Skip to Content

Bigi Yari: het Creoolse feest van speciale verjaardagen

Bigi Yari: het Creoolse feest van speciale verjaardagen

Bigi Yari, ook bekend als Bigiyari, is een levendig en kleurrijk feest dat diep geworteld is in de Creoolse gemeenschap van Suriname. Dit feest wordt gevierd ter ere van speciale verjaardagen, met name kroonjaren, en brengt families en vrienden samen om te genieten van traditionele gerechten, muziek, dans en prachtige klederdracht. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de betekenis, tradities en viering van Bigi Yari.

De betekenis van Bigi Yari

Bigi Yari, wat letterlijk “Grote Jaar” betekent in het Surinaams, staat voor een belangrijk moment in het leven van een persoon. Het is de viering van een speciale verjaardag, zoals het bereiken van een kroonjaar, zoals 15 of 50 jaar. Deze mijlpalen worden beschouwd als momenten van wijsheid, ervaring en zegeningen, en daarom worden ze gevierd met groot enthousiasme.

Het vieren van Bigi Yari gaat verder dan alleen het vieren van een verjaardag; het viert het leven zelf. Het is een gelegenheid om dankbaarheid te tonen voor alle zegeningen die iemand heeft ontvangen gedurende zijn of haar leven. Het is ook een kans om familie en vrienden bij elkaar te brengen en te genieten van elkaars gezelschap.

Traditionele klederdracht: De koto

Eén van de meest opvallende aspecten van Bigi Yari is de traditionele Surinaamse klederdracht, met name de ‘koto’. De koto is een prachtige, met de hand gemaakte jurk die diepe wortels heeft in de geschiedenis van Suriname. Het dragen van een koto is een eerbetoon aan de voorouders en een manier om de culturele erfenis te eren.

De koto bestaat meestal uit een kleurrijke rok en een bijpassende hoofddoek. Wat de koto echt bijzonder maakt, is de complexe manier waarop deze wordt vastgemaakt. Het vereist vaardigheid en precisie om de koto op de traditionele manier te dragen. Vrouwen dragen de koto met trots tijdens Bigi Yari, waardoor het een visueel spektakel is en de gebeurtenis een extra feestelijk karakter geeft.

Bij iedere Bigi Yari hoort ook een eigen kleur:

 • 10 jaar = rood
 • 15 jaar = rood met wit
 • 20 jaar = wit
 • 25 jaar = crème (met bruin)
 • 30 jaar = groen of rood
 • 35 jaar = groen
 • 40 jaar = roze (of rood voor man)
 • 45 jaar = roze met geel
 • 50 jaar = geel
 • 55 jaar = geel met paars
 • 60 jaar = paars
 • 65 jaar = crème paars
 • 70 jaar = bruin met crème of bordeaux / crème
 • 75 jaar = bordeaux / crème
 • 80 jaar = blauw grijs of blueblack en lila
 • 85 jaar = blueblack met lila
 • 90 jaar = beige

Voorbereidingen voor Bigi Yari

De voorbereidingen voor Bigi Yari beginnen vaak maanden van tevoren. Het plannen van een groot en vreugdevol feest vergt tijd en zorgvuldige overweging. Hier zijn enkele van de belangrijkste aspecten van de voorbereiding:

 1. Kledingkeuze: Eén van de eerste beslissingen die moeten worden genomen, is welke koto de persoon die Bigi Yari viert, zal dragen. Deze keuze wordt zorgvuldig gemaakt, met aandacht voor kleur, ontwerp en stijl.
 2. Locatie: Het feest kan plaatsvinden in de achtertuin van het huis van de jarige, in een gehuurde feestzaal of in een gemeenschapscentrum. De keuze van de locatie hangt af van het aantal gasten en het beschikbare budget.
 3. Uitnodigingen: Uitnodigingen worden vaak op een feestelijke en traditionele manier gemaakt en versierd. Ze worden persoonlijk bezorgd bij familie, vrienden en gemeenschapsleden.
 4. Eten en drinken: Bigi Yari staat bekend om zijn heerlijke Surinaamse gerechten. Er worden grote hoeveelheden eten bereid, waaronder rijst, roti, kip, bami, en verschillende soorten groenten. Traditionele drankjes zoals gemberbier en mauby zijn ook populair.

Viering van Bigi Yari

Op de dag van Bigi Yari komt de gemeenschap bijeen om de jarige te eren. Hier zijn enkele van de hoogtepunten van de viering:

 1. Koto dragen: De jarige en vaak ook familieleden dragen de prachtige koto’s. Deze kleurrijke outfits zijn een opvallende verschijning en trekken de aandacht van de gasten.
 2. Muziek en dans: Muziek speelt een centrale rol bij Bigi Yari. Er worden traditionele Surinaamse liedjes gespeeld en gedanst. Vaak is er live muziek met drums, gitaren en andere traditionele instrumenten.
 3. Eten en drinken: Een overvloed aan heerlijke Surinaamse gerechten wordt geserveerd. Gasten genieten van een uitgebreid feestmaal, waarbij het delen van voedsel een belangrijk onderdeel is van de culturele ervaring.
 4. Toespraken en zegeningen: Familieleden en vrienden houden toespraken waarin ze de jarige eren en zegeningen uitspreken voor hun toekomstige jaren. Dit is een emotioneel en betekenisvol moment.
 5. Geschenken en felicitaties: Gasten brengen vaak cadeaus mee voor de jarige en bieden hun felicitaties en goede wensen aan.

Bigi Yari is een prachtige viering van het leven, de cultuur en de gemeenschap in Suriname. Het is een gelegenheid om speciale verjaardagen te vieren en dankbaarheid te tonen voor alles wat het leven te bieden heeft. De traditionele koto’s en de levendige muziek en dans dragen bij aan de feestelijke sfeer. Terwijl Bigi Yari de jarige eert, versterkt het ook de banden binnen de gemeenschap en blijft het een belangrijk cultureel evenement in Suriname.

Linda van Aken