Is je kind jarig, heb je wat te vieren of wil je gewoon zomaar aan de slag om samen met je kind een mooie taart te maken? Eigenlijk kan je altijd wel een reden bedenken om taart te eten ;-) Nog veel leuker is het om samen met je kind een taart te gaan bakken en vervolgens te versieren. Een leuke activiteit ook voor op pi-dag (officieel cijfer 3,14… (maar op zijn engels uitgesproken pie oftewel taart ;-). Daarom ging ik op zoek naar de volgende taarten ter inspiratie!

Lees ook: Sweet sixteen ideeën voor feest en verjaardag
Lees ook: Recept kraamtaart / geboortetaart maken; met muisjes en lange vingers en andere voorbeelden
Lees ook: Zelf een marsepein taart met vulling maken en decoreren
Lees ook: Recept KitKat taart & voorbeelden. Ook met witte, roze en matcha Kitkat en cupcakes / fudge

Unicorn taart

Dit is een van de populairste taarten van het moment; een unicorntaart. Of je hem nu een of twee lagen hoog maakt, maakt niet uit. Je hebt wel een vrij hoge taart nodig. Een witte taart bekleed met fondant, een hoorn die je verft met eetbare gouden verf, twee oren van marsepein, vrolijk gekleurde botercrème in alle kleuren van de regenboog waar de manen mee worden gespoten en vervolgens twee dichte ogen en twee wangetjes op de voorkant van de taart. Helemaal af is hij als je de binnenkant van verschillende gekleurde lagen maakt ;-)

Het recept voor een unicorn taart vind je hier. De unicorn taarttopper koop je hier.

Lees ook: Recept: Zelf Unicorn freakshakes maken met witte chocolademelk
Lees ook: Recept regenboog verjaardagstaart met gekleurde laagjes biscuitdeeg

Regenboog kwarktaart

We blijven nog even in de unicornsferen met deze regenboogkwarktaart. Het grote voordeel van deze taart is dat je geen oven nodig hebt! Je ‘bakt’ hem zogezegd in de koelkast. Als eerste maak je de bodem, bijvoorbeeld van gebroken koekjes gemengd met boter die je laat opstijven in de koelkast. Ondertussen kleur je de kwark in verschillende kleurtjes, wat extra ingrediënten om hem steviger te maken. Deze giet je in je springvorm. Door elkaar of juist in laagjes. Het beste een dag laten staan in de koelkast en de volgende dag klaar om aan te snijden!

Het recept voor een regenboog kwarktaart vind je hier.

Lees ook: Kwarktaart; basisrecept en variaties zoals een gezonde taart met of zonder pakje of gelatine.
Lees ook: Unicorn kwarktaart; traktatie in glas

Charlotte taart, aka varkentjes in moddertaart of kraamtaart met lange vingers

Een echte klassieker is de Charlottetaart, oftewel de taart met lange vingers aan de zijkant die je door middel van botercrème of opgeklopte slagroom aan de zijkant van de taart vastplakt. In het midden van de taart wordt er bijvoorbeeld een chocolade fudge gegoten waarin roze marsepeinen varkentjes zwemmen en je verschillende lichaamsonderdelen ziet of de kraamtaart waarbij de ring wordt gevuld met roze en/of blauwe muisjes en al dan niet met witte snoepmuizen wordt afgewerkt.

Het recept voor een moddertaart vind je hier.

De Barbie- of prinsessentaart

Deze taart kom je de laatste tijd iets minder vaak tegen maar scoort nog altijd hoge ogen bij meisjes. Eigenlijk is dit een boltaart waar in het midden een tienerpop is gestoken en vervolgens is aangekleed zodat het lijkt alsof ze een heel mooie wijde jurk aan heeft. Voor jongens trouwens ook heel geschikt om bijvoorbeeld een voetbal van te maken.

Het recept voor een boltaart vind je hier. Een prinsessen boltaart bestel je hier.

Suprise / Pinata taart met verrassing binnenin

Bij een suprise taart vind je aan de binnenkant een surprise, dit kunnen kleine cadeautjes of snoepjes zijn. Een pinatacake is dus eigenlijk niets meer dan een taart met aan de binnenkant een verrassing. Deze taart maak je door in het midden van de taart een holte uit te sparen en op te vullen bijvoorbeeld met M&M’s. Daarna maak je de taart af en versiert hem. Zodra je de taart opensnijdt ‘stromen’ de snoepjes naar buiten ;-)

Het recept voor de surprisetaart vind je hier of bestel je hier.

Drip taart

Oké, de driptaart zoals op dit voorbeeld is wel heel extreem gevuld. Maar het idee is helder toch? Voor een driptaart maak je een ietwat waterig glazuur dat je langs de rand van de met botercrème of marsepein bekleedde taart naar beneden laat stromen. Daarna vul je de basis op en versiert hem. Als het glazuur nog nat is kan je ook aan de zijkant er nog voorzichtig verschillende elementen aan toevoegen.

Het recept voor een driptaart vind je hier. Een basic driptaart bestel je hier zodat je hem alleen nog hoeft te decoreren naar smaak.

Naked taart

Bij een naked taart gebruik je eigenlijk het basisbiscuit met de tussenlaagjes als basis zonder hem in te smeren met botercrème of fondant / marsepein. Daarna maak je hem wel af, dit kan je bijvoorbeeld combineren met een dripcake. Of je versiert de bovenkant zoals in dit woodland thema.

Het recept voor een naked taart vind je hier of hier.

Puzzeltaart

De puzzeltaart heet zo omdat je eigenlijk gaat ‘puzzelen’ met de afbeeldingen. Je maakt deze taart van een tekening. Je hebt wel een eenvoudige kleurplaat nodig. Vervolgens knip je de onderdelen uit en snijdt deze uit een laagje marsepein. Daarna ‘puzzel’ je de afbeelding op de taart in elkaar, al dan niet in laagjes zodat je de zogenaamde puzzeltaart krijgt.

Het recept voor een puzzeltaart vind je hier.

Slagroom Fototaart

Wil je niet moeilijk doen dan is de slagroom fototaart een absolute aanrader, deze kan je eenvoudig bestellen (ook in petit four variant) of zelf maken. De eetbare foto op ouwel of fondant kan je eenvoudig online bestellen om je eigen taart mee te bekleden. Je kan er voor kiezen om eerst de taart met een laagje fondant te bekleden en daar de foto op te ‘plakken’ of op de zogenaamde naked taart en vervolgens te versieren met slagroom en nougatine.

Een fototaart kan je hier of hier bestellen, alleen de foto kan je hier bestellen.

Stapeltaart van fondanttaarten

Heb je een taart nodig voor heel veel mensen, dan is de traditionele stapeltaart een aanrader. Dit is een soort variant op de bruidstaart waarbij er diverse lagen taart op elkaar gestapeld worden. Als je gaat werken met marsepein is het belangrijk om eerst de losse taarten te bekleden voordat je hem gaat stapelen. Om er voor te zorgen dat hij niet half gaat inzakken kan je er stokjes in steken als extra steun voor het gewicht. Als je basis klaar is kan je hem vervolgens versieren in een thema naar keuze.

Het recept om een fondanttaart te vullen en bekleden vind je hier en fondant in verschillende kleuren bestel je makkelijk hier.

Vulkaantaart

Als je naar de Netflixserie ‘Nailed it’ kijkt heb je de wereldberoemde vulkaantaart vast wel voorbij zien komen. Dit is in de basis een stapeltaart waarvan je de zijkanten sculptuurt naar de vorm van een vulkaan. Vervolgens versieren in jungle of dino style. Bovenin de vulkaan plaats je een bakje waar je droog ijs in doet zodat het net lijkt alsof de vulkaan gaat uitbarsten. In plaats van ijs, kan je ook sterretjes of een dessertfontein gebruiken om hem tot leven te laten komen ;-)

Een recept vind je hier.

Worteltjestaart met banaanyoghurt frosting

De basis voor dit heerlijke recept heb ik geleend van Feelgoodbyfood. Deze kwam vorige week voorbij en aangezien we momenteel, heel toevallig, aardig wat worteltjes in huis hebben voor in de schoen kwam dit goed uit. Eigenwijs als ik ben, zijn er een paar dingen aangepast aan de ingrediëntenlijst.

Ingrediënten voor de cake

  • 2 dikke wortels
  • 150 mL agavesiroop
  • 2 eieren
  • 150 gram kokosolie (eventueel kan 15 gram chiazaad en 135 mL water ook)
  • 200 gram speltmeel
  • 2 zakjes bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 mespuntje zout

Ingrediënten voor de frosting

  • 1 banaan
  • 50 mL yoghurt
  • Eventueel wat rozijntjes

Bereiding

Je begint met de wortel; eerst even schoonmaken en schillen. Daarna raspen (of zoals ik heb gedaan vals spelen met een keukenmachine).

In een kom meng je de eieren, agavesiroop en kokosolie. Als het goed gemengd is voeg je de droge ingrediënten speltmeel, bakpoeder, kaneel en zout toe. Dit kan je gewoon kloppen in een beslagkom. Als je klaar bent spatel je de worteltjes erdoor.

Voor deze taart heb ik een glazen ovenschaal gebruikt. Even invetten met wat lijnzaadolie zodat hij er na het bakken makkelijker uitkomt. Je kan kiezen voor een kleinere vorm zodat je de cake in twee laagjes snijdt. Of een grote schaal zodat je de twee laagjes op elkaar plaatst. De taart bak je in ongeveer 30 minuten op 180 graden. Als een vork er schoon uitkomt is hij gaar.

In de tussentijd kan je aan de slag met de frosting. Hiervoor kan je heel eenvoudig een blender gebruiken. Eerst even een banaan fijn malen, daarna de yoghurt toevoegen. Als het erg vloeibaar is kan je het wat laten opstijven in de koelkast.

Dan kan je de taart gaan opmaken. Tussen de twee laagjes cake doe je wat van de frosting. De taart werk je af met een tweede laagje frosting en wat geraspte worteltjes die je hebt achtergehouden. Natuurlijk kan je voor een Sinterklaasworteltjestaart een suikerfiguurtje gebruiken.

M&M regenboog taart

Deze taart stond al een tijdje op mijn wensenlijstje. Net zoals de kitkattaart die ik voor de doop van baby boy heb gemaakt. Het voordeel is dat je hier het regenboogthema in terug kan laten komen.

Recept M&M'staart - Mamaliefde

Ingrediënten cake

  • 500 gram biscuitmix (funcakes)
  • 10 theelepels cacao
  • 7 eieren
  • 50 mL water

Ingrediënten vulling & topping

  • halve pot jam
  • 500 gram M&M’s (zonder crunch of nootjes)
  • 100 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram poedersuiker
  • 30 mL water

Als basis voor de taart gebruik ik altijd kant en klare biscuitmix. Hier krijg ik iedere keer veel complimenten over dat het lekker is. Als ik een taart met marsepein wil versieren blijft deze taart ook goed stevig. Daarom ga ik zelf niet aan de slag om te experimenteren. Het biscuit maak ik in de keukenmachine door de mix, cacao, eieren en water met elkaar te mengen. In de bakvorm laat je dit in 50 minuten op 160 graden gaar worden.

Als de cake in de oven staat kan je de m&m’s op kleur sorteren. Dit maakt het straks makkelijker. Natuurlijk kan je je kindje hier mee laten helpen, de ervaring leerde echter dat de kleuren wel een beetje afgaven. Daarna maak je een roombotercrème van de roomboter, poedersuiker en het water. Deze bewaar je in een spuitzak. Als de cake klaar is en afgekoeld kan je hem met een mes in drie lagen snijden. De onderste laag vul je met tweederde van de roombotercrème en de bovenste met een aardig laagje jam. Om te voorkomen dat de jam uitloopt kan je eerst met de roombotercrème een randje spuiten om hem vervolgens op te vullen. Als je de taart weer opgebouwd hebt smeer je alles in met een laagje roombotercrème. Dit hoeft maar een heel dun laagje te zijn zodat de m&m’s blijven plakken. Als je het aanbrengt met een pannenlikker kan je het mooi dun uitsmeren. Bij de randjes mag het wel iets meer, omdat deze het eerste vallen.

Tot slot begint de decoratie met M&M’s. Hiervoor begin ik met de rode kleur met een lijn over het midden van de taart. Daarnaast ga ik verder met de tweede rij, en zo verder tot de rechterhelft aan de bovenkant gevuld is. Vervolgens ga ik aan de andere kant verder. Als de bovenkant helemaal gevuld is, kan je verder aan de zijkant van de taart. Hier kan je de roombotercrème iets dikker smeren zodat alles goed blijft plakken. Dit kan je heel eenvoudig doen door wederom bij de rode rij in het midden te beginnen en dan een paar M’&M’s recht naar beneden te drukken. Als je klaar bent kan je de taart het beste een nacht in de koelkast laten staan zodat de roombotercrème goed stevig wordt.

Spikkeltjes taart

De disco spikkeltjestaart komt ook van Pinterest en past ook prima bij het regenboogthema.

Ingrediënten cake

  • 500 gram biscuitmix (funcakes)
  • 7 eieren
  • 50 mL water

Ingrediënten vulling & topping

  • halve pot jam
  • spikkeltjes
  • 100 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram poedersuiker
  • 30 mL water

De biscuitcake die als basis dient voor deze taart maak je op dezelfde manier als de M&M-taart. Als de taart gevuld en ingesmeerd is met een laagje roombotercrème ga je verder met de decoratie. Van bakpapier heb ik een een geknipt en bovenop de taart gelegd. Vervolgens met een lepel helemaal vol gestrooid met spikkeltjes. Wel goed uitgesmeerd (niet ingedrukt) zodat ze er niet vanaf vallen. Het vullen van de zijkanten is wat ingewikkelder. Je zou theoretisch de taart door spikkels kunnen rollen. Zelf heb ik er voor gekozen om met een theelepel iedere keer een deel spikkeltjes langs de zijkant te strooien om het vervolgens met mijn hand (die ik onderaan de taart hield) snel aan te drukken. Dit ging beter dan verwacht. Als je klaar bent kan je het bakpapier verwijderen. Het kan zijn dat je nu ook een deel van je roombotercrème kwijt bent, dan kan je het opvullen met wat overgebleven crème zodat het er iets meer uit komt te steken.

Regenboogtaart

Voor de derde verjaardag van onze dochter heb ik deze regenboogtaart gebakken met verschillende gekleurde laagjes en gevuld met botercrème. De buitenkant is eenvoudig wit gehouden met als decoratie een drietal marsepeinen roosjes.

Ingrediënten regenboogtaart

  • Biscuitdeeg voor zes laagjes
  • kleurstof
  • witte marsepein
  • witte fondant
  • Poedersuiker
  • water
  • roomboter
  • marsepeinen roosjes
  • Topping

Bereiding regenboogtaart

Nu heb ik overwogen om een verjaardagstaart te laten maken. Omdat ik ze meestal zelf maak was ik hier natuurlijk veels te laat mee. Dus moest ik toch zelf aan de slag. Een dag eerder had ik al de zes biscuits in verschillende kleuren gebakken. Dan hoefden we hem alleen nog maar samen op te maken. De taart heb ik helemaal gevuld met witte botercrème zodat de kleuren nog beter uitkomen. Daarna de hele taart ermee ingesmeerd en bedekt met een laagje witte marsepein / fondant mix. Met een gekleurde topping was het idee om een randje te spuiten. Helaas ging ook deze zak van Dr. Oetker open bij de naad zodat dit heel erg werd improviseren. Ik heb het geprobeerd een beetje te maskeren met marsepeinen roosjes. Tevreden was ik niet echt. De smaak daarentegen was prima. Niet te zoet of machtig.

Gebruik jij wel eens gekleurde laagjes in de taart?

Welke taart kies jij dit jaar voor je kind?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'

Latest posts by Linda (see all)