Skip to Content

Kinderschoenen; wat zijn goede en beste en waar op letten?

Kinderschoenen; wat zijn goede en beste en waar op letten?

Niet alleen voor baby’s die net beginnen te lopen, ook voor oudere kinderen die naar school gaan is het goed om een bewuste keuze te maken voor schoenen. Natuurlijk is het fijn als het goed is voor je portemonnee, maar je wilt natuurlijk ook iets wat goed is voor de voet van je kind.

Zeker omdat de ontwikkeling altijd door blijft gaan. Maar wanneer wordt een schoen nu als goede kinderschoen gekwalificeerd?

Bescherming

De belangrijkste taak van een kinderschoen is dat het de voet beschermt. Dit kan bijvoorbeeld de ondergrond zijn met wat glassplinters, kou en vocht in de winter. Daarnaast zijn goede schoenen die bescherming bieden tijdens het sporten ook erg belangrijk.

Afhankelijk van de omstandigheden kan er een passende kinderschoen gevonden worden, denk aan een sandaal met antislip en waterresistent voor een dagje aan het strand, die beschermt tegen het warme zand en gladde ondergrond in het water of langs het zwembad. Maar ook voor op het voetbalveld.

Passende kinderschoenen

Kinderen groeien vaak binnen de kortste keren uit hun schoenen. Een groeispurt van een maat in twee maanden is geen uitzondering. Controleer daarom regelmatig of de schoenen nog passen.

Hiervoor kun je mogelijk de binnenzool uit de kinderschoen halen en kijken waar de afdruk van de grote teen eindigt. Wanneer deze afstand minder dan een halve centimeter van het einde van de binnenzool bedraagt, dan is het tijd voor nieuwe schoenen. Krappe schoenen veroorzaken pijn bij het dragen. Kinderen geven dit zelf echter niet zo snel aan.

Om dat te voorkomen ben je al snel geneigd om schoenen ‘op de groei’ te kopen, een maat groter dan nodig is. Dat is begrijpelijk maar niet verstandig. Goed passende kinderschoenen zijn nodig om een goed looppatroon en een goede houding aan te leren.

Zo is het belangrijk dat de schoen goed aansluit bij de hiel. En dat er een hoge wreefsluiting is, zodat ze stevig blijven staan. Hierdoor kunnen ze de juiste looppatronen en houding ontwikkelen.

Als je naar schoenen gaat kijken, laat dan ook altijd even de maat opnieuw opmeten. Zo weet je zeker dat je nog de juiste maat te pakken hebt!

Buigzame zool & profiel

Niet alleen voor baby’s en dreumesen die net leren lopen is het belangrijk om een buigzame zool te hebben. Ook voor kinderen is dit belangrijk voor een goede voetafwikkeling zodat ze graag blijven lopen, rennen en klimmen.

De zool moet buigzaam zijn en voorzien zijn van een profiel. Het is belangrijk dat kindervoeten gemakkelijk op en neer kunnen zodat de voetspieren sterker worden.

Een harde zool houdt deze ontwikkeling tegen. Het profiel in de zool voorkomt uitglijden. De schoen mag tenslotte niet de ontwikkeling van de voet belemmeren of negatief beïnvloeden.

Goede pasvorm

Een goede pasvorm kenmerkt zich onder andere voor de juiste maat waarbij er ruimte is voor de tenen. Daarnaast is het ook belangrijk dat er stevigheid is rond de hiel, die goed aan de voet sluit.

De schoen moet omhoog komen als het kind op de tenen gaat staan. Tot slot is het goed om te letten op de breedte van de schoen, en is het belangrijk dat er ongeveer 1 centimeter ruimte over is voor de groei van de voet.

Schoentypes en mode

In de mode zien we diverse schoentypen, variërend van flitsende sneakers tot klassieke stevige schoenen, bij Spartoo vind je een divers aanbod van kinderschoenen, maar ook damesschoenen.

Een schoentype is niet per definitie goed of slecht. Klassieke, stevige lederen schoenen zijn doorgaans beter dan sportschoenen, maar de mode en mening van klasgenootjes tellen ook mee.

Het is geen enkel probleem voor kinderen om sneakers of sportschoenen te dragen. Datzelfde geldt voor rubberen laarzen als het regent.

Wel is het verstandig om geregeld af te wisselen met stevigere schoenen, zodat sprake is van een goede balans. En zeker in laarzen beperkt blijft omdat die geen houvast bieden.

Lees ook: Hippe sneakers voor kinderen zomer 2018!

Klittenband of vetersluiting

Vetersluiting geniet de voorkeur boven klittenbandsluiting, omdat veters beter sluiten en de druk verdeeld wordt over de gehele wreef. Daarnaast is het zo dat klittenbandsluiting op termijn makkelijker los kan schieten door vervuiling of pluisjes.

Het is echter een fabel dat gebruik van klittenbandsluiting zeer slecht is. Klittenband kan echter wel prettiger zijn voor kinderen die nog niet hun eigen veters kunnen strikken.

Waarop letten bij de aanschaf van schoenen?

 • Laat de voeten altijd opmeten, zowel de lengte als breedte. Ga hierbij uit van de grootste voet.
 • De tenen moeten naar alle kanten toe goed kunnen bewegen.
 • Controleer de voeten na het dragen op rode of geïrriteerde plekken.
 • Koop schoenen pas in de middag. De voeten zijn dan dikker dan in de ochtend.
 • Draag sokken van een dikte die normaal ook worden gedragen.
 • De schoenen moeten een goede sluiting hebben op de wreef om afglijden van de voet te voorkomen.
 • Koop de schoen niet te veel op de groei, dit kan nadelig schuiven en sloffen veroorzaken.
 • De schoen moet rond de hiel goed aansluiten en niet slippen.
 • De zool moet soepel en buigzaam zijn.
 • De hak moet breed zijn en vlak op de ondergrond steunen.
 • Het bovenleer van de schoen moet soepel zijn.
 • Het materiaal moet ventileren om zweetvoeten te voorkomen. Leren schoenen ventileren beter dan schoenen van imitatieleer. Bovendien vormen leren schoenen zich naar de voet, zijn ze steviger, hebben over het algemeen een langere levensduur en zitten comfortabel.
Linda van Aken