Skip to Content

10 Tips voor als je kind een lastige eter is en niets wil eten?

10 Tips voor als je kind een lastige eter is en niets wil eten?

“Nou, eet je bord leeg. Schiet op. We zitten nu al een uur aan tafel, Anita”, roept mijn moeder wanhopig. Volgens haar was ik een moeilijke eter. Elke avond is het hetzelfde liedje. Ik eet niet. Nou ja, op het stuk karbonade na dan. Maar groente en aardappelen zijn niet aan mij besteed.

Ik zie mezelf nog altijd zitten. Boos gezicht en met mijn armen over elkaar. En zo zat ik een half uur later nog als iedereen al van tafel was. Het was niet gezellig voor mijn ouders en broer, realiseer ik me nu.

Maar als 5-jarige interesseerde dat me natuurlijk helemaal niets. Het belangrijkste was ervoor te zorgen dat er geen hap aardappel door mijn keel hoefde te gaan, een gemoedelijke sfeer was bijzaak. En toen kreeg ik zelf kinderen.

En als ik één ding onthouden heb, is het dat ik geen strijd wil aan tafel. En tot op heden heb ik geen klagen. Uiteraard hebben we weleens onenigheid, maar dat beperkt zich tot eens per maand. Ik geef je wat tips, zodat jij niet met zo’n eigenwijze ‘Anita’ aan tafel hoeft te zitten.

Kies samen met je moeilijke eter het avondeten

Wat er bij mij voor heeft gezorgd dat ik een aversie tegen gekookte aardappelen heb, is dat ik vijf dagen in de week achter elkaar gekookte aardappelen moest eten (nou ja, ik kreeg ze voorgeschoteld. Echt gegeten heb ik ze nooit).

Het is belangrijk om gevarieerd te eten. En nog belangrijker om samen met je kinderen het avondeten uit te kiezen. Dan heb je al de eerste stap gezet om je kind te stimuleren om mee te eten.

Ga dus elke week zitten om samen met het gezin de boodschappenlijst te maken en bepaal dan samen wat jullie in de avond eten. Uiteraard komen de P-gerechten als eerste langs. En je mag best één keer per week ongezond eten. Bak dan lekkere pannenkoeken en serveer dit met rauwe worteltjes.

Op een gegeven moment komen je kinderen ook met gezonde gerechten. Let maar op!

En wanneer je voor de hele week boodschappen doet, kun je de producten mooi op elkaar afstemmen. Dat scheelt je weer in de portemonnee.

En heb jij ook elke keer weer moeite om te verzinnen wat je nou weer moet eten? Schrijf alle gerechten die jullie eten op in een boekje. Heb je even een black-out, blader dan dit boekje even door.

Doe de boodschappen samen

Vervolgens is het leuk om samen naar de (super)markt te gaan om de producten te halen.

Zo leren ze ook welke groente er in de gerechten gaan en worden ze misschien nieuwsgierig naar de ‘rode kool’ die zo mooi van kleur is. Daar kun je dan leuk op inspelen om die de volgende keer te kopen en er iets lekkers van te maken.

Kook samen

Idealiter kook je samen met je kinderen. Nou moet ik je eerlijk bekennen dat ik daar zelf nooit zin in heb.

Het duurt mij te lang, ik vind het irritant als ze mij voor de voeten lopen en zo kan ik wel meer beren op de weg verzinnen. Maar soms als ik eenmaal bezig ben met hen samen is het ook wel weer beregezellig 😊.

De joker

Onze kinderen hebben één joker ter beschikking. Dat wil zeggen dat ze bij één gerecht mogen kiezen dat ze dat niet hoeven te eten. En dan hoeft dat ook niet. Onze kinderen lusten geen boerenkool. Dus als ik dat maak, dan mogen zij wat anders eten. Brood of kliekjes van die week.

Die joker mag natuurlijk niet constant verwisselen. Het is dus niet zo dat ze de week erna dan mogen zeggen dat ze de joker inzetten bij zuurkool. Nee, deze joker geldt minimaal een jaar.

Handen

Je moet het eten leuk maken. Wat is er leuker dan met je handen te eten. Eigenlijk niets. Dus kies een gerecht wat je makkelijk met handen kunt eten. Bijvoorbeeld: sperziebonen, rijst en shoarma.

Vrienden van ons uit India eten rijst altijd met hun handen dus onze kinderen moeten dat ook kunnen. Bovendien is het ook nog eens een prima oefening voor de fijne motoriek.

Heb je net als ik een beetje last van smetvrees? Leg dan van tevoren alvast een handdoek of een washand klaar om hun handen nadien of zelfs tussentijds schoon te maken.

Eén bordje leeg

Bij ons is de regel dat ze hun bord leeg moeten eten als ze een toetje willen eten. Doen ze dit niet, dan is dat prima (nou ja, niet prima), maar dan krijgen ze geen toetje.

We benoemen wel dat als ze hun bord leegeten ze een toetje mogen. Vermijd dus: als jij je bord niet leeg hebt, krijg je geen toetje. Dat brengt een negatieve sfeer met zich mee.

En zo nemen wij de druk weg van het eten. Als ze niet eten, dan weten ze de consequentie. En we leggen er de nadruk niet op. We praten gewoon verder over allerlei andere zaken. Als is het soms moeilijk om het te negeren.

Als dat een keertje niet lukt, geeft niets. We zijn allemaal mens. En als ouder wil je nou eenmaal het beste en gezondst voor je kind.

Zelf opscheppen

Het helpt als kinderen zelf de verantwoordelijkheid nemen voor de hoeveelheid die ze opscheppen. Zo kun je ze daar op wijzen als ze hun bord niet willen leegeten. Als ze beginnen met kleine porties dan is dat prima.

Daarna kun je het langzaam opbouwen. “Hé bikkel. De vorige keer at jij je hele bord leeg. Denk je dat je nou een stronkje bloemkool meer op kunt? Dat zou wel te gek zijn!”

Jij bepaalt wat je kind eet en je kind bepaalt hoeveel.

Houd er wel echter rekening mee dat je je kind niet moet verplichten om een bordje leeg te eten, bijvoorbeeld omdat het dan wel of geen toetje krijgt.

Een gouden regel hierbij is dat jij bepaalt wat het kind eet, maar het zelf bepaalt hoeveel. Zelf heb je tenslotte ook niet altijd evenveel trek in iets.

Geen tussendoortjes

Echter, als je kind tijdens de maaltijden niet veel eet, compenseer dat dan niet op andere momenten. Dan gaat je kind tussendoor blijven snacken en zit het vol met het avondeten.

Een keer (of paar dagen) wat minder eten is helemaal geen probleem, zolang je kind wel goed blijft drinken. Als je dat tussendoor wel gaat compenseren leert je kind aan dat als het niet eet het dan wel andere (lekkere) dingen krijgt.

De aankleding

Wanneer je alles op je bord gegooid krijgt is het niet zo verleidelijk om te eten. Je kunt er zelf voor zorgen dat je het bord leuk aankleedt. Door bijvoorbeeld van de zuurkool een leuk beertje te maken. Op Pinterest vind je meer leuke ideeën.

Verstop de groente

Dit is best gemeen, maar soms ben je als ouder wanhopig om je kinderen ook maar een beetje vitamines binnen te laten krijgen. Verstop groentes in de gerechten. Zo maken wij vaak een spinaziesmoothie. En werkelijk, je proeft de spinazie amper. Check hier het recept.

Maar ook in pannenkoeken kun je groente verstoppen. Pureer bijvoorbeeld eens bietjes door het beslag heen. Krijg je ook nog eens prachtige roze (prinsessen) pannenkoeken van!

Knuffel aan tafel

Laatst hadden wij knuffel Puk van de peuterspeelzaal mee. Hij mocht ook aan tafel zitten. En wanneer je dan zegt: “Laat eens aan Puk zien hoe grote hap jij kunt nemen!”

Nou, dan vond ons peutertje wel interessant en de hutspot ging erin als koek. Dus haal af en toe de knuffel van boven en zet die in als jouw geheime joker 😊.

Vijfuurtje

Vaak hebben kinderen al rond vijf uur wat trek en duurt het te lang voor ze om te wachten tot het avondeten. Dit kun je voorkomen door als ze thuis komen rond half vier even wat te eten.

Of door om vijf uur alvast wat rauwkost zoals tomaatjes en komkommer neer te zetten. Dit vult nauwelijks en dan hebben ze in ieder geval al een portie groenten op. Grote kans dat je kind dit beter eet dan als dezelfde tomaatjes door het avondeten heen zitten ;-)

Het is een fase

Tot slot; het is een fase. Zodra je kind bijvoorbeeld weer in een groeispurt komt zal hij / zij alles eten wat los of vast zit!

Wat zijn jouw tips en trucs om je kind toch te laten eten?

Anita Schokker