Skip to Content

10 Leuke gezelschapsspelletjes voor tieners en pubers

10 Leuke gezelschapsspelletjes voor tieners en pubers

Wist je dat bordspellen steeds populairder worden en vooral onder jongeren? Misschien dat je tiener een bordspelavondje met zijn ouders nog niet zal verkiezen boven een avondje stappen met vrienden, maar de meeste pubers vinden het stiekem toch wel erg gezellig om samen een leuk spel te spelen!

En om de collectie steeds wat uit te breiden (het wordt immers ook wat saai als je elke week weer Monopoly tevoorschijn haalt) zou je bijvoorbeeld elk jaar met Sinterklaas of kerst voor het gezin een nieuw gezelschapsspel cadeau kunnen doen.

Heb je wat inspiratie nodig welke gezelschapsspellen nou echt leuk zijn voor tieners en pubers? Ik heb een leuk overzichtje voor je gemaakt van 8 spellen die zéker in de smaak zullen vallen!

Ticket to Ride USA

Ticket to Ride USA is een prachtig gedetailleerd spel van Days of Wonder voor 2 tot 5 spelers. Je kunt het dus alleen samen met je kind spelen, maar ook met het hele gezin. Het is geschikt voor de leeftijd van 8 tot 99 jaar en duurt ongeveer 60 minuten. Dit spel is daarom uitermate geschikt voor een leuke bordspelavond.

Ticket to Ride USA is een treinavontuur dat je dwars door Amerika voert. In Ticket to Ride verzamel je kaarten met verschillende types treinwagons, waarmee je treinroutes tussen steden in Noord-Amerika kunt claimen. Hoe langer de routes, hoe meer punten het oplevert.

Daarnaast win je punten door bestemmingskaarten te volbrengen, waarbij twee verafgelegen steden met elkaar verbonden moeten worden. Heb jij de langste aaneengesloten route gebouwd? Dan krijg je ook punten. Klim aan boord voor een plezierige en avontuurlijke treinreis dwars door Noord-Amerika!

Codenames

Bij het spel Codenames van White Goblin Games spelen jullie de rol van de geheime dienst en moeten jullie de geheime identiteit van 25 spionnen zien te ontdekken, die alleen bekend zijn met hun codenaam. Er worden aanwijzingen gegeven door middel van woordassociatie. Goed nadenken is dus een vereiste! Het spel is geschikt voor de leeftijd van 10 tot 99 jaar, kan worden gespeeld met 2 tot 8 spelers en duurt zo’n 15 minuten.

In Codenames kennen twee rivaliserende geheime diensten de geheime identiteit van de 25 spionnen. Hun teamgenoten kennen deze spionnen enkel bij hun codenaam. Beide teams gaan met elkaar de strijd aan en proberen als eerste contact te leggen met hun spionnen.

Elk hoofd van de geheime dienst geeft aanwijzingen door één woord te noemen dat van betrekking is op meerdere woorden op tafel. Zijn teamgenoten proberen de woorden van hun kleur te raden zonder daarbij spionnen van de tegenstander aan te wijzen. En natuurlijk wil iedereen uit de buurt van de huurmoordenaar blijven.

Een uniek woordspel, waarbij spelers associaties met woorden moeten zoeken. Probeer met één woord een aanwijzing te bedenken die op meerdere woorden op tafel slaat, zodat je medespelers snel veel punten kunnen scoren. Hoge herspeelbaarheid: 400 verschillende woorden waarvan er steeds slechts 25 in een spel worden gebruikt, waardoor de associaties die spelers kunnen maken steeds anders zullen zijn!

30 Seconds

30 Seconds is ideaal om met een groter gezin te spelen of met nog meer vrienden en familie erbij, want het is te spelen met 3 tot 20 spelers (in teams). In 30 seconden moet je zoveel mogelijk begrippen op je kaartje aan je teamgenoten omschrijven.

Dit leuke spel van 999 Games is geschikt voor de leeftijd van 12 tot 99 jaar en duurt zo’n 30 minuten. Het leuke van dit spel is dat er een herziene editie is met begrippen die heel actueel zijn, zodat het ook echt leuk is voor tieners en pubers. Misschien zitten er juist begrippen bij die zij erg goed kunnen omschrijven terwijl dat bij de oudere generatie wat minder goed gaat!

Je speelt in teams. Eén van jullie probeert binnen 30 seconden zoveel mogelijk van de 5 begrippen op een kaartje te omschrijven. Hoe meer begrippen jullie raden, des te meer velden jullie op het speelbord vooruit mogen. Een dobbelsteenworp kan daar nog verandering in brengen. Welk team bereikt als eerste de finish?

Lees ook; 30 Seconds Review

Carcassonne

Carcassonne is een ander leuk spel van 999 Games. Het is een spel waarbij je tegels moet aanleggen, waardoor het spel er elke keer weer anders uitziet en je niet weet wat er de volgende beurt weer komen gaat. Het spel is geschikt voor de leeftijd van 7 tot 99 jaar, speelbaar voor 2 tot 5 spelers en duurt zo’n 35 minuten.

In dit bekende legspel Carcassonne bouwen de spelers gezamenlijk de Franse stad Carcassonne op met al haar wegen, steden, kloosters en weiden. Door het inzetten van horigen scoren ze punten voor afgebouwde projecten. Elke beurt in Carcassonne leg je één landtegel neer en mag je er één horige opzetten.

Welke soort dat is, hangt van de tegel af. Zo zijn er tegels met wegdelen, kloosters, stadsdelen en/of stukken weide. In principe mag er niet meer dan één horige op een project staan, maar als twee onafgebouwde delen aan elkaar worden gebouwd, kan het toch voorkomen dat er meer horigen op terecht komen. Wie de meeste horigen op een afgebouwd project heeft, krijgt daar direct punten voor. Voor elke soort project gelden verschillende spelregels voor het aantal te ontvangen punten. H

et spel is afgelopen als alle tegels zijn gelegd. Wie de meeste punten heeft, wint Carcassonne. Carcassonne is zowel bij families als bij veel spelers geliefd, omdat het ondanks de eenvoudige spelregels voldoende diepgang heeft. Het vleugje geluk geeft iedereen de mogelijkheid om tot het einde om de winst mee te doen.

Lees ook: Carcassonne & Carcassonne Junior van 999 games review

Kolonisten van Catan

Zoek je een leuk spel met zeer veel variatie en uitbreidingen? Dan is Catan misschien wel iets voor jou! Dit spel van 999 Games is geschikt voor de leeftijd van 10 tot 99 jaar, kan gespeeld worden met 3 tot 4 spelers en duurt zo’n 90 minuten. Precies goed voor een leuke avond met het gezin dus.

Het spel is voor iedereen leuk vanwege de interactie, het vleugje geluk en de tactische mogelijkheden. Je begint met 2 dorpen op een variabel speelbord met akkers, weiden, heuvels, bergen en bossen. Als je aan de beurt bent, gooi je met 2 dobbelstenen om te bepalen wie er grondstoffen krijgen. Dat is afhankelijk van de positie van je dorpen. Daarna mag je handelen met de bank of met je medespelers. J

e krijgt namelijk niet alle soorten grondstoffen binnen. En die heb je wel nodig om nieuwe dorpen, straten en steden te bouwen. Je kunt ook ontwikkelingskaarten kopen om speciale acties te kunnen doen. Verder loopt er een struikrover rond die sommige landschappen leegrooft.

Dorpen en steden leveren niet alleen grondstoffen op, maar zijn ook punten waard. Ook ontwikkelingskaarten, de langste aaneengesloten route en de grootste riddermacht brengen punten binnen. Wie als eerste 10 punten heeft, wint het spel direct!

Regenwormen

Heb je zin in een snel spelletje tussendoor, alleen samen met je puber of gezellig met het hele gezin? Probeer Regenwormen van 999 Games dan eens uit! Dit dobbelspel is geschikt voor de leeftijd van 8 tot 99 jaar en kan gespeeld worden met 2 tot 7 spelers. Het spel duurt meestal hooguit 30 minuten.

Dit snelle compacte dobbelspelletje Regenwormen kun je op elk moment en overal spelen. Het duurt niet langer dan een half uurtje en het formaat zorgt ervoor dat je het thuis, in de trein of op de campingtafel kunt neerleggen. Iedereen die tot 36 kan tellen, kan meedoen!

Als je aan de beurt bent, gooi je met 8 dobbelstenen. Je legt nu alle dobbelstenen met hetzelfde getal of met een worm opzij. Daarna gooi je met de resterende dobbelstenen en legt nu alle dobbelstenen met een ander getal opzij. Als je totaal hoger is dan 20 en je hebt ten minste één worm gegooid, mag je de steen met het betreffende getal van tafel of zelfs van een andere speler pakken!

Maar neem je teveel risico en gooi je alleen maar getallen die je al eens hebt gepakt, dan ben je af en moet je juist een steen inleveren. Op elke steen staan een aantal regenwormen. Wie aan het einde van het spel de meeste regenwormen heeft, is de winnaar.

Lees ook: Review Regenwormen

Rummikub

Rummikub was vroeger al een populair spel, maar tegenwoordig is er een mooie nieuwe versie op de markt. Dit spel van Goliath is nog steeds erg leuk om te spelen! Uitermate geschikt voor de leeftijd van 6 tot 99 jaar, dus ook leuk als je naast tieners en pubers ook nog jongere kinderen thuis hebt. Het spel is te spelen met 2 tot 4 spelers en duurt zo’n 60 minuten omdat je meerdere potjes speelt.

Spelers moeten zo snel mogelijk de tegels op hun bordje kwijt zien te raken door de juiste combinaties te leggen. Dat kan met de tegels van je bordje of met de tegels die al op tafel liggen. In Rummikub zijn de populairste elementen van een aantal bekende spelen, zoals Mah-Jongg, domino, jokeren en aspecten van het schaakspel verwerkt.

Monopoly

Dit is het beroemde vastgoedspel voor snelle onderhandelaars waarin spelers kopen, verkopen, onderhandelen en ruilen om de ultieme rijkdom te behalen. In deze vernieuwde versie van het klassieke spel zijn de badeend, de tyrannosaurus rex en de pinguïn aan de pionnenfamilie toegevoegd. De ingrediënten om te winnen zijn natuurlijk tactiek, maar ook een beetje geluk.

Het doel van het spel is om groot te worden door straten te kopen, huizen en hotels te bouwen. Koop de Grote Markt Groningen of de Kalverstraat Amsterdam. Bij veel mensen zal dit spel nostalgie opwekken, maar het is ook nog steeds een fantastisch spel om voor de eerste keer te spelen. 

Het enige echte Monopoly bordspel staat al jaren garant voor veel speelplezier met familie en vrienden en is de klassieker onder de spellen.

Patchwork

Patchwork is een leuk bordspel van 999 Games voor 2 spelers. Het is geschikt voor de leeftijd van 8 tot 99 jaar en duurt ongeveer 15 minuten. Een erg leuk, kort spelletje dus dat je gezellig met je tiener of puber samen kunt doen!

Probeer zoveel mogelijk lapjes op je dekentableau te leggen. Zorg niet alleen dat het lapje past, maar houd ook rekening met de tijd die het inpassen kost en de inkomsten die het in knopen genereert.

Uiteindelijk krijg je namelijk zoveel punten als het aantal knopen dat je hebt minus tweemaal de onbebouwde velden op je speelbord. Bouw je als eerste een deken van 7 x 7, dan scoor je bonuspunten! In Patchwork zijn jullie niet persé afwisselend aan de beurt. Wie in tijd achterloopt, is zolang aan de beurt tot zijn tijdsteen de ander heeft ingehaald.

Dit kan leiden tot interessante dilemma’s. Omdat de lapjes altijd in een andere volgorde om het speelbord liggen, is geen spel gelijk. Door de eenvoudige spelregels in combinatie met tactische uitdaging is Patchwork leuk voor iedereen!

Escape room the game

Voel de spanning met Escape Room the game en beleef nu het mysterie van een escape room als spel gewoon bij jou thuis! In dit uitdagende en onvoorspelbare bordspel los je samen een mysterie op door te zoeken naar verborgen aanwijzingen en het oplossen van raadsels. Je hebt hiervoor slechts 1 uur de tijd, gebruik die tijd goed!

De Chrono Decoder telt af van 60 naar 0, zorgt voor de benodigde sfeer en geeft af en toe cryptische aanwijzingen. Hebben jullie binnen 60 minuten de juiste code gevonden om bijvoorbeeld te ontsnappen uit de gevangenis, de atoombom te ontmantelen of het virus te stoppen, dan win je gezamenlijk het spel!

Dit vereist echt teamwork en goede communicatie maar ook vindingrijkheid, creativiteit, logisch nadenken en aandacht voor details. Want niet elk raadsel, code of aanwijzing is zomaar eenvoudig te vinden en te interpreteren…

Je start met het openen van een envelop en het lezen van de introductie van het mysterie. Het oplossen van het mysterie wijst zich vanzelf. In de envelop zitten daarnaast verschillende attributen die nodig zijn voor het vinden van delen van de uiteindelijke code.

Zodra jullie de code hebben ontcijferd, zoek je de bijbehorende sleutels en doe je deze in de Chrono Decoder, die aangeeft of de code correct is of niet. Is deze niet correct, dan gaat er 1 minuut van de tijd af en mag je opnieuw puzzelen. Is de code correct dan klinkt de overwinningsmuziek!

Er is ook een variant voor twee spelers of uitbreidingsets.

Jisca