Skip to Content

Overzicht musea voor tieners en pubers

Overzicht musea voor tieners en pubers

Met je puber naar een museum kan ontzettend leuk zijn. Moet je wel een museum kiezen die voor je zoon of dochter ook interessant is, natuurlijk. Nu kan je allereerst kijken naar de onderwerpen die je tiener interesseren. Ergens heengaan waar dat onderwerp behandeld wordt zal dan zeker leuk gevonden worden. Maar uiteraard zijn er ook musea die van zichzelf ook al geschikt zijn voor deze leeftijdsgroep. Waar zou je heen kunnen gaan?

The Upside Down in Amsterdam

Overzicht musea voor tieners en pubers - Mamaliefde

Dit museum is het grootste social media museum in onze hoofdstad. Zelf stellen ze dat het lijkt alsof ze ‘een museum, een pretpark, een discotheek en een paar perfecte backdrops in de blender hebben gegooid om zo de ultieme Nederlandse Experience te creëren’.

Er zijn diverse decors zoals de Mondriaan Room, de Dutch Design Room en de Royal Room. Jij beslist de regels en dus kun je alles doen wat je maar wilt als je de kamers instapt. 

menten en andere uitdagingen. Doe een workshop of bezoek een demonstratie. Er is van alles te doen en het is lekker afwisselend.

Rembrandts Amsterdam Experience in Amsterdam

Overzicht musea voor tieners en pubers - Mamaliefde

Tja, we blijven nog even in Amsterdam. Ik hoor je denken: Rembrandt en pubers? Jawel. Wel als het om een 5D-experience gaat over zijn leven. Je maakt in een klein half uur een reis door de tijd, waarin je ziet, hoort en voelt hoe het eraan toe ging. Hoe in de tijd van Rembrandt het leven in Amsterdam was.

Ook leuk om dus te combineren met een ander museum of uiteraard om nog even lekker door Amsterdam zelf heen te slenteren. Het museum ligt namelijk naast het Leidseplein, dus je zit heerlijk midden in de stad!

Remastered in Rotterdam

Overzicht musea voor tieners en pubers - Mamaliefde

Een 3D-tentoonstelling waar je een 60 minuten durende experience ondergaat, waarbij je kennismaakt met bekende Hollandse Meesters. Inderdaad, heeft iets weg van de vorige, maar toch ook weer op een heel eigen manier.

Het lijkt of je zo door de werken heen loopt, waardoor het iets heel anders wordt dan alleen maar kijken naar een werk van een bekende Hollandse Meester… Wedden dat het nu opeens wel mooi is…?

De oude Meesters zijn bewerkt door de nieuwe Hollandse Meesters. Er is een nieuwe wereld gecreëerd door digitale studio’s en daar kun jij in rondlopen. Zo word je ondergedompeld in de kleurrijke taferelen van Van Gogh of ga lekker dansen op de Victory Boogie Woogie van Mondriaan…

Beeld en Geluid in Hilversum

Overzicht musea voor tieners en pubers - Mamaliefde

Dé plek waar beeld en geluid samenkomen vind je hier. Er is van alles te beleven op het gebied van beeld en geluid. Hoe werkt media, wat is fake news en wat je ook maar weten wilt op dit gebied.

Zowel voor mensen die vanuit hun werkveld deze informatie nodig hebben, maar ook voor iedere belangstellende is het Mediamuseum een interessante plek. Je kunt een rondleiding krijgen door het archief of woon een activiteit bij zoals een Hillywoodtour.

Storyworld in Groningen

Je onderdompelen in de wereld van animatie, games en strips. Welke tiener vindt dat nou niet interessant? Ze kunnen de exposities bekijken, maar ook zelf aan de slag. In de collectie van het museum vind je bijvoorbeeld schetsen van beroemde strips, storyboards, props en filmcellen van teken- en animatiefilms en concept art van bekende games. Zowel van internationale als Nederlandse producties! 

Museum Voorlinden in Wassenaar

Overzicht musea voor tieners en pubers - Mamaliefde

Je kunt hier moderne kunst vinden van veel bekende schilders. Maar naast kunst kun je hier ook terecht voor natuur en architectuur. En foto’s maken doe je hier in heel bijzondere taferelen. Leuk om op je sociale media te plaatsen! Je vindt hier ook het educatieatelier waar je bijvoorbeeld workshops kunt volgen. 

Nationaal Videogame Museum in Zoetermeer

Overzicht musea voor tieners en pubers - Mamaliefde

Oké, dat een videogamemuseum vast wel een plek is waar tieners heen willen mag duidelijk zijn. Videogames van vroeger en nu. Zie hoe de ontwikkeling verliep en duik in de geschiedenis van de games. Meer dan 200 spelcomputers staan er op je te wachten om bespeeld te worden.

En je kunt ook een kijkje nemen bij de toekomst van de games! Verder wordt er stilgestaan bij de maatschappelijke en culturele kant van de games. Ontdek, ervaar, speel en leer alles wat videogames betreft! Ook leuk voor de ouders…

Muzieum in Nijmegen

Overzicht musea voor tieners en pubers - Mamaliefde

In dit museum kun je ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Hoor, voel en ruik de omgeving in plaats van het te kunnen bekijken. De donkerbeleving is geschikt vanaf 8 jaar en is binnen. Er zijn twee binnenbelevingen. Nog spannender is het om naar buiten te gaan!

Expeditie Ribbelroute is geschikt vanaf 13 jaar en dan ga je dus echt op expeditie door Nijmegen. Met een gids, uiteraard. Je moet je weg zien te vinden door het stadscentrum. Hoe heb je ooit door of er iets in de weg staat en waar je heen moet? Spannend dus. En uiteraard heel leerzaam om eens in de schoenen van een blinde meneer of mevrouw te staan!

Akwart Experience in Elst

Overzicht musea voor tieners en pubers - Mamaliefde

In dit museum MOET je foto’s maken…want het is een Instagrammuseum. Het heeft 17 kamers met verschillende thema’s en daar kun je dus de gekste foto’s maken om op Instagram te plaatsen. Je beleeft de kunst hier op een andere manier. Iedere kamer heeft zo zijn eigen sfeer en belevingen, die jou inspireren voor de mooiste foto’s.

Geen zin in foto’s maken? Hoeft natuurlijk niet. Je kunt ook gewoon rondlopen, beleven en rondkijken. Scan de QR-code en er wordt meteen meer verteld over de kamer. Zo maak je kennis met de kunstenaars en de stromingen uit de kunst. Lol en leerzaam in één dus.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)