Skip to Content

Gouden Publieksprijzen Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2023

Gouden Publieksprijzen Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2023

Dit jaar vond het derde Nationale Speelgoed Gala plaats in de prachtige Stadsgehoorzaal Orangerie in Leiden. Gedurende een avond vol spanning, vreugde en speelplezier, werd bekendgemaakt welk speelgoed naar huis mocht gaan met de Gouden Publieksprijzen van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2023. De avond werd georganiseerd door Kim Kötter.

Publieksprijzen Speelgoed van het Jaar 2023

Ruim 15.000 enthousiaste stemmers brachten maar liefst 120.000 stemmen uit om hun favoriete speelgoed en spellen te kiezen in 17 verschillende categorieën.

Deze stemmen resulteerden in de toekenning van het felbegeerde keurmerk ‘Gouden Publieksprijs Speelgoed van het Jaar 2023’ aan de gelukkige winnaars.

Dit keurmerk is niet alleen een erkenning van populariteit, maar ook een garantie voor kwalitatief goed, veilig en origineel speelgoed.

Goed speelgoed: veilig, origineel, kwalitatief en duurzaam

De avond benadrukte niet alleen het plezier van spelen, maar ook het belang van ‘Goed Speelgoed.’ De Nederlandse speelgoedindustrie zet zich in voor speelgoed dat aan verschillende criteria voldoet:

Veiligheid

Goed speelgoed is veilig en voldoet aan alle wetgeving. Het wordt uitvoerig getest om ervoor te zorgen dat het spelen een zorgeloze ervaring is.

Originaliteit en eerlijke verkoop

Speelgoed moet origineel zijn en mag geen namaak zijn. Eerlijke verkooppraktijken worden benadrukt, waardoor consumenten met een gerust hart hun keuze kunnen maken.

Kwaliteit en speelplezier

Kwalitatief goed speelgoed biedt optimaal speelplezier en rechtvaardigt zijn waarde. Het is een investering die het waard is voor urenlang vermaak.

Duurzaamheid en inclusiviteit

Goed speelgoed is zo duurzaam mogelijk, met oog voor de impact op het milieu. Bovendien sluit het niemand uit; het is inclusief en zorgt ervoor dat iedereen kan meespelen.

Winnaar kinderboekenspel ontwerpwedstrijd

Gouden Publieksprijzen Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2023 - Mamaliefde.nl

Naast de spanning rondom de Gouden Publieksprijzen werd ook de winnaar bekendgemaakt van de ontwerpwedstrijd Kinderboekenspel.

Uit meer dan 100 inzendingen van basisscholen door het hele land werd het spel gebaseerd op het kinderboek Gozert, ontworpen door basisschool Onder de Bogen, tot winnaar gekroond.

Dit spel zal niet slechts een concept blijven maar daadwerkelijk worden geproduceerd en verkocht worden!

Hoogtepunt van de Avond: Gouden Publieksprijzen

Gouden Publieksprijzen Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2023 - Mamaliefde.nl

Het absolute hoogtepunt van de avond was ongetwijfeld de langverwachte uitreiking van de Gouden Publieksprijzen. Na weken van spanning en anticipatie, werden de winnaars in verschillende categorieën bekendgemaakt, waarbij de publieksvoorkeur de doorslag gaf.

In 17 categorieën beoordeelden een deskundige jury speelgoed, spellen en puzzels op originaliteit, veiligheid, kwaliteit, speelplezier, leeftijdsklasse, en duurzaamheid. De publiekswinnaars, gekozen door zowel vakjury als publiek, vieren niet alleen hun succes maar dragen ook bij aan de voortdurende evolutie van ‘Goed Speelgoed’ in Nederland.

Winnaars Gouden Publieksprijzen

Gouden Publieksprijzen Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2023 - Mamaliefde

Extra prijzen van Speelgoed Nederland

Om de avond compleet te maken, werden door de organisatie Speelgoed Nederland ook nog een aantal extra prijzen uitgereikt. Deze prijzen erkenden innovatie, creativiteit of bijzondere bijdragen aan de speelgoedindustrie.

  • Innovatie prijs; Bitzee van Spin Master
  • Made in Holland; 65 jaar Stratego van Jumbo
  • NIeuwkomer 2023; Fika van Michiel de Wit
Gouden Publieksprijzen Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2023

De avond werd afgesloten met een feestelijk optreden van de Soul Sisters.

50 Jaar Speelgoed van het Jaar Verkiezing

De Verkiezing Speelgoed van het Jaar is een begrip dat volgend jaar 50 jaar meegaat. Het heeft zich bewezen als een betrouwbare raadgever bij het kopen van speelgoed of spellen. ‘Goed Speelgoed’ blijft een belangrijk speerpunt, waarbij de Nederlandse speelgoeduitgevers hun bijdrage leveren aan de kwaliteit en veiligheid van het speelaanbod. Volgend jaar zal dit dan ook nog grootser worden aangepakt.

De winnaars van deze prestigieuze verkiezing mogen niet alleen het keurmerk Speelgoed van het Jaar dragen, maar ook de felbegeerde Gouden Publieksprijzen. Dit alles stelt consumenten in staat om in één oogopslag kwalitatief goed, veilig en origineel speelgoed te herkennen te midden van het overweldigende aanbod.

Linda van Aken