden in braille. En wil je braille leren? Loek de Roek heeft leuke vragen voor jou bedacht zodat je de braille kunt ontcijferen.
Meer informatie vind je hier.
Hunnebedden route – Emmerdennen
Route langs hunebedden en andere sporen uit het verleden in de Emmerdennen, één van de oudste bossen van Drenthe op de Hondsrug. De wandeling is circa 3 km lang.
Meer informatie vind je hier.
Tijdreisroute Leewal – Exloo
Met deze wandeling van 7,5 kilometer door bossen, heidevelden en stuifzand, langs hunebedden en akkers tussen Exloo en Odoorn maak je een tijdreis van 470.000 jaar. Je ziet indrukwekkende overblijfselen van de ijstijden en de raadselachtige Leewal die door het landschap kronkelt. Een tijdbalk geeft veel informatie over de historie van het Hondsruggebied. Ook bij deze route is een app beschikbaar. Met 360gradenfilmpjes, animaties en opdrachten beleef je die historie van heel dichtbij en krijg je veel informatie over het ontstaan van het gebied, over droogdalen en over de wolharige mammoet en de sabeltandtijger die hier hebben geleefd.
Meer informatie vind je hier.
Sabeltandtijgerspoort – Exloo
In het sprookjesachtige Hunzebos ligt het Sabeltandtijgerspoor, een speelroute voor kinderen van ongeveer 2,2 kilometer. Je kunt hier op avontuur langs het spoor van de sabeltandtijger. Het spoor slingert over heuvels uit de ijstijden. Je springt, klimt, zwiept met de kabelbaan naar beneden, balanceert op een touwbrug en beleeft nog veel meer. Onderweg kun je spannende games doen met de app en bijvoorbeeld ontdekken of je slimmer, sterker of sneller bent dan de sabeltandtijger. En je leert van alles over de harige mammoet.
Meer informatie vind je hier.
Dierenvriendjespad Holtingerveld – Havelte
Lekker spelen in de natuur, dat is leuk! Helemaal als je dan ook nog tegen betaling een tas vol met leuke opdrachten meekrijgt. In de tas zit een kleurenschijf en vier opdrachtenboekjes. Draai aan de schijf en kijk op welke kleur die terechtkomt. Pak het boekje met dezelfde kleur en doe een spelletje! Spring als een konijn, voel aan de stam van een boom en streel een blaadje langs je wang. Dus zet je zintuigen maar op scherp en speel gezellig mee!
Meer informatie vind je hier.
Belevingspad reeënwissel – Hoogersmilde
Je loopt langs tien leuke en spannende objecten waaronder een slangenkuil, een boomstammentrap en een heus vliegtuig waarin je kan spelen. Durf jij het aan? Het Belevingspad is een gratis wandelroute van 2,5 km lang en loopt door het nationaal park Drents Friese Wold. Starten kan vanaf de parkeerplaats aan de Bosweg in Hoogersmilde of vanaf camping de Reeënwissel in Hoogersmilde.
Meer informatie vind je hier.
Melkwegpad en radiosterrenwacht – Hooghalen
Het Melkwegpad is te vinden bij de ingang van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Langs het pad staan de planeten op relatieve afstand tot de zon aangegeven en staan er informatieborden met verdere uitleg. Ook kun je ervaren dat 10 kilo op aarde, op Jupiter plots 26 kilo weegt. De schaal van het Melkwegpad is 1 op de 3.700.000.000. Elke stap die je zet is ongeveer 2.5 miljoen km in het heelal, hoe leuk is dat! Je komt langs de enorme telescopen en wat voel je je dan klein. Het is een leerzame wandeling, want alle geheimen van het heelal en de omringde natuur worden verteld. Het Melkwegpad is ongeveer 2,5 km lang, maar eindigt op een ander punt, via het bospad (2,3 km) loop je weer terug naar het beginpunt.
Meer informatie vind je hier.
Beleefpad IJhorst
Bij het belevingspad in IJhorst kun je de natuur ontdekken. Het pad is ongeveer twee kilometer lang en je kunt hier klimmen, klauteren en voelen. Er zijn verschillende sculpturen, houten bankjes en een insectenhotel. Je kunt klimmen in de klimbomen en over het blotevoetenpad lopen om te ontdekken hoe een bos voelt.
Meer informatie vind je hier.
Belevingsbospad – Kerkenveld
In het belevingsbos in Kerkenveld is een leuke plek waar je in de natuur kunt spelen, maar ook wandelen en de natuur bekijken. Je kunt heerlijk klimmen, klauteren en touwzwaaien in de natuur. Er is een theater in het bos en er hangen vogelhuisjes. Vanuit de boombut kun je de vogels in en uit de huisjes zien vliegen. Ook bij het insectenhotel kun je een drukte van belang zien.
Een 5 kilometer lange wandel- of fietsroute waarbij je meer te weten komt over de ijstijd.
Meer informatie vind je hier.
Struunpad – Koekangerveld
Het Struunpad is een natuurlijke belevenis met een speels en educatief karakter. Lekker struinen over onverharde paden….. en onderweg kennismaken met een weersteen, een zonnewijzer, diverse aangelegde poelen en wat dacht je van een stenen draak! Op de informatiepanelen langs de route vind je uitleg over de geplaatste objecten en de natuur. De route is ongeveer een kilometer lang, voorzien van bankjes en ook zeer geschikt voor jonge kinderen. Is het nat, zorg dan voor stevige schoenen.
Houten pad van Theodoor – Orvelte
Het Houten Pad van Theodoor is niet alleen een verhaal over een avontuurlijk varkentje. Het houten pad bestaat echt in de bossen van Staatsbosbeheer Orvelte! In het begin is het pad makkelijk te lopen. Verderop moet je oppassen! Dan loop je weer hoog tussen de bomen en even later weer laag langs het water. Je kunt Theodoor laten knorren, vogels laten fluiten en schapen laten blaten. Of klim in de holle boom, maak muziek of verstop je in een vossenhol. Het boekje over het varkentje Theodoor is tegen betaling verkrijgbaar bij Zoo bizar in Orvelte. Naast het houten pad loopt een pad voor volwassenen.
Lees ook: Monumentendorp Orvelte; het oerdorp van Drenthe met Zoo Bizar en houten pad van Theodoor
Larzenpad – Norg
Ga met je zelfgemaakte knapzak op pad en loop vervolgens door of langs het water in het Beekdallandschap de Roeghoorn. Met een zoekkaart kun je op zoek naar waterdiertjes.
Meer informatie vind je hier.
Struin- en duinpad – Norg
Het startpunt van deze 2,5 km lange wandelroute vind je bij de parkeerplaats van Camping ‘De Norgerberg’. De natuurwandeling door de Langeloërduinen is gemarkeerd met genummerde, ruweiken palen die rechts van het pad staan. Het natuurbelevingspad is uitnodigend voor bezoekers om te kijken, horen, voelen, ruiken en proeven! Kom kennismaken en leer met plezier over de natuur in deze prachtige omgeving! Je komt onder andere een blotevoetenpad of een selfiespot tegen.
Meer informatie vind je hier.
Familiepad Dwingelderveld – Ruinen
Het Familiepad begint en eindigt bij de grote parkeerplaats vlakbij de schaapskooi. Vervolgens slingert het pad door het heidegebied en is ongeveer 3 kilometer lang, eventueel kun je deze met de helft inkorten. Langs de route vind je picknickbanken. Het Familiepad is vooral mooi om te wandelen, omdat het door zo’n afwisselend landschap voert: bos, heide en water. Het familiepad is ook goed te doen met kinderwagen.
Meer informatie vind je hier.
Zwerfroute Kloosterveld – Ruinen
Deze zwerfroute door het Kloosterveld is een bijzondere route. Er staan keimannetjes, maar je kunt ook struinen door het gebied en het kris kras ontdekken. Het Kloosterveld is ingericht als wateropvanggebied. Door het regenwater vast te houden, worden overstromingen voorkomen. Als er veel water staat is dit een eldorado voor ganzen, eenden en steltlopers. In de winter staat er veel water, dus is het handig om laarzen te dragen. Ieder jaargetijde een mooi gebied om eens door te wandelen.
Meer informatie vind je hier.
Belevingspad IPad weg – Veeningen
Dit belevingspad is, zoals de naam al verklapt, opgezet met als doel de iPad thuis achter te laten. Het belevingspad begint in de speeltuin, waar voor alle kinderen iets is: glijbanen, kabelbaan, schommels etc. Volg dan de pijlen en je komt een insectenhotel tegen… een sportkooi, houten dieren, boomhutten, klimtouwen.. een een tipi!! Na een paar kilometer zie je de speeltuin weer in de verte.
Meer informatie vind je hier.
Belevingspad Hart van Drenthe – Zwiggelte
Boompje klimmen, hutten bouwen, sporen zoeken of gewoon lekker genieten van de natuur, dat kan op het ca 3 km lange Belevingspad Het Hart van Drenthe. Aan de hand van informatie- en opdrachtpanelen kom je meer te weten over vogels, zoogdieren, insecten en planten, die dit afwisselende gebied rijk is. Maar ze dagen je ook uit om actief bezig te zijn zoals insecten op je hand te zetten, de leeftijd van een boom te bepalen en een bosmozaïek te maken.
Meer informatie vind je hier.
Blauwe bospad – Haulerwijk
Het Blauwe Bos is een groot bos- en natuurgebied in de driehoek Haule, Haulerwijk en Waskemeer. In het bos is een verhard pad dat je gemakkelijk kan bewandelen met wandelwagen, rolstoel, fiets of ander voertuig met wielen. Het speeltuintje met diverse speeltoestellen ligt vlak naast het betonpad maar is niet verhard! Iets verderop vind je ook de steentjespoel.
Flevoland
Rondje Aap – Almere
Het Rondje Aap loopt over het Stadslandgoed de Kemphaan in het Almeerderhout, en leid je langs de verblijfsruimten van de apen. Zo loop je langs de Quarantaine, het Apenhuis en het Chimpanseecomplex. Op infopanelen langs de route vind je informatie over de dieren bij Aap en het werk van Aap. Bij het chimpanseecomplex kun je door een verrekijker kijken en de chimpansees van dichtbij bekijken.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Stadslandgoed de Kemphaan
Frans Vera Pad – Almere
Wandeling door Oostvaardersbos, met prachtige uitzichten over de Oostvaardersplassen.
Meer informatie vind je hier.
Natuurontdekpad & Eksterpad Vroege vogelbos – Almere
In het Vroege Vogelbos vind je twee wandelpaden. Het natuur ontdekpad is 1 km lang, een spannende en leerzame wandelroute voor kinderen. Ga mee op avontuur met Robbie het Roodborstje. Als je hem volgt, laat hij laat je de leukste plekjes zien in het bos. Je komt langs mooie bomen, een gekke boombank, de vlonder met bank aan de poel, wilgentenencirkels, en een ‘ondergrondse buis’. Het Eksternest is 2 km lang. Het pad komt langs een poel en langs één van de schapenweides. Ook kom je een groep walnootbomen tegen, geplant in de vorm van een amfitheater, als verwijzing naar bodemvondsten uit de Romeinse tijd.
Meer informatie vind je hier.
Zandsculpturen Kuinderbos – Bant
Langs deze wandelroute in het Kuinderbos vind je iets bijzonders: langs de route staan kisten met zandsculpturen. Maak een wandeling langs de zandsculpturen die dit jaar in het teken staan van 75 jaar bevrijding. De route is 2,5 km lang en gaat over onverharde bospaden.
Meer informatie vind je hier.
Natuurpad de Kuilen – Bant
Langs dit familiepad in het Kuinderbos staan borden met natuurweetjes over het gebied. En vanuit de observatiehut kun je watervogels bekijken.
Meer informatie vind je hier.
Educatiepad Wisentbos – Dronten
Deze kindvriendelijke educatieve route van 1,7 km is kort en leuk. Bij de Dorpsboerderij Triade in Dronten kun je ook heerlijk zitten en iets drinken.
Meer informatie vind je hier.
Speelweideroute Voorsterbos – Kraggenburg
Wandelend op de voormalige zeebodem van de Zuiderzee verbaas je je over de grootte van de bomen. Het Voorsterbos werd tussen 1941 en 1961 aangeplant, maar is nu al een ware natuuroase. Vele planten en dieren vinden hun plek in het vochtige en gevarieerde bos. Natuurmonumenten nam het beheer in 1997 over. Houtproductie is geen doel meer en de natuur krijgt volop de ruimte. Een bezoek aan het Voorsterbos is hierdoor een ware natuurontdekkingstocht.
Meer informatie vind je hier.
Belevenissenbos – Lelystad
Vanaf de speelplaats met water en strandje kun je ook het bos in. Hier is een route uitgezet met allemaal avontuurlijke elementen om te klimmen en klauteren. Over het water of door het bos. Je kan iedere keer zelf kiezen welke kant je op gaat en zo de route uitstippelen. Op het einde is het mogelijk een stuk te lopen door de weide waar ook paarden grazen.
Meer informatie vind je hier.
Burchtroute – Luttelgeest
Tijdens deze wandeling door het Kuinderbos kom je langs de ruïne van het kasteel van Hendrik de Crane, in de Middeleeuwen een roemruchte roofridder.
Meer informatie vind je hier.
Zeven dwergenpad – Luttelgeest
Langs deze speurroute in het Kuinderbos kom je Sneeuwwitje en de zeven dwergen tegen, uit boomstammen gehakt door kunstenaar Giel Ramakers. Bij elke dwerg vind je een natuuropdracht. Voor kinderen tot 10 jaar. Volg de rode route die gemarkeerd is met paddenstoelen.
Meer informatie vind je hier.
Hans en Grietje zoeken heksensporen – Zeewolde
Naast pannenkoekhuis Hans en Grietje ligt het Harderbos. Natuurmonumenten heeft hier een korte beleefroute aangelegd voor kinderen. De spannende speurroute laat kinderen (ca. 6-10 jaar) aan de hand van het verhaal van Hans en Grietje kennismaken met de natuur. Maak je eigen heksensoep, ontdek het klimklauterpad van OERRR en ontsnap uit de heksengevangenis.
Meer informatie vind je hier.
Friesland
Bosbergpad – Appelscha
Vanaf de Boerestreek kun je een 2,2 km lange route wandelen (of met de rolstoel rijden) door het bos en over de Bosberg. Langs de route heeft de historische vereniging op 10 punten informatie over de geschiedenis geplaatst. Het pad leidt door een afwisselend gebied en geeft een goed beeld van de Bosberg. Het pad is volledig verhard, zodat ook mensen in een rolstoel of met kinderwagen van de natuur kunnen genieten.
Meer informatie vind je hier.
Laarzenpad – Buitenpost
Het is een 2,5 kilometer lang, onverhard wandelpad door de natte natuur van de Mieden. Het natuurpad loopt vanaf het begin van de Rohelsterweg dwars door de polder tot aan een parkeerplaats aan De Tjoele.
Dierenpad Sparjebird – Hemrik
Door het speelbos Sparjebird staan zo’n 10 uit hout gezaagde dieren. Bij elk dier is iets te doen, dus spelen en ontdekken maar! Ouders en begeleiders lopen gezellig mee. Af en toe duiken de kinderen het bos in voor een blinddoekroute, hutten bouwen, een speurtocht door een kabouterbos of een spannende greppeltocht. Echt verdwalen is er niet bij, want via een goed toegankelijk pad komen volwassenen en kinderen even verderop weer bij elkaar.
Meer informatie vind je hier.
Blotevoetenpad – Opende
In het Westerkwartier ligt een bijzonder pad: het Blotevoetenpad Opende. De naam zegt genoeg: schoenen en sokken uit en lopen maar! Op je blote voeten lopen door de modder, over water en gras. Over boomstammen klimmen of via een touw een sloot over. Heeft het geregend? Dan is er extra modder! Onderweg kun je uitrusten in één van de hangmatten of op een bankje.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Blotevoetenpad Opende Groningen
Hippe Heksen en paddenstoelpad – Rijs
Het Hippe Heksen en Paddenstoelenpad is een avontuurlijke route door het sprookjesachtige Rijsterbos! In dit bos staan 10 vrolijke paddenstoelen. Bij elke paddenstoel hoort een opdracht uit het boekje. Zo leer je spelenderwijs iets meer over paddenstoelen, dieren en bomen. Het Hippe Heksen en Paddenstoelenpad start vlak bij de Werkschuur van It Fryske Gea, aan de Marderleane in Rijs.
Meer informatie en het boekje met de opdrachten vind je hier.
Familiepad Trimunt – Marum
Volg het familiepad, een wandelpad zonder obstakels door het Trimuntgebied in Westerkwartier. Hier vind je ook een speelbos. Dit pad is geschikt voor kinderwagens.
Meer informatie vind je hier.
Speelroute Verdwaald Spoort – Ameland
Absoluut een aanrader is de speelroute in het Hollumer Bos met de Eendenvijver. Je parkeert bij de vuurtoren, of onderaan de vuurtoren, en loopt vervolgens het bos in. Op de kaart staan de speelplekken aangegeven die verwijzen naar belangrijke momenten in het verleden zoals het verdwenen dorpje Stiens of het stranden van de walvisvaarder Dirk Katte.
Krumeltjespad – Ameland
Ook mijn kinderen staan niet te springen als ik zeg dat we een boswandeling gaan maken, bij het Krumeltjespad hoor je ze echter niet klagen. Nadat je bent geparkeerd geeft de uil de ingang van het krumeltjespad aan en wijzen gezichtjes op bomen of op stenen, paddenstoelen, en diverse vlinders of lieveheersbeestjes je de weg. Onderweg goed opletten want je komt van alles tegen!
Meer informatie vind je hier.
Paddenpad – Ameland
Ook bij Natuurcentrum Nes begint het Paddenpad dat is uitgezet door Staatsbosbeheer, deze loopt door het recreatiegebied de Vleijen heen maar ook door de duinen en brengt je langs diverse plekken waar je padden kan spotten. Aan het begin vind je een overkapping met strandrolstoelen zodat dit voor iedereen te doen is.
Meer informatie vind je hier.
Gelderland
Kabouterroute – Beek-Ubbergen
In Beek-Ubbergen vind je een echte Kabouterroute. Kinderen gaan op zoek naar de kabouters die in het bos wonen. De kabouters zijn een beetje verlegen en hebben zich verstopt. De magische Kabouterboom, de dikste en oudste boom van Nederland, maakt de ervaring nog mooier. Weet jij kabouter Omo, kabouter Siem en kabouter Sam te vinden?
Je kunt de Kabouterroute en kleurplaat hier bekijken en downloaden.
Doe-pad – Harderwijk
Het ‘Doe Pad’ is een project van de Gemeente Harderwijk en Stichting voor Natuur en Milieu De Hortus. Het resultaat is een prachtig speelpark met vernieuwde speeltoestellen zoals een klimrek, kabelbaan, bomenstammen en stronken en het ‘Doe Pad’ rond de open speelplaats. Op de verschillende open plekken staan bordjes met opdrachten, zodat bezoekers zelf aan de slag kunnen. Wie met een groep aan de slag wil kan en route en opdrachten downloaden via de website van de Gemeente en De Hortus.
Meer informatie vind je hier.
Kabouterpad – Heikamp
Ga je liever wandelen in de Achterhoek? Bij pannenkoekenboerderij De Heikamp vind je allemaal leuke kinderactiviteiten, waaronder een doolhof en kabouterpad van 1 km lang.
Meer informatie vind je hier.
Nature Game – Otterlo
Hoewel het heerlijk is om in de natuur even helemaal los te komen van computer- en smartphoneschermen, kan de technologie ook zeker iets toevoegen aan wandeluitjes. Dat is bijvoorbeeld het geval bij The Nature Game. Dit spel werkt via een iPad en leidt je door Nationaal Park De Hoge Veluwe. Tijdens de interactieve wandeling voer je verschillende opdrachten uit, leer je meer over het park en ontrafel je stap voor stap het Mysterie van het Nooit Gebouwde Museum: het museum dat Helene Kröller-Müller rond 1920 in het gebied wilde laten bouwen. De route is ongeveer 2 km lang en neemt zo’n 1,5 uur in beslag.
Meer informatie vind je hier.
Wageningse Engpad – Wageningen
Tijdens de ontdekkingstocht over dit 4,2 kilometer lange Klompenpad Kids ontdek je allerlei dieren op de Wageningse Eng en kun je spannende ontdekkingen doen in het bos.
Meer informatie vind je hier en het boekje hier.
Dieren ABC-Route – Braamt
De Dieren-ABC-Route is een leuke en educatieve wandelroute voor kinderen van 4 tot 11 jaar. De wandelroute is ongeveer twee kilometer lang en kan gevolgd worden aan de hand van 26 routepaaltjes met daarop een letter van het alfabet en een dier. Bijvoorbeeld de A van Adder, de B van Bij, de C van Cavia, etc. Tegen betaling is het mogelijk een boekje te kopen met opdrachten.
Meer informatie vind je hier.
Groningen
Sint Lucaspad – Boerakker
In de omgeving van Boerakker-Lucaswolde loopt ook het Sint Lucaspad. Deze wandelroute van zo’n 10 km wordt aangegeven met paaltjes die ook het wapen van Boerakker-Lucaswolde dragen.
Beleefroute Slag – Heiligerlee
Historische wandelroute van 4 of 5 km door De Hoogte, op de Groningse Stuwwallen, waar in 1568 de Slag bij Heiligerlee plaatsvond. Volg de paaltjes of download route-app.
Meer informatie vind je hier.
Natuurpad – Lauwersmeer
Leuke en leerzame route van circa 1,5 km door het Lauwersmeergebied voor de hele familie, met vragen en opdrachten onderweg.
Meer informatie vind je hier.
Abel Tasman pad – Lutjegast
Het Abel Tasmanpad is een 2,5 km lange ontdekkingstocht door het landschap van de jeugd van de gelijknamige ontdekkingsreiziger. Het ligt in de Grootegastermolenpolder en is bijna 140 hectare groot. Deze polder maakt deel uit van het Natuur Netwerk Nederland, een netwerk van natuurgebieden die met elkaar en het omringende agrarische gebied verbonden zijn. Tijdens het wandelen kom je van alles tegen, zoals trilveen en een eendenkooi!
Meer informatie vind je hier.
Mammoetpad – Muntendam
Het mammoetpad bij de Heemtuin in Muntendam kenmerkt zich door speelsheid, natuurlijke materialen en een afwisseling van bouwwerken gemaakt van hout op het land en in het water. Het geheel is gemaakt met een knipoog naar de prehistorie en heeft vanwege een markant beeld op het pad de naam Mammoetpad gekregen. In het Mammoetpadverhaal lees je alles over Koning Quagga, Dodo Dorien, Henri de Holenbeer en Madiba de Mammoet.
Meer informatie vind je hier.
Beleefpad De Onlanden – Peize
Bezoek de bijzondere uitkijktoren in natuur- en waterbergingsgebied De Onlanden. Vanaf de parkeerplaats aan de Noorddijk Peize loop je in zo’n kleine kilometer naar deze bijzondere uitkijktoren. Op ieder niveau van de toren heb je letterlijk een andere kijk op je omgeving.
Meer informatie vind je hier.
Knuppelpad – Schildwolde
Het Knuppelpad is een houten vlonderpad van 750 meter dwars door het moeras van ‘t Roegwold. Zo’n 6.000 jaar geleden was hier nog bos, nu vind je hier een moeras, dat zich razendsnel ontwikkelt. De boomstronken steken hier en daar boven het water uit.
Meer informatie vind je hier.
Kabouterpad – Steendam
In het Steendamsterbos is met prachtig beschilderde kabouterpalen een geweldig leuke wandelroute uitgezet. Door de kabouters te volgen, vind je vanzelf de juiste weg door het bos. De hoofdroute is 2,3 km, maar mocht je deze te lang vinden, is er ook de mogelijkheid een traject te lopen dat 1 km lengte heeft.
Meer informatie vind je hier.
Natuurbeleefpad Beijumerbos – Zuidwolde
De Beleefroute brengt je langs velden, door bossen en langs kleine plassen en slootjes. Onderweg zijn er verschillende rustpunten om even van de omgeving te genieten. In het voorjaar hoor en zie je hier volop weidevogels, reeën en tal van bijzondere planten als bijvoorbeeld de paarse morgenster. De route is ook geheel toegankelijk voor mensen in een rolstoel of scootmobiel.
Meer informatie vind je hier.
Limburg
Beeldenwandelroute – Baarlo
Langs de twee kilometer lange route in Baarlo kom je diverse kunstwerken en monumenten tegen. Ook loop je langs het kasteel.
Meer informatie vind je hier.
Familiepad Meinweg & Zandbergenroute – Herkenbosch
Een kort rondje door de heidevelden van de Meinweg in Midden-Limburg, met oude eiken en dennenbossen. Halverwege staat een uitkijktoren. Geschikt voor wandelwagens. Op zoek naar iets meer avontuur? Kies dan de 3km lange zandbergenroute. Een spannend wandelpad over bochtige paadjes door het bos, naar de rand van het park en de uitkijktoren. Volg de houten paaltjes.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Nationaal Park De Meinweg; De Boshut & speelbos & kabouterpad
Ridders en Roverspad – Horst
Wie het bos ingaat, komt twee verschillende borden tegen. Op de borden van de ridders lees je vooral over de geschiedenis. Een roversbord vertelt je leuke weetjes over de natuur. Het pad is gemarkeerd met houten paaltjes. Ze zijn te herkennen aan een duif erop. Hun snuit wijst je de weg! Ook staan er langs het pad meerdere houtsnijwerken. Zoek uit welk dier hier afgebeeld wordt! Deze dieren waken over het bos. Het Ridders & Roverspad is gericht op kinderen van 8 tot 12 jaar. De route start bij ‘t Zoemhûkske in Horst.
Meer informatie vind je hier.
Beleefpad Wilhelminaberg – Landgraaf
Een unieke wandeling op het gebied dat ook gebruikt wordt voor Pinkpop. Je vindt op deze kunstmatige heuvel onder andere banken om te zitten, unieke doorkijkjes tussen de bergen door op de vijver, met daarin stapstenen voor de avonturiers, uitzichten op het landgoed en een heus dierenbos tussen de beuken.
Meer informatie vind je hier.
Elisabethpad – Leudal
Dit familiepad dat ook toegankelijk is voor personen in een rolstoel of met een kinderwagen. Het eerste gedeelte, ca. 1 km, is verhard, zodat hierdoor iedereen van het mooie Leudal kan genieten. Daarnaast zijn er leuke elementen aangebracht, zoals de Vlonderbrug die over een poel is gebouwd, een avontuurlijk blotevoetenpad, een takkenril, een klimboom maar ook genoeg rustpunten met bankjes voor een mooi uitzicht.
Meer informatie vind je hier.
Smokkelpad – Velden
Spel, spanning en avontuur in één; dat is het Smokkelpad bij Jagersrust. Het Smokkelpad leert kinderen (én volwassenen) spelenderwijs van alles over de natuur op het grensgebied Velden-Duitsland. Het is een gratis toegankelijk en grensoverschrijdend avonturenpad van 2,6 kilometer lang, maar kan ook in kleinere delen gelopen worden. Kinderen kunnen ouderwets ravotten in de natuur. Via de informatieborden langs de route leren ze eveneens iets over de flora en fauna van het gebied, maar ook over hoe er vroeger in dit gebied gesmokkeld werd. Bij Pannenkoekenhuis & Restaurant Jagersrust is een folder van de route en een speurtocht verkrijgbaar.
Meer informatie vind je hier.
Natuurleerpad de Paardekop – Ysselstijn
In het mooie natuurgebied De Paardekop, iets voorbij Ysselsteyn, ligt een mooi natuurleerpad met leuke mogelijkheden. Vanaf de uitkijktoren zie je nog een stukje Peel, zoals het er vroeger uitzag en als je geluk hebt loopt hier misschien wel een schaapskudde. Heb je geen hoogtevrees, dan moet je zeker de trap met 100 treden beklimmen. Op de route zijn ook enkele mooie speeltoestellen om even op te ravotten.
Meer informatie vind je hier.
Noord-Brabant
Biggetjeswandeling – Aarle-Rixtel
De Biggetjeswandeling komt voort uit een samenwerking tussen IVN Natuureducatie, Gemeente Laarbeek, de familie Rooijakkers van Zichtstal Agrozicht en Herberg de Brabantse Kluis en is ontwikkeld om kinderen op een speelse manier meer te leren over het platteland. Al aan het begin van de wandeling maak je kennis met het boerenleven; je kunt dan een kijkje nemen in de melkveestallen bij Herberg de Brabantse Kluis. Ook leidt de route langs Missieklooster Heilig Bloed, Zichtstal Agrozicht (een varkensboerderij) en door het Biggetjesbos: een mooi stuk natuur waarin de kinderen op zoek kunnen gaan naar verstopte biggetjes. Bij de wandeling horen fotozoekkaarten met dingen die je onderweg tegen kunt komen en een routeboekje met vragen en weetjes. Alles wat je nodig hebt, zit in een speciaal rugzakje, dat je voor 6 euro kunt ophalen in de streekwinkel of bij de receptie van Herberg de Brabantse Kluis. De Biggetjeswandeling duurt ongeveer 1,5 uur.
Meer informatie vind je hier.
Beleefpad – Bergeijk
Het Beleefpad Bergeijk is het eerste biodiversiteitspad van Bergeijk. Het pad is in 2011 aangelegd. In en rond het pad zijn diverse beleefelementen verwerkt die te maken hebben met cultuur, historie en natuur. Het beleefpad is aangelegd om jeugd en jongeren op een voor hen aantrekkelijke manier kennis te laten maken met de Brabantse geschiedenis en de Brabantse flora en fauna. En natuurlijk zijn er ook de nodige speeltoestellen en bijvoorbeeld een kabelbaan.
Meer informatie vind je hier.
Kabouterpad Daantje Den – Breda
Kabouter Daantje Den wijst je de weg langs een 1,5 km lange kabouterroute door het Mastbos. Langs de route van ± 1,5 km staan vijfentwintig kleurige kabouters waarbij kleine opdrachten gedaan kunnen worden. De opdrachten staan omschreven in het routeboekje. Het is een echte doe-tocht voor kinderen waarvoor je één tot anderhalf uur tijd nodig hebt. Eventueel kun je tegen betaling bij restaurant de Boschwachter een kaboutermuts afhalen en een kabouterarrangement boeken met kabouterdrinken en een échte kabouterpannenkoek!
Meer informatie vind je hier en het boekje hier.
Halve Zolenpad – Den Bosch
Wandeling van circa 2 km door moerasbos en over spoordijk in de Moerputten in natuurgebied Overlaat, ten zuiden van Den Bosch.
Meer informatie vind je hier.
Vlonderpad & Boswachterspad – Heeze
Wandel over een bijzonder vlonderpad in de heidetuin, met twee eilanden van waar je een prachtig uitzicht hebt over de Strabrechtse Heide in natuurgebied Heeze-Leende.
Meer informatie vind je hier.
Katoenpad – Mierlo
Op de Molenheide tussen Mierlo en Geldrop ligt het Katoenpad. Het Katoenpad is geen normale wandelroute, onderweg kom je uit op het beleefpad. Hier zijn verschillende speelelementen in verwerkt en als je de app downloadt (Katoenapp) komt de route helemaal tot leven.
Meer informatie vind je hier.
Noord-Holland
Sommeltjespad – Texel
Het Sommeltjespad is een kindernatuurpad van 1,5 km in natuurgebied Dennen, gemaakt om goed kijken in de natuur te stimuleren. Volgens de legende wonen er op Texel Sommeltjes, een soort aardmannetjes. Ze werden het meest gezien in de buurt van De Waal. Hier lag een oude grafheuvel waarop de Sommeltjes bij maanlicht dansten. Wanneer een Sommeltje in de zon komt verandert hij in een steen. Als het donker wordt, komt hij weer tot leven. Langs de route gaan de kinderen op zoek naar de Sommeltjes (stenen figuren), ‘dieren’ die op Texel leven en andere leuke dingen.
Meer informatie vind je hier.
Overijssel
Bas de Das pad – Balkbrug
Door de poort te openen en het pad van Bas de Das te volgen, maken kinderen kennis met verschillende huisjes en verstopplekken van de dieren in het Reestdal. De takkenril van de Egel, een insectenmuur, de libellen en kikkerpoel, klimmen in het huisje van de Specht en ervaar hoe het is om in een levensgrote Koolmezenkast te zitten. Aan het eind, op de speelplek, kunnen kinderen naar hartenlust spelen, klimmen, klauteren, sjouwen, hutten bouwen.
Lees ook: Bas de Das speelnatuurpad bij Bezoekerscentrum de Wheem in Reestdal
Speurneuzenpad – Balkbrug
Kinderen kunnen onder de hoede van ouders of begeleiders de gewone route door de tuin lopen. Ze krijgen tegen betaling een tas mee met hierin opdrachtjes en de materialen om deze opdrachten uit te voeren. Bij een paaltje met een neus en een nummer moet een opdracht worden uitgevoerd. Op deze manier doen zij allerlei ontdekkingen over de natuur.
Meer informatie vind je hier.
Het spoor van de Leeuw – Lemele
Op de Lemelerberg is een heus Spoor van de Leeuw te volgen. Met de uitdagende speelplaats In het hol van de Leeuw als stoere afsluiter. Het Spoor van de Leeuw is een route van ca. 4 kilometer langs heidevelden en door het bos op de Lemelerberg, ook kom je langs de enige echte kloof in Nederland. Het is ook mogelijk om de ingekorte route van ca. 2,5 kilometer te volgen. De wandeling begint bij het uitkijkpunt bovenop de berg achter het restaurant.
Meer informatie vind je hier.
Planetenpad – Nijverdal
Het ongeveer 1.5 km lange pad omvat diverse astronomische objecten en loopt deels door een natuurlijk omgeving en deels door het winkelcentrum van Nijverdal. Het Planetenpad Nijverdal is een Planetenpad anno nu, dat wil zeggen: het zijn niet alleen fysiek statische afbeeldingen van planeten, maar er is gebruik gemaakt van interactieve multimediale technieken zoals Instagram. Oftewel: houd je smartphone boven een tegel van het pad en je krijgt naast de nodige informatie ook mooie driedimensionale beelden te zien van een planeet of een komeet. De astronomische informatie is deskundig geselecteerd en de werkelijke astronomische afstanden van de planeten zijn op de juiste schaal uitgelegd in Nijverdal. Het is een mooie en (inter)actieve wandeling van de Sterrenwacht in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug naar het centrum van Nijverdal.
Meer informatie vind je hier.
Speelbospad – Nijverdal
Deze speelbosroute staat vol met uitdagende speelobjecten en speeltoestellen. Gezaagde eekhoorns wijzen je de weg en bij de eekhoorns met een gekleurde staart kun je opdrachten doen. In het buitencentrum is een boekje te koop, van Joep en/of Jonas, met daarin de opdrachten.
Meer informatie vind je hier.
Zompies Zoekpad Weerribben – Ossenzijl
Ga mee op speurtocht door de Weerribben met rietdwerg Zompie. Hij helpt de dieren en gaat op pad om otterprins Glaspels te bevrijden van Kromsnavel, de kiekendief. Zompie kan dat niet alleen. Volg samen met Zompie het pad en verzamel onderweg alle letters. Met de geheime code kun je Glaspels bevrijden van Kromsnavel. Lukt het je om aan het eind van de route de code te kraken in het buitencentrum? Dit pad loopt gedeeltelijk samen met het Natuurpad waarmee je de vele facetten van de Weerribben ontdekt. De wandelroute leidt je door de ‘Weerribben in het klein’. Panelen langs het pad geven informatie over wat je onderweg tegenkomt.
Meer informatie vind je hier.
Laarzenpad De Wieden – Sint Jansklooster
Het laarzenpad bij Bezoekerscentrum De Wieden loopt dwars door het rietland. Ook kom je langs een stukje moerasbos en door open hooilanden. Met trekpontjes steek je de sloten over die het pad onderweg kruisen.
Meer informatie vind je hier.
Natuurbelevingspad – Staphorst
In boswachterij Staphorst, bij de Zwarte Dennen, ligt het langste natuurbelevingspad. Op het Belevingspad kom je een herriehut, een kleurenkamer, een doolhof en nog veel meer tegen. Ook is hier een zwemplas midden in de bossen. Met mooi strand en verschillende voorzieningen. Gratis toegang.
Meer informatie vind je hier.
Utrecht
Poeziebosroute – Baarn
Wandeling over landgoed Groeneveld in Baarn. Ga op zoek naar de 9 poëziepaaltjes die langs de route staan. Op ieder paaltje staat een regel van een gedicht van René Vos. Als je alle zinnen hebt verzameld, is het gedicht compleet. De route is toegankelijk voor wandelwagens. Tip: Neem een pen mee.
Meer informatie vind je hier.
Beneindsepad – Benschop
Tijdens de ontdekkingstocht over dit 4,5 kilometer lange Klompenpad is de kans groot dat je hazen door het weiland ziet rennen! Ga als Harry Haas op pad en ontdek van alles over de Lopikerwaard. Als je weet wat je ziet gaat er een wereld voor je open. Veel plezier!
Meer informatie vind je hier en het boekje hier.
Slagmaatpad – Bunnik
Het slagmaatpad is een zogenaamd klompenpad. Loop dwars door de wei, over een oud fort en door een spannend bos. Sta oog in oog met een koe, klim over hekjes en ontdek spannende paadjes. Onderweg kun je ook nog lekker spelen. Dus klompen aan, rugzak op en struinen maar in de omgeving van Fort Vechten! Er zijn verschillende afstanden mogelijk van 2 tot 7 kilometer.
Meer informatie vind je hier.
Wandelroute ’t Natte Laand op landgoed Haarzuilens – Haarzuilens
Een tocht met hindernissen en spannende overtochten. Er is een zonnewijzer, een pontje en een polstok waarmee je over de sloot kunt springen. Wie haalt er droog de overkant? ‘t Natte Laand is een avontuurlijke wandelroute voor het het hele gezin door de bloemrijke weilanden van het Wielrevelt. Onderweg steek je slootjes over met een trekpontje, wiebelvlot en balanceer je over smalle boomstronken over de sloot. Leuk voor het hele gezin! Je wandelt door de bloemrijke weilanden van het Wielrevelt. Grote kans dat je onderweg een haas tegenkomt of een zie je hoog in de lucht een roofvogel vliegen. Langs de slootjes leven kikkers, libellen en vlinders. En wat leeft er onderwater? Onderweg kom je een steigertje tegen waar je met een schepnet op zoek kunt waterbeestjes.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Haarzuilens met kinderen; Kasteel de Haar, park tuinen en Geertjes Hoeve
Beleefroute Speelbos Nieuw Wulven – Houten
Onderweg naar Speelbos Nieuw Wulven kun je met de Dierengids Nieuw Wulven de dieren leren kennen die in natuurgebied de Kromme Rijn wonen. Deze wandeling is circa 1 km lang.
Meer informatie vind je hier en de route vind je hier.
Stoute Schoenenpad – Stoutenburg
Een doe- leer- en wandelpad voor het hele gezin van nog geen kilometer lang. Tijdens de wandeling zijn er diverse dingen te doen en te zien. Zo is er onder meer een bostelefoon, een dassenburcht en een uitkijktoren. Bij de poel kan met behulp van een schepnetje ontdekt worden welke diertjes er in het water leven.
Meer informatie vind je hier.
Zeeland
Knokkertpad – Nieuwvliet
Rond de oude hoeve van boer David Erasmus staat een bos met beuken, populieren, essen en esdoorns. Dit bos wordt lokaal het Knokkertbos genoemd en er leven allerlei dieren. Overal langs dit beleefpad kunnen kinderen (en papa’s, mama’s, opa’s en oma’s) klimmen, klauteren, ontdekken en spelen. Op verschillende locaties in het bos worden kinderen uitgedaagd te spelen op mooie, robuuste speeltoestellen. Ook kom je allerlei leuke denk- en doe-opdrachten tegen die te maken hebben met de natuur.
Meer informatie vind je hier.
Zuid-Holland
De Kleine Duiker – Barendrecht
Naast de recreatieboerderij de kleine duiker in Barendrecht vind je een leuke wandeling met de kinderen. Na afloop kun je een bezoek brengen aan de kinderboerderij of het Barendbos met natuurspeeltuin.
Meer informatie vind je hier.
GPS-route Bottel Banjerroute – Bentwoud
GPS-route Bottel Banjerroute in Bentwoud in Baronie heeft als thema voedsel. Onderweg kom je veel eetbare planten, vruchten en noten tegen.
Meer informatie, route en recepten vind je hier.
Polderpiratenpad – Krimpen aan de Lek
In de Krimpenerhout vind je een fijne speelpolder waar kinderen op avontuur kunnen gaan in de natuur. De speelroute volgt het Polderpiratenpad met onderweg naar de speelpolder verschillende speelplekken. Dankzij de aan de surfplas liggende speeleilanden kunnen kinderen ook in en om het water avontuurlijk en sportief aan de slag.
Meer informatie vind je hier.
Speelroute Loetbos – Lekkerkerk
Ga met de kinderen op ontdekkingstocht door het Loetbos. Klauter via de speeltoestellen over het water en ontdek de sprookjesfiguren in het bos. Ben je het wandelen zat, stap dan in de kano en vaar over het oude veerriviertje de Loet of ga picknicken onder het Hoedje van het Loetje.
Meer informatie vind je hier.
Atlantikwallroute – Noordwijk
Deze wandelroute voert langs resten van de Atlantikwall in Hollands Duin bij Noordwijk. De Atlantikwall was een verdedigingslinie van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.
Meer informatie vind je hier.
Tenellaplas – Rockanje
“Bij ons Bezoekerscentrum Tenellaplas hebben we zes avontuurlijke doeroutes uitgestippeld, die je samen met je kinderen kunt beleven. Iedere route is gericht op een andere leeftijd en een ander lengte. Je gaat op pad met een rugzak of ontdekkingstas (tegen betaling), waarin allerlei hulpmiddelen zitten om de vragen onderweg op te lossen.”
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Strand speeltuin & speelbos Rockanje
Algemene wandeltips
- Tijdens de onderstaande wandelingen loop je (gedeeltelijk) over onverharde paden, die drassig kunnen worden. Het dragen van goede, liefst waterdichte schoenen is daarom belangrijk.
- En ook al zijn de routes niet erg lang, het is aan te raden om praktische kleding te dragen, waarin je goed kunt bewegen en beschermd bent tegen een eventuele regenbui of bijvoorbeeld met lange pijpen om te beschermen tegen brandnetels. Outdoorkleding voor zowel kinderen als volwassenen vind je op kathmandu.nl en voor outdoorkleding in een maatje meer kun je bij ullapopken.nl terecht.
- Neem verder voldoende eten en drinken mee voor onderweg. Vaak vinden kinderen het leuk om een eigen rugzakje in te pakken met drankjes en snacks naar keuze.
- Vergeet niet om je kinderen (en jezelf) na een wandeling in de natuur op teken te controleren.
Speelbossen en Familiewandelingen in Nederland
Meer tips vind je in dit handige en praktische boek, speciaal voor gezinnen, met meer dan 250 routes die per provincie gerangschikt zijn. Tikva Looijen, reisblogger en oprichter van het populaire blog GezinOpReis.nl ging voor dit boek, met haar gezin, op ontdekking. Het resultaat ‘Speelbossen en Familiewandelingen in Nederland’ is een handige gids vol met kindvriendelijke natuurspeelplekken en wandelingen.
Wandelingen met een app, gave speelbossen, speelpolders en speurtochten. Wandelingen met avontuurlijke speelplekken op de route. Blotevoetenpaden waar je lekker vies kunt worden. Fijne eetgelegenheden die te combineren zijn met speelnatuur. Kabouterpaden en buggyproof routes. Dankzij dit boek weet je precies waar je moet zijn! De natuur ingaan was nog nooit zo leuk en makkelijk. Het boek is voorzien van veel foto’s en omvat omschrijvingen van zowel avontuurlijke speelplekken als korte routes voor jonge kinderen. Per route is aangegeven hoe lang deze is en wat de moeilijkheidsgraad is.
Met dit boek krijg je nóg meer zin om op pad te gaan.
Heb je nog een aanvulling en mis je nog een leuk pad in dit overzicht laat het weten!
Natuur uitjes
- Herfst decoraties voor in huis - 2 October 2024
- Kruiden decoratie voor binnen en buiten in de tuin - 30 September 2024
- Tips om je tuin gezellig te maken - 28 September 2024