Skip to Content

Kleur ogen baby voorspellen & wanneer veranderen deze?

Kleur ogen baby voorspellen & wanneer veranderen deze?

Als je zwanger bent, zijn er vast en zeker momenten waarop je echt niet langer meer kunt wachten totdat jij je baby eindelijk vast mag pakken. Tijdens de echo’s die je zult krijgen tijdens de zwangerschap, kan het geslacht van de baby al worden vastgesteld.

Volgens sommige mensen is de verrassing dan al weg, maar hoe je baby er daadwerkelijk uitziet, weet je pas na de geboorte! Dat is toch net zo’n verrassing?

Denk bijvoorbeeld aan de kleur ogen van je baby. Je weet pas zeker welke kleur de ogen van jouw baby hebben, nadat hij is geboren. Maar wist je dat de oogkleur van je kindje ook enigszins te voorspellen is? Dit heeft alles te maken met genetica.

Wanneer kan kleur ogen baby veranderen?

De kleur van de ogen van een baby kan in de eerste maanden na de geboorte veranderen. Bij veel baby’s zijn de ogen bij de geboorte blauwachtig, maar deze kleur kan evolueren naarmate het melaninegehalte in de iris toeneemt.

Het uiteindelijke resultaat, de definitieve oogkleur, kan echter pas na enkele maanden of zelfs in de eerste paar jaren van het leven van de baby duidelijk worden. Vanaf dan zijn blauwe ogen dus ook echt blauwe ogen…

Het proces van oogkleurverandering wordt beïnvloed door genetische factoren en is uniek voor elk individu.

Kleur ogen veranderen door zon

Toch is hier een kleine kanttekening bij te maken. De kleur ogen kan namelijk door zonlicht nog veranderen! Misschien is het je nog nooit opgevallen, toch komt het regelmatig voor dat de oogkleur onder invloed van de zon enigszins van kleur verandert. Net als je huid en je haren, dus.

Ogen, die niet bruin zijn, kunnen door het zonlicht bruiner kleuren. Groene ogen kunnen zo opeens bruine vlekjes vertonen. Terwijl blauwe ogen bij de pupil een soort bruin/gele ring kunnen krijgen.

Overigens is dit niet blijvend (ook weer net als je huid en je haar). In de winter komt de normale kleur weer terug.

Kleur ogen van je baby voorspellen

Op basis van onderstaande informatie over welke kleur ogen het meest dominant is, kun je wel vóór de geboorte van je kindje een gokje wagen over zijn of haar kleur ogen. Hierbij kijken we naar de kleur ogen van alleen de moeder en de vader, maar ook de oogkleur van hún ouders kunnen dus de kleur ogen van jouw baby bepalen.

Heb je zelf bruine ogen en je ouders bruin en groen? Dan heb je bijvoorbeeld zowel een bruin als een groen gen. Als dit voor je partner ook geldt, zou het kunnen dat jullie beiden een groen gen doorgeven, terwijl jullie zelf allebei bruine ogen hebben.

Kleur ogen baby voorspellen & wanneer veranderen deze? - Mamaliefde

Bruin + bruin: grootste kans op bruin, kleine kans op groen, kleine kans op blauw
Bruin + groen: grootste kans op bruin, grote kans op groen, kleine kans op blauw
Bruin + blauw: grootste kans op bruin, grote kans op blauw, kleine kans op groen
Groen + groen: grootste kans op groen, kleine kans op blauw, zeer kleine kans op bruin
Groen + blauw: grootste kans op groen, grote kans op blauw, zeer kleine kans op bruin
Groen + bruin: grootste kans op bruin, grote kans op groen, kleine kans op blauw
Blauw + blauw: zeer grote kans op blauw, zeer kleine kans op groen, zeer kleine kans op bruin
Blauw + bruin: grootste kans op bruin, grote kans op blauw, kleine kans op groen
Blauw + groen: grootste kans op groen, grote kans op blauw, zeer kleine kans op bruin

Kleur ogen binnen gezin van de vader en moeder

Niet alleen de oogkleur van de moeder en die van de vader spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de uiteindelijke oogkleur van je baby; ook de kleur van de ogen van jullie voorouders zijn van invloed hierop.

Nu vraag jij je vast af: als jullie allebei bruine ogen hebben, zullen jullie dan ook een baby krijgen met bruine ogen? Het antwoord zal ik alvast verklappen: nee, dat hoeft niet. De kans op bruin is zeker het grootst, maar blauwe of groene ogen zijn ook prima mogelijk.

De kans op groene of blauwe ogen is echter wel aanzienlijk kleiner dan de kans op bruine ogen net als de ouders.

Je zou misschien denken dat de baby van een moeder en vader met blauwe ogen, ook blauwe ogen zal krijgen. Die kans is uitermate groot, maar het is toch nog mogelijk dat hij groene of bruine ogen krijgt, hoewel dit maar heel weinig voorkomt.

De baby van ouders met groene ogen, heeft een zeer grote kans om ook groene ogen te krijgen. De kans op bruine ogen is heel klein, terwijl de kans op blauwe ogen iets groter is.

Ouders met bruine ogen hebben ongeveer 75% kans om een baby te krijgen die ook bruine ogen heeft. Daarnaast is er een kans op groene of blauwe ogen.

Dominante oogkleur

De ene oogkleur is dominanter dan de andere. Dat wil zeggen dat de kans het grootst is dat de baby een oogkleur zal krijgen die dominant is, wanneer beide ouders een verschillende kleur ogen hebben. Zo is bruin de meest dominante oogkleur.

Bij een kleurencombinatie van bruin+groen of bruin+blauw, is de kans dus het grootst dat de baby van deze ouders bruine ogen heeft.

Na bruin, is groen het meest dominant. Hebben de ouders dus een groene en blauwe oogkleur, dan is het het meest waarschijnlijk dat zij een baby krijgen met groene ogen.

De kans op bruine ogen is erg minimaal. Blauw is de minst dominante kleur ogen; alleen als één van de ouders blauwe ogen heeft en de ander bruin, is blauw dominanter dan groen.

Hebben alle baby’s blauwe ogen?

Soms lijkt het wel eens alsof alle pasgeboren baby’s blauwe ogen hebben! Dit heeft te maken met het feit dat er pas na het eerste levensjaar pigment in de ogen wordt aangemaakt.

Geen of weinig pigment zorgt voor (licht)blauwe ogen, en daarna komt groen en tenslotte donkerbruin. De oogkleur van je kleintje is meestal pas definitief na de zesde verjaardag en kan tot die tijd dus nog veranderen van blauw naar groen of zelfs naar bruin.

Twee verschillende kleuren ogen

Soms komt het voor dat kinderen twee verschillende kleuren ogen krijgen. Een heel bijzonder gezicht. Maar hoe kan dit nu gebeuren? Kleurverschillen binnen de ogen wordt heterochromie of heteroglaucus genoemd.

Het gaat daarbij om verschillende kleuren van beide ogen, maar er bestaat ook nog zoiets als verschillende kleuren in 1 oog! Dit wordt heterochromia iridus (hier) genoemd.

Het is eigenlijk niets anders dan een foutje in de pigmentkleuring van de ogen. Dit verschijnsel kan erfelijke oorzaken hebben en komt maar zelden voor. Niet alleen bij mensen, trouwens.

Je hebt vast al wel eens van die mooie foto’s gezien van Husky’s met een blauw en een andere kleur oog. Als deze kleuring alleen voorkomt, zonder andere verschijnselen, dan heeft het alles te maken met een erfelijke aanleg. Maar er zijn ook erfelijke aandoeningen die naast dit kleurverschil ook voor andere symptomen zorgen.

Hierbij kan je denken aan doofheid, vroeg grijs worden, ver uit elkaar staande ogen etc. Al deze symptomen kunnen wijzen op het Syndroom van Waardenburg (hier).

Maar er zijn meer erfelijke redenen. Van buitenaf kunnen er ook redenen zijn dat een oog een andere kleur krijgt dan het andere oog. Dit kan ontstaan door een ongeluk, een ontsteking, langdurig oogdruppels gebruiken, maar bijvoorbeeld ook door een tumor in het hoofd.

Dat er in deze gevallen oogverkleuring optreedt komt omdat de pigmentvorming dan is aangetast bij dit verkleurde oog.

Mijn eigen ervaring

Mijn zoontje werd geboren met blauwe ogen. Inmiddels is hij anderhalf jaar en zijn zijn ogen nog steeds blauw. Ik ben erg benieuwd of dit nog gaat veranderen! Zelf heb ik groene ogen en zijn vader heeft blauwe ogen. De kans dat ons zoontje groene ogen krijgt is groter dan dat zijn ogen blauw blijven, maar het hoeft absoluut niet.

Zelf heb ik dus groene ogen, ondanks dat mijn vader bruine ogen heeft en mijn moeder blauwe ogen. De kans dat ik bruine ogen zou krijgen was dus groter dan de kans op groen; zelfs de kans op blauwe ogen was groter.

Jisca