Skip to Content

10 Coöperatieve spellen voor kinderen (ook kleuters & basisschool leeftijd)

10 Coöperatieve spellen voor kinderen (ook kleuters & basisschool leeftijd)

Bij de meeste gezelschapsspellen draait het allemaal om winnen. Er is één persoon of één team dat wint en de rest heeft helaas verloren. Dat kan bij kinderen wel eens voor spanningen aan de spelletjestafel zorgen waarbij het complete Monopolyspeelbord mét speelstukken, alle kaarten en het geld zo van tafel wordt gezwiept.

Herken je dit soort situaties een beetje? Je kunt deze drama’s voorkomen en het heel gezellig houden aan tafel door eens een coöperatief spel te spelen! 

Wat zijn coöperatieve spellen?

Bij coöperatieve spellen speel je niet tégen elkaar, maar juist mét elkaar. Je moet samenwerken om het spel te winnen, maar het kan soms ook gebeuren dat je samen het spel verliest.

Maar een gezamenlijk verlies is soms wat gemakkelijker te verwerken dan wanneer de één juicht omdat hij gewonnen heeft, terwijl de verliezer er helemaal klaar mee is.

Jonge kinderen kunnen door het spelen van coöperatieve spellen mooi kennismaken met bordspellen, doordat je ze als ouders mag helpen.

Coöperatieve spellen zijn niet alleen voor (jonge) kinderen erg leuk, maar ook voor tieners en pubers of volwassenen zijn er speciale spellen ontwikkeld waarbij je samenspeelt in plaats van tegen elkaar.

Eerste Boomgaard (2-4 jaar)

10 Coöperatieve spellen voor kinderen (ook kleuters & basisschool leeftijd) - Mamaliefde

Dit leuke spel van Haba is geschikt voor de allerkleinsten; kindjes van 2 tot 4 jaar zullen dit geweldig vinden om kennis te maken met bordspellen! Je kunt het spelen met 1 tot 4 spelers en het duurt maar zo’n 15 minuten, wat ook ideaal is zodat jonge kinderen niet zolang hun aandacht erbij hoeven te houden. Het is een dobbelspel waar leuke, herkenbare onderdelen bij zitten.

De raaf wil de rijpe vruchten pikken! Maar de kinderen werken samen en verzamelen zoveel kersen, pruimen, peren en appels als ze kunnen. De spanning stijgt.

Wie zal er winnen: de stoute raaf of de vlijtige kinderen? In deze juniorversie van het bekende bordspel zijn de regels aan de leeftijd aangepast en het spelmateriaal is speciaal voor kleine kinderhanden gemaakt.

Het spelen van eerste boomgaard stimuleert de ontwikkeling van motorische vaardigheden, vorm- en kleurherkenning en het eerste begrip van spelregels.

De regels zijn aan de leeftijd aangepast en het spelmateriaal is speciaal voor kleine kinderhanden gemaakt. De mooie handzame houten stukken nodigen uit tot vrij spelen en stimuleren de motorische vaardigheden.

Lees ook: Eerste boomgaard

Bandido (6-99 jaar)

10 Coöperatieve spellen voor kinderen (ook kleuters & basisschool leeftijd) - Mamaliefde

Bandido is een leuk coöperatief kaartspel van Helvetiq voor het hele gezin. Het is geschikt voor 1 tot 4 spelers vanaf 6 jaar oud, en het duurt maar zo’n 15 minuten per potje.

In Bandido draait het om een grote boef die probeert te ontsnappen! Hij graaft tunnels onder zijn cel om uit te gevangenis te kunnen komen.

Jullie moeten dat proberen te voorkomen, door de ondergrondse gangen te blokkeren met de kaarten die je aanlegt. Het kunnen kaarten zijn met een doodlopend einde, of kaarten waarop de gang doorloopt.

Overleg samen goed hoe jullie het beste de weg van de boef kunnen blokkeren, zodat jullie het spel winnen! Als alle gangen zijn afgesloten voordat de kaarten op zijn en de boef geen kant meer op kan, hebben jullie het spel gewonnen.

Hanabi (6-99 jaar)

10 Coöperatieve spellen voor kinderen (ook kleuters & basisschool leeftijd) - Mamaliefde

Hanabi is een kaartspel van HOT Games. Je kunt dit spel spelen met 2 tot 5 spelers en het is geschikt voor de leeftijd van 6 tot 99 jaar. Dit coöperatieve spel is een spel waarbij je echt goed moet nadenken.

In het begin kan het even lastig zijn, maar als je het eenmaal door hebt, is het een hartstikke leuk spel! Je bent met dit spel zo’n 25 minuten bezig, dus erg leuk voor even tussendoor.

Hanabi is een coöperatief deductie-kaartspel waarbij je wel de kaarten van de tegenstander ziet, maar niet die van jezelf. Je mag elkaar maar een beperkt aantal hints geven met als doel samen elke soort op volgorde af te leggen.

Klinkt simpel, maar dat is het zeker niet!

The Mind (8-99 jaar)

10 Coöperatieve spellen voor kinderen (ook kleuters & basisschool leeftijd) - Mamaliefde

Heb je zin in een klein half uurtje complete stilte? Ga dan voor The Mind, een leuk kaartspel van White Goblin Games. Dit spel is geschikt voor de leeftijd van 8 tot 99 jaar, kun je spelen met 2 tot 4 spelers en duurt zo’n 20 minuten.

Er mag tijdens het spel niet gepraat worden, lekker rustig dus! De spelregels zijn vrij eenvoudig, wat het spel geschikt maakt voor kinderen vanaf 8 jaar.

The Mind is meer dan een spel. Het is een experiment, een beleving, een eenvoudige, maar zeer bijzondere teamervaring. Als je het laatste level weet te voltooien, zullen jullie op een roze wolk zweven. Je mag niets bespreken met elkaar en op geen enkele wijze informatie met elkaar uitwisselen.

Desondanks kunnen jullie als team toch elk level voltooien door jullie gedachten te verbinden en zo samen de overwinning te behalen.

The Mind is een uniek teamspel, waarbij je moet samenwerken zonder met elkaar te overleggen. Speel kaarten op volgorde uit, zonder de cijfers met elkaar te bespreken. Zet je “gezamenlijke klok” gelijk, zodat jullie op dat ritme kaarten uitspelen.

Menara (8-99 jaar)

10 Coöperatieve spellen voor kinderen (ook kleuters & basisschool leeftijd) - Mamaliefde

Menara was in 2019 genomineerd voor Speelgoed van het Jaar, en dat was niet zonder reden! Dit mooie spel van 999 Games ziet er prachtig uit en is erg origineel.

Dit coöperatieve bouwspel is geschikt voor de leeftijd van 8 tot 99 jaar, kan worden gespeeld met 1 tot 4 spelers en duurt ongeveer 45 minuten.

Bouw gezamenlijk een tempel op basis van bouwtekeningen van verschillende moeilijkheidsgradaties. Om beurten kies je er één, die je volledig moet uitvoeren. Lukt dat namelijk niet, dan moet de tempel een bouwlaag hoger worden.

De bouwtekeningen geven bijvoorbeeld aan hoeveel pilaren er op één of meer tempelvloeren moeten worden gezet of dat er een bepaald aantal pilaren moet worden verplaatst. Omdat pilaren uitsluitend op velden van dezelfde kleur mogen worden gezet, is dat allemaal lastiger dan het lijkt.

Staat de tempel aan het einde van het spel nog overeind en heeft hij het juiste aantal bouwlagen, dan winnen de spelers gezamenlijk. Stort de tempel echter voortijdig in, dan is het project mislukt.

Menara is een spel voor het hele gezin, waarin zowel tactiek als behendigheid een grote rol speelt.

De Legenden van Andor (10-99 jaar)

10 Coöperatieve spellen voor kinderen (ook kleuters & basisschool leeftijd) - Mamaliefde

De Legenden van Andor is een prachtig gedetailleerd en groot bordspel van 999 Games. Het is geschikt voor de leeftijd van 10 tot 99 jaar en kan gespeeld worden met 2 tot 4 spelers.

De Legenden van Andor is heel leuk voor een lange bordspelavond met wat lekkers erbij, want met dit spel ben je zo 1,5 uur zoet!

De spelers zijn helden die het fantasieland Andor moeten verdedigen tegen allerlei monsters, zoals trollen en draken. Ze kruipen in de huid van een tovenaar, dwerg, krijger en boogschutter, die ieder unieke eigenschappen hebben.

De helden verzamelen goud, edelstenen en allerlei voorwerpen, die hun kracht en wilskracht verbeteren. Zo kunnen ze hun tegenstanders beter aan.

Onvoorziene gebeurtenissen maken het de spelers echter voortdurend lastig. Alleen door goed overleg en gezamenlijke gevechten kunnen de helden overleven! Het spel bevat 5 verschillende, uitdagende legenden, waaronder een introductiespel.

Met behulp van een speciale bijlage en legendekaarten kunnen de spelers direct beginnen met spelen!

Pandemic (10-99 jaar)

10 Coöperatieve spellen voor kinderen (ook kleuters & basisschool leeftijd) - Mamaliefde

Pandemic is mijn favoriete coöperatieve spel en ook het eerste coöperatieve spel dat ik ooit speelde. Je moet bij dit spel heel goed kunnen overleggen met elkaar, en het lukt zeker niet altijd om het spel samen te winnen.

Dit spel van Z-Man Games is geschikt voor de leeftijd van 10 tot 99 jaar, kan gespeeld worden met 2 tot 4 spelers en duurt gemiddeld zo’n 45 minuten. Er zijn voor dit spel ook leuke uitbreidingen te koop die het spel nog spannender maken!

Er is een pandemie uitgebroken in de wereld. Op het bord (een grote wereldkaart met belangrijke steden erop) liggen allerlei steentjes die ziekten voorstellen.

Het doel van het spel is om gezamenlijk vier medicijnen te maken, zodat de ziekten in alle vier de werelddelen van Pandemic zijn uitgeroeid.

Iedere speler krijgt een speciale rol toegewezen en heeft bepaalde voordelen. In elke beurt mag je vier acties uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld ziektestenen uit een stad weghalen, naar een andere stad toe lopen of vliegen, of stadkaarten uitwisselen met een andere speler.

Deze stadkaarten zijn nodig om het medicijn te maken; als een speler vijf stadkaarten heeft van dezelfde kleur en in het onderzoeksstation staat in de betreffende kleur, mag het medicijn gemaakt worden.

Yes, nog maar drie te gaan! Weer een stapje verder. Maar kijk uit, want na het doen van je acties moet je twee nieuwe stadkaarten trekken, waar een epidemiekaart tussen kan zitten!

Dit verergert de situatie op de wereldkaart weer een beetje. Ook moet je elke beurt twee infectiekaarten trekken en worden twee, drie of zelfs vier steden geïnfecteerd met een ziekte.

Het Verboden Eiland (10-99 jaar)

10 Coöperatieve spellen voor kinderen (ook kleuters & basisschool leeftijd) - Mamaliefde

Het Verboden Eiland is een prachtig vormgegeven spel van White Goblin Games. Je kunt dit spel spelen met 2 tot 4 spelers in de leeftijd van 10 tot 99 jaar, en het duurt ongeveer een half uurtje. In 2011 was dit spel genomineerd voor Speelgoed van het Jaar!

Het Verboden Eiland was de verborgen schuilplaats van de Archeërs, een oude mystieke beschaving.

De mythe wil dat de Archeërs de vier elementen van de Aarde beheersten – vuur, wind, water en aarde – met vier heilige schatten: het Kristal van Vuur, het Standbeeld der Wind, de Kelk der Oceaan en de Steen der Aarde.

Omdat de schatten in kwade handen catastrofale schade zouden aanrichten, verborgen de Archeërs ze in het geheim op het Verboden Eiland en ontwierpen dat zo dat het zou zinken als indringers ze ooit probeerden te roven.

Na de mysterieuze ondergang van hun rijk bleef het Verboden Eiland eeuwenlang verborgen…tot nu. Jullie team van avonturiers moet samenwerken om te voorkomen dat het Verboden Eiland zinkt, opdat je genoeg tijd hebt om de vier schatten te pakken te krijgen.

Als je ze eenmaal hebt moet je bij de Dwazenlandplaats zien te komen en met de helikopter ontsnappen om te winnen. Maar als het eiland zinkt voor de missie is volbracht, hebben jullie verloren!

Weet jouw team als eerste het eiland te betreden, de schatten te vinden en het er levend van af te brengen?

De Vergeten Stad (10-99 jaar)

10 Coöperatieve spellen voor kinderen (ook kleuters & basisschool leeftijd) - Mamaliefde

Vond je Het Verboden Eiland al een leuk coöperatief spel? Probeer dan ook eens zijn opvolger De Vergeten Stad uit!

Dit spel van White Goblin Games kun je spelen met 2 tot 5 spelers in de leeftijd van 10 tot 99 jaar en duurt zo’n 45 minuten.

Bereid je voor op een spannende zoektocht naar een legendarische vliegmachine die begraven ligt in de ruïnes van een vergeten stad in de woestijn.

Je moet samenwerken met je teamgenoten en elke beschikbare uitrusting gebruiken in de hoop de brandende zon en de meedogenloze zandstorm te overleven.

Vind de vliegmachine en vlucht voordat jullie verloren raken in De Vergeten Stad!

Het Verlaten Station (10-99 jaar)

10 Coöperatieve spellen voor kinderen (ook kleuters & basisschool leeftijd) - Mamaliefde

Het derde deel na de succesvolle coöperatieve spellen Het Verboden Eiland en De Vergeten Stad, is Het Verlaten Station. En dan hebben we het niet over een treinstation, maar over een ruimtestation!

Dit mooie spel van White Goblin Games is ook weer geschikt voor 2 tot 5 spelers in de leeftijd van 10 tot 99 jaar. Deze variant duurt zo’n 60 minuten.

Spanning op grote hoogte! Stijg op naar duizelingwekkende hoogtes in dit coöperatieve avontuur vol spanning! Werk samen met je team om een mysterieus ruimtestation te onderzoeken dat te midden van zwaar onweer in de lucht zweeft.

Verbind een netwerk met draden om een geheime raket te lanceren – pas op dat je daarbij niet geëlektrocuteerd of in de diepte geblazen wordt. Het is een uitdagende taak waarbij de moed en de samenwerking van je team op de proef gesteld worden.

Een verkeerde beweging en alles is verloren…voorgoed!

Jisca