Skip to Content

Carcassonne & Carcassonne Junior review & spelregels met uitbreidingen

Carcassonne & Carcassonne Junior review & spelregels met uitbreidingen

Er zijn nog maar weinig mensen die nog nooit hebben gehoord van Carcassonne; de indrukwekkende burcht in het zuiden van Frankrijk dat volledig omgeven is door hoge muren.

Dit dorp en de verhalen daaromheen vormen dan ook de basis van dit spel waar net als bij Kolonisten niet alleen een junior en een volwassen variant van is, maar ook een reisversie en diverse uitbreidingen van bestaan. Van 999 games kregen we de standaard versie om met de kinderen te spelen.

Ook al zijn ze 7 en 8 jaar oud (waarvoor de junior variant wordt geadviseerd) ging dit prima.

Carcassonne Junior

Carcassonne & Carcassonne Junior review & spelregels met uitbreidingen - Mamaliefde

Voor jonge kinderen is Carcassonne Junior een aanrader, dit is een aangepaste versie van het originele spel zodat dit ook met jongere kinderen eenvoudig te begrijpen en spelen is zonder dat ze teveel moeten onthouden.

Ook bij dit spel werk je met diverse kaartjes waarop een weg of een stad te zien is. Echter staan er op de wegen kinderen in een bepaalde kleur. Deze kleuren komen overeen met de kleur waar je als speler mee speelt.

Het spel begint door een eerste kaart open neer te leggen, vervolgens pakt iedereen omstebeurt een kaart van de stapel en probeert deze aan te leggen. Zodra een straat af is mag er op ieder kindje in je eigen kleur een poppetje gezet worden.

Zodra je alle 8 de poppetjes op het speelveld hebt staan heb je gewonnen. Bij dit spel mag je ook een tegel met een kindje in een andere kleur aanleggen bij een straat van een andere kleur om zo mee te profiteren van zijn of haar inspanningen om de straat af te maken.

Het spel wordt vrij snel gespeeld en kan in een kwartier afgelopen zijn. Juist omdat de regels heel simpel zijn en er een helder doel is en het spel niet te lang duurt wat ten koste gaat van de concentratie is dit ideaal om te spelen met jonge kinderen. Ook als ze nog niet heel strategisch spelen.

Carcassonne

Als kinderen wat ouder worden kun je de traditionele Carcassonne erbij pakken, sinds onze zoon van 7 de spelregels doorheeft wil hij liever ook deze variant spelen dan de junior variant.

Dit spel bestaat al lange tijd, maar met de nieuwe uitgave zijn een aantal spelregels versimpeld zodat het makkelijker uit te leggen en te spelen is. Het viel ons ook op dat de illustraties veranderd zijn toen we het vergeleken met een ouder spel van toen we zelf nog kind waren. Ook bij dit spel speel je met tegels die je aanlegt.

Spelregels

Bij dit spel begin je met de begintegel, vanaf hier leg je omstebeurt een tegel met een stad of een weg aan. Vervolgens kun je de stad of weg claimen.

Zodra een stad helemaal gefortificeerd is tel je hoeveel punten dit oplevert (iedere tegel levert een x-aantal punten op) en houd je dit bij op het scorebord, het poppetje mag je dan terugpakken om ergens anders weer in te zetten.

Iemand anders mag dan niet meer (direct) aan deze stad bouwen. Wel mag je iets verderop ook gaan bouwen en later de stad aan elkaar verbinden met behulp van een tegel. Op sommige steden staat een schildje, dat betekent dat een stad extra punten oplevert als hij af is.

Als alle tegels zijn gelegd worden de punten geteld van de wegen en steden die nog niet af zijn en bij de scores opgeteld om de eindscore te bepalen. Het kan dus best zijn dat iemand die minder punten al heeft binnengehaald, uiteindelijk nog met de winst er van door gaat.

Uitbreidingen Carcassonne

Vinden de kinderen Carcassonne leuk om te spelen en hebben ze de spelregels goed onder de knie dan kun je ook spelen met diverse uitbreidingen. In de standaard set zit al de uitbreiding om te spelen met kloosters en de rivier.

Bij kloosters mag je een poppetje plat neerleggen en krijg je punten als je alle omringende velden hebt aangelegd, dan mag je je poppetje terugpakken en kan je hem ergens anders voor inzetten. Bij rivieren begin je met het leggen van een rivier als basisveld waar je de rest van de steden en wegen aanlegt.

Daarnaast zijn er ook nog losse uitbreidingen te koop. Hierdoor krijg je veel meer tegels en kan het spel dus ook langer duren. Het spel gaat tenslotte door totdat alle tegels aangelegd zijn en daarna pas wordt de eindtelling gedaan.

Ervaringen

Doordat je dit spel heel strategisch kan spelen vindt zoonlief dit erg interessant. Je moet dan ook heel erg opletten op wat de ander aanlegt en bedenken wat de volgende stap kan zijn.

Door te werken met uitbreidingen voeg je extra elementen toe waardoor je meerdere dingen in de gaten moet houden. Zo kun je heel strategisch snel punten vergaren door te werken met kloosters.

Linda van Aken