Skip to Content

Schaterlach baby; vanaf wanneer lachen baby’s en wat als hij nog niet lacht

Schaterlach baby; vanaf wanneer lachen baby’s en wat als hij nog niet lacht

Zo laat jij je baby lachen! Iedereen weet het; lachen is gezond. En als baby’s lachen; tja dat is niet alleen goed voor je baby maar ook voor jezelf. Een glimlach van je kind; iets mooiers op deze wereld kan ik niet bedenken. Ik geniet er van; van een kleine grimas tot een grote schaterlach. En dan die pretoogjes? Daar heb je toch echt alles voor over?

Eerste schaterlach van je baby

Willeke Alberti zingt niet voor niets: “De glimlach van een kind, doet je beseffen  dat je leeft. … Zo’n glimlach maakt je blij, daar kan geen feest meer tegenop. Wat geeft het of je ouder wordt, dat maakt toch niets meer uit, je voelt je gelukkig al heb je geen duit.”

Een lach op het gezicht van je kind is zo mooi, maar soms moet je er wel iets voor doen. Bijvoorbeeld als je die glimlach vast wilt leggen op de gevoelige plaat. Natuurlijk kiest je baby er net dat moment voor uit om zijn liefste pruilgezichtje op te zetten. In de loop der tijd bleek dat een aantal spelletjes een glimlach opleverden. 

Hieronder deel ik ze graag met jullie. Het belangrijkste bij alle ‘methodes’ is om te zorgen voor een rustige omgeving, en (fysieke) geborgenheid met de baby. En geef ze je volledige aandacht; dat is wat ze het allerliefste willen, veel meer hoef je dan niet meer te doen.

Komt een muisje aangelopen

Met mijn hand maak ik een kriebelbeweging, waarbij ik begin naast baby en vervolgens via de voeten, benen en buik naar haar nekje kruip met de tekst: “Komt een muisje aangelopen, komt bij … (naam kind) in het nekje gekropen!”

Buik masseren

Onze dochter vindt babymassage erg fijn, één van de bewegingen waarbij ze heel hard begint te lachen is als ik met een vlakke hand over haar buikje een beweging maak van boven naar beneden en terug. Op haar borst moet ik ook een zalfje smeren, wat ze nu gewend is en ook begint te schaterlachen als ik daar insmeer. Dit kan natuurlijk ook Luuf zijn.

Kiekeboe

Dit spelletje speelt ze vooral graag met oma, die zich ergens achter verstopt en als ze te voorschijn komt een grote lach weet uit te lokken. Ideaal voor als je kerstkaarten met je dochter wilt maken ;-)

Ik ga je opeten…

Dit was één van de eerste methodes. Natuurlijk ga ik mijn dochter niet echt opeten, maar een soort van ‘mamamamamam’ naast haar wang vindt ze geweldig.

Zachtjes blazen

Als ik een portretfoto van mijn dochter wil maken waar ze lachend op staat, blaas ik zachtjes in haar gezicht. Zodra ze begint te lachen maak ik dan een foto. Dit is vooral handig bij jonge baby’s, als ze wat ouder worden kunnen ze ook zogenaamde “O” gezichtjes trekken.

Trompetteren op de buik, wangen of handjes

Met de mond op de buik of wangetjes blaas ik zachtjes met een zoemend geluid, dit vindt ze helemaal geweldig en begint dan te schaterlachen.

Boe

Dit is ook één van de eerste momenten waarop ze schaterlacht, van een afstandje beweeg ik zachtjes naar haar hoofdje toe. Als ik er bijna ben zeg ik zachtjes boe, zonder haar te laten schrikken, maar wel heel hard begint te lachen.

Kietelen

Als ik rustig met twee vingers kietel en een zacht grommend geluidje maakt, begint ze te kraaien van plezier. Volgens de Pavlov-reactie hoef ik nu alleen nog maar dat geluidje te maken…

Imiteren

Regelmatig is ze een beetje aan het brabbelen, als ik vervolgens probeer deze kraaitjes te imiteren wordt ze er helemaal vrolijk van en begint nog meer en harder te kraaien. Bij baby boy werkt het heel goed door zelf te gaan lachen, dit doet hij dan heel snel na.

Spiegelbeeld

Sommige baby’s vinden het fijn om in de spiegel te kijken, als ze zichzelf of hun ouders herkennen beginnen ze dan heel hard te lachen.

Afwisseling

De laatste is misschien een beetje gemeen en heb je hulp voor nodig. De hele dag heb jij direct contact met de baby, waar hij aan went. Door iemand anders langs te laten komen, bijvoorbeeld oma of een tante. Een paar woordjes en onze dochter begint te stralen van het lachen.

Hopelijk heeft iemand anders baat gehad bij deze methodes die bij onze dochter werken en waarschijnlijk ook bij andere baby’s.

Baby lachend op de foto

Wil je graag je kind lachend op de foto zetten dan zijn daar ook een aantal trucjes voor. Zo kan je bijvoorbeeld een scrunchie om de lens van de camera heen doen of er een wuppie opzetten zodat het wat meer op een gezicht lijkt. Wat ook kan helpen zijn deze vingeroogjes bij bol.com.

Baby lacht niet

Een baby die niet lacht, hoeft natuurlijk helemaal niet direct zorgelijk te zijn. Het ene kindje is nu eenmaal eerder met dit soort dingen dan de ander. Is je kindje te vroeg geboren? Dan kan je deze weken eigenlijk ook nog gewoon aftrekken van zijn leeftijd.

Lacht je baby niet of weinig, en maakt hij daarnaast weinig oogcontact? Is hij snel van slag bij verandering? Wil hij (of zij) helemaal niet geknuffeld worden? Dan kan er wel meer aan de hand zijn. Deze symptomen zouden eventueel op een vorm van autisme kunnen wijzen.

Maak je je zorgen? Natuurlijk mag je je vragen altijd voorleggen op het consultatiebureau of bij je huisarts!

Lacht jullie baby veel? Wat werkt er bij jullie?

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)
  1. Tania says:

    pas op met het doen alsof je je kindje gaat opeten. Ik deed dit ook met mijn zoontje vroeger en ik heb heel veel problemen gehad ermee. Hij deed dat namelijk achter maar beet echt door, ging dan bijten in je wang. allemaal omdat hij je supergraag zag maar heel moeilijk af te leren als je het hem eerst zelf “geleerd” hebt

  2. Saskia says:

    Heel leuk om te lezen en het is echt zo fijn als je kindje lacht :-) we hebben hier heel wat muisjes in het hekje laten kruipen haha ;-)

  3. Linda says:

    Dank je, vind het echt super genieten als baby’s lachen. Daar wordt je zelf ook zo vrolijk van, en ga je nog meer je best doen hem te laten lachen. Laatst heeft baby boy de babygym ontdekt en heeft hij voor het eerst ook een schaterlach gehad. Hopelijk volgt dat vaker!

Comments are closed.