Skip to Content

Tips concentratie oefenen & vergroten en stimuleren huiswerk te maken

Tips concentratie oefenen & vergroten en stimuleren huiswerk te maken

Concentreren is voor de één niet moeilijk, terwijl het voor de ander een onmogelijke opgave lijkt. Hoe kun jij je kind helpen om zich te kunnen concentreren?

En misschien heb je voor jezelf ook wel behoefte aan wat tips om zelf je werk te kunnen doen terwijl er van alles om je heen gebeurt…

Hoe lang kan een kind zich concentreren?

Je kan wel willen dat je kind urenlang aan zijn huiswerk zit en niet stopt voor het klaar is, maar zo simpel ligt het natuurlijk niet. Welke verwachtingen zijn nu eigenlijk wel reëel? Een kind rond de zes jaar heeft nog een heel korte concentratieboog en zal na tien minuten al klaar zijn, rond tien jaar kun je de tijd opschroeven tot een minuut of twintig.

Pubers zouden een half uur moeten kunnen. Daarnaast leert iedereen veel beter van meerdere keren een korte tijd leren dan in 1 keer heel lang.

De oorzaak achterhalen

We hebben vaak de neiging om concentratiegebrek te wijten aan het karakter van het kind. Hoe vaak verzuchten we geen dingen in de trant van: ‘hij kan toch niet stilzitten, dus dat concentreren op zijn huiswerk lukt ook niet’.

Natuurlijk kan je kind zelf een stuiterballetje zijn, maar hier klakkeloos vanuit gaan is een gemiste kans en ook niet helemaal fair ten opzichte van je kind. Zo zeg je immers zoiets als ‘daar is toch niets aan te doen’.

Kijk eens verder dan dat stuitergedrag van je kind en probeer eerst eens te achterhalen wat nu echt de oorzaak is.

Hierbij kun je denken aan zaken als:

  • Te veel zaken om je kind heen die afleiden.
  • Te veel dingen die je kind zou kunnen doen, wat geen rust in zijn hoofdje geeft.
  • Een te grote opdracht waardoor het niet overzichtelijk is.
  • Te lang stilzitten is eigenlijk voor geen enkel kind vol te houden.
  • Je kind heeft geen vertrouwen in zijn activiteiten.

Te veel afleiding

Te veel afleiding is uiteraard niet moeilijk op te lossen. Zorg voor een ruimte waar je kind rustig zijn gang kan gaan. Een eigen werkplek op zijn slaapkamer, bijvoorbeeld. Is dat niet mogelijk of wil je hem helpen en is boven zitten dan niet echt ideaal?

Zorg ervoor dat dan beneden geen rondhollende broertjes of zusjes om hem heen zijn, geen televisie aan staat of ander gebliep van beeldschermen te horen zijn. Zorg voor een rustige sfeer dus!

Koptelefoon

Is het echt niet mogelijk om kinderen in een aparte kamer aan het werk te zetten, of raken ze daar ook afgeleid, dan kan een noise cancelling koptelefoon werken. Deze is niet om muziek te luisteren maar dempt geluiden van buitenaf en kan er voor zorgen dat je kind zich beter kan concentreren.

Te veel te doen

Bij kleintjes zie je al dat te veel speelgoed helemaal niet zorgt voor meer spelen, maar juist eerder voor minder. Kiezen wat je wilt gaan doen kan voor een kind hierdoor namelijk moeilijker worden en wordt het lastig om daadwerkelijk aan het spelen te gaan. Voorkom allerlei activiteiten tegelijk!

Overzicht kwijt

Moet je kind voor school een grote opdracht maken? Het kan zomaar zijn dat hij niet echt tot werken komt omdat hij hier tegenop ziet en het geheel moeilijk te overzien vindt. Hak de opdracht in stukjes en laat hem tussen alle stukjes door even lekker zijn eigen dingetje doen.

Dit werkt stukken beter en is veel beter te behappen. Zo is het ook niet erg om aan het werk te gaan, want hij weet dat hij al snel weer even iets voor zichzelf mag doen!

Je kunt ook een stopwatch gebruiken en de tijd gewoon in stukken hakken. Je kind kan zo zelf zien hoe lang hij nog ‘moet’.

Complimenten & beloning

Geef je kind ook regelmatig een compliment als hij of zij lekker aan het werk is. En probeer vooral het positieve gedrag te benadrukken en te stimuleren.

Eventueel is het ook mogelijk om een beloning in het vooruitzicht te stellen. Dit kan van alles zijn; van beeldbellen met oma en opa, samen een spelletje spelen of cupcakes bakken, een leuke kleurplaat uitprinten en ga zo maar door.

Het hoeven geen grote cadeautjes te zijn, maar gewoon iets kleins in het vooruitzicht stellen voor als het huiswerk af is.

Kauwgum kauwen!

Mijn zoon kreeg ooit bij zijn studie, dus hij was al ouder, de tip van een leerkracht om kauwgum te kauwen tijdens het leren. Dat ging ook puur om dat bewegen. Misschien een ideetje?

Bewegen

Praktisch ieder kind zal moeite hebben met lang stilzitten. Wist je trouwens dat bewegen sowieso de concentratie bevordert? Ook in het onderwijs is men zich daar steeds meer van bewust en wordt beweging heel bewust ingezet.

Al springend de tafels opdreunen, bijvoorbeeld… Dus zit je kind te wiebelen terwijl hij iets zit te leren? Niets van zeggen! Het helpt juist! Meer informatie daarover vind je hier.

Uit onderzoeken is duidelijk gebleken dat bewegen leren vergemakkelijkt. Dit komt o.a. doordat beweging chemische veranderingen in de hersenen teweeg brengt. Hierdoor wordt bijvoorbeeld concentratiedopamine aangemaakt, dat weer de aandacht verhoogt. Handig toch?

Maar natuurlijk is beweging ook gewoon op langere termijn gezond. Daardoor zal de doorbloeding naar de hersenen ook beter zijn en nog meer van dit soort gezonde effecten. Dit zorgt er dan weer voor dat de cognitieve prestaties omhoog gaan.

Voor pubers en studenten

Is je kind al groter en kampt het met problemen om zijn huiswerk goed af te maken? Ook hem of haar kun je tips geven om betere concentratie op te kunnen brengen.

  • Zet sociale media uit! Als er iets is wat afleidt is dat het immers wel. En iedere keer dat je weer begint duurt het weer even voor je weer helemaal in het verhaal/de taak zit. Niet doen, dus! Leg de telefoon of tablet desnoods gewoon weg om toch niet even stiekem te kijken!
  • Bewegen dus: en ja, dat kan dus met zaken als kauwgum, lekker wiebelen en er zijn kinderen/volwassenen die juist beter werken met muziek op de achtergrond.
  • Vaker kort studeren is veel beter dan alles in 1 keer doen!
  • Lekker afwisselen met een frisse neus halen. Laat de hond even uit, ofzo.
  • Zorg voor voldoende slaap! Slapend boven je studieboeken werkt echt niet!
  • Gezond eten is echt beter…. Veel suikers zorgt voor snelle wisselingen in je suikerspiegel wat het leervermogen niet echt bevordert.
  • Maak een huiswerkplanning, zodat je je niet onderhand druk hoeft te maken over alles wat er nog gebeuren moet.
  • Wissel je studietijd/avonden af met lekker sporten. Even de zinnen verzetten en bewegen is nu eenmaal gezond, maar dat hebben we hier al vaker gezegd…
  • Uiteraard zorg je voor een opgeruimde, rustige studieplek. Door het op te ruimen creëer je rust, ook in je hoofd!
  • Mediteren klinkt zwaar, maar kan wel degelijk werken. Of kies iets anders waar je even rustig van wordt. Tot rust komen tijdens een warme douche bijvoorbeeld. Bij voorkeur iets zonder blauw licht van schermpjes.

Wat doe jij om het concentratievermogen te stimuleren?

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)