Skip to Content

Ik leer symmetrie van Jumbo review

Ik leer symmetrie van Jumbo review

Jumbo heeft een uitgebreide lijn ontwikkeld met spellen die kinderen kunnen helpen in hun ontwikkeling. De bekendste zijn onder andere: “Ik leer lezen” of “Ik leer rekenen” en “Ik leer coderen”. En nu dus ook Ik Leer Symmetrie.

Er zijn echter veel meer vaardigheden die een rol spelen. Eén daarvan is symmetrie; dit helpt bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht en is een soort voorloper op het leren rekenen. Bij dit spel creëer je met één of twee spiegels een patroon die symmetrisch wordt vanwege het spiegelen.

Een variant van dit spel is ook te vinden in het NEMO Science Center en is daar altijd erg populair. Met behulp van verschillende vormen creëren ze een soort van mandala. Nu kun je dit spel ook gewoon in je eigen huis spelen. Naast vormen is het ook mogelijk om bepaalde ‘tekeningen’ te maken van symmetrische figuren zoals bijvoorbeeld een vis.

Ik leer symmetrie

Met ‘Ik leer symmetrie’ leren kinderen spelenderwijs de basisprincipes van symmetrie. Door de vormpjes op de juiste manier te leggen en het magische effect van de spiegel te ontdekken, leren ze figuren en kleuren te herkennen en wordt hun creativiteit gestimuleerd.

De oplossing staat aan de achterzijde van de kaart, zodat de kinderen zelfstandig kunnen spelen en leren. Spelenderwijs de basisprincipes van symmetrie leren.

Maak de afbeelding na die je op de kaart ziet, door de vormpjes op de juiste manier neer te leggen. Ontdek het magische effect van de spiegel en zie hoe de volledige figuur verschijnt.

De oplossing staat aan de achterzijde van de kaart, zodat de kinderen zelfstandig kunnen spelen en leren. Het spel bevat 40 kaarten met opdrachten op 4 niveaus. Alles netjes opgeborgen in een handige koffer. Geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

Onze ervaringen

Ik leer symmetrie van Jumbo review - Mamaliefde
Ik leer symmetrie van Jumbo review - Mamaliefde

Ook al zijn de kinderen wat ouder dan de adviesleeftijd, toch spelen ze hier met veel plezier mee. Ze vinden het erg leuk om figuren te leggen, zowel op basis van het voorbeeld als door zelf ideeën te bedenken van wat ze kunnen maken.

Doordat je kan variëren met 1 of 2 spiegels kun je het spel net wat uitdagender maken en is het dus ook op de lange termijn leuk om te spelen.

Toen ik het met mijn 6-jarige zoon speelde ging hij heel methodisch aan het werk; waar ik zelf begon met ‘puzzelen’, keek hij eerst naar welke stukjes hij nodig had volgens het voorbeeld en begon ze daarna pas te leggen.

Hetzelfde principe als wat we hem hebben aangeleerd met LEGO-bouwwerken. Kleuren en vormen oefenen hoeft hij niet meer, maar ik merk wel dat hij soms net iets te snel ging en dus een figuurtje net wat anders neerlegt waardoor het plaatje uiteindelijk niet klopt.

Dit was wel in het begin, al snel had hij door waar hij naar moest kijken en kon hij alle voorbeelden zo na elkaar leggen.

Ondertussen was de oudste een beetje ongedurig om hem heen aan het draaien, want zij wilde dit ook graag spelen en ging hem meteen helpen als een stukje niet helemaal goed om lag.

Wat ik zelf heel fijn vind is dat het spel heel handig opgeborgen kan worden. Het zit in een stevige kunstof koffertje waar alle onderdelen een vakje hebben en je de spiegels en kaartjes in kan bewaren. Zo heb je geen grote doos die je in de kast hoeft te leggen maar neemt het minder ruimte in en is het snel opgeruimd.

Speelgoed van het Jaar

Dit speelgoed is dan ook niet voor niets genomineerd voor Speelgoed van het Jaar. De toelichting van de ontwikkelingspsycholoog; “Ik leer symmetrie” is een verfrissend leuk constructiespel, waarbij visueel-ruimtelijke vaardigheden en logisch denken vereist zijn.

Door gebruik te maken van één spiegel of twee spiegels, die onder een hoek van 90 graden worden geplaatst, kunnen kinderen symmetrische plaatjes maken door gekleurde vormpjes op het podium voor de spiegel(s) te leggen.

In de spiegel(s) wordt dan het totaalplaatje zichtbaar, wat voor de kinderen een leuke verrassing zal zijn. Goed voor het ruimtelijk denken en het bevorderen van creativiteit. Ook esthetisch leuk. Er kan op verschillende niveaus gespeeld worden en eventueel ook met zijn tweeën.

Floortje