Skip to Content

Thema sprookjes activiteiten

Thema sprookjes activiteiten

Leuke activiteiten rondom het thema ‘sprookjes’ zijn er genoeg. Sprookjes is een geliefd onderwerp voor kinderen en het is dan ook heel leuk om hier activiteiten aan op te hangen. Of het nu voor een feestje is of gewoon op een doordeweekse middag met de kinderen thuis…

Verkleden

Jezelf om mogen toveren tot een fee, een stoere ridder, Peter Pan of Roodkapje: veel kinderen vinden het prachtig om zich te verkleden. Verzamel allerlei kleding die hiervoor in aanmerking kan komen en zorg voor een mooie kist of bewaarkrat om ze in te bewaren. Zo kunnen de kinderen heerlijk aan de slag met verkleden! 

Eigen sprookje verzinnen

Zelf een sprookje naspelen kan heel leuk zijn. Maar zelf een verhaal verzinnen met elfjes, reuzen en andere sprookjesfiguren is misschien nog wel veel leuker. Dit kun je op verschillende manieren doen. 

 • Het spelen. Hierbij ontwikkelt het verhaal zich vanzelf en is er niets van tevoren afgesproken.
 • Een verhaal verzinnen met elkaar. Iedereen vertelt één zin of een aantal zinnen en de volgende gaat dan verder.
 • Allemaal een eigen sprookje verzinnen op papier.
 • Een poppenkastvoorstelling maken en spelen.

Knutselen met sprookjes als thema

Knutselen en sprookjes gaan heel goed samen. Niet zo gek, want bij beide kun je heerlijk je fantasie laten gaan. 

 • Met wc-rollen sprookjesfiguren maken. Met sneeuwwitje zorg je ook voor een plastic doorzichtig bakje!
 • Een sprookje natekenen.
 • Op een stuk karton met gekleurd papier en verf (en dergelijke) een sprookje uitbeelden.
 • Op pollepels de sprookjesfiguren afbeelden. Leuk om daarna een poppenkastvoorstelling mee te geven!
 • Kijkdoos maken. In een oude schoenendoos een voorstelling maken is natuurlijk een heel bekende. Maar het kan ook op andere manieren. Bijvoorbeeld in een jampotje!

Een sprookjestafel maken

In plaats van een seizoentafel kun je ook een sprookjestafel maken of een speciaal hoekje in je huis omtoveren tot een sprookjeshoekje. Misschien doen ze dit ook wel op de school van je kind, maar het kan uiteraard ook prima thuis. Zeker als je het zo maakt dat er ook nog mee gespeeld kan worden, is het helemaal leuk. Zorg voor een stevige ondergrond en kleine figuurtjes waarmee gespeeld kan worden! 

Het snoephuis van Hans en Grietje maken

Heb je ergens in huis genoeg ruimte, dan is het snoephuisje van het sprookje van Hans en Grietje namaken zeker een heel leuke activiteit. En dan dus wel in het groot! Het kan dan meteen dienstdoen als speelhuisje voor de kinderen, ook als het sprookjesthema al klaar is… Laat de kinderen het huisje heerlijk zelf versieren. Zorg voor gekleurd papier en stiften en je bent al een heel eind. En uiteraard stevig karton voor het huisje zelf. 

Sprookjes speurtocht

Speurtochten worden vaak heel leuk gevonden en daar kun je ieder willekeurig thema aan ophangen. Zo ook sprookjes. Hier enkele ideetjes hoe je dit aanpakt:

 • Bij de speurtocht moeten de kinderen de sprookjesfiguren volgen die je in de bomen en dergelijke hangt in plaats van saaie lintjes. Dit kan je doen door aan die lintjes een stukje papier te hangen met een figuurtje erop. Je zou ook kunnen kiezen voor echte figuurtjes. Alleen is de kans dan groter dan ze meegenomen worden door andere kinderen…
 • Bij de speurtocht zijn er plekken waar de kinderen opdrachten krijgen die met de sprookjes te maken hebben. Of kies voor één sprookje. 
 • De kinderen gaan verkleed de speurtocht doen en op verschillende plekken krijgen ze weer een stukje van het verhaal te horen en mogen ze even spelen.

Opdrachten vanuit sprookjes

De kinderen moeten opdrachten maken die te maken hebben met sprookjes. Omdat je dit thuis doet, kunnen het heel andere opdrachten zijn dan in de speurtocht. Ze moeten bijvoorbeeld een mand met koekjes (Roodkapje) over een hindernisbaan heen zien te brengen zonder dat er koekjes uitvallen.

Of ze mogen zich niet laten horen zodat de wolf ze niet zal vinden (de wolf en de zeven geitjes) of laat ze estafette lopen met heel grote laarzen! (Dit zijn de zogenaamde zevenmijlslaarzen die onder andere voorkomen in het sprookje van Klein Duimpje en in die van de Gelaarsde Kat.)

Schoentje zoeken

Een leuk zoekspel is het schoentje zoeken van Assepoester.  Natuurlijk kun je het gewoon verstoppen en de kinderen laten zoeken. Maar je kunt het spel uitbreiden door ze door middel van opdrachten te laten zoeken. De opdrachten geven de richting aan waar ze het schoentje kunnen vinden.

Sprookjes kijken of luisteren

Even tot rust komen op een dergelijke dag? Natuurlijk doe je dat door een sprookje als film op te zetten of om lekker zelf het verhaal voor te lezen. Met je eigen kids knus op het grote bed of op de bank. Met meer kinderen zou het gezellig met elkaar op de grond kunnen of in de tuin.

Erop uit

Wil je ergens heen waar je met sprookjes te maken krijgt? Dan kan natuurlijk ook. Loop een kabouterpad of bezoek eens een kabouterbos! Er zijn meerdere plekken in ons land waar je iets dergelijks kunt vinden. Van kleine stukjes bos met kaboutertjes erin tot echt pretparken. Want ook de Efteling is eigenlijk een prima plek om sprookjes te ontdekken…alleen een beetje erg druk en niet goedkoop.

Gaat het puur om de sprookjes, dan is een kabouterbos, zoals Kabouterland in Exloo misschien wel veel leuker. Zeker als het om kleine kinderen gaat die nog helemaal niet in de grote attracties van de Efteling mogen (of durven).

Zoals gezegd zijn er dus ook stukjes bos waar je kaboutertjes vindt die gewoon zo te bezoeken zijn. Of een kabouterpad volgen kan eveneens gratis. Natuurlijk zal je daar veel sneller klaar zijn dan in een echt park, maar dat weet je van tevoren. Grote(re) parken met niet alleen kabouters maar ook andere sprookjes zijn:

Lees ook: Sprookjesachtige uitjes

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)