Skip to Content

Zelfstandig spelen; 15x speelgoed & spelletjes om alleen te spelen

Zelfstandig spelen; 15x speelgoed & spelletjes om alleen te spelen

De hele dag iedereen thuis en nog zelf moeten werken? Een vakantie die eindeloos lijkt te duren waardoor de kinderen zich vervelen en jij toch echt nog van alles moet doen…

Er zijn van die momenten dat het even fijn is als de kinderen zelfstandig kunnen spelen. Maar wat is er meer te doen dan ze achter de televisie te parkeren? Wat is geschikt speelgoed om alleen te spelen? En hoe stimuleer je het zelfstandig spelen?

Tips om het zelfstandig spelen van je kind te stimuleren

Sommige ouders denken dat hun kind niet zelfstandig kunnen spelen, ze verwachten dat het kind zelf iets gaat bedenken en vervolgens daar even zoet mee is. In de praktijk werkt dat vaak ook anders, ze komen constant met vragen, weten het niet meer of willen gewoon even aandacht.

Hoe lang kinderen zelfstandig kunnen spelen is ook afhankelijk van de leeftijd. Voor peuters is de concentratiespanne ongeveer een kwartier, voor kleuters een half uur en vanaf 7 jaar kun je een uur rekenen.

Daarom een aantal tips:

  • Beperkte keuze. Geef ze een speelruimte of kast vol met speelgoed en ze weten niet waar ze moeten beginnen. Laat je hen echter kiezen uit twee of hooguit drie opties is dat al een stuk minder. Dit kun je bereiken door bijvoorbeeld een selectie van het speelgoed beneden neer te zetten en af te wisselen met speelgoed op de slaapkamers of zolder.
  • Geen afleiding in de ruimte. Als jij ook in dezelfde ruimte bezig bent, bijvoorbeeld samen in de woonkamer, dan is je kind snel afgeleid. Of als de radio / tv aanstaat of… Laat je kind dus rustig op een eigen plek spelen; bijvoorbeeld in zijn of haar kamer.
  • Speel eerst samen. Verwacht niet dat je kind direct uit zichzelf gaat spelen, zeker jonge kinderen moet je eerst op weg helpen. Bouw samen een enorme treinbaan, of een duplohuis en begin met het spel. Je kind raakt daardoor geïnspireerd en kan het goede voorbeeld volgen.
  • Geef complimentjes. Probeer je kind niet te verstoren in zijn spel, maar geef een complimentje als je ziet dat hij / zij lekker bezig is en stimuleer hem daardoor vooral verder te gaan. Raakt je kind afgeleid, dan is dat natuurlijk niet zo handig.
  • Bouw het op. Je kind gaat niet in 1x direct een uur alleen spelen, dit heeft tijd nodig. Bouw het daarom rustig op door iedere dag iets langer van je kind te vragen om alleen te spelen. Maak er ook een soort vast ritueel van zodat je kind weet waar het aan toe is en het zich daarop alvast kan voorbereiden.

Als ze maar enigszins zeggen dat ze zich vervelen dus niet meteen met een beeldscherm gaan ‘schermen’ (oké, flauw)! Een beetje verveling schijnt zelfs goed te zijn. Geef eventueel eens een hint naar het speelgoed op hun kamer…

En let op dat je niet te veel speelgoed over de vloer hebt liggen of in overvolle kasten. Zo overzien ze niet eens meer wat ze allemaal hebben en worden ze juist hierdoor belemmerd!

Spelcomputer

Om maar even met toch een beeldscherm te beginnen: een spelcomputer kan je kind wel even lekker zichzelf laten vermaken. En ze doen in ieder geval meer dan alleen maar onderuit te hangen op de bank.

Zeker als je gaat voor spellen waarbij ze moeten bewegen. Maar er zijn uiteraard ook genoeg spellen, eveneens voor op de gewone computer, waar ze ook nog eens gewoon van leren.

Lees ook: De beste spelcomputers voor kinderen

Smartgames

Zelfstandig spelen; 15x speelgoed & spelletjes om alleen te spelen - Mamaliefde

Nee, geen game voor op de computer, maar een spel om zo te spelen. Een spel waarbij je logisch nadenken wordt geprikkeld. Lekker uitdagend en daarmee ook leerzaam. Vaak zit er een opdrachtenboekje bij en kun je van eenvoudige opdrachten doorgroeien naar de moeilijke varianten. Meestal zijn ze ook leuk voor jou, trouwens.

Natuurlijk moet je wel opletten dat je een smart game neemt die aansluit bij de leeftijd van je kind. En nee, één smart game betekent niet dat je meteen klaar bent met de smart games…

Er zijn heel veel verschillende spellen te koop voor jong en oud; wat dacht je bijvoorbeeld van Happy Cube voor jonge kinderen of IQ Puzzler voor volwassenen. Is de één ondertussen klaar met een bepaalde variant? Koop voor de afwisseling dan ook eens een andere erbij. Variatie is immers veel leuker op den duur.

Lees ook: Smartgames voor kinderen

Voor handige vouwers

Heb je een handige zoon of dochter die vouwen erg leuk vindt om te doen en zijn of haar hand er niet voor om draait om een nieuwe techniek aan te leren? Koop genoeg vouwpapier en een leuk voorbeeldenboekje of kijk eens op internet.

Misschien kun je zelf wel het een en ander verzamelen en er zelf een map van maken. Zo kan je kind ontzettende leuke dingen maken, terwijl jij je eigen ding kan doen. Origamiboekjes zijn een uitkomst!

Lees ook: Papier vouwen & origami voor kinderen

Armbandjes knopen e.d.

Zelfstandig spelen; 15x speelgoed & spelletjes om alleen te spelen - Mamaliefde

Eigenlijk geldt dat natuurlijk voor heel veel dingen. Je weet misschien wel iets wat je kind graag doet. Verzamel patroontjes en geef je kind zo de kans om uren bezig te zijn met iets wat ze leuk vindt om te doen!

Armbandjes knopen, viltpoppetjes maken, kleine poppetjes haken: het kan natuurlijk met alle creatieve dingen.

Puzzels maken

Zelfstandig spelen; 15x speelgoed & spelletjes om alleen te spelen - Mamaliefde

Oké, dit is niet voor ieder kind weggelegd, maar een legpuzzel kan een idee zijn om je kind te laten doen. Zeker grotere kinderen die het leuk vinden, kunnen er lang zoet mee zijn. En die hoef jij niet continu te helpen.

Lees ook: Puzzels voor kinderen

Op nummer tekenen / schilderen

Laat je kleine Picasso een mooi schilderij maken. Is hij geen held in dat opzicht? Geen probleem. Zeker iets oudere kinderen kunnen prachtige werken maken met behulp van nummertjes.

Er zijn zowel kinderwerkjes waarbij je op nummer kan schilderen, als het echte grote werk. Het ligt natuurlijk aan je kind zelf wat het meest gewaardeerd wordt. Diamond Painting is ook leuk.

De kleintjes zullen nog hulp nodig hebben, maar voor grotere is het een heerlijk tijdverdrijf dat ze alleen kunnen doen.

Luisterboeken & podcasts voor kinderen

Zelfstandig spelen; 15x speelgoed & spelletjes om alleen te spelen - Mamaliefde

Is je kind nog te klein om zelf te lezen of vindt hij zelf lezen niet prettig en heb jij even geen tijd voor het verhaaltje waar hij om vraagt? Zorg dat je luisterboeken in de kast hebt liggen.

Onder het genot van een glaasje drinken en misschien iets te knabbelen (kan ook gezond…) lekker luisteren naar een spannend verhaaltje. Heerlijk… en ook nog eens ontspannend. Dus is je kind moe? Ook dan kan even rustig naar een verhaaltje luisteren heerlijk zijn.

Lees ook: Podcasts & luisterboeken voor kinderen

Slopen

Wát? Slopen? Eh…ja. Ik vond het vroeger het einde als ik van mijn ouders een apparaat kreeg die het niet meer deed en die ik dan vakkundig uit elkaar mocht halen. Slopen dus.

Daar was ik rustig even mee bezig en zo ontdekte je ook nog dingetjes over hoe iets in elkaar steekt. Dus waarom zouden kinderen dat nu niet meer leuk vinden? Als het anders toch naar de sloop gebracht zou worden…

Filmopdracht of fotoproject

Heeft je kind zelf een telefoon, dan is het simpel. En anders geef jij je eigen telefoon of camera even mee… Geef hem of haar een opdracht. Dat kan heel simpel zijn of juist doldwaas.

Maak twintig foto’s van gele dingen, bijvoorbeeld. Daarna wordt er nog een leuke collage van gemaakt. Of vraag bloedserieus of ze een leuke film van de hond willen maken…

Ook heel leuk zijn de stopmotion filmpjes waarbij je eerst een verhaal bedenkt en vervolgens gaat filmen door allemaal losse foto’s achter elkaar te plakken en de karakters bewegen.

Lego en andere bouwblokken

Zelfstandig spelen; 15x speelgoed & spelletjes om alleen te spelen - Mamaliefde

Bouwblokken met bouwtekeningen zijn een uitdaging om voor elkaar te krijgen. Maar met je eigen fantasie is het misschien nog wel veel leuker. Laat ze lekker bouwen. Zorg dat het bouwwerk op een ander tijdstip verder gebouwd kan worden en verwonder je over de creativiteit van je kinderen!

Lees ook: Populairste legosets voor kinderen
Lees ook: Duplo bouwen voorbeelden voor kinderen
Lees ook: Constructief speelgoed

Technisch speelgoed

Zelfstandig spelen; 15x speelgoed & spelletjes om alleen te spelen - Mamaliefde

Ook technisch speelgoed is ideaal om zelf mee aan de gang te gaan. Net als bij bouwblokken zitten er waarschijnlijk allerlei beschrijvingen bij.

Maar zelf iets uitdokteren is leuk én leerzaam. K’nex is een bekend merk, maar ook Lego heeft een technische serie.

De traditionele pop en auto of ander speelgoed om alleen te spelen

Zelfstandig spelen; 15x speelgoed & spelletjes om alleen te spelen - Mamaliefde

Maar waarom moeilijk doen? Kinderen zijn nog altijd gewoon blij met hun eigen fantasie en kunnen rustig ‘uren’ spelen met de pop en de auto. Ook alleen. Maar dan moeten ze ook wel de kans krijgen om die pop en die auto weer te ontdekken.

Goed moment bijvoorbeeld om de lol surprise poppetjes allemaal weer eens tevoorschijn te toveren, om alle haren van de Barbiepoppen te wassen.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)