Skip to Content

Jaak en de Bonestaak review

Jaak en de Bonestaak review

Eerder had ik al een review geplaatst van de spellen Froggit en Cube Duel, spellen die je samen speelt. Er zijn echter ook nieuwe spellen die je alleen speelt; zoals Jaak en de Bonestaak. In tegenstelling tot eerdere spellen werk je dit keer niet plat op een bord waarbij je puzzelt maar ga je juist de hoogte in.

Om heel eerlijk te zijn vind ik het aantal leuke nieuwe spellen en speelgoed dit jaar een beetje tegenvallen. Grote kans dat de corona crisis daar een grote rol inspeelt doordat de fabrieken gesloten waren en lanceringen zijn uitgesteld.

Gelukkig zijn er ook genoeg merken die wel weten te verrassen en met nieuwe innovaties komen. Zo heb ik grote bewondering voor SmartGames die op de een of andere manier er in slagen om ieder jaar weer met nieuwe uitvoeringen te komen waar graag mee gespeeld wordt.

Jaak en de Bonestaak

Het spel bestaat uit een geraamte van bonenstaken waar je de ‘puzzelstukjes’ tussen moet plaatsen. In het boekje zitten voorbeelden van plaatjes en hoe je de bouwstenen uiteindelijk zou moeten komen te staan.

Doordat de stenen een paar keer omkiepen moet je dus goed ‘berekenen’ hoe ze er uiteindelijk uit komen te zien en dus hoe je ze er in zou moeten laten vallen. De ervaring leert dat dit eerst wel een paar keer mis gaat voordat je het goed doorhebt.

Daarna is het spel goed te spelen; zowel de makkelijke voorbeelden met een deel van de stenen als de meer ingewikkeldere oplossingen waarbij ze allemaal gebruikt moeten worden.

Het is ook goed opletten en controleren of je wel de juiste steentjes gebruikt en de juiste kant zodat hij niet aan de voorkant of achterkant zichtbaar is of ondersteboven.

In het boekje staan 2 soorten opdrachten: 30 zonder en 30 mét de reus. De opdrachten met de reus zijn iets moeilijker, omdat de witte lijn rond de puzzelstukken bij deze opdrachten weggelaten is.

Voor de meeste opdrachten zijn er ook meer puzzelstukken nodig. Daarom is het beste om te beginnen met de opdrachten zonder reus.

Onze ervaringen

Hier in huis vonden ze het erg leuk om te spelen. Er werd flink gepuzzeld over hoe de steentjes zouden moeten komen te zitten, dit was zeker in het begin nog wel een uitdaging.

Manlief heeft het daarna ook geprobeerd en voor hem was het juist heel eenvoudig. Ze vonden het wel erg leuk dat het wolkenkasteel erbij zat om het einde van het spel aan te geven.

De eerlijkheid gebied echter ook te zeggen dat ze de andere spellen van dit jaar en met name Froggit nog net iets interessanter vonden. Ook al is dit een spel wat je in eerste instantie met meerdere personen speelt had de jongste al snel zijn eigen spelregels bedacht om het ook alleen te kunnen spelen.

Speelgoed van het jaar

Dit speelgoed is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar. De uitleg van de ontwikkelingspsycholoog; Verrassende smart game, waarbij blokjes met een afbeelding boven in een soort klimrek moeten worden geplaatst en dan kantelend naar beneden bewegen tot ze niet verder kunnen.

Op deze manier moeten allerlei opdrachten aan de hand van voorbeeldplaatjes van opklimmende moeilijkheidsgraad nagemaakt worden.

Het verrassende zit hem in de roterende bewegingen waarmee de blokjes naar beneden bewegen waardoor de voor- en achterkanten en boven- en onderkanten van de blokjes steeds wisselen.

Je moet hierbij leren hoe je het blokje bovenaan moet plaatsen om uiteindelijk het goede resultaat te krijgen. Je moet rekening houden met links/rechts, de wisselingen van boven en onder en voor en achter en het aantal keren dat het blokje roteert.

Het spel bevordert ruimtelijk inzicht, logisch denken, plannen, probleemoplossend vermogen (ontdekken van de regels)  en is ook leuk voor oudere leeftijden.

spel is mooi vorm gegeven. Het kantelen van de blokjes zorgt voor extra dynamiek en spelplezier.

Linda van Aken