Skip to Content

Crocs’ socks spel review

Crocs’ socks spel review

Tussen de genomineerden voor Speelgoed van het Jaar vind je niet alleen speelgoed maar ook spellen. Eerder heb ik al geschreven over de spellen van SmartGames die je vooral individueel kan spelen.

Maar daarnaast zijn er ook gezelschapsspellen; de twee favorieten van mijn kinderen zijn Crocs’ socks van BS Toys dat genomineerd is in de leeftijdscategorie van 4 & 5 jaar en Lynx dat genomineerd is in de leeftijdscategorie 6 & 7 jaar. De opzet van beide spellen lijkt wel een beetje op elkaar; je moet vooral heel goed opletten!

Crocs’ Socks

Als eerste het spel Crocs’ socks van het Nederlandse merk BS Toys. Naast een enorme uitgebreide collectie van buitenspeelgoed hebben ze ook spelletjes voor binnen waaronder Crocs’ socks.

Het spel Crocs lijkt misschien nog wel het meeste op een soort van memory met houten kaartjes en vier ‘ploppers’. Het spel leert je snel na te denken en te handelen. Het is goed als hersentraining, helpt de motoriek te ontwikkelen en zorgt voor een stukje competitie. Het is gewoon heel erg leuk om te doen voor jong en oud!

Spelregels

Voor jonge kinderen is het fijn als de spelregels simpel en eenvoudig zijn. Dat is bij dit spel zeker het geval. Iedere deelnemer krijgt een plopper. Vervolgens worden alle kaartjes met sokken op de tafel neergelegd.

Wij speelden vervolgens dat de stapel met krokodillen met het plaatje naar de onderkant ernaast ligt. Vervolgens pak je een kaartje van de stapel en probeer je zo snel mogelijk de juiste sok te ploppen.

Waarbij het wel goed opletten is; want er zijn zowel linker- als rechtersokken. Dus voor je het weet heb je de verkeerde sok te pakken! Als de stapel op is worden de setjes vergeleken en is de speler met het meest aantal setjes de winnaar.

Onze ervaringen met Crocs’n socks

Het spel was snel uitgelegd aan de kinderen en ook snel opgezet. Het spel speelt ook lekker snel zodat je al snel een paar potjes achter elkaar kan spelen en kinderen er goed hun concentratie bij kunnen houden.

We speelden het spel een paar keer met kinderen en volwassenen. Het grappige is dat wij als ouders misschien nog wel het meest fanatiek waren in het spel ;-)

Het tweede potje mocht ik daarom van beide mannen niet meer meespelen, omdat ik had gewonnen en dat terwijl ik tussendoor ook nog foto’s aan het maken was.

Doordat het spel zo eenvoudig is, kunnen kinderen dit ook heel goed met elkaar spelen. Of is het mogelijk om er wat eigen regeltjes bij te bedenken.

Ideaal dus als je memory zat bent en graag wat meer uitdaging zoekt in een spelletje waarbij je ook het verschil kan oefenen tussen links en rechts.

Toelichting ontwikkelingspycholoog

Krok’s Sokken is een leuk gezelschapsspel waarbij goed kijken en reactiesnelheid belangrijk zijn. De spelers krijgen een plaatje te zien van Krok (een alligator) met maar één sok aan.

Op tafel liggen een groot aantal kleurrijke plaatjes van sokken met allemaal verschillende patronen (links- en rechtsgeoriënteerd). De kinderen moeten zo snel mogelijk de passende sok erbij zoeken.

Als ze denken het kaartje met de juiste sok gezien te hebben, dan proberen ze die zo snel mogelijk op te pakken met een ‘plopper’ (gootsteenontstopper/stokje met een zuignap eraan).

Kinderen moeten dus snel details waarnemen in het grotere totaalplaatje. Het vraagt om visueel scannen, waarnemen van visuele details, patroonherkenning, spiegelen en het ontwikkelen van een efficiënte zoekstrategie en daarnaast snel reageren, of juist jezelf afremmen als je ziet dat je toch niet het goede plaatje probeert vast te zuigen (‘inhibitie’).

De combinatie van de plopper en het snel reageren zorgt voor veel hilariteit. De spelers moeten wel redelijk aan elkaar gewaagd zijn.

Kinderen die een stuk jonger zijn dan de anderen zullen zelden een kaartje te pakken krijgen en kunnen dan gefrustreerd raken.

Speelgoed van het jaar

De jury bepaalt welk speelgoed genomineerd wordt voor Speelgoed van het Jaar; maar wie de winnaar wordt, bepaal jij!

Op de website Speelgoedvanhetjaar kun je tot 3 november 2019 stemmen wie jij vindt dat zou moeten winnen per leeftijdscategorie. En om het stemmen nog leuker te maken, maak je kans om het genomineerde speelgoed te winnen!

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)