Skip to Content

Cube Duel review SmartGames

Cube Duel review SmartGames

De adviesleeftijd van dit spel is 10 jaar en ouder. We hebben het echter ook met onze kinderen van 6 en 8 jaar gespeeld en in principe ging dat prima. Dit spel speel je met zijn tweeën, of alleen.

De variant alleen was er al waarbij je diverse tetrisachtige blokjes in een 3D-kubus in elkaar moet puzzelen. Je krijgt een deel van het antwoord, en de overige blokjes moet je zelf puzzelen. Dit is met dit spel nog steeds mogelijk.

Nu is hier dus een variant op waarbij je niet alleen speelt maar tegen elkaar. Er zijn 2x 8 blokjes met exact dezelfde vormen. De een speelt met rood en de ander met geel en het is de kunst om zoveel mogelijk punten te verzamelen.

Punten krijg je door een vlak aan een van de drie onbedekte zijdes te bedekken. Je mag zelf kiezen waar je het blokje neerlegt, echter mag de constructie niet wankelen en mag je niet schuiven.

In de praktijk blijkt dit een groot risico, want als je te snel voor de punten aan de buitenkant gaat is de binnenkant hol en instabiel en zorgt het juist sneller voor instorten. Soms is het dus beter om een blokje ‘op te offeren’.

Het voordeel van dit spel is dat het vrij snel gespeeld kan worden en je dus makkelijk een paar potjes na elkaar kan spelen om revanche te nemen! Ook ideaal bij kinderen die wel even samen een spelletje willen spelen, maar niet voor de rest van de middag.

Ook dit spel is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar, maar dan in de categorie 10 & 11 jaar.

De mening van de jury: Wat leuk: een Smartgame voor meer dan een speler! Wie is de beste bouwer? Beslis het in een snel duel. Je kunt het spel ook alleen spelen.

Toelichting ontwikkelingspsycholoog: Twee spelers moeten samen met blokjes in verschillende vormen een kubus zo veel mogelijk vullen. Het spel lijkt op een driedimensionele versie van het tetris-computerspel.

Elke speler heeft zijn eigen kleur. De speler die aan het eind de meeste blokjes van zijn kleur aan de buitenkant heeft, wint het spel. Het spel bevordert ruimtelijk denken en strategie en planning.

De acties van de andere speler hebben invloed op jouw mogelijkheden, wat het spel heel interactief maakt en je dwingt tot flexibel denken.

Linda van Aken