Skip to Content

Leuke playdate uitjes met dreumes & peuters en ouders

Leuke playdate uitjes met dreumes & peuters en ouders

Zodra je kindje de babyfase is ontgroeid, zul je merken dat hij ook steeds meer interesse begint te tonen in andere kindjes. Ze spelen dan niet meer alleen, maar gaan ook leren om samen te spelen met speelgoed.

Het is dan natuurlijk hartstikke leuk als je omgaat met mensen die kinderen hebben in dezelfde leeftijdsgroep als jouw kindje en een playdate afspreekt! Misschien wel gewoon in je vriendengroep of naaste familie, waarmee je vaak kunt afspreken en de kinderen gezellig meeneemt.

Maar soms ontmoet je die moeders juist pas als je kindje naar de peuterspeelzaal gaat of naar het kinderdagverblijf; daar zitten immers ook veel kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd. Als het dan goed klikt tussen de moeders en tussen de kinderen, is dat een win-win!

Maar wat kun je nou allemaal samen doen? Hoe zorg je voor een leuke playdate voor de kinderen én gezelligheid voor jou als moeder? Ik heb wat leuke tips voor je op een rijtje gezet, dus kies iets uit en ga samen gezellig iets afspreken!

Playdategroepen

In Amsterdam, maar ook in andere plaatsen in Nederland waar veel expats wonen zie je steeds meer playdateclubs ontstaan, dit is een soort variant op het café wat is ontstaan zodat kinderen tijdens een playdate samen kunnen spelen en je heel makkelijk andere moeders (met een andere taal) kan ontmoeten.

Deze playdategroepen vind je bijvoorbeeld hier en kun je je vrijblijvend voor aanmelden.

Gewoon bij elkaar thuis

Je kunt natuurlijk gewoon bij elkaar thuis afspreken voor een playdate. Je kunt dan samen met de andere moeder (of vader natuurlijk) gezellig op de bank een kopje thee of koffie drinken, terwijl de kinderen lekker kunnen spelen in een kindvriendelijke omgeving.

Als je bij de ander op bezoek gaat, heeft jouw kindje allerlei nieuwe dingen om mee (samen) te spelen én hoef je zelf niet voor de hapjes en de drankjes te zorgen. Is de playdate bij jou thuis, dan zorg je zelf voor iets lekkers en heb je het gemak dat je zelf niet de deur uit hoeft.

De kinderboerderij

Dreumesen en peuters vinden een kinderboerderij vaak ook hartstikke leuk! Vooral als ze bezig zijn met het leren van de woorden voor allerlei dieren. Hoe leuk is het dan om die dieren ook in het echt te zien en te horen?

Het is misschien wel handig als je niet meer afhankelijk bent van de kinderwagen, want dat is niet zo’n succes door het gras en de modder. Bij sommige kinderboerderijen is ook een kleine speeltuin en kun je een kop koffie krijgen!

Lees ook: Kinderboerderij Nederland

Het zwembad

Weer of geen weer, je kunt in een overdekt zwembad natuurlijk altijd gaan zwemmen! Vaak kost een kaartje niet zoveel, en kun je zo lang blijven als je zelf wilt.

De kinderen zullen zich vast prima vermaken in het peuterbadje; wil je in het diepere water met je kindje, dan zijn een zwemband of zwemvleugeltjes verplicht. Om het extra leuk te maken, kun je wat waterspeelgoed meenemen, zoals een gietertje en bekertjes.

Lees ook: Zwembad Nederland

De speeltuin

In elke wijk zitten wel een aantal speeltuinen, de ene groter dan de andere. Soms kom je een speeltuin tegen op plekken die je nog niet kende! Hartstikke leuk dus om eens op ontdekkingstocht te gaan in jouw buurt.

Als er moeders met dreumesen of peuters wonen in andere wijken dan jij zelf, kun je eens vragen of er voor een playdate in de omgeving leuke speeltuinen te vinden zijn. Of ga eens op internet kijken naar speeltuinen in de buurt en ga ze één voor één langs!

Helemaal ideaal natuurlijk als er ook een bankje staat, zodat je lekker kunt zitten en kletsen. Zelf kun je natuurlijk nog een thermoskan koffie of thee meenemen met wat lekkers.

Lees ook: Speeltuin Nederland

Picknicken

Wie houdt er nu niet van picknicken? Het is zo simpel te organiseren, maar zo lekker en gezellig! Neem een groot kleed mee en een mand vol lekkers, bijvoorbeeld wraps, gesneden fruit, belegde boterhammen, pannenkoeken, noem maar op!

Vergeet natuurlijk ook het drinken niet, zoals een lekker sapje of een thermoskan koffie of thee. Het is handig om altijd tissues of servetjes mee te nemen én vochtige doekjes.

Kies een leuke plek uit, zoals een mooi park of vlakbij een speeltuin. En vergeet natuurlijk niet om leuk speelgoed mee te nemen voor de kinderen! Denk bijvoorbeeld aan bellenblaas, autootjes en andere dingen die geschikt zijn voor buiten.

Lees ook: Picknicken met kinderen

Indoor speelparadijs

Grote kans dat je de hele tijd achter je kind aan moet rennen, maar het is ook een hartstikke leuk uitje!

De meeste kinderen vinden zo’n indoor speelparadijs echt heel leuk om naartoe te gaan en ze kunnen lekker hun energie kwijt. Voor de kleintjes is er vaak een apart hoekje waar je kindje veilig kan spelen.

Als ze daar ook netjes en rustig blijven spelen, kun je als ouders gezellig met elkaar een kopje koffie drinken aan een tafeltje in de buurt, waarbij je natuurlijk zicht hebt op de kinderen.

Maar ook als je kindje graag op onderzoek uitgaat en het speelparadijs gaat verkennen, is het heel leuk om mee te doen. Het kan soms druk zijn, maar je zult ook ontzettend genieten om je kleintje zo vrolijk te zien!

Lees ook: Binnenspeeltuin Nederland

De bibliotheek

Niets is beter voor de taalontwikkeling van je kindje dan veel voorgelezen worden. Als ouder kun je daar dan ook maar beter routine van maken! Bijvoorbeeld elke avond voor het slapengaan een leuk verhaaltje voorlezen.

Omdat die boeken in huis best wel wat ruimte in beslag kunnen nemen én zwaar zijn (heb je wel eens een doos vol boeken moeten sjouwen met een verhuizing?!), kun je beter naar de bibliotheek gaan voor je boeken.

Natuurlijk is het leuk om thuis wat boeken te hebben die je veel leest en die je kindje steeds weer uit te kast trekt omdat het nou eenmaal favoriet is, maar de meeste boeken zijn maar een paar keer leuk. Daarom is het super om af te wisselen!

Dus ga gezellig samen met je kindje naar de bieb om nieuwe boekjes uit te zoeken. Wist je dat alle kinderen onder de 18 jaar gratis lid mogen worden van de bibliotheek? Vaak is er in de bibliotheek ook ruimte om een kopje koffie of thee te drinken.

En soms worden er nog allerlei andere leuke activiteiten georganiseerd in de bibliotheek! In mijn woonplaats zijn er bijvoorbeeld allerlei cafés die plaatsvinden in de bieb: het PeuterCafé, het MamaCafé en het HandwerkCafé.

De eerste twee zijn natuurlijk hartstikke leuk (juist!) met kinderen! Vaak kunnen ze dan heerlijk spelen met het speelgoed en de andere kindjes in de bieb, terwijl de ouders aan tafel kunnen kletsen en genieten van een kopje koffie of thee. Zeker de moeite waard dus om eens op de website van jouw bibliotheek te kijken!

Een pretpark

Met een dreumes of peuter lijkt het me niet ideaal om naar een groot pretpark te gaan zoals de Efteling of Walibi Holland.

Maar wist je dat er genoeg andere leuke parken zijn in Nederland die speciaal gericht zijn op jongere kinderen? Hier zullen ze hun ogen uitkijken en de dag van hun leven hebben! En als jij die kindjes ziet glunderen, is dat voor jou als mama natuurlijk ook genieten.

Denk eens aan:

Een dierentuin

Een kinderboerderij is vaak klein en leuk voor een ochtendje of een middag, in ieder geval maar voor een paar uurtjes. Waar je wél de hele dag kunt vertoeven is in een mooie dierentuin!

Gelukkig zijn er daar in Nederland best wel veel van. Het is hierbij ook helemaal niet erg als je kindje nog niet ver kan lopen, want je kunt prima met de kinderwagen het park door.

Houd er wel rekening mee dat je kindje vaak in en uit de wagen zal willen, bijvoorbeeld om de dieren van dichterbij te zien of als de kinderwagen geparkeerd moet worden om ergens naar binnen te kunnen gaan. Maar diezelfde kinderwagen is ook weer erg handig om al je eten, drinken en andere spulletjes te vervoeren.

De lijst van dierentuinen in Nederland is vrij lang, dus er zit vast wel iets voor je bij! Misschien zelfs wel om de hoek:

Een kindermuseum

Ben je meer toe aan een wat rustigere dag? Ga dan lekker met je kind naar een museum toe. Geen museum met alleen maar schilderijen natuurlijk, maar eentje speciaal gericht op kinderen.

Ok die zijn er in Nederland veel meer dan je denkt!

Hier een overzicht:

Jisca