Skip to Content

Samen spelen; leuke dingen en activiteiten om te doen met broertje en zusje

Samen spelen; leuke dingen en activiteiten om te doen met broertje en zusje

Het is fijn als kinderen in je gezin samen spelen. Naast dat het goed is voor de onderlinge band, leren ze ook veel van spelen en kunnen ze dit meteen oefenen in de veilige setting met een oudere of jongere broer of zus.

Of wat dacht je van de spelcombinatie: je kind met jou als ouder of met de grootouders? Maar hoe doe je dit nu? Soms zit er een groot leeftijdsverschil tussen de kinderen onderling, de ene is een puber en de ander is net vier.

Hoe maak je er dan een gezellige spelmiddag van? Zeker in deze tijd waarin meer mensen vanuit huis werken en zowel volwassenen als kinderen zich niet helemaal vrij kunnen bewegen, wordt steeds meer in een gezin samen gespeeld. En dat is niet altijd even gemakkelijk.

Ger Ramakers, ontwikkelingspsycholoog, heeft daarom een notitie over dit onderwerp geschreven die hier is te vinden op de website van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar. Hieronder vind je een aantal tips met geschikte spellen en hoe je er voor elke leeftijd iets gezelligs van kunt maken.

Voorwaarde om tot een gezellig spel te komen

Allereerst is het belangrijk om te weten dat jongere kinderen nog veel moeite hebben met het winnen of verliezen van een spel.

Winnen is iets wat ze helemaal geweldig vinden, maar verliezen en het dan zien als enkel een gezellig spelletje? Dat is iets wat toch snel voor tranen zorgt of dat het bordspel met een zwaai van tafel wordt geveegd.

Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat het spel zo gezellig mogelijk is voor alle leeftijden?

Stel duidelijke regels en houd rekening met de leeftijd.

Wat hier erg goed werkt is spelen in circuitvorm. Op een tafel hebben we een spel als ganzenbord, op de grond twister en op een andere tafel een sjoelbak. Door elk spel een half uur te spelen en daarna te wisselen houden we vaart, variatie en plezier erin.

Oudere kinderen weten dat twister ook aan de beurt komt en jongere kinderen kunnen in deze tijdslimiet ook een potje ganzenbord doen zonder dat ze moedeloos worden omdat ze telkens niet winnen.

Kansspelen geven evenveel kans om te winnen, ongeacht leeftijd

Speel spelletjes waarbij kans een grotere rol speelt dan strategisch inzicht of kennis. Een belangrijke spelvoorwaarde om ervoor te zorgen dat de kans op succes groter wordt. Kennisspelletjes zullen jongere kinderen al snel verliezen, waardoor ze ontmoedigd raken of afhaken omdat ze het niet weten.

Door een kansspel te spelen zoals ganzenbord, junior bingo of mens-erger-je-niet maakt iedereen even veel kans om te winnen.

Als je besluit om mens-erger-je-niet te spelen dan kan het handig zijn om met de oudere kinderen af te spreken dat ze de pionnen van een jonger broertje of zusje pas van het bord mogen slaan als ze er zelf 2 ‘binnen hebben’.

Andere vormen van spelletjes die je met leeftijdsverschil kunt spelen

Wil je liever een kaartspel spelen? Dan zijn Uno of pesten geschikt, omdat ze niet teveel spelregels hebben en wel een hoge kans om te winnen. En het plezier van je wat oudere kind werkt ook weer aanstekelijk op jongere kinderen.

Louis Liaan, happie haai, Pick up Pete of Bob Bilnaad zijn voorbeelden van spellen met een verrassingseffect en daardoor ook geschikt voor alle leeftijden. Vooral als de oudere broer/zus of (groot)ouder het geen probleem vindt om dit spel een paar keer achter elkaar te spelen.

Heb je een dobbelspel als Yahtzee in de kast staan? Denk dan niet dat het niet geschikt is, met wat kleine aanpassingen kan dit spel zeker voor het hele gezin. Zo kan het jongere kind met een ouder kind samen spelen door de dobbelstenen te kiezen of te gooien.

Als het jongere kind liever alleen wil spelen, kun je door middel van tips meehelpen aan zijn of haar spel.

Spellen die niet veel vragen qua kennis zijn bijvoorbeeld lynx of Dobble. Je speelt dit spel door (zo snel mogelijk) bij elkaar horende plaatjes te zoeken. Oudere kinderen zijn vaak sneller in hun reactievermogen, om een beetje te helpen kun je als regel stellen dat een jonger kind 5 seconden eerder mag starten.

Met een spel als memory is het juist andersom: jongere kinderen zijn hier vaak heel goed in en als volwassene kun je dan dik verliezen. Dit heeft met hun werkgeheugen te maken, maar het is wel leuk om het ook eens andersom te ervaren en zo de puber eens te laten zweten ;)

Er zijn ook spellen met verschillende moeilijkheidsniveaus. Dit is ideaal als je met verschillende leeftijden bent, zo kan een jonger kind een level lager spelen als een ouder iemand.

Introduceer het spelen in teamverband

Door een jonger kind met oma of met de grotere broer/zus te laten spelen, leren ze als een team samen te werken. Enorm goed voor de onderlinge band.

Jonge kinderen kunnen al heel snel gooien met de dobbelsteen, tellen hoeveel stapjes ze mogen maken met de pion of vanaf midden groep 4 de vragen oplezen.

Als je een raadspel met elkaar wilt spelen, is het handig als je een regel introduceert zoals bijvoorbeeld: het jongste kind mag als eerste antwoorden.

Spelletjes voor alle leeftijden

Wil je jezelf weer even echt kind voelen? Het spelen van een spel met elkaar kan daar zeker aan bijdragen. Deze spelletjes zijn voor allerlei leeftijden geschikt:

  • Stoelendans: doe eerst een proefrondje, zodat iedereen weet hoe het spelletje gaat.
  • Standbeeld op muziek: Met elkaar lekker dansen, één iemand bedient de muziek. Als de muziek stopt, moet je stilstaan als een standbeeld.
  • Krantenmeppertje: één iemand heeft de krant, de andere zitten in een kring. Noem een naam, degene met de krant snelt naar de uitgesproken naam. De kunst is om voordat de krantenmepper bij je is, snel een andere naam uit te spreken. Je kunt dit moeilijker maken door met dierennamen te werken (meer om te onthouden) of in een andere taal of met cijfers, straatnamen, landen..
  • Verstoppertje. Hier is Nijntje favoriet, die je verstopt en daarna roept: ik ben verstopt, kun je me vinden? Deze is er bijvoorbeeld ook in kikkervorm. Maar het kan ook zonder, spreek wel even af of de hele boven- en benedenverdieping meedoet en als het jongere kind lang zoekt, maak dan een geluidje om het vinden makkelijker te maken.
  • Wie is het? Kan met familiefoto’s of met het beroemde spel. Namen lezen kan lastig zijn voor jongere kinderen, fijn om het dan in teamverband te spelen.
  • Sjoelen. In plaats van met punten kun je voor jongere kinderen ook het aantal stenen tellen die door het vakje gaan.
  • Blikken gooien. Spaar wat blikken op, was ze goed af en maak een eigen pittenzak van wat rijst in een stoffen zak en deze goed dicht te naaien. Jongere kinderen mogen dichterbij gaan staan met gooien om zo het niveau meer aan te passen.
  • Een potje voetballen in teamverband. Om het moeilijker te maken: laat 2 ballen tegelijk in het veld rondgaan.
Mirjam de Stigter

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.