Skip to Content

Wanneer is moederdag; datum in Nederland, België en andere landen in Europa en Amerika

Wanneer is moederdag; datum in Nederland, België en andere landen in Europa en Amerika

Iedereen kent de dag wel waarbij zijn of haar moeder speciale aandacht verdient. Kinderen laten hun moeder weten dat zij de liefste moeder op aarde is. Moederdag is een speciale dag die elk jaar weer terugkeert. Maar waarom is deze speciale dag er en waarom wordt deze dag op een bepaalde datum gevierd?

Zo is moederdag op 12 mei 2024 in Nederland. Andere landen hebben andere datums voor deze dag.

Lees ook: Moederdag

Wat is Moederdag en waarom vieren we dit?

Moederdag komt van nature uit de VS maar is ook zeer bekend in Europa. In Nederland worden moeders sinds 1925 al in de hemel geprezen op moederdag. Moederdag heeft een bepaalde betekenis. Alle moeders op aarde hebben zware zorgtaken voor hun kinderen.

Op één dag in het jaar wordt de verzorgende aard van moeders gevierd tijdens moederdag. De moeder is dan even heilig en mag van haar vrije tijd genieten. De rollen zijn eigenlijk omgedraaid.

Kinderen verwennen hun moeder tijdens moederdag. Dit kan met een moederdag cadeau of een compleet heerlijk ontbijt op bed in de ochtend. Niet alleen eigen moeders, maar ook grootmoeders worden deze dag in de watten gelegd. Elke moeder. Of het nou een pleegmoeder, stiefmoeder, biologische moeder of grootmoeder is. Elke vrouw die zorgtaken op zich neemt kan genieten van deze feestelijke dag.

Het vieren van moederdag

Moederdag begint vaak met een bos mooie kleurrijke bloemen voor de moeder. De bloemen zijn een symbool van liefde. Vaak worden rozen gegeven.

Daarnaast zijn er verschillende cadeau’s voor de moeder zoals een wijnbox, champagne, iets lekkers, huishoudelijke apparaten, een knuffelbeer, een kaartje en een tegoedbon voor een heerlijk dagje uit.

Talloze cadeau’s worden uitgezocht om alle moeders te laten weten hoe gewaardeerd ze wordt in het gezin en hoeveel haar naasten, kinderen en kleinkinderen van haar houden.

Het is een dag dat familie, vrienden en kinderen op bezoek komen. Ook grote kinderen bezoeken hun moeder in westerse landen om de dag te vieren.

Ook hoeft de moeder deze dag niks in huis te doen en mag ze lekker uitrusten. Wat ook vaak gedaan wordt is samen iets leuks doen met de familie, bijvoorbeeld zoals een uitstapje.

Ontstaan moederdag

De viering en verering van moeders is een traditie die teruggaat tot de oudheid. In het oude Griekenland werden moedergodinnen, waaronder Cybele en Rhea, geëerd.

De verering van Maria, de moeder van Jezus, is een belangrijke traditie in de katholieke Kerk, wat heeft geleid tot de viering van Moederdag in sommige landen op 15 augustus.

In het Verenigd Koninkrijk is Mothering Sunday een christelijke feestdag die wordt gevierd op de vierde zondag in de vastentijd, de aanloop naar Pasen. Deze feestdag heeft zich ontwikkeld tot de huidige Britse variant van Moederdag.

Hoewel de oorsprong van Moederdag dus niet eenduidig is, is het duidelijk dat het idee om moeders te eren en waarderen al eeuwenlang bestaat en wereldwijd wordt gevierd.

Hoewel Moederdag vandaag de dag vaak wordt geassocieerd met commercie en cadeaus, was het oorspronkelijke doel van de dag om moeders te eren en waarderen voor hun toewijding en opofferingen. Het was een dag om stil te staan bij het belang van moeders en om hun werk en opofferingen te erkennen.

Datum moederdag; wanneer vieren we dit?

In elk land heeft de moeder een bepaald soort symboliek. Veel landen in het westen vieren moederdag op 8 mei in 2022. Maar er zijn ook landen die het op 15 augustus vieren en op 21 maart 2022. Tevens vieren bepaalde landen deze dag in april.

Zo heeft elk land een dag uitgekozen waar de moederrol symbool staat. Moederdag in Nederland valt altijd op de tweede zondag van de maand mei.

Waarom vieren we 8 mei 2022 Moederdag?

De tweede zondag valt op 8 mei 2022. Daar ligt de oorsprong van de herinnering van de overleden moeder van Anna Marie Jarvis. Zij was de voorbeeldmoeder die een speciale plek in haar hart kreeg. Door haar moeder hebben alle moeders dat eerbetoon de 2e zondag van mei.

We herdenken de Amerikaanse moeder in haar moederrol en vergelijken alle moeders met dit rolmodel als voorbeeld voor de echte warmhartige moeder zoals zij wordt ervaren door haar kinderen en naasten.

Waarom vieren sommige landen 15 augustus Moederdag?

15 augustus was de oorsprong van moederdag nog voordat de Amerikaanse versie bekend werd. Deze datum stond in het teken van moeder Maria. In de Belgische regio van Antwerpen wordt het feest op deze manier gevierd. De datum is het moment van de Mariaprocessie.

Omdat de wereld steeds moderner en anders werd, introduceerde kunstenaar Frans van Kuyck deze vorm van moederdag. Hij wilde dat mensen de traditionele rol en taken van het gezin weer op zich gingen nemen. Dit nam door modernisering steeds meer af.

De waardigheid van families zou hersteld moeten worden volgens hem. Met moederdag kon hij dit in beeld brengen.

Moederdag wereldwijd

Moederdag is een populaire feestdag die wereldwijd wordt gevierd ter ere van moeders en moederfiguren. Hieronder volgt een overzicht van hoe Moederdag wordt gevierd in verschillende landen.

 • Amerika: In Amerika wordt Moederdag gevierd op de tweede zondag van mei. Het is een dag waarop moeders in het zonnetje worden gezet en worden verwend met cadeautjes en bloemen. Het is ook een dag waarop kinderen hun dankbaarheid en liefde aan hun moeder uiten.
 • België: In België wordt Moederdag gevierd op de tweede zondag van mei, net als in Amerika. Op deze dag krijgen moeders cadeautjes en bloemen en worden ze verwend door hun kinderen. Het is een dag om je moeder te bedanken voor alles wat ze voor je doet.
 • Duitsland: In Duitsland wordt Moederdag gevierd op de tweede zondag van mei, net als in Amerika en België. Het is een dag waarop moeders in het zonnetje worden gezet en worden verwend met cadeautjes en bloemen. Kinderen maken vaak zelf iets voor hun moeder als cadeau.
 • Engeland: In Engeland wordt Moederdag gevierd op de vierde zondag van de vastentijd, drie weken voor Pasen. Het is een dag waarop moeders worden verwend met cadeautjes en bloemen. Het is ook een dag waarop kinderen hun dankbaarheid en liefde aan hun moeder uiten.
 • Frankrijk: In Frankrijk wordt Moederdag gevierd op de laatste zondag van mei, tenzij deze samenvalt met Pinksteren. In dat geval wordt Moederdag op de eerste zondag van juni gevierd. Het is een dag waarop moeders in het zonnetje worden gezet en worden verwend met cadeautjes en bloemen.
 • Finland: In Finland wordt Moederdag gevierd op de tweede zondag van mei, net als in Amerika en België. Het is een dag waarop moeders worden verwend met cadeautjes en bloemen. Het is ook een dag waarop kinderen hun dankbaarheid en liefde aan hun moeder uiten.
 • Japan: In Japan wordt Moederdag gevierd op de tweede zondag van mei, net als in Amerika en België. Het is een dag waarop moeders in het zonnetje worden gezet en worden verwend met cadeautjes en bloemen. Het is ook een dag waarop kinderen hun dankbaarheid en liefde aan hun moeder uiten.
 • Polen: In Polen wordt Moederdag gevierd op 26 mei. Het is een dag waarop moeders in het zonnetje worden gezet en worden verwend met cadeautjes en bloemen. Het is ook een dag waarop kinderen hun dankbaarheid en liefde aan hun moeder uiten.
 • Portugal: In Portugal wordt Moederdag gevierd op de eerste zondag van mei, net als in Spanje. Het is een dag waarop moeders in het zonnetje worden gezet en worden verwend met cadeautjes en bloemen. Het is ook een dag waarop kinderen hun dankbaarheid en liefde aan hun moeder uiten.
 • Spanje: In Spanje wordt moederdag, of Día de la Madre, op de eerste zondag van mei gevierd. Het is een dag waarop moeders in het zonnetje worden gezet en cadeautjes en bloemen krijgen.
 • Zwitserland: In Zwitserland wordt moederdag, of Muttertag, op de tweede zondag van mei gevierd. Het is een dag waarop moeders in het zonnetje worden gezet en cadeautjes en bloemen krijgen.
Linda van Aken