De keuze tussen het gebruik van een box voor je baby is een beslissing die veel ouders voor een uitdaging stelt. Het lijkt wel alsof er geen universeel antwoord is op de vraag wanneer je de box omlaag moet zetten, of zelfs de deur uitdoen. Elke baby ontwikkelt zich immers op zijn of haar eigen tempo en eigen manier.
En dan komt het dilemma: wanneer willen we de box eigenlijk helemaal weg doen? Want een box kan je stiekem ook prima voor andere doeleinden gebruiken. Maar ook als je baby jonger is heb je te maken met zulke dilemma’s over de box, want wanneer is het tijd om de box omlaag te doen?
Waarvoor gebruik je de box?
Je ziet eigenlijk op elke uitzetlijst wel een box staan en dat is niet voor niks: de box is heel erg handig om je baby of dreumes in te leggen of zetten zodat je zelf even je handen vrij hebt, bijvoorbeeld als de deurbel of telefoon gaat of wanneer je eten aan het koken bent.
De box is namelijk bedoeld als veilige plek waar je baby of dreumes niet zelfstandig uit kan komen (uitzonderingen daargelaten natuurlijk).
Een baby kan zich er vaak prima vermaken door op zijn rug te liggen en te kijken naar een leuke mobiel die erboven hangt; een dreumes kan meestal ook wel eventjes zoet zijn met een doos houten blokken en een muziekje aan.
Let er echter wel op dat er niet teveel spullen in de box liggen; een baby ervaart zo al snel teveel prikkels! Hij focust zich liever op één ding tegelijk. Vooral speelgoed of knuffeltjes in primaire kleuren vinden ze erg interessant, zeker als ze gemaakt zijn van verschillende materialen en stofjes en allemaal anders aanvoelen.
Daarnaast is het voor een baby goed om te kunnen oefenen met omrollen en daar moet wel wat ruimte voor zijn! Een dreumes is vaak al wat beweeglijker en kan in de box zitten of staan.
Het oefenen met stapjes zetten gaat ook veel beter als de box niet vol ligt met speelgoed.
De box omlaag zetten
Het is erg belangrijk voor de veiligheid van je kindje om te weten wanneer je de box lager moet zetten! De meeste boxen hebben drie standen: hoog, midden en laag.
- De hoogste stand gebruik je in het begin als je baby nog erg klein is.
- Wanneer hij zelfstandig kan omdraaien van rug naar buik, is het tijd om de box één standje lager te doen. Dit is vaak na een aantal maanden.
- Vervolgens moet de box op de laagste stand als de volgende mijlpaal is bereikt: je kindje kan zelfstandig van lig tot zit komen! De kans is erg groot dat je kindje dan ook snel leert hoe hij zichzelf moet optrekken tot staan. Zitten en staan in de box kan prima wanneer deze op de laagste stand staat.
Wanneer doe je de box weg?
Voor iedereen is het natuurlijk anders; de ene zweert bij het gebruik van de box om even de handen vrij te hebben, en de ander vindt het ding maar in de weg staan! Dat laatste is in de meeste gevallen ook zeker waar: een box neemt best wel wat plek in in de woonkamer.
Als de box dan ook maar weinig wordt gebruikt, is de keuze waarschijnlijk snel gemaakt om hem uit elkaar te halen en op te bergen. Je kan de ruimte dan misschien beter gebruiken voor een leuke speelplek!
Sommigen halen de box al weg vóór de eerste verjaardag van hun kind, maar soms staat de box er wel tot twee jaar. Het ligt ook heel erg aan je kind: vindt hij het prima om in de box te zitten en kan hij zich daar wel een tijdje vermaken met leuk speelgoed? Dat is natuurlijk alleen maar handig.
Maar sommige kinderen laten duidelijk merken dat ze bijvoorbeeld liever op de grond spelen.
In zulke gevallen is het dan misschien ook maar beter om de box niet meer te gebruiken, want het moet natuurlijk wel leuk blijven.
Mijn ervaringen
Na het incident met de box die bijna uit elkaar viel, vroegen wij ons wel af: hoe lang laten we de box eigenlijk nog staan? Ons zoontje is inmiddels ruim een jaar oud en kan al goed zitten en staan. In de box oefent hij ook flink met stapjes zetten, net als rond de salontafel.
Als baby vond hij de box niet altijd even leuk trouwens; hij lag liever op een kleedje op de grond te spelen. Dat was voor zijn gevoel misschien dichter bij ons en dus veiliger en vertrouwder.
Toch moest hij af en toe even in de box liggen als ik even naar het toilet moest, iets in het huishouden wilde gaan doen of eten moest koken.
Toen hij eenmaal doorhad hoe hij zich kon optrekken tot staan, vond hij het ineens niet meer zo vervelend om in de box te zijn! Mijn zoontje kon zelf bepalen of hij wilde zitten in de box en ergens mee spelen, of dat hij ging staan, rondjes lopen of dansen op een leuk muziekje.
Een paar keer per dag zet ik hem dus nog wel in de box, vooral als hij net geslapen heeft. Hij kan dan rustig even zelf goed wakker worden.
Ook als hij niet meer in de kinderstoel wil en niet op de grond wil spelen, is de box nog een prima plek voor hem om zich in te vermaken. Ik denk dan ook dat we de box maar laten staan tot hij er echt niet meer in wil!
Grondbox
Wil je van de box af, maar toch je kindje veilige speelruimte bieden dan is een grondbox ook een optie.
Baby uitzet
- Baby uitzetlijst
- Kosten babyuitzet
- Budget babyuitzet
- Tweedehands babyuitzet
- Musthave babyspullen
- Miskoop babyspullen
- Goedkope babyspullen welke winkels
- Gratis Baby- & Zwangerschapsbox
- Babykamer kosten
- Baby box
- Babyfoon
- Babynestje
- Babyvoeding wat heb je nodig?
- Billendoekjes
- Campingbedjes
- Draagzak
- Eerste jaar boeken
- Fopspeen baby
- Hydrofiele doeken
- Kinderstoel
- Kolfapparaat
- Luiers
- Luiertassen
- Maxi-cosi & zitverhoger
- Mom bags
- Voedingskussen
- Wasbare luiers
- Wiegjes baby
- Zwemvest & zwembandjes
- Baby trends & ontwikkelingen
- Doopnaam kiezen; incl. lijst met voorbeelden - 21 March 2024
- Surprise cadeau ideeën voor onder de 5 euro - 1 October 2023
- Sinterklaas vieren met oudere kinderen; 5 tips met pubers en tieners - 1 October 2023