Skip to Content

Rijbewijs halen; tips als je op latere leeftijd gaat leren rijden?

Rijbewijs halen; tips als je op latere leeftijd gaat leren rijden?

Tegenwoordig krijgen veel kinderen de rijlessen als cadeau voor hun achttiende verjaardag, vroeger was dat wel anders. Het was dan ook niet raar als je geen rijbewijs had.

Toch is het de laatste tijd bijna wel een vereiste, als je kijkt naar banen of gewoon naar het dagelijkse leven. Met een auto ben je toch makkelijk vervoerbaar, vooral ook als je een moeder bent met kinderen.

Ondertussen blijf je het voor jezelf uitstellen, of het is er gewoon nooit van gekomen. Nu ben je ruim dertig of misschien wel tegen de veertig aan en is het papiertje nog steeds niet binnen. Is het dan nu nog wel mogelijk? En wat moet je hiervoor weten?

Rijbewijs halen op latere leeftijd

Waarom zou je een rijbewijs halen? Het brengt veel zelfstandigheid met je mee. Zo kun je jezelf makkelijk verplaatsen en hoef je geen rekening te houden met dingen als het openbaar vervoer.

Wel kost het natuurlijk geld, zowel de rijlessen als het onderhouden en het rijden van een auto. Je rijbewijs halen op een latere leeftijd is zeker niet iets om je voor te schamen, of iets waarbij je moet denken: laat maar zitten. Het is namelijk nooit te laat om te leren, en dat is ook zo met autorijden.

Je ziet ook vaak dat de motivatie van wat oudere mensen die hun rijbewijs proberen te halen hoger is, dan bij de jongeren. Jongeren zien er vaak het ‘nut’ niet van in, en iets oudere mensen zien dat juist wel.

Daarnaast zien mensen met iets wat meer levenservaring sneller gevaren in, ze denken niet oh doen we even.

Ze gaan er wel echt voor en beseffen zich goed genoeg dat er veel ongelukken gebeuren, en mocht dat toch gebeuren dan is dat met een goede autoverzekering zo opgelost.

Wel moet je in je achterhoofd houden dat je niet overdreven voorzichtig hoeft te gaan rijden. Je wilt niet andere mensen tot last zijn op de weg.

Theorie-examen op latere leeftijd

Ook je theorie-examen rijbewijs hoort erbij, vaak doen de jongere dit met een dagcursus. Dat is ook zeker aan te raden. Je theorie-examen bestaat uit een aantal vragen die inspelen op inzicht, kennis en gevarenherkenning.

Mensen met meer levenservaring, zoals al eerder gezegd werd, kunnen dit vaak beter inschatten. Dat betekent echter niet dat je het in één keer foutloos kan doen. Het ligt ook aan de persoon, dat heeft dus niks te maken met je leeftijd.

Sommige vinden het theorie-examen moeilijker dan het praktijkexamen. Toch is dat iets wat per persoon verschilt. Vooral met een dagcursus is het allemaal goed te doen.

Zo krijg je de hele ochtend alle theorie uitgelegd, maar ook tips waar je op moet letten. Je zit hier dan met een klasje van 15 tot 20 mensen die allemaal hun rijbewijs willen halen.

Nadat je alle theorie gehad hebt, en je ook weet waar je op moet letten, ga je met de groep naar het CBR en daar krijg je om de beurt de kans om je theorie-examen te doen. Je gaat zitten achter een schermpje en vult de vragen in, aan het einde krijg je direct op je scherm te zien of je geslaagd bent of niet.

Het gaat hier om het aantal fout per onderdeel, ook dit zul je allemaal te horen krijgen tijdens de dagcursus rijbewijs. Een groot voordeel hieraan is dat alles goed en vers in je gedachten zit.

Je weet dat je de juiste informatie hebt geleerd en gekregen, je kan direct vragen stellen waar nodig, en je weet die dag zelf nog of je wel of niet geslaagd bent. Ideaal dus, voor alle leeftijden!

Praktijkexamen

Veel mensen ervaren het praktijkexamen als stressvol. Zo zakken veel mensen ook op de zenuwen die ze hebben tijdens het examen. Het is dan ook niet erg om hem de tweede of derde keer te halen, niet iedereen ligt het goed.

Het praktijkexamen is er puur om te kunnen laten zien dat je het verkeer aan kan. Dus kun je moeilijke situaties aan, en weet je hoe je moet omgaan met je medebestuurders.

Het is dus echt een examen waar jij moet laten zien hoe goed je de auto en het verkeer beheerst. Ook hierbij is het eigenlijk alleen maar makkelijker als je een beetje levenservaring hebt. Zo heb je toch iets meer gevoel voor gevaarlijke situaties.

Redactie Mamaliefde