Skip to Content

Colour Catch review Smartgames

Colour Catch review Smartgames

Daarnaast hadden we het spel Colour Catch ontvangen, omdat dochter nog bezig was met iets anders ben ik dit eerst even gaan spelen met zoonlief. Hiervan kende ik de regels niet, maar na het lezen vond ik het wat ingewikkeld klinken.

Als je echter het boekje opent en vooraan begint wordt het al snel heel duidelijk. De onderkant zit ‘vast’ en de losse puzzelstukjes moet je daar in verschillende combinaties op neerleggen.

Er zijn drie soorten dieren; kikkers, salamanders en vliegjes en bij de opdracht heeft alles een verschillende kleur. Om het extra uitdagend te maken zijn de gezichten van de dieren een andere kant op geplaatst.

Bij het puzzelen zie je welke combinatie je moet maken en of de salamander of kikker juist wel of niet het vliegje ‘vangt’ en dus naar elkaar moeten kijken.

Het grappige is dat de adviesleeftijd van dit spel is voor kinderen vanaf 7 jaar, maar toen we het speelden zoonlief dit juist veel leuker vond.

Misschien juist omdat dit toch wat uitdagender is of het meer lijkt op puzzelen met ‘puzzelstukjes’ waar hij groot fan van is.

In het begin zie je nog een paar randjes zodat je ziet welke stenen je nodig hebt, maar na een paar opdrachten moet je het echt ‘zelf’ doen. Dat ging hem opvallend gemakkelijk af, ook toen we het wat moeilijker maakten.

Dit spel is ook een spel wat geschikt is om mee te nemen op reis en dat zie je ook aan het ontwerp van het spel wat je ook zonder de doos kan opbergen in de kast en niet veel ruimte inneemt.

Toelichting Ontwikkelingspsycholoog;

Colour Catch is een solitaire smart game, waarbij kikkers, salamanders en insecten volgens een bepaald patroon moeten worden neergelegd. De opdrachten (in totaal 60) staan in een boekje en geven aan welke kleur elk dier moet hebben en of een amfibie een insect vangt of niet.

De oplossing – op welke plek de dieren gelegd moeten worden – moet worden bedacht (de slimme manier) of uitgeprobeerd door ‘trial and error’.  Als een kind er niet uit komt, dan zijn de oplossingen ook in het boekje te vinden.

Colour Catch bevordert visueel-ruimtelijke waarneming, een flexibele manier van problemen oplossen, logisch denken en stimuleert de volgehouden aandacht en het doorzettingsvermogen als het moeilijker wordt.

De opdrachten nemen toe in complexiteit, waardoor er relatief makkelijk gestart kan worden en het oplossingsvermogen kan meegroeien met de mate van uitdaging.

Mogelijk ook geschikt voor kinderen die van een intellectuele uitdaging houden en moeite hebben om zich in hun eentje te vermaken.

Niet alleen leuk voor kinderen ;-)

Nu schrijf ik bij beide spellen we; terwijl het spellen zijn die juist bedoeld zijn om zelfstandig te spelen. Dat komt omdat stiekem mama (en ook papa) het veels te leuk vinden om de opdrachten te maken.

Als je er naast zit word je zelf ook getriggerd om de oplossing te bedenken en wil je het eigenlijk zelf spelen. Dus drie keer raden wat er gebeurde toen de kinderen naar bed waren ;-)

Smart Games genomineerd voor Speelgoed van het Jaar

Naast het bestaande aanbod komen ze ieder jaar weer met nieuwe spellen die enorm populair zijn. Geen wonder dus dat er ieder jaar wel één of meer spellen worden genomineerd voor Speelgoed van het Jaar.

Ook dit jaar zijn er een aantal genomineerd in verschillende leeftijdscategorieën, sterker nog in de vier jongste groepen zijn ze wel vertegenwoordigd!

Aangezien mijn eigen kinderen 5 en 7 jaar zijn ontving ik de spellen in die leeftijdsgroepen.

  • Leeftijdsgroep 0 tot en met 3 jaar; Smart Train (3+). Deze trein is zowel een puzzel als een speelgoedtrein. Kin jij de vormen in de juiste volgorde in de wagons plaatsen? Naarmate de opdrachten moeilijker worden, krijg je steeds minder aanwijzingen. Ben jij op het juiste spoor? Zorg ervoor dat alle wagons aan elkaar vastzitten voordat je trein het station verlaat.
  • Leeftijdsgroep 4 & 5 jaar; Smart Farmer (5+). Beestenboel op de boerderij! De dieren maken er bende van en moeten van elkaar gescheiden worden… maar de boer heeft maar 3 eenvoudige hekken om zijn land te verdelen in aparte weides. Kun jij hem helpen om de hekken op de juiste plaats te zetten, zodat de paarden, koeien, schapen en varkens hun eigen plek krijgen? Kun je ervoor zorgen dat elk dier zijn eigen drinkbak heeft?
  • Leeftijdsgroep 6 & 7 jaar; Colour Catch (7+). Plaats alle puzzelstukken op het spelbord, zodat de kikkers en salamanders dezelfde kleur krijgen als in de opdracht. Maar kijk uit! De dieren zijn transparant en veranderen van kleur, naargelang de ondergrond waarop ze geplaatst worden.
  • Leeftijdsgroep 8 & 9 jaar; Atlantis Escape (8+). Kun jij vluchten van Atlantis voordat deze mythische stad voor eeuwig onder water verdwijnt? Zoek de kortste weg van bij de hoogste toren tot aan de haven, waar een schip op jou ligt te wachten om je in veiligheid te brengen. Hoeveel treden nog voor je er bent? Zal je er nog op tijd geraken?

De jury bepaalt welk speelgoed genomineerd wordt voor Speelgoed van het Jaar; maar wie de winnaar wordt, bepaal jij!

Linda van Aken