Skip to Content

Speelotheek; wat is het en hoe werkt het speelgoed lenen / huren?

Speelotheek; wat is het en hoe werkt het speelgoed lenen / huren?

Speel-o-theek, superleuk. Maar lang niet zo vanzelfsprekend in Nederland als een bibliotheek. Helaas ging de speel-o-theek in ons dorp sluiten toen wij hier naar toe gingen verhuizen, maar anders had ik zeker een abonnement genomen.

Het is niet duur en je kunt een heleboel verschillend speelgoed lenen in een jaar. Er hangen zoveel voordelen aan. Geniet mee in de wereld van de speel-o-theek.

Wat is een speel-o-theek?

De makkelijkste uitleg van een speel-o-theek is eigenlijk: het is een bibliotheek maar, in plaats van boeken, kun je hier speelgoed lenen. De speel-o-theek heeft een breed assortiment aan speelgoed. Ze bieden speelgoed aan ter bevordering van de ontwikkeling op diverse gebieden:

 • Lichamelijke ontwikkeling bijvoorbeeld een wobbel of step.
 • Cognitieve ontwikkeling bijvoorbeeld puzzels of smartgames.
 • Sociaalemotionele ontwikkeling (te denken valt aan spelletjes waar samenspel voor nodig is).
 • Motorische ontwikkeling, bijvoorbeeld Lego of blokken.
 • Etc.

Voor wie is de speel-o-theek?

In principe is de speel-o-theek voor elk kind. Maar de speel-o-theek heeft voornamelijk speelgoed voor kinderen in de leeftijd van 0 t/m 12 jaar.

Sommige speelotheken werken samen met organisaties om ervoor te zorgen dat alle kinderen kunnen spelen thuis, of bijvoorbeeld door extra materiaal aan te bieden in samenwerking met een fysiotherapeut of logopediste.

Wat kost het om speelgoed te lenen?

Elke speel-o-theek hanteert zijn eigen prijzen. In de meeste gevallen kun je een abonnement afsluiten. Er zijn verschillende abonnementen te verkrijgen.

 • Een abonnement om per maand twee of vier stuks speelgoed te mogen lenen.
 • Een strippenkaart voor 10 stuks speelgoed lenen.
 • Een dreumesabonnement.
 • Een vrijwilligersabonnement waarbij je gratis twee stuks speelgoed mag lenen.

Kosten

De kosten liggen per speel-o-theek en abonnement uiteen. Heb je een klein abonnement van twee stuks dan moet je denken aan gemiddeld € 27,- per jaar. Wil je vier stuks per keer lenen? Dan wordt er gemiddeld € 35,- gerekend.

Vrijwilliger

Als je bij sommige speelotheken vrijwilliger wordt, dan mag je per keer twee stuks speelgoed gratis lenen. Je helpt er niet alleen de speel-o-theek mee, maar ook jezelf. Het scheelt je abonnementskosten en je helpt anderen. Een win-winsituatie!

Hoe lang mag ik het speelgoed lenen?

Uiteraard verschilt dit ook per speel-o-theek. Maar gemiddeld genomen mag je het speelgoed van de speelotheken drie à vier weken lang lenen, net zoals bij de bibliotheek.

De voordelen van een speel-o-theek

Er hangen een heleboel voordelen aan de speel-o-theek.

 • Het milieu. Je zorgt ervoor dat het milieu minder vervuild wordt. Want doordat je het speelgoed leent en niet alles nieuw koopt, wordt er minder speelgoed geproduceerd. Dit scheelt grondstoffen en vermindert de CO2-uitstoot. Zo blijft de natuur een stuk mooier. De natuur, die ook weer een ‘gratis’ extra speelplek is voor jouw kinderen.
 • Lage kosten. Laten we zeggen dat een abonnement dus €27,- per jaar kost. Hiervoor kun je elke keer twee stuks speelgoed lenen. Stel dat je dit elke maand doet dan heb je dus 24 stuks speelgoed voor maar € 27,-. Dat is dus geen geld. Want ze hebben vaak een heleboel speelgoed te leen. Neem nou bijvoorbeeld een wobbel of een skelter. Die zijn per stuk al meer dan € 75,-. Reken uit je winst!
 • Wisselend speelgoed. Je hebt de keuze uit veel speelgoed. Het is voor de kinderen net als door de speelgoedwinkel lopen. Ik hoor kinderen vaak in de winkels: “Mahaaam, wil je dit alsjebliehieft voor me kopen? Ahh toe.” En in de speel-o-theek kunnen ze dat naar hartenlust vragen. Want ze mogen altijd wel iets uitkiezen. Tof toch! Bovendien is het assortiment wisselend, omdat anderen hun speelgoed ook weer terugbrengen. Elke keer weer een feest als je een bezoek brengt aan de speel-o-theek.
 • Ook voor kinderfeestjes etc is het ideaal omdat ze vaak speciale speelpakketten hebben die je kan huren met groter (buiten)speelgoed om mee te spelen.
 • Speelgoed uitproberen. Je kunt bij de speel-o-theek speelgoed lenen alvorens het te kopen in de winkel. Zo kun je zien of je kind er niet na een week mee spelen al op uitgekeken is. Zonde van je investering.
 • Advies. Vrijwilligers in de speel-o-theek kunnen je advies op maat geven. Zij kunnen met je meedenken welk speelgoed goed bij de leeftijd van je kind past. Of mogelijk heb je een vraag hoe je de motorische ontwikkeling van je kind kan stimuleren. De medewerkers kunnen dan meedenken welk speelgoed hierbij mooi aansluit.

Nadeeltjes

Er hangen misschien twee piepkleine nadeeltjes aan.

 • Reistijd. Helaas is er niet in elk dorp of stad een speel-o-theek te vinden.
 • Boete. Net als met de bibliotheek krijg je boete wanneer je het speelgoed te laat inlevert. Helaas pindakaas. Maar gelukkig heb je dit helemaal zelf in de hand.

Kadobon!

Hoe leuk is het om een kadobon van de speel-o-theek te krijgen? Je kunt bijvoorbeeld een bon kopen van € 7,50 en dit staat gelijk aan het lenen van 5 stuks speelgoed. Uiteraard wel maximaal twee stuks tegelijk per keer.

De speelotheken bij jou in de buurt?

Op deze website vind je een hoop informatie over de speelotheken in Nederland. Zo is er ook te zien in welke plaatsen er een speel-o-theek te vinden is.

Overigens zijn niet alle speelotheken aangesloten bij de bovenstaande website. Zoek dus ook zelf op internet met de zoekterm: speel-o-theek en jouw plaatsnaam. En dan kom je er vanzelf achter welke het dichtst bij jullie in de buurt is.

Ik ben om

Oké, ik ben om. Ik heb drie kinderen onder de 12 en heb gezien dat er twee dorpen verderop een speel-o-theek zit. Zo’n 20 minuten met de auto. Als we daar nou elke maand heen gaan, hebben we weer een leuk uitje voor de kinderen en voor mij. Want stiekem ben ik zelf ook nog altijd dol op speelgoed. Je raadt vast wel wie als eerst op de wobbel staat 😊. Zie ik jou daar binnenkort ook op staan te wobbelen?

Anita Schokker