Skip to Content

Baby huilt ineens hysterisch en krijst ontroostbaar (15 oorzaken & 10 tips om te troosten)

Baby huilt ineens hysterisch en krijst ontroostbaar (15 oorzaken & 10 tips om te troosten)

Je baby is nog een klein wezen dat net op de wereld is gezet. Na negen maanden veilig in mama’s buik wordt het nu blootgesteld aan alle indrukken in de grote wereld.

De baby heeft een hoop om te verwerken. Om daar een bijdrage aan te leveren is voorspelbaarheid en structuur erg belangrijk voor je baby.

Daarnaast ontwikkelt zijn lichaam in recordtempo. Het leert gezichten en stemmen herkennen, rollen en nog veel meer. Het heeft emoties en gevoelens en prikkels waarvan het niet weet wat het ermee moet.

Een baby kan nog niet praten om te communiceren, dus moet het met huilen duidelijk maken wat er aan de hand is. Daarnaast werkt het ook nog eens heel effectief want zodra je baby gaat huilen wordt er vaak heel snel actie ondernomen door de ouders.

Baby huilt ineens hysterisch

Er zijn diverse redenen waarom een baby (opeens hysterisch) huilt; dit kan een aanwijsbare reden zijn zoals een speentje dat uit de mond is gevallen maar ook iets dat niet direct zichtbaar is, zoals een koemelkallergie.

Als je baby huilt is er daarom een heel rijtje wat je na kan lopen om te kijken wat er aan de hand is zodat je het ongemak kan wegnemen of gewoon de aandacht kan geven.

Het is normaal dat baby’s vanaf een week of twee veel gaan huilen, met een piek rond zes weken. Na ongeveer twaalf weken is het meestal grotendeels over.

Oorzaken huilen baby

Als een baby plotseling hysterisch huilt, kan dat voor ouders erg verontrustend zijn. Het is belangrijk om te weten dat baby’s huilen als hun primaire manier van communiceren, en het kan verschillende oorzaken hebben.

Aandacht

Baby’s hebben negen maanden in je buik gezeten waar het constant veilig dichtbij mama was. Ook buiten de buik wil het graag zo dichtbij als mogelijk zijn.

De enige manier die baby’s hebben om dat duidelijk te maken is door te huilen. Pas later leren baby’s lachen en andere manieren om jouw aandacht te trekken.

Juist omdat ze nog geen andere manier hebben, is het geen goed idee om te proberen dit gehuil af te leren. Als dit de oorzaak is moet je gewoon de baby even lekker dicht tegen je aan houden. Bij voorkeur tegen je lichaam, met huid-op-huidcontact.

Terwijl je zachtjes tegen hem praat. Heb je een baby die heel veel moeite heeft om alleen te zijn? Overweeg dan een draagdoek of een draagzak. Verwennen kan nog niet op die leeftijd.

Honger

De meest baby’s huilen omdat ze honger hebben. Hun maagje is nog klein en dus ook snel weer leeg.

De eerste weken drinkt een baby daarom om de 2 à 3 uur en dat 24 uur per dag.

Voordat je baby gaat huilen omdat het honger heeft, zijn er al een paar tekenen zichtbaar. Zoals het tuiten van zijn lippen, happende bewegingen maken, onrustig en handjes in de mond stoppen.

Je kan kijken of dit er is door je hand tegen de lippen of wangen houden en te kijken of het reageert door de mond open te doen of naar je hand te draaien.

Gedurende die eerste weken is er ook nog geen ritme in de dagen, het beste wat je dan kunt doen is toegeven aan de vraag om voedsel.

Zeker als je borstvoeding geeft is het belangrijk om op verzoek te voeden, om de borstvoeding goed op gang te krijgen.

Het kan ook zijn dat je baby niet genoeg voeding binnen krijgt omdat ze op de helft van de voeding al in slaap vallen of de kracht nog niet hebben voldoende te drinken. Dit laatste zien we vaak bij baby’s met een laag geboortegewicht.

Als je baby honger lijkt te hebben maar niet wil drinken, kan het zijn dat er sprake is van een enorme sabbelbehoefte.

Een fopspeen kan dan uitkomst brengen, vooral omdat vaak aan de borst liggen weer voor darmkrampjes kan zorgen omdat het kindje te veel binnen krijgt.

Huilen na de voeding kan er op duiden dat je baby toch niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgt, het zal dan ook heel snel weer om een nieuwe voeding vragen.

Of gewoon een hoge zuigbehoefte heeft. Als dat het geval is kan je bijvoorbeeld een speen overwegen.

Moe

Omdat er zoveel indrukken zijn te verwerken en hoe kan je dat beter doen dan als je slaapt? Baby’s slapen toch het grootste gedeelte van de dag.

De ene baby kan zelf bepalen wanneer het slaap heeft en slaapt overal; in de wandelwagen, de box of eigen bed. De ander heeft wat meer rust nodig om in slaap te vallen en kan dat alleen in het eigen bedje of als het in je armen ligt.

Ook hierbij is het heel goed om te letten op de slaaptekenen, zoals gapen en in de oogjes wrijven. Dat zijn vaak de eerste signalen nog voor de baby gaat huilen.

Als dat niet lukt kan het boos worden en gaan huilen omdat het wil slapen. Wanneer je kindje (te) moe is en het lukt niet om in slaap te vallen, kan je kindje erg boos worden.

Vieze luier

De ene baby kan een vieze luier minder goed verdragen dan de ander en zet het op een krijsen. De ene baby poept ook vaker dan de andere.

Een vieze luier kan erg oncomfortabel zitten voor je baby of gaan irriteren op het tere huidje, ongeacht of het een poep- of plasluier is. Om te checken houd je baby met je rug naar je toe en ruik even aan de achterkant van de luier.

Een plasluier kun je vaak voelen door de kleren heen doordat deze strak en bol staat. Als dit de oorzaak is kan je het echter zeer makkelijk oplossen.

Wacht niet te lang met het verschonen van een luier, zo voorkom je luieruitslag. Heeft je baby rode billetjes kan je het beste smeren met bepanthen of sudocrème.

Darmkrampjes

Als je baby gaat huilen vlak na het eten, kan het zijn dat het hiermee te maken heeft. Darmkrampjes spelen voor het eerst op na 2 à 4 weken en zijn het heftigst als een baby zo’n 6 weken oud is.

Daarna neemt het af en bij bijna alle baby’s is het na 3 maanden verdwenen. Darmkrampjes of gasophoping ontstaat doordat het verteringssysteem van pasgeboren baby’s nog niet rijp is en ze daarom moeite hebben om de melk te verteren.

Wanneer een baby borstvoeding krijgt, kan uitgezocht worden welke voeding van de moeder de klachten veroorzaakt. En bij flesvoeding kunnen verschillende voedingen geprobeerd worden.

Sommige baby’s krijgen ook te veel lucht binnen bij het drinken waardoor ze krampjes krijgen. Bij flesgevoedde baby’s kan een andere speen dan soms helpen en borstgevoedde baby’s hebben er soms baat bij wanneer de moeder het eerste beetje melk laat weglopen zodat de druk wat van de borst af is.

Er zijn wat homeopathische middelen op de markt, inbakeren en een draagdoek kunnen ook helpen, net als zachtjes rondjes met de klok mee op het buikje wrijven. Op de arm dragen met het buikje naar beneden wil ook nog weleens helpen.

Boertje zit dwars

Als je baby na het voeden begint te huilen, kan het ook een teken zijn dat er een boer dwars zit. Zo’n grote luchtbel kan best dwars zitten. Als je je baby laat boeren kan dat opluchten.

Daarvoor houd je je baby dicht tegen je aan over de schouder, eventueel kan je zachtjes op de schouder kloppen. Het kan zijn dat er ook wat meer meekomt, daarom is het verstandig om eerst even een hydrofiel over je schouder te draperen.

Tandjesleed

De eerste tandjes komen over het algemeen door als je baby tussen de vier en zeven maanden oud is. Doorkomende tandjes kunnen behoorlijk pijnlijk zijn.

Met een beetje geluk duurt het een paar dagen, maar het kan ook een week of langer duren waarin je kindje extra hangerig is en vaker huilt.

Je ziet vaak al weken van te voren witte vlekken onder het tandvlees. Op een gegeven moment gaat het tandvlees helemaal strak staan, je kindje kan gaan kwijlen of tandenluiers krijgen en het tandvlees kan er rood uit gaan zien.

Doorkomende tandjes kunnen ook gepaard gaan met heel zure luiers die snel verschoond moeten worden omdat ze anders rode billetjes krijgen.

Buikpijn, gasvorming en verstopping

Dit komt ook vaak voor bij jonge kindjes. Als je baby al eventjes niet gepoept heeft, kan dit de oorzaak zijn.

Soms helpt het om je kindje eventjes over de buik te wrijven (altijd met de klok mee!), je kindje op de buik op jouw armen te heen en weer te wiegen (vliegtuigje) of door je kindje een speen te geven.

Ziek

Als je baby koorts heeft of verkouden is of een ander kinderkwaaltje onder de leden heeft, kan dat ook een aanleiding zijn om te gaan huilen. Een zieke baby is niet altijd even gemakkelijk te herkennen.

Vaak blijft je baby lang en hard huilen en is je baby moeilijk te troosten. Een kindje dat normaal gesproken veel huilt, zal nu op eens veel minder huilen.

Of de toon is hoger, met veel schelle uithalen. Neem daarom altijd eventjes het zekere voor het onzekere en neem de temperatuur op (rectaal is toch het meest betrouwbaar).

Wanneer je baby geen koorts heeft maar als je er toch niet gerust op bent, ga dan even langs de huisarts. Een goede huisarts laat een ongeruste moeder altijd komen, zeker bij jonge baby’s.

Te warm of koud

Baby’s moeten nog leren om hun eigen lichaamstemperatuur te regelen. Daarom wordt het snel beïnvloed door de omgevingstemperatuur en is het gevoelig voor als het te warm of koud is.

Dit kan het echter niet aangeven en dit is iets dat best lastig om te achterhalen. Naast de temperatuur van de omgeving kan het ook teveel of te dunne kleding aan hebben.

Het nekje is de betrouwbare plek om te voelen of je kindje het warm of koud heeft.

Als je baby het warm heeft voelt het warm en klam en ziet een beetje rood doordat het bloed sneller gaat stromen om het lichaam af te koelen.

Aan zijn bovenlijfje, ter hoogte van de maag, kun je voelen of je kleintje niet te koud is. Koude handen en voeten zeggen niets. H

oud als stelregel aan dat je baby één laagje kleding meer moet dragen dan jij om warm te blijven. De ideale kamertemperatuur voor de slaapkamer is 18 graden. Zijn de nachten erg koud of heeft je baby moeite om op temperatuur te blijven? Een kruik in een veilige hoes helpt goed.

Ongemak

Het kan ook iets heel kleins zijn dat er dwars zit. Denk bijvoorbeeld aan een voetje dat klem zit tussen de spijlen van de box, of een stofje dat prikt. Als iets klem zit zie je dat vrij snel. De rest is vrij lastig.

Stapje in de ontwikkeling

Bij andere baby’s neemt het huilen sterk toe rond de tijd dat het kind een volgende stap in de ontwikkeling maakt. Dit wordt vooral beschreven in het boek “Oei, ik groei“. Dit is zeer spannend en ook vermoeiend voor een kind. Hierdoor kan het huilen in sommige periodes flink toe nemen.

Wanneer het kindje het nieuw verworvene wat onder de knie heeft, neemt het huilen weer af. De ouders kunnen het kindje helpen door het te stimuleren gebruik te maken van deze nieuwe mogelijkheden.

Overprikkeling

Als je te veel met je kindje hebt gespeeld of als het te druk is geweest, kan je kindje wat overprikkeld raken en gaan huilen.

Niet voor niets is het huiluurtje bijna altijd aan het einde van de dag, de baby reageert dan op alle prikkels. Het enige wat je kunt doen is zorgen dat je je baby naar een rustige omgeving brengt, ver weg van alle prikkels, en troosten.

Haar om de teen

Tot slot zie je ook wel eens voorbij komen het verhaal van een baby waarbij een haar om de teen is gewikkeld.

Dit kan heel erg gaan afknellen waardoor er geen bloed meer in de teen komt. Iets heel erg kleins maar wel met grote gevolgen. Let daarom ook op losse draadjes in de slaapzak of trappelzakjes.

Huilbaby

Als er geen aanwijsbare reden is waarom je baby huilt en het onverstoorbaar door kan gaan, kan er sprake zijn van een huilbaby. Eén op de tien en volgens sommige deskundigen zelfs één op de vijf baby’s, huilen meer dan drie uur per dag.

Officieel wordt er gesproken van een huilbaby wanneer een baby meer dan drie uur per dag huilt vaker dan drie keer in de week en langer dan drie weken achter elkaar.

Over het algemeen neemt het huilen na drie maanden af, maar sommige baby’s blijven huilen tot ze een half jaar zijn. Maar of een kind dat veel huilt nou wel of niet officieel een huilbaby is is eigenlijk van weinig belang voor de ouders. Het huilen is er niet anders om.

Om hier inzicht in te krijgen is het goed om te noteren hoeveel een baby huilt en in wat voor situaties. Dit geeft namelijk inzicht in hoeveel het kindje huilt en of er een patroon inzit.

Het schema kan dan gebruikt worden als houvast om in te spelen op de behoeften van de kinderen. Of anderen (huisarts, consultatiebureau, partner) inzicht te geven in het huilen van de baby.

Bij (slechts!) 5 tot 10 procent van de huilbaby’s is er een duidelijke oorzaak te vinden, zoals een niet goed functionerend maagklepje of een teveel aan stresshormonen door een moeizame zwangerschap of bevalling.

Veel baby’s lijden volgens Carole Lasham, kinderarts, echter niet aan een mankement aan hun gezondheid maar meer aan de gestrestheid van de mensen om hem heen.

Tips om te troosten als je baby ontroostbaar huilt

Wanneer een baby ontroostbaar huilt, kan dat voor ouders een stressvolle en verontrustende situatie zijn. Hier zijn enkele tips om te proberen:

  1. Kalmeer jezelf: Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt, maar probeer rustig te blijven. Diep ademhalen en jezelf kalmeren kan helpen bij het omgaan met de stressvolle situatie.
  2. Controleer de basisbehoeften: Zorg ervoor dat de baby geen honger heeft, een schone luier heeft en niet te warm of te koud is. Soms is het huilen een reactie op fysiek ongemak.
  3. Probeer zachte bewegingen: Veel baby’s kalmeren wanneer ze zachtjes worden gewiegd, geschommeld of rondgedragen. Dit kan helpen om ze te troosten.
  4. Gebruik een speen: Soms kan zuigen op een speen kalmerend werken voor baby’s. Probeer een fopspeen om te zien of dat helpt.
  5. Creëer een rustige omgeving: Verminder prikkels zoals harde geluiden, felle lichten en sterke geuren. Een rustige omgeving kan de baby helpen kalmeren.
  6. Troostende aanraking: Zachtjes de rug of het hoofd van de baby aaien of inbakeren in een deken kan soms helpen bij het kalmeren.
  7. Probeer verschillende posities: Soms kan een verandering van houding de baby helpen om zich comfortabeler te voelen.
  8. Gebruik witte ruis: Het geluid van een zachte ventilator, een rustgevende app of zelfs een stofzuiger op de achtergrond kan sommige baby’s kalmeren.
  9. Raadpleeg een arts: Als het huilen aanhoudt of gepaard gaat met andere zorgen zoals koorts, is het raadzaam om contact op te nemen met de kinderarts om mogelijke medische problemen uit te sluiten.
  10. Vraag om hulp: Het is oké om hulp te vragen van een partner, familielid of vriend als je je overweldigd voelt. Soms kan een frisse blik of wat steun het verschil maken.

Onthoud dat elke baby uniek is, dus het kan wat experimenteren vergen om te ontdekken wat het beste werkt om je baby te kalmeren. Het is ook belangrijk om te weten dat huilen een normale manier is waarop baby’s communiceren, dus wees geduldig en liefdevol terwijl je probeert te begrijpen wat je kleintje nodig heeft.

Wisselwerking baby en ouders

Medische oorzaak of niet, er wordt geadviseerd de huilbaby rust en regelmaat te geven. Bedenk in ieder geval dat je baby niet voor niets huilt. Zoek uit wat er aan de hand is en wees je ervan bewust dat er een tijd komt dat het over zal zijn met het huilen.

Als je baby veel huilt is de kans groot dat er een wisselwerking ontstaat tussen ouders en kind. Ouders raken vermoeid en onzeker van het huilen van hun kind. De baby voelt aan dat de ouders niet goed in hun vel zitten en reageert hier weer op met meer huilen.

Het kan heel moeilijk zijn dit patroon te doorbreken. Uit onderzoek is gebleken dat toch 1 op de 20 ouders in zo’n situatie wel eens iets doet wat schadelijk voor het kind is.

Door elkaar rammelen, een kussen op het hoofdje, slaan of erger. Laat het alsjeblieft niet zover komen! Zoek daarom tijdig hulp bij huisarts of consultatiebureau.

Wellicht weten zij een oplossing om je baby te helpen zodat het huilen vermindert of hebben ze tips die jou en je partner zelf even wat rust kunnen geven.

Zo kan het onder andere helpen door onderling afspraken te maken door de zorg te verdelen en een soort wisseldiensten te draaien. En daar zelfs oma en opa bij te betrekken zodat jullie ook even bij kunnen komen.

In de schaarse momenten van rust is het goed om als ouder ook rust te nemen in plaats van datgene te doen wat anders blijft liggen.

Hoe moeilijk dit ook kan zijn, het is voor ouders van een kind wat veel huilt goed om te proberen het gewone leven ook weer op te pakken. Dit helpt bij het vinden van een ritme en geeft de ouders de mogelijkheid even te ontladen en ontspannen.

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)