Skip to Content

Peuters leren delen en samen spelen

Peuters leren delen en samen spelen

Het aanleren van de kunst van het delen is een essentiële stap in de ontwikkeling van peuters. Het helpt hen niet alleen om sociale vaardigheden te ontwikkelen, maar ook om empathie en samenwerking te begrijpen.

Het delen kan echter een uitdaging zijn voor jonge kinderen, omdat ze vaak vasthouden aan het idee van “van mij”. In dit artikel gaan we dieper in op hoe ouders en verzorgers peuters kunnen leren delen, met praktische tips en strategieën om deze belangrijke vaardigheid te bevorderen.

Waarom delen belangrijk is

Voordat we in de details duiken, is het belangrijk om te begrijpen waarom het aanleren van delen zo cruciaal is voor de ontwikkeling van peuters. Delen biedt tal van voordelen:

  • Sociale vaardigheden: Delen helpt peuters om effectief te communiceren en te interageren met anderen. Het stelt hen in staat om in groepsomgevingen te gedijen.
  • Empathie ontwikkelen: Door te delen leren kinderen om rekening te houden met de gevoelens en behoeften van anderen, wat een basis legt voor empathie.
  • Samenwerking: Delen bevordert samenwerking en teamwork, wat belangrijk is in verschillende aspecten van het leven, van school tot latere werkrelaties.
  • Conflictbeheersing: Wanneer kinderen leren delen, leren ze ook hoe ze conflicten kunnen oplossen en onderhandelen, vaardigheden die levenslang waardevol zijn.

Geduld

Het is belangrijk om geduldig te zijn bij het aanleren van delen aan peuters. Ze bevinden zich nog in de vroege stadia van hun emotionele ontwikkeling en begrijpen mogelijk niet meteen waarom delen belangrijk is. Hier zijn enkele strategieën om peuters te helpen deze waardevolle vaardigheid te ontwikkelen:

Voorbeeld geven

Kinderen leren vaak door observatie, dus zorg ervoor dat je als ouder of verzorger het goede voorbeeld geeft. Deel je eigen bezittingen met anderen en laat zien dat delen een positieve en vriendelijke handeling is.

Je kan zelfs een spelletje spelen met zijn allen waarbij je voordoet als ouders en kinderen hoe je met elkaar kan delen. Dit moet een korte activiteit of spelletje zijn waarbij de rest kan toekijken en je omstebeurt het spelletje kan spelen.

Maak delen leuk

Probeer delen leuk te maken voor peuters door middel van spelletjes en activiteiten. Speel bijvoorbeeld bordspellen waarbij ze stukjes moeten delen of organiseer een picknick waarbij iedereen zijn snacks deelt.

Benadruk positieve ervaringen

Prijst en beloont positief deelgedrag. Wanneer je ziet dat je peuter iets deelt of met anderen samenwerkt, geef dan lof en positieve bevestiging. Dit zal hen aanmoedigen om vaker te delen.

Geef verantwoordelijkheid

Geef peuters een gevoel van verantwoordelijkheid over hun spullen en moedig hen aan om te delen. Leg bijvoorbeeld uit dat ze hun speelgoed kunnen uitlenen aan vrienden, maar dat ze ook verwachten dat hun vrienden het teruggeven.

Oefen geduld

Realiseer je dat delen voor peuters een leerproces is. Ze kunnen moeite hebben met het loslaten van hun bezittingen, maar met geduld en herhaling zullen ze in de loop van de tijd beter leren delen.

Gebruik verhalen en boeken

Peuters houden van verhalen, en er zijn tal van kinderboeken beschikbaar die delen als thema hebben. Lees deze verhalen voor en bespreek ze om het begrip van je peuter over delen te vergroten.

Leer om te wachten

Leer peuters dat ze soms moeten wachten voordat ze iets kunnen delen. Dit kan hen helpen begrijpen dat ze niet altijd alles meteen kunnen hebben en dat geduld een deel van het delen is.

Geef ruimte voor persoonlijke bezittingen

Hoewel delen belangrijk is, is het ook cruciaal om peuters ruimte te geven voor persoonlijke bezittingen. Ze moeten weten dat sommige dingen echt van hen zijn en dat ze niet alles hoeven te delen.

Begeleid bij conflicten

Conflicten kunnen zich voordoen wanneer peuters proberen te delen. Begeleid hen bij het oplossen van deze conflicten in plaats van de situatie over te nemen. Leer hen hoe ze kunnen onderhandelen en compromissen kunnen sluiten.

Wees consistent

Consistentie is de sleutel tot het aanleren van delen. Zorg ervoor dat de regels en verwachtingen met betrekking tot delen consistent zijn, zowel thuis als elders.

Het aanleren van delen aan peuters is een belangrijk onderdeel van hun ontwikkeling en helpt hen waardevolle sociale vaardigheden op te bouwen. Het vergt geduld, positieve bevestiging en herhaling.

Door modelgedrag te vertonen, delen leuk te maken en positieve ervaringen te benadrukken, kunnen ouders en verzorgers peuters helpen bij het ontwikkelen van deze essentiële vaardigheid. Het begrip van delen dat ze op jonge leeftijd opdoen, zal hen in de toekomst ten goede komen in hun interacties met anderen en in hun persoonlijke groei.

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)