Skip to Content

Kinderschoenen voor brede en smalle voeten kind & welke merken

Kinderschoenen voor brede en smalle voeten kind & welke merken

Is het je opgevallen dat de voetjes van je kind net iets breder zijn dan de gemiddelde kindervoet? Dan is de kans aanwezig dat nieuwe schoenen kopen al snel ontaard in een zoektocht of het wurmen in te smalle schoentjes. Terwijl je juist ook voor deze voeten graag hippe kinderschoenen zoekt.

Het is belangrijker om ervoor te zorgen dat de kinderschoen goed past en aansluit bij de vorm van de voet zodat deze hem goed kan ondersteunen. Anders kan dit leiden tot problemen op latere leeftijd doordat de natuurlijke, gezonde ontwikkeling van de voet belemmerd wordt.

Natuurlijk geldt hetzelfde voor kinderschoenen voor smalle voeten, die moeten niet teveel ruimte overhouden.

Ontwikkeling van de kindervoeten

Pasgeboren baby’s hebben over het algemeen een wat dikker vetlaagje waardoor de voet al snel breder lijkt dan de volgroeide voet van een volwassene.

Merken met degelijke babyschoenen houden rekening met die natuurlijke breedte tijdens het ontwerpproces. Pas op het moment dat je kind begint met lopen, wordt de voet over het algemeen slanker, met een meer gedefinieerde boog en achillespees.

In de eerste 24 maanden hebben de voeten van de baby zoveel mogelijk sensorische input nodig om de juiste spieren en botstructuur te ontwikkelen. Om dit te stimuleren kun jij je baby op blote voeten of op sokken laten lopen.

Hierdoor komen de voeten volledig in aanraking met de ondergrond en met verschillende soorten oppervlakken. Waardoor de voet op een natuurlijke manier zich kan ontwikkelen in de juiste positie.

Wil je je baby toch schoenen aan trekken, dan is het belangrijk om te kiezen voor een paar schoenen dat licht, flexibel en ondersteunend is voor hun natuurlijke bewegingen.

Alle kindervoetjes ontwikkelen zich op een andere manier; de lengte, breedte en groei van jonge voeten zal voor elk kind anders zijn. Sommige kinderen hebben smalle voeten – misschien met een hoge boog – terwijl anderen bredere voeten kunnen hebben.

Wijdtematen

Iedereen is wel bekend met de lengtemaat van de schoen, daarnaast zijn er ook wijdtematen. Deze worden niet in cijfers aangegeven, maar in letters. Een nadeel is dat deze niet universeel zijn en per merk of land kunnen verschillen.

 De meeste schoenen die je in de winkel vindt hebben een wijdtemaat G. Dat is de gemiddelde breedte van een schoen.

Ben je op zoek naar een extra smalle of juist brede schoen? Let dan op de juiste wijdtemaat, meestal aangegeven op de binnenzool van de schoen.

  • E = extra smalle voet
  • F = smallere voet
  • G = gemiddeld
  • H = iets breder
  • K = brede voet
  • M = zeer brede voet

Tips voor brede voeten

Als je op zoek gaat naar schoenen is het handig om rekening te houden met het volgende trucje: De lengte en breedte van schoenen zijn meestal proportioneel, dus elke keer als de voet gegroeid is en een volledige maat groter is, voeg je gemiddeld een kwart inch toe aan de breedte.

Kinderschoenen moeten een beetje bewegingsruimte hebben. Een goede maatstaf om te zien of de schoen de juiste maat heeft, is door een pink tussen de schoen en de voet bij de wreef te drukken. Als dat niet lukt, heeft de voet niet voldoende ruimte en kan dit geforceerd worden.

De meeste peuters zullen de breedte van hun schoen ontgroeien voordat ze de lengte ontgroeien, vergeet dus niet om de wijdte regelmatig te controleren.

Dit kun je vrij eenvoudig controleren: knijp en trek het materiaal samen boven de bal van de voet. Als het materiaal een beetje meeveert (maar niet te veel!), past het nog steeds goed.

Tips voor smalle kindervoeten

Peuters en kleuters zijn op de beste momenten onhandig, je wilt dus niet dat je kind glijdt in hun schoenen. Waar je daarom extra op moet letten bij smalle voeten, is hoe gemakkelijk de schoenen aan- en uitgaan.

Wanneer je de schoen zonder weerstand, bij het uitdoen, van de hiel wegglijdt, zijn de schoenen waarschijnlijk te groot. Een kleine opening tussen de voet en de schoen is geen probleem, zolang de hiel maar niet wegglijdt tijdens het lopen.

In principe geldt dat hoe flexibeler en buigzamer de schoen is, des te beter deze zal zijn voor de voet.

Houd je bij smalle voeten toch nog veel ruimte over? Probeer dan eens een inlegzooltje. Door deze er in te leggen zit je voet iets hoger in de schoen, waardoor de overige ruimte opgevuld wordt. Je kunt kiezen voor een platte zool of een voorgevormde zool voor als je wel wat extra steun kunt gebruiken.

Hoera voor klittenband!

Er gaat niets boven klittenbandbevestiging als oplossing voor smalle voeten versus brede voeten. Schoenen met klittenband kunnen inspelen op de lengte, breedte en dikte van de voeten door de schoenen naar behoefte strakker of losser te maken voor de perfecte pasvorm.

Een brede klittenband zorgt voor een grotere verstelbaarheid, en zijn ideaal wanneer het kind zelf zijn schoenen leert aantrekken.

Ook zijn veters ideaal bij zowel brede als smalle voeten. Bij smalle voeten kun je de veters goed aantrekken, zodat de schoen mooi aansluit op de voet. Als je brede voeten hebt kun je de veters juist goed los maken, zodat je er gemakkelijker inkomt en de schoen niet knelt.

Instapschoenen of modellen met een rits zijn echter minder geschikt. Bij smalle voeten glip je er snel uit, terwijl je er bij brede voeten juist heel lastig instapt.

Tips en trucs voor ouders

Als het gaat om het vinden van de perfecte pasvorm voor schoenen, volgen hier een paar van onze favoriete hacks:

  • Koop en pas geen schoenen in de ochtend, voeten zwellen van nature op gedurende de dag. Dus het is het beste om nieuwe schoenen te passen nadat kinderen een paar uur hebben rondgerend.
  • Koop geen schoenen die te groot zijn, zogenaamd ‘op de groei’. Een kind met schoenen die te groot zijn, kan ongewenste gevolgen hebben als het gaat om de ontwikkeling van de voet en het risico op slippen wordt groter. Kindervoeten groeien snel, maar groeiende voeten in de verkeerde schoenmaat zetten, is het risico echt niet waard.
  • Koop de schoenen ook niet te klein.
  • De enige uitzondering op de regel om op maat te kopen, is wanneer de voeten van het kind een verschillende maat hebben of tussen twee maten inzit. Kies dan in beide gevallen de grotere maat om te voorkomen dat de voeten worden platgedrukt!
  • Voel mee, je kent je kind het beste. Vraag jouw kind tijdens het passen van een schoen hoe de schoenen aanvoelen en controleer elk gedeelte van de schoen zelf om er zeker van te zijn dat ze precies goed passen. Onder andere door een vinger aan de achterkant bij de hiel te plaatsen en door zachtjes te duwen bij de tenen om te controleren of die genoeg ruimte hebben.
  • De beste manier om de echte pasvorm van een schoen te meten, is door ze in actie te zien. Vraag je kind om te springen, dansen en joggen als ze schoenen passen, zodat je kunt zien hoe ze bewegen.
  • Leer is een geweldig materiaal voor kinderschoenen omdat het duurzaam en toch zacht, stevig en toch flexibel is en ademt. Leren schoenen hebben dan ook zeker een pre.
  • Bij een schoenwissel veranderen de drukpunten, dus houdt hier rekening mee als je schoenen een tweede leven geeft.
  • Vraag raad en hulp van de verkoopsters bij het vinden van de juiste pasvorm voor de nieuwe schoenen in de schoenenwinkel. Zij weten precies waar ze op moeten letten en zullen niet afgaan of de schoenen mooi zijn maar ook goed zitten.
Redactie Mamaliefde