Skip to Content

Schijf van Vijf van Speelgoed en spelen

Schijf van Vijf van Speelgoed en spelen

Spelen is goed voor de ontwikkeling van je kind. Natuurlijk ontwikkelt je kind niet op 1 gebied, maar op heel veel gebieden. Daarmee wordt het dus ook meteen duidelijk dat ook het speelgoed wat aangeboden wordt het beste variërend moet zijn.

Zo kan je zoon of dochter zich bezighouden met verschillend speelgoed wat op andere manieren stimuleert. Hiervoor bestaat er een soort schijf van vijf, opgesteld door Marianne de Valck (hier). Wat houdt deze schijf in en wat betekent dit in de praktijk?

De speelgoed schijf van vijf: welke 5 schijven zijn er?

Schijf van Vijf van Speelgoed en spelen - Mamaliefde

Marianne de Valck was voor haar pensioen spelkundige en ontwikkelde zo de speelgoed schijf van vijf. Zij laat met deze schijf zien dat er 5 gebieden zijn welke door spelen gestimuleerd zouden moeten worden.

Deze 5 termen zijn constructief, cognitief, sociaal, motorisch en creatief. Kinderen moeten de ruimte krijgen om te ontdekken, te ervaren, vaardigheden op te doen en zelf uit te proberen.

Leren doe je door herhaling en door die herhaling zullen ze ook steeds meer inzichten op doen en bepaalde vaardigheden eigen maken. Door spelen af te stemmen op deze 5 schijven kun je meer uit deze ontwikkeling halen.

Constructief spel

Constructie speelgoed; Peuters, kleuters, kinderen met oa houten, magneet en plastic. Ook volwassenen! Van eichhorn tot meccano en groot speelgoedl - Mamaliefde.nl

Constructief spelen wil zeggen dat je iets maakt. Er zijn natuurlijk genoeg speelgoedmerken die hierop in spelen, alleen moet je wel opletten of er dan genoeg ruimte is voor eigen inzichten en fantasie.

Een doos LEGO, waarbij er alleen 1 bepaald poppetje gemaakt kan worden is natuurlijk leuk, maar biedt veel minder in dit opzicht dan een doos LEGO met enkel en alleen bouwstenen, die naar eigen inzicht iets kunnen worden.

Toch vallen beide wel onder constructief spel. Net als puzzels, blokken, dominosteentjes of bijvoorbeeld bouwen met magneetsteentjes.

Lees ook: Constructie speelgoed

Cognitief speelgoed

Wat is educatief speelgoed voor baby's, peuters en kleuters - Mamaliefde.nl

Bij cognitief speelgoed gaat het vooral om kennisoverdracht. Leerspellen zijn hierbij dus populair. Maar ook de natuur in en daar dingen onderzoeken kan je zien als cognitief bezig zijn.

Is je kind een boekenwurm, dan zal hij boeken over een bepaald thema vast ook wel kunnen waarderen. Of kies voor een spel, waarbij de kinderen zelf doorhebben of hun antwoorden goed zijn, zoals bijvoorbeeld LOCO.

Lees ook: Cognitief speelgoed

Sociaal spel

Fantasiespel peuters en kleuters; doen alsof  - Mamaliefde.nl

Dat sociaal spelen alles te maken heeft met het spelen met anderen mag duidelijk zijn. Regelmatig vriendjes uitnodigen of op straat met elkaar spelen is goed voor je zoon of dochter.

Zo leert hij of zij immers hoe je met anderen omgaat, hoe je jezelf staande houdt en kan hij zijn empathisch vermogen ontwikkelen. Kies voor spellen die je samen moet doen, als je je kind hierbij wilt uitdagen.

Uiteraard is het samen spelen met jou of broertjes en zusjes net zo goed sociaal bezig zijn. Gezelschapsspellen kunnen een leuke manier zijn om met deze schijf bezig te zijn.

Lees ook: Fantasiespel

Motorisch spel

Grove motoriek ontwikkeling baby kind stimuleren met speelgoed en oefeningen - Mamaliefde.nl

Motoriek moet ontwikkeld worden en dat doe je door simpelweg te doen. Hierbij maken we onderscheid tussen de grove en de fijne motoriek. Fietsen, rennen en dat soort bewegingen vallen natuurlijk onder de grove motoriek.

Lekker een fietstochtje maken of een rondje hardlopen is lekker. Oefeningen met de bal doen, zoals in een emmer of een basket gooien, is ook een idee.

De fijne motoriek heb je nodig om te kunnen schrijven. Deze kun je helpen beter te worden door meer preciezer werk aan te bieden. Bepaalde vormen moeten uitknippen, bijvoorbeeld, of ander priegelwerk tijdens een knutselmomentje.

Met strijkkraaltjes werken is behoorlijk gefrutsel en is dus helemaal top in dit opzicht. Of wat dacht je van een ketting rijgen? Een vriendschapsarmbandje maken als ze wat ouder zijn is er ook één of houd het eenvoudiger met punniken of een pompoen maken.

Lees ook: Grove motoriek speelgoed & activiteiten
Lees ook: Fijne motoriek spelletjes

Creatief spel

Knutselen met dieren; voor dierendag of het hele jaar door - Mamaliefde.nl

Bij creatief spelen kun je uiteraard heel veel doen. Knutselen is een idee, lekker verven of kleien, of kleuren. Maar onder creatief spelen wordt veel meer verstaan. Creativiteit is niet alleen gericht op knutselwerk.

Creatief bezig zijn kan ook betekenen dat je met muziek aan de gang gaat, zingen of dansen of misschien wel verhalen verzinnen. Creatief spel is misschien daarom ook wel de meest ‘speelse’.

Het gaat namelijk er vooral om dat je lekker bezig bent. Meer dan dat hoeft er niet te zijn. Ook leuk voor jezelf om aan mee te doen trouwens…

Lees ook: Creatief speelgoed

Biedt iedere schijf aan

Wil je je kind stimuleren in zijn ontwikkeling dan is het goed om erop toe te zien dat hij toegang heeft (om het maar even zo uit te drukken) tot alle vijf schijven.

Misschien zal hij dit automatisch zelf al doen, maar probeer hem anders te stimuleren om het vlak wat hij overslaat toch te doen. Dit kun je dus doen door bovengenoemde materialen of bezigheden aan te bieden.

Probeer te voorkomen dat je alles voor hem uitkauwt, zodat hij ook werkelijk zelf kan ervaren en daardoor kan leren.

Combineren

Het mag duidelijk zijn dat deze 5 schijven bij verschillende activiteiten gecombineerd voorkomen.

Een ander idee is ook om een thema te nemen en deze 5 schijven hierop los te laten. Een dag in de vakantie, bijvoorbeeld, waarbij je samen op de fiets naar het bos gaat (motoriek en sociaal, zeker als je met meerdere kinderen dit onderneemt), daar dingen uit de natuur verzameld waarbij je echt op zoek gaat naar iets specifieks (cognitief), hier heb je thuis bijvoorbeeld al over gelezen.

Eenmaal thuis ga je met deze materialen aan de slag (creatief). Heb je materialen waarbij je bijvoorbeeld iets kunt bouwen, dan kun je ook het stukje constructief eraan vastplakken.

De speelgoed schijf van vijf aanbieden: hoe duur maak je het?

Uit voorgaand voorbeeld kun je al zien dat het aanbieden van alle vijf schijven allesbehalve duur hoeft te zijn. Het gaat er alleen maar om dat je alle gebieden wel aanbiedt. Natuurlijk kun je het duurste constructiespeelgoed kopen of de mooiste boeken.

Maar bedenk dat iets bouwen met een spel kaarten of wc-rollen net zo goed constructief is. Je eigen fantasie moeten gebruiken is eerder juist goed voor je kind!

Open eind speelgoed is hier ook zeer geschikt voor, aangezien dit speelgoed is zonder vaste functie en dus op meerdere manieren gebruikt kan worden.

Wil Cats
Volg me via: