Als voormalig peuterjuf heb ik wel heel wat thematafels ingericht. Zeker toen we met taalprogramma’s zoals Piramide van CITO gingen werken.
De standaardthema’s zoals de seizoenen en feestdagen kregen nu nog meer thema’s erbij om te behandelen. Zo kwam er een thema tellen bij en kleuren, maar ook thema huis en bijvoorbeeld water.
Ik vond het altijd een feest om te bedenken wat er dan op de tafel geplaatst kon worden om het om te toveren in het thema. Niet alleen op de peuterspeelzaal, of in de kleuterklas is dit een aanrader, maar ook thuis kun je heel goed een thematafel inrichten. Bijvoorbeeld in het kader van seizoenen!
Thematafels seizoenen; lente, zomer, herfst en winter
Natuurlijk mogen de seizoenen niet ontbreken. Lente, zomer, herfst en winter, alles komt voorbij. Denk bijvoorbeeld aan schepjes met een bak zand, water, plantjes, bladeren, takjes, bloesem, slee, wollen mutsen, warme handschoenen, zwemkleding, snorkels, paraplu, regenlaarsjes, eikeltjes, beukennootjes, kastanjes.
Zelf gevonden door de kinderen natuurlijk het allerleukst, hoewel ze meestal die gevonden schatten maar moeilijk konden afstaan. Alles kreeg een plekje in de themahoek, zodat iedereen het kon bewonderen.
Lees ook: Herst thematafel
Lees ook: Winter / Kerstmis thematafel
Tip: Gebruik een vaste basis voor de thematafel, bijvoorbeeld een straat met huizen / poppenhuis en die steeds in het thema mee te veranderen. Ook een houten boom of de noest thematafel zijn een mooie vaste basis.
Als je op de opvang werkt met de methode Puk&Co. Dan zou je natuurlijk pop Puk elke keer in een ander outfit kunnen steken.
Feestdagen
Feestvieren in de klas gebeurt volop! Denk aan een jarig kind of een jarige mees of juf, een geboorte van een broertje of zusje, een bruiloft, maar ook Sinterklaas en Kerstmis, voetbal, Koningsdag, Pasen. En dat vieren we vaak uitgebreid genoeg om er een feestthema van te maken.
Pasen
Deze thematafel is gemaakt op een pegboard van Zuiver, dus ook als je geen tafel hebt of kast waar je iets op kan zetten kan je zo toch iets met een thema doen.
Met Pasen vieren we het nieuwe leven, de geboorte van lammetjes en kuikentjes de bloemknopjes die weer uit de grond komen groeien. En misschien vier je ook wel dat Jezus voor ons is gestorven en weer is opgestaan.
Sinterklaas
Met Sinterklaas komt het poppenhuis weer tevoorschijn, dit keer als het pakhuis van de pieten. Of er wordt een aftelkalender gemaakt waarop te zien is hoelang het nog gaat duren voor het Pakjesavond is (want die drie weken zijn dan echt eindeloos voor jonge kinderen).
Een knus knisperend vuurtje om je schoen te kunnen zetten en liedjes samen te zingen. Een boot om de intocht na te kunnen spelen, boekjes om in te lezen en uiteraard het boek wat ook voorgelezen gaat worden in de kring.
Vingerpoppetjes, stokpaard, verkleedkleren, de jute zak, fopcadeautjes, stro en wortels voor het paard, alles mag uit de kast. De kunst is om deze tafel niet te uitbundig te maken, er is al genoeg spanning en drie weken is voor veel kinderen een heel lange stressperiode, die ze graag zo rustig mogelijk willen doorkomen.
Kerstmis
Met Kerstmis staat er een versierde boom in de klas. Heel leuk om dit samen met de kinderen op te tuigen, één-voor-één voorzichtig de ballen erin mogen hangen. En de boom wordt steeds voller en mooier.
Op de thematafel kan er een kerststal worden geplaatst met alle belangrijke figuren.
Lees ook: Kerstdorpjes voor kinderen van speelgoed
Lees ook: Kerststal kind met figuren; van hout, duplo Little People of om zelf maken!
Koningsdag & Oranje
Bij Koningsdag of Oranjefeest voor voetbal of thema Nederland. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een foto van het Koningspaar, een paar houten klompen, ouderwetse spellen zoals blikgooien of ringwerpen, kroontjes, de Nederlandse vlag, een voetbal en bijvoorbeeld verkleedde oranjesupporters (knuffels in oranje feestkleding)
Thema vakantie/landen/reizen
Op vakantie gaan is spannend en leuk, misschien zit je wel lang in de auto of gaan jullie met de trein of zelfs wel met een vliegtuig? Waar slaap je dan, in een huisje of hotel of op een camping in een tent?
Wat doe je op vakantie? Ben je veel buiten, bij een zwembad of een strand en ga je lekker ijsjes eten? Dit is niet alleen een thematafel, maar zelfs een hele themahoek. Ideaal ook voor een staycation!
Misschien maak je wel kampvuurtjes en zingen jullie samen leuke liedjes bij het vuur. Er zijn zoveel mogelijkheden en ideeën, te veel om op te noemen. Als je even zoekt op Google naar peuters en het thema dat je wilt behandelen, dan krijg je een enorme lijst aan opties.
Belangrijk is vooral om voor ogen te hebben wat je met het thema wil, niet te ver uitweiden, zeker niet bij peuters want dan gaat het snel zijn doel voorbij. Blijf bij de belevingswereld van het kind.
Ga je een boekje lezen binnen het thema, leg het boekje dan ook op de thematafel zodat kinderen er alvast in kunnen bladeren. In de kring zullen ze herkennen wat ze zien.
Laat ook wat attributen uit het verhaal naar voren komen op de tafel. En probeer dit ook te doen met liedjes die je de kinderen ga aanleren.
Laat kinderen op zoveel mogelijk manieren over eenzelfde ding ervaren en breng het herhalend weer even onder de aandacht.
Des de groter de kans dat het blijft hangen en dat ze het snel eigen kunnen maken wat je ze net geleerd hebt.
Thema ziek/dokter
Het thema ziek zijn combineerden wij vaak met thema lichaam/mijn lijf, ook ideaal voor thuis als er bijvoorbeeld iemand ziek is.
Hoe zorg je goed voor je lijf, ben je gezond, ben je weleens ziek? Wat doe je als je ziek bent? Maak je dan een bedje op de bank beneden in de woonkamer en slaap je veel of kun je dan nog wel spelen? Wat eet je allemaal als je ziek bent? Moet je dan ook pillen om weer beter te worden?
Ben je weleens in een ziekenhuis geweest of komt de dokter bij je thuis? Een speelgoedambulance en dokterspullen zijn niet weg te denken bij dit thema. Lekker een flinke voorraad pleisters en verband om elkaar goed in te pakken en een potje neppillen (bijvoorbeeld kleine snoepjes).
Thema dieren (dierendag)
Bij een dierenthema kun je denken aan de (kinder)boerderijdieren en tractors en andere werkmachines zoals grasmaaiers.
Om de beurt een koe melken. Zou er echte melk uit deze koe komen? Richt een boerderij in met veel speeldieren en echt hooi/stro. Zodat de kinderen de dieren ook kunnen voeren.
Thema wonen
Het bouwen van een huis, muren metselen, kruiwagens zand brengen naar de bouwplaats, timmeren en zagen alles goed op maat.
Dit thema is ook naar alle kanten uit te breiden. Bob de Bouwer en Wendy kunnen hun hart ophalen want er mag flink geklust worden. Hoe ziet jou huis eruit? Met wie woon je er allemaal? Hoe ziet jouw slaapkamer eruit? Is die voor jou alleen of slaap je met een broertje of zusje op dezelfde kamer?
In plaats van een tafel kan je dit ook in een bak plaatsen!
Het poppenhuis mag hier uiteraard ook niet ontbreken. Laat de kinderen het huis zelf inrichten.
Of wat dacht je van dit bouwen / vervoerthema in de achtertuin!
Lees ook: Tuin inspiratie en ideeën voor je kind
Educatieve thema’s
Groot en klein
Het leuke van groot en klein is dat jij als leidster al snel veel spullen in je kast hebt liggen die voor peuters veel te groot zijn, denk aan grote regenlaarzen, sneeuwlaarzen, dikke warme trui. Neem het mee en laat de kinderen passen.
Regel dan ook kleine attributen in bijvoorbeeld babymaatjes en peutermaatjes. Wat zou je wel passen en wat niet en waarom past dat niet? Of spellen met ballen en gaten. In welk gat past de bal? Waarom past het niet in dat kleine gat?
Misschien heb je van de carnaval nog wel een megagrote zonnebril, zo niet dan maak je die zelf uit een groot stuk karton en die zet je dan op bij een kleine knuffel. Wedden dat je hier reacties op krijgt vanuit de kinderen?!
Wat is een thematafel?
Het woord zegt het al eigenlijk, een tafel met voorwerpen om een bepaald thema aan te duiden. Met een blik op deze tafel is te zien waar er op school aan gewerkt gaat worden.
Eerst stond deze tafel vlak bij de ingang. Dus zodra een peuter een stap zette in het lokaal kon het direct zien waar we over gingen praten in de kring. In het begin was dit vooral een tafel waar spullen “tentoongesteld stonden”.
Nee laat dat maar staan, dat is van de juf, kijken met je ogen, hier moet je van afblijven… Dat werkt dus niet, logisch want peuters en alleen ogen gebruiken, nee zo werkt het niet, wel peuters en handen én ogen!
Ze willen zien, proeven, ruiken, voelen ALLES, de hele mikmak! En zo leren niet alleen kinderen maar ook wij haha! De thematafel werd dus verplaatst naar een andere hoek, het werd een soort ontdekhoek.
Het thema ontdekken op verschillende manieren. Ze hadden een rustig plekje om te zitten en konden boekjes kijken, materialen voelen, spelen, van alles was er mogelijk en er werd gretig gebruik van gemaakt. Elke keer opnieuw.
Thuis een thematafel inrichten
Ook thuis kan je heel goed een thematafel of hoekje inrichten. Zo heeft Linda een tijdje gebruik gemaakt van haar salontafel met lade die iedere keer in een ander thema werd ingericht. Of kan je een plankje aan de muur boven de eettafel gebruiken om in thema in te richten.
Ook de zogenaamde pegboards zijn hier heel erg voor geschikt. Je kan de seizoenen en feestdagen gebruiken als inspiratie voor de thema’s, maar ook aansluiten bij de thema’s op het kinderdagverblijf / school en dat doortrekken naar huis.
Bij winkels zoals de Action, Zeeman, Xenos, So Low vind je regelmatig leuke decoratie die je kan gebruiken voor het inrichten. Van kleine posters tot accessoires en decoratie om neer te zetten.
Houd er wel rekening mee dat als je het hoekje binnen handbereik van de kinderen inricht, ze daarmee willen spelen en het dus geen breekbare spullen moeten zijn. Ook speelgoed kun je hier prima voor gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de houten hartjes van Grimm’s rondom Valentijnsdag.
Hebben jullie wel eens een thematafel ingericht?
Thema zomer activiteiten
- Thema zomer peuters & kleuters
- Thema vakantie activiteiten & spelletjes
- Bucket-list zomervakantie kinderen
- Zomervakantie activiteiten kinderen
- Zomervakantie thuis activiteiten gezin
- Zomervakantie activiteiten tieners & pubers
- Zomervakantie grabbelton activiteiten
- Zomervakantie bestemmingen met kinderen
- Zomer & vakantie speelgoed
- Zomer spelletjes buiten
- Zomer activiteiten kinderopvang 0-3 jaar
- Activiteiten zomerse avond
- Wat doen met warm weer activiteiten?
- Wat doen met warm weer uitjes?
- 250 activiteiten met kinderen
- Vakantie- & doeboeken
- Olympische spelen activiteiten
- Thematafel zomer
- Knutselen zomer peuters & kleuters
- Waterpret tuin spelletjes & activiteiten
- Zwembad kinderen
- Zwembad activiteiten & spelletjes
- Waterspeelgoed
- Waterspelletjes
- Wildplukken
- Vlindertelling
- Zomerkamp Nederland
- Actief blijven sporten tijdens zomer
- Midzomernacht
- Tips vieren zomervakantie begonnen
- Waarom groeien kinderen tijdens vakantie
Winter
- Thema winter activiteiten & spelletjes
- IJs spelletjes winter voor kinderen
- Sneeuw spelletjes & activiteiten in winter
- Sneeuwpop maken
- Nep sneeuw maken
- Binnen spelen met sneeuw
- Sensopatisch spelen sneeuw en ijs
- Sneeuwpop knutselen
- Sneeuwbol maken
- Buiten spelen in de winter
- Olympische Winterspelen activiteiten
- Vogelvoer maken
- Vetbollen vogels maken
- Sneeuw fotograferen
- Winter uitjes
- Kerstvakantie wat doen?
- Pretparken open in de winter
- 16 Sweet sixteen cadeau ideeën - 21 February 2024
- Sweet sixteen taarten - 7 February 2024
- Touw knutselen - 24 January 2024