Het geloof uitleggen aan je kind of het geloof laten beleven door je kind: het kan extra ondersteund worden door je kind te laten knutselen. Zelf ben ik al heel lang actief als leidster bij de kindernevendienst in de kerk.
Hierbij dan ook enkele leuke ideetjes om met Bijbelse thema’s aan de slag te gaan.
Kerkgebouw
Deze kapel kun je heel eenvoudig maken van een melkpak.
Biddende handjes
Bidden is praten met God en dat doe je meestal met je handen samen gevouwen. Twee gevouwen handen is dan ook een knutselwerkje wat past bij dit thema.
Twee biddende handjes die je open en dicht kan doen met aan de onderkant een berichtje.
Gebedsboekje
Of wat dacht je van dit boekje dat je kan gebruiken voor bij het bidden?
Gebedsbord
Voor sommige mensen is God een zeer abstract begrip; deze envelopjes maken het een stuk tastbaarder. De woorden worden niet uitgesproken maar kunnen juist op papier.
Uitleg Drie-eenheid
Misschien niet echt een knutsel, maar zelf vond ik het wel een heel mooie manier om het idee achter de drie-eenheid te laten zien. Zorg dat je water ingevroren hebt. Je gaat de kinderen drie vormen laten zien van water.
Het is allemaal water en toch zijn het drie verschillende dingen. Namelijk stoom, ‘gewoon water’ en ijs. Leg uit dat ook God de Vader, Jezus en de Heilige Geest drie ‘uitingen’ zijn en toch alle drie hetzelfde vertolken: God! Een uitgebreidere uitleg vind je bij de Alpha cursus.
Benodigdheden:
- Bevroren water (ijsblokje ofzo)
- Water (in een flesje, bijvoorbeeld)
- Waterkoker met water. Hiermee maak je stoom
Noach
Wie kent het verhaal van Noach niet? Natuurlijk is een ark maken de mooiste uitdaging bij dit verhaal. En dit kan op veel manieren. Uiteraard ook weer met een schoenendoos (wat niet…) maar natuurlijk zijn er nog veel meer manieren.
Knip bijvoorbeeld opnieuw een wegwerpbordje in tweeën. Op de afgeknipte kant maak je knijpers vast, waarop dieren en bijvoorbeeld Noach geplakt zijn van karton of ander stevig papier. Wat echter weer eens iets heel anders is, is een regenboog gemaakt van handjes in de regenboogkleuren!
Een wolk met watjes en gekleurde stroken papier in de kleuren van de regenboog.
Deze regenstokken worden gemaakt van een pringlesbus, of een lange keukenrol gevuld met rijst en afgeplakt met papier of stof om daarna te versieren.
Noach gemaakt van een ijslolliestokje.
Een regenboogketting van gekleurde pasta.
De boot van Noach met alle dieren in de vorm van stickers of uitgeknipt van papier.
Regenboog
Maak heel veel handjes of stukjes papier.. Dit kun je laten doen door de kinderen hun eigen handen te laten natekenen op papier of je print voorbeelden uit die ze gewoon kunnen uitknippen.
Maak je één groot werkje, dan is het natuurlijk juist wel leuk om al die verschillende handjes van de kinderen zelf te gebruiken. Plak vervolgens de handjes op elkaar, met iedere keer een laag van een andere kleur karton. Uiteraard in de juiste volgorde zoals de kleuren van de regenboog zelf.
Mozes
Mozes lag in het rieten mandje, maar liep ook gewoon door de Rode Zee. Beiden zijn een geliefd onderwerp om over te knutselen. En er is natuurlijk nog veel meer. Zoals de tien plagen of de tocht door de woestijn.
Ga je voor het biezen mandje? Dan kun je een prachtig schuifwerkje maken, waarbij je het biezen mandje dus kan laten ‘varen’. En het is eigenlijk nog vrij simpel ook. Knippen, kleuren en plakken, veel meer is het niet. Maar het geeft een prachtig resultaat!
De tien plagen van Mozes.
Mozes die het water van de Rode Zee doet splijten.
De brandende struiken.
Mozes met de tien geboden.
Maria
De moeder van Jezus was Maria. Maria met het kindje Jezus is een geliefd onderwerp om te knutselen. Bijvoorbeeld in de Mariamaand of met Maria Lichtmis. Of je laat een mooie kleurplaat kleuren. Of wat dacht je van je eigen rozenkrans maken?
Deze Maria met baby in haar armen maak je van een wc-rolletje.
Een rozenkrans om samen met je kind te maken, met kralen en chenille. Iedere kraal staat voor een ander gebed.
Jozef
Wil je iets over Jozef maken, dan kun je kiezen voor een mooie jas. Laat de kinderen zelf een jas uitknippen, nadat ze die zelf hebben getekend. Of geef ze een papier waarop de jas al is afgebeeld en laat die uitknippen.
Vervolgens kunnen ze de jas prachtig versieren. Je kunt hierbij gebruik maken van alleen kleurtjes en stiften, of bijvoorbeeld wascokrijtjes. Maar uiteraard wordt het nog mooier met mooie glittertjes!
Palmzondag & Pasen
Na de kruisiging op Goede Vrijdag, staat Jezus met Pasen weer op. Een open graf is dan ook een mooi knutselwerk om te maken. Zelf vind ik het dan ook wel mooi als je het licht uit het graf ziet komen.
Nu kun je dit natuurlijk ook weer tentoonstellen door een schoenendoos met plaatjes in te richten en achter het open graf een waxinelichtje te zetten (voor de veiligheid met al dat papier is er één op batterijen aan te raden…).
De palmbladeren waarmee Jezus op Palmzondag wordt binnengehaald.
De handen- en voetenwassing op Witte Donderdag.
Het Laatste Avondmaal; van een doos of melkpak met daaromheen Jezus en de leerlingen.
Een kijkdoos met de tuin van Getsemane waar Jezus gaat bidden.
Met papieren bordjes maak je de steen die openvalt door middel van een splitpen en daarachter het kruis tevoorschijn komt.
Dit kruis wordt versierd met propjes gekleurd crêpepapier of vliegerpapier.
Met schildertape wordt er een kruis afgeplakt op een vel karton of canvas, daarna kan deze vrij beschilderd worden. Als het schilderstape eraf getrokken wordt blijft het kruis over.
Het kruis waar Jezus Christus aan is gestorven.
Met jonge kinderen kun je dit kruis maken van handafdrukken.
Open graf
Plak in het graf een engeltje en plak er ook één boven op het graf. Met een prop papier kun je de steen, die weggerold is, symboliseren. Of je knipt een steen uit stevig papier en plakt die naast de opening op het bord.
Natuurlijk mogen de kinderen eerst de engeltjes kleuren. Je zou een lichtje tussen de twee bordhelftjes kunnen leggen, zodat er echt licht uit het graf komt. Je kunt met de kerstdagen in het verschiet allerlei lichtjes kopen, dus ga op zoek naar een klein variant die op een batterij werkt. Een voorbeeld kun je vinden op Pinterest.
Natuurlijk kan je het nog verder uitbreiden, met bijvoorbeeld drie kruisen erachter geplakt met ijsstokjes of laat gras aan de rand van het graf plakken…
Hemelvaart
Nadat Jezus was opgestaan, ging hij terug naar zijn Vader in de hemel. Hij verdween op een wolk. Iets knutselen met wolken erbij is dan ook erg leuk. Zeker als je dan ook Jezus erin kunt laten verdwijnen.
Jezus stijgt op naar de Hemel die wordt vormgegeven door de wolken. Het leuke van dit werkje is dat Jezus ook echt kan opstijgen.
Pinksteren
De Heilige Geest wordt vaak verbeeld als vuur of als wind. Vuur kun je uiteraard heel simpel uitbeelden door een vlam te laten tekenen en uit te knippen. Deze kan je dan laten kleuren of versieren met rood en oranje kleuren. Leuker is het om echt met wind bezig te zijn.
De heilige geest als duif met de vlammen.
Vuurstokken; van stokken met stroken papier.
Het vuur dat gemaakt is van allemaal kleine handjes, uitgeknipt in rood en oranje papier.
Deze kroon wordt gemaakt van een strook papier met voorop (of achterop) een vlam net zoals een veer op een indianentooi.
Een windmobiel die een mooie combinatie is van het vuur en de duif.
Windmolentje
Je kan de wind niet echt zelf zien, maar je ziet wel wat het met de dingen om je heen doet (laat de kinderen maar blazen en ze zo laten zien dat hun molentje gaat draaien), zo is het ook met de Heilige Geest. Je ziet hem zelf niet, maar hij is er wel. En ook hij zet de wereld (de mensen) om je heen in beweging.
Lees ook: Wat vieren we met Pinksteren?
Advent / Kerstmis
Knutselen met of over kerst tijdens de adventsperiode is niet zo moeilijk, daar wordt je kind waarschijnlijk al hor en dol van op school. Maar naast mooie kaarsenhouders en de bekende sterren is het ook fijn om een knutsel een christelijk tintje te geven.
Een kerststal is daarbij een mooi voorbeeld. Je kunt dit natuurlijk doen met een schoenendoos en hierin een mooi tafereel maken. Het is wel handig als je dan ook voorbedrukte pagina’s hebt met de persoontjes en de dieren erop.
Kerststal kijkdoos
De bouwplaat kun je onder andere hier en hier vinden.
De familie en overige karakters kun je ook schilderen op deze stenen. Als ieder kind een steen maakt heb je al snel een mooie verzameling bij elkaar.
Een kerstfamilie gemaakt van wc-rollen.
Engeltjes die gemaakt worden van (ouderwetse) wasknijpers.
Een kerstboom maar dan met mooie spreuken of citaten uit de bijbel.
Een kerstverhaalarmband; alle kralen staan voor een ander figuur en onderdeel in het kerstverhaal. De uitleg vind je hier.
Met ijslolliestokjes kun je deze figuren maken. Je kunt ze eerst lijmen en daarna versieren met diamantjes, stift of andere versiersels.
Kersthanger voor in de kerstboom.
Nog een decoratie voor in de boom van ijzerdraad en (strijk)kralen en een belletje.
Lees ook: Knutselen kerstmis / kerstthema
Driekoningen
Toen Jezus is geboren kwam er ‘kraamvisite’: drie wijzen uit het oosten, ook wel de drie koningen genoemd. Meestal worden ze afgebeeld met goud, wierook en mirre: hun geschenken.
Kind & Christendom / Katholieke kerk
- Christelijk geloof; Wie is God & uitleggen Heilige Geest
- Kind mee naar de kerk; vanaf welke leeftijd?
- Kerkdienst thuis vieren
- Gebedjes voor kinderen
- Kinderbijbels
- Christelijke knutselwerkjes
- Dopen kind betekenis en uitleg
- Doopjurken
- Eerste Heilige Communie betekenis leeftijd
- Communiefeest organiseren
- Eerste Communie cadeau’s
- Wat als je kind zwemles niet leuk vindt en wil stoppen? - 7 September 2024
- Wat zijn voorbeelden van ontwikkelingsgerichte activiteiten voor peuters en kleuters? - 29 August 2024
- Tips voor als je kind niet wil eten op school - 25 August 2024