Met je blote voeten door het bos struinen, door modderpoeltjes heen en het verschil voelen tussen een bodem van gras of bijvoorbeeld grind. Je even één voelen met de natuur, terug naar je roots of gewoon even lekker iets anders doen dan anders: blotevoetenpaden zijn inmiddels een populair uitje aan het worden. Mijn eigen eerste kennismaking was in Duitsland. Een leuk avontuur voor de kinderen, maar ook voor jou! Mijn leukste tot nu toe was ook in Duitsland: tot je knieën in de modder! Leuk voor iedereen, of je kind nu vier of vierentwintig is, voor opa en oma en dus ook voor jou! Maar ook in ons eigen landje zijn er diverse prachtige paden te lopen. Je kunt het heerlijk doen tijdens je vakantie, maar waarom ook niet gewoon op een vrije dag of in het weekend? Misschien zit er ook wel één gewoon bij jou in de buurt!

Lees ook: De leukste natuurspeeltuinen, blotevoetenpaden en maisdoolhoven in Nederland

Blotevoetenpad in Groningen

Opende: ’t Blôde Fuottenpaad

Een tocht van 4 km in natuurgebied Doezumermieden, tussen Groningen en Drachten. Parkeren doe je op de Kaleweg, 9865 TC Opende. Een theetuin is aanwezig.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Groningen met kinderen; Top 10 activiteiten, kinderuitjes en dagje weg 

Blotevoetenpaden in Friesland

Appelscha: Het Drents-Friese Wold

Gelegen in het nationaal park Drents- Friese Wold, bij het buitencentrum van Staatsbosbeheer. Naast het blotevoetenpad kan je hier natuurlijk meer te weten komen over het natuurgebied of het kabouterpad wandelen. Het adres is Terwisscha 6a, 8426 SJ in Appelscha.

Meer informatie vindt je hier

Lees ook: Blotevoetenpad in Drents-Friese Wold

Delfstrahuizen: Boerderijrecreatie

Aan het Tjeukemeer vind je dit leuke pad. Langs koeien, door de natuur en over bruggetjes wandelen. Op stap met een kaart met informatie over de vogels en weidebloemen. En je kunt ook nog zoiets leuks (???) doen als vlaaitrappen. Een eventueel modderbad hoort ook tot de mogelijkheden, net als een duik in het meer. Een blotevoetenpad en nog een beetje meer dus!
Dit leuke dagje uit vind je op de Marwei 124b, 8508 RH in Delfstrahuizen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Friesland met kinderen; Top 10 activiteiten, kinderuitjes en dagje weg 

Blotevoetenpad Drenthe

Zie Appelscha; Drents-Friese Wold

Lees ook: Drenthe met kinderen; Top 10 activiteiten, kinderuitjes en dagje weg 

Blotevoetenpad Overijssel

Wieden

Er zijn plannen om blotevoetenpad gaan maken in De Wieden. Meer info is hier nog niet over te vinden.

Blotevoetenpad in Gelderland

Gelselaar: Erve Brooks

Lopen over allerlei verschillende ondergronden, spelen in het water en zand, een eilandje om uit te rusten, uitkijken vanaf een toren en nog meer. Er is zelfs een binnen- en buitenspeeltuin. Lekker smullen van pannenkoeken kan ook in de pannenkoekenboerderij of je neemt een kijkje in de museumboerderij. Een heerlijk dagje uit dus. Adres: Broekhuisdijk 5, 7275 CB Gelselaar.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje buiten spelen & blotevoetenpad bij Erve Brooks

’t Harde: A.Vogeltuin

Inderdaad, een tuin vol met geneeskrachtige kruiden en planten. En een pad wat o.a. loopt over gras en mos, stenen maar ook houtsnippers én uiteindelijk een waterbron. Een kort pad, maar daarna kunnen de kinderen zich uitleven in de natuurlijke speeltuin Speeldernis. Er is ook een kruidentheehofje, Landgoedwinkel, Trimbaan en je kunt speurtochten lopen. Adres: Erperweg 3-5, 8084 RB ’t Harde.

Meer informatie vind je hier.

Hoog-Keppel: Hessenbad

Aan de rand van het bos, bij het buitenzwembad Hessenbad in Hoog-Keppel ligt een pad van ruim 300 meter met beweegtoestellen en trampolines op de ligweide van het bad. Uiteraard is deze wandeling af te sluiten met een duik in het water (tijdens het seizoen). Adres: Monumentenweg 34, 6997 AH Hoog-Keppel.

Meer informatie vind je hier.

Nunspeet: Kijktuinen

Een pad van 1 km waar je spelenderwijs kennis maakt met de natuur en de tuinbouw. Boomstammen om overheen te klimmen, lopen over gazongras of juist hoog prairiegras… Evenwichtsbalken, bungelbanken en nog veel meer. Een leuke belevenis in de Kijktuinen van Nunspeet. Ook kan je verdwalen in de doolhoven. Adres: Kienschulpenweg 26, 8071 ZK in Nunspeet.

Meer informatie vind je hier.

Twello: Hof van Twello

Dit pad loopt langs een hoogstamboomgaard, door de permacultuurtuin en je ziet prachtige paddenstoelen. Maar ook duik je de geschiedenis in! Historische tuinen uit de Middeleeuwen, de Romeinse tijd én de prehistorie. Alsof dat nog niet genoeg is, want je komt ook door de savanne, er is een tropisch eiland, een sprookjesbos en een wijngaard. Moe geworden? Dan rust je uit in een lekkere hangmat. Naast het blotevoetenpad is er ook evenwijdig hieraan een natuurpad. Je kunt ook kiezen voor een GPS tocht of zelfs een smulroute lopen. Alle mogelijkheden zijn te vinden aan de Rijkstraatweg 17, 7391 MH in Twello.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Gelderland met kinderen; Top 10 activiteiten, kinderuitjes en dagje weg 

Blotevoetenpad Limburg

Brunssum: Blotevoetenpark

Zoals ze zelf zeggen: In deze natuurlijke omgeving ontdek je de kracht van vitamine G: Groen, Gezond, Geluk, Gevoel, Geest, Geloof en Genieten. Ook geopend bij slecht weer. Zeer gevarieerd aangelegd voor kinderen. Maar stiekem vind jij het ook vast leuk. Met schuilhutten, doolhoven en wat al niet meer. Maar liefst 4 km lang! Hier zijn ook workshops en arrangementen te boeken, ook voor volwassenen.
Adres: Ganzepool 9a, 6443 WZ Brunssum.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit Blotevoetenpadpark Brunssum

Blotevoetenpad in Noord-Brabant

Bergen op Zoom: Landgoed Lievensberg

2 ½ km lang lopen over het landgoed, waarbij je begint bij de monding van een denkbeeldige rivier. Hoe dichter je bij de uiteindelijke bron komt, hoe meer de ondergrond grover wordt, zoals in het echt. Bij het hoogste punt kan je mooi uitkijken over het bos. Je kunt hier ook tochten met de mountainbike maken en er is een klimbos en een kinderboerderij. Het pad begint tegenover restaurant Het Appeltje, Balsedreef 5, 4623 RA in Bergen op Zoom.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: De leukste tips en bezienswaardigheden in Bergen op Zoom
Lees ook: De leukste kinderboerderijen in Nederland, met speeltuin, de grootste leuk uitje voor peuters en kleuters

Deurne: Toon Kortoomspark

Ongeveer anderhalf uur lopen over verschillende ondergronden. Er is van alles te beleven zoals een klankenpad, waar je geluid en muziek kunt maken. Onderweg kan je pauzeren in het restaurant. Dit afwisselende pad in De Peel vind je in Griendtsveen, Griendtsveenseweg 80, 5753 SB Deurne.

Meer informatie vind je hier.

Elsendorp: Christoffelhoeve

Van Noord-Brabant het eerste pad, met waterpartijen, zandheuvels, een doolhof, een hangbrug en een uitkijktoren. Twee km lang avontuur, waar je niet alleen kunt wandelen, maar ook heerlijk spelen en ravotten. Ook geschikt voor kinderen met een beperking. Je vindt dit pad rondom recreatieboerderij Christoffelhoeve, Zeelandsedijk 35, 5424 TL in Elsendorp.

Meer informatie vind je hier.

Schaijk: Autarkia

Een permacultuur tuin met een blotevoetenpad van een paar honderd meter. Ook een bezoek aan de Shitake-kwekerij is mogelijk. Autarkia is in ontwikkeling, dus komt er steeds meer om te doen. Ook is het mogelijk om hier arrangementen te boeken. Adres: Broksteeg 2a, 5374 BE Schaijk.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Noord-Brabant met kinderen; Top 10 activiteiten, kinderuitjes en dagje weg 

Blotevoetenpad Utrecht

Utrecht: stadsboerderij Griftsteede

In de provincie Utrecht is nog niet veel te beleven op blote voeten. In het stadspark, bij de kinderboerderij, is eventueel een blotevoetenpad te vinden en een speeltuin. Leuk voor partijtjes! Dit is allemaal te vinden in de stad Utrecht, Van Swindenstraat 129 3514 XR.

Meer informatie vind je hier.

Blotevoetenpad Flevoland

Kraggenburg: Zeebodempad

Dit blotevoetenpad is maar liefst 2,5 km lang! Je begint de wandeling met een koud voetenbad en vervolgens masseer je je voeten vanzelf door de verschillende ondergronden waarover je loopt! Leuk om je te realiseren dat je loopt over de bodem van de voormalige Zuiderzee… Het adres is Zwartemeerweg 25, 8317 PA Kraggenburg.

Meer informatie vind je hier.

Zeewolde: De Sternhof

Het pad loopt over een oud boerenerf. Een pad wat loopt over mos, grind, hout, gras, natuurlijk heerlijke modder, stenen en wat al niet meer. Je loopt door een bloementuin en de moestuin. Ook is er een labyrint. Tevens wordt er veel aandacht besteed aan duurzaamheid en recycling. Te vinden aan de Sternweg 14, 3898 LJ in Zeewolde.

Meer informatie vind je hier.

Speelnatuur Harderbos

Kom struinen in het plukbos, dwalen in het doolhof of zwemmen in de grote vijver. In de herfst kun je bramen en walnoten plukken en in de zomer vlinders bewonderen op de mooie vlinderstruiken. Door het bos slingeren spannende ontdekpaadjes. Ook is er een super blotevoetenpad. Adres Mosselweg 33, 8256 RA Biddinghuizen.

Meer informatie vind je hier.

Blotevoetenpad Zeeland

Ouddorp: Zeeland Buitenland

Het natuurgebied Zeeland Buitenland biedt 5 eilanden met kreken, een klimtoren, duinen en heel veel speelplezier. Naast een blotevoetenpad lopen, kan je er hutten bouwen en bijvoorbeeld kano’s huren. Je vindt dit gebied, waar je de natuur op meer manieren kan beleven, aan de Middelplaat 6 (Kabbelaarsbank), 3253 MH Ouddorp

Meer informatie vind je hier.

Goes: Park de Mirakel

In dit park is ook een blotevoetenpad. Helaas is er weinig informatie verder over te vinden…

Lees ook: Zeeland met kinderen; Top 10 activiteiten, kinderuitjes en dagje weg 

Blotevoetenpad Zuid-Holland

Maasland: Hoeve Bouwlust

Houd de site in de gaten, want ergens begin juli opent het maïsdoolhof misschien wel weer, met een klein stukje blotevoetenpad! Maar je kunt hier nog veel meer doen, zoals met een tandem de buurt door of een gps-tocht maken.
Hoeve Bouwlust, van familie de Vette, vind je aan Oostgaag 31, 3155 CE Maasland.

Lees ook: Maisdoolhof bij Hoeve Bouwlust

Meer informatie vind je hier.

Noord-Holland

Bovenkarspel: Gouwe Voeten

Naast de boerencamping ‘De Gouwe Stek’ vind je dit pad, waar je niet alleen voelt met je voeten, maar ook mag proeven met je mond! Verder krijg je meer info tijdens de route over het agrarische leven. Geïnteresseerd in kruiden? Op vrijdagmiddag komt een kruidendeskundige langs. Adres: De Gouw 11, 1611 BS Bovenkarspel

Meer informatie vind je hier.

Den Helder: Helderse Vallei

Een afwisselende route van 250 meter, waarbij je kennis maakt met de omgeving van Den Helder in het klein. Duin, bos, wadden, bollenland: je vindt het er allemaal. Het pad is gratis toegankelijk. Wil je meer, dan kan je tegen geringe betaling aan de slag met de ontdekkisten. In het winterseizoen is het pad gesloten (nov t/m mrt). Adres: De Helderse Vallei 9-11, 1783 DA Den Helder.

Meer informatie vind je hier.

Schoorl: Schoorse Duinen

Een leuk kinderpad in de duinen van Staatsbosbeheer. Na een tocht over dennenappels en schelpen, mos en wat al niet meer, kan je even lekker schone voeten krijgen met echt water uit de duinen. Het pad ligt bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, 1871 HA in Schoorl.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Noord-Holland met kinderen; Top 10 activiteiten, kinderuitjes en dagje weg 

Mis je nog een blotevoetenpad in dit overzicht; laat het dan vooral weten!

Bron uitgelichte afbeelding; Shutterstock

Volg me via:

Wil Cats

Schrijfster at geWILde teksten
Trotse moeder van 4 zoons, gelukkig getrouwd en vrouwtje van een hele 'veestapel'. Maar ook schrijfster in allerlei vormen: zowel voor het geld als voor de passie. Mijn favoriete onderwerp? Precies: kinderen!
Wil Cats
Volg me via:
Summary
Review Date
Reviewed Item
Blotevoetenpaden Nederland; Overzicht per provincie
Author Rating
51star1star1star1star1star