Skip to Content

Wat te doen als je tiener een moeilijke eter is

Wat te doen als je tiener een moeilijke eter is

Het is een veelvoorkomend probleem voor veel ouders: een kind dat moeilijk tevreden is als het op eten aankomt. Het kan een dagelijkse strijd aan de eettafel worden en het kan frustrerend zijn om te zien dat je kind bepaalde voedingsmiddelen weigert te proberen. Dit geldt niet alleen voor peuters, maar ook voor tieners en pubers.

Gelukkig zijn er verschillende strategieën en tips die kunnen helpen om een moeilijke eter aan te moedigen om een gevarieerder dieet te verkennen. Hieronder worden enkele van deze nuttige suggesties besproken, gebaseerd op ervaringen van ouders en inzichten van experts.

Samen koken en nieuwe ingrediënten ontdekken

Een veelgehoorde aanpak is om samen met je kind te koken en hen te betrekken bij het proces van het selecteren van nieuwe ingrediënten. Hierdoor kan de nieuwsgierigheid van het kind worden aangewakkerd en worden ze aangemoedigd om meer te proberen. Probeer samen nieuwe voedingsmiddelen uit te kiezen in de supermarkt.

Kookcursus samen volgen

Het volgen van een kookcursus als gezin kan niet alleen leerzaam zijn, maar ook leuk. Overweeg om als gezin samen een kookcursus te doen om de interesse van je kind in voedsel te vergroten en hen te leren hoe ze nieuwe gerechten kunnen bereiden.

Geduldig blijven proberen

Geduld en doorzettingsvermogen zijn van cruciaal belang. Blijf proberen, zelfs als je kind aanvankelijk weigert bepaalde voedingsmiddelen te eten. Soms hebben kinderen gewoon wat tijd nodig om hun smaakpapillen te ontwikkelen en meer voedingsmiddelen te accepteren.

Regelmatig herhalen

Stel een eenvoudige regel in, zoals dat je kind zoveel happen moet eten als hun leeftijd, bijvoorbeeld 6 happen voor een 6-jarige. Hiermee worden kinderen aangemoedigd om op zijn minst een klein beetje van alles te proberen.

Een andere aanpak is de “drie hapjes”-regel, waarbij je kind wordt aangemoedigd om eerst een hapje te nemen om te wennen, dan een tweede om te proeven en tot slot een derde om te beslissen of ze het echt (niet) lekker vinden.

Laat kinderen kiezen

Geef je kinderen enige zeggenschap over wat ze willen eten. Laat ze bijvoorbeeld twee dingen kiezen die ze echt niet willen eten, maar moedig hen tegelijkertijd aan om andere voedingsmiddelen te proberen die ze nog niet kennen.

Overwin je eigen afkeer

Soms moeten volwassenen ook over hun eigen afkeer van bepaalde voedingsmiddelen heen stappen. Probeer zelf nieuwe gerechten en voedingsmiddelen te proeven, zelfs als je aanvankelijk denkt dat je ze niet lekker zult vinden. Je kunt verrast worden.

De kracht van herhaling

Bied nieuwe gerechten regelmatig aan en herhaal ze minstens twee keer per week. Dit kan kinderen de kans geven om vertrouwd te raken met nieuwe smaken en texturen.

Maak er een spelletje van

Maak proeven leuk door er een spel van te maken. Bijvoorbeeld, laat je kinderen geblinddoekt proberen te raden welke groente, vlees of gerecht ze eten. Dit kan het proeven minder stressvol maken.

Creatieve kookmethodes

Presenteer voedsel op een creatieve en interessante manier. Probeer bijvoorbeeld nieuwe gerechten te maken met bekende ingrediënten of vorm het eten op een leuke manier op het bord.

Probeer iets helemaal nieuws

Soms kan het helpen om iets volledig nieuws te proberen dat je kind nog nooit eerder heeft gegeten. Dit kan hun smaakpapillen verrassen en hun interesse wekken.

Samen recepten zoeken

Zoek samen met je kind naar nieuwe recepten om te proberen en kook deze samen. Dit kan een leuke manier zijn om hen enthousiast te maken over nieuwe gerechten.

De “10 keer proeven” regel

Herinner je kind eraan dat het wennen aan een nieuwe smaak soms tijd kost. Vertel hen dat ze een smaak pas na 10 keer proberen echt kunnen beoordelen. Moedig hen aan om te blijven proeven.

Geduldig afwachten

Sommige kinderen veranderen vanzelf naarmate ze ouder worden. Laat hen op hun eigen tempo groeien en ontwikkelen in hun eetgewoonten.

Presentatie doet er toe

Zorg ervoor dat het eten er aantrekkelijk uitziet op het bord. Dit kan de eetlust van kinderen vergroten en hen aanmoedigen om meer te proberen. Denk bijvoorbeeld aan stamppot in de vorm van hartjes. Dit kan het eten aantrekkelijker maken voor kinderen.

Joker of rode kaart

Overweeg om je kinderen af en toe de vrijheid te geven om een ingrediënt over te slaan en in plaats daarvan iets anders te eten. Afhankelijk van het ingrediënt kan dit simpel het ‘uitzoeken’ daarvan zijn of apart serveren voor de rest. Dit kan hen een gevoel van keuzevrijheid geven. Vaak zal dit om een soort groenten gaan, als alternatief kan je dan iets van rauwkost aanbieden.

Accepteer de situatie

Soms is het het beste om gewoon te accepteren dat je kind bepaalde voedingsmiddelen niet lekker vindt. Moedig hen wel aan om te proeven, maar forceer hen niet als ze het echt niet willen eten.

Eten naast iemand die het lust

Als je kind weigert te eten wat jij hebt klaargemaakt, overweeg dan om hen gewoon naast iemand te zetten die wel van dat gerecht houdt. Soms kan dit hen aanmoedigen om het toch te proberen.

Maak eten leuk

Kook samen met je kind en maak er een leuke en leerzame ervaring van. Dit kan hen enthousiast maken over voedsel.

Proeven met blinddoek

Speel een spel waarbij het hele gezin dingen moet proeven, geblinddoekt. Degene die het meeste correct raadt, wint het spel.

Zien eten doet eten

Geef het goede voorbeeld door zelf nieuwe voedingsmiddelen te proberen en te genieten van gezonde maaltijden. Kinderen zijn vaak geneigd om na te doen wat ze volwassenen zien doen.

Combineren met favoriete ingrediënten

Combineer voedingsmiddelen die je kind niet lekker vindt met ingrediënten die ze wel lekker vinden. Dit kan de overgang naar nieuwe smaken vergemakkelijken.

Vraag je kind naar haar gevoelens

Probeer met je kind te praten over hoe ze zich voelen bij bepaalde voedingsmiddelen. Dit kan inzicht bieden in waarom ze sommige voedingsmiddelen vermijden.

Loslaten en wachten

Soms is het het beste om de druk op eten los te laten en te wachten tot je kind vanzelf bereid is om nieuwe dingen te proberen. Forceer het niet als dit tot weerstand leidt.

Het is belangrijk op te merken dat er geen eenduidige aanpak is voor het omgaan met moeilijke eters, omdat elk kind uniek is. Het kan nodig zijn om verschillende strategieën uit te proberen en te ontdekken welke het beste werkt voor jouw kind. Het allerbelangrijkste is echter het creëren van een positieve eetomgeving en het aanmoedigen van een gezonde relatie met voedsel. Met geduld, liefde en begrip kunnen ouders hun kinderen helpen om uiteindelijk een gevarieerder dieet te omarmen.

Linda van Aken