Skip to Content

Nijntje Dansende blokjes review

Nijntje Dansende blokjes review

Elk jaar wordt het Speelgoed van het Jaar gekozen. In de categorie 0 tot en met 3 jaar is dit jaar het spel Nijntje Dansende Blokjes (Van der Meulen) genomineerd. Een spel waarbij je razendvlug blokjes moet verzamelen.

Door de trillingen in de speelschaal dansen de blokjes vrolijk rond. We mochten het spel voor Mamaliefde reviewen. In eerste instantie leek het leuk voor mijn jongste dochter, die net 4 was geworden, maar al snel bleek het beter te passen bij mijn oudste dochter van bijna 8 jaar.

Nijntje dansende blokjes

Bij dit leuke nijntje spelletje draait het om snelheid en om het herkennen van de nijntje afbeeldingen. Als de blokjes stoppen met dansen, pak dan de paartjes! Hoe snel ben jij? nijntje dansende blokjes kan op vier verschillende niveaus worden gespeeld, afhankelijk van de vaardigheden van het kind.

Het spel kan ook op twee manieren worden gespeeld: alleen met de blokjes, of met blokjes èn kaartjes. Degene, die de meeste blokjes heeft gepakt, wint het spel! Inhoud:- een vibrerende spelconsole – 15 kaartjes – 15 blokjes – handleiding. Wordt exclusief 3 AA-batterijen geleverd. Voor 2 tot 4 spelers vanaf 3 jaar.

Uitleg

Het spel kan op 2 manieren gespeeld worden. Er zijn 15 blokjes met daarop de bekende tekeningen van Dick Bruna. Deze blokjes worden in een speciale schaal gelegd. Deze schaal gaat trillen als je op de knop drukt. Hierdoor dansen de blokjes.

Als het trillen stopt, liggen de blokjes stil. Bij het eerste spel probeer je dan zoveel mogelijk paren te pakken. Je moet wel snel zijn, want als de blokjes weer gaan dansen moet je even wachten.

De schaal heeft 4 standen, zodat je de tijd dat de blokjes stilliggen (4, 2 en 1 seconden) kan verkorten en je dus ook sneller moet zijn. Ook is er een willekeurige stand, zodat je niet weet hoeveel tijd je krijgt. De standen zijn in te stellen door de aan-knop langer ingedrukte te houden.

Je kunt zien op welke niveau je speelt aan het aantal keren dat het lampje knippert. Er zijn ook 15 kaartjes met daarop dezelfde afbeeldingen als op de blokjes. Bij de tweede variatie is het de bedoeling dat je de blokjes pakt die horen bij je kaartje. De eerste die al zijn blokjes heeft gepakt, heeft gewonnen.

Wat vonden wij ervan?

We hebben beide versies gespeeld, maar vonden de tweede optie toch het leukste. Omdat je daar steeds 1 blokje tegelijk pakt, zitten er minder handen in de bak en blijft het wat overzichtelijk. 4 seconden is al beste snel om een blokje te zien en te registeren of je die nodig hebt en dan ook nog te pakken. Dit stimuleert zeker deze coördinatie.

Voor mijn jongste dochter was het dus ook nog best wel moeilijk. Maar de oudste (8 jaar) en ik hebben het bijna de hele middag gespeeld. Het heeft een soort verslavende werking om steeds sneller te zijn. Ook maakt leeftijd hierbij niet veel uit.

De kans om te winnen is gelijk. Ook hebben we het gespeeld met zijn vieren, maar dan heeft iedereen maar 3 kaartjes en is het spel dus sneller gespeeld.

Minpuntjes zijn er ook wel. De blokjes springen makkelijk uit de schaal. Dit kan verwarrend werken als ze tussen je al gepakte blokjes vallen. We hebben ook wel onze handen om de schaal gehouden om dit te voorkomen, maar dan kun je de blokjes niet goed zien als het trillen stopt. Ook het steeds teruggooien kan afleiding geven.

De handleiding die we erbij kregen is op zijn kop geprint en er staan fouten in. Het geeft het een wat afgeraffelde indruk. Wat ik ook niet goed snap is dat dit speelgoed denomineerde is in de categorie 0-3 jaar.

Mijn dochter van 4 vond het nog best wel lastig. Daarbij staat er op de doos dat het niet geschikt is voor kinderen onder de 3 jaar i.v.m. kleine onderdelen. De categorie 4 & 5 jaar zou beter passen.

Verder vermaakten we ons prima met dit spelletje. We spelen elke avond na het eten gezellig een paar spelletjes, met het hele gezin. Alleen daarom al een prima nominatie voor het speelgoed van het jaar.

Floortje