Skip to Content

Dessineo review; stap voor stap leren tekenen met sjablonen

Dessineo review; stap voor stap leren tekenen met sjablonen

Dessineo was genomineerd voor Speelgoed van het Jaar in de categorie 4 / 5 jaar en zodoende kwam ik hier mee in aanraking tijdens de uitreiking. Of eigenlijk mijn zoon om precies te zijn. Hij zag dit staan en wilde dit wel proberen.

Het was even puzzelen hoe het werkte, vooral hoe het klepje openging, maar daarna sprak alles voor zichzelf. Hij zocht de raket uit om te kleuren, er lag een stift bij en voor ik het wist had hij hem op papier staan. Wat een wonder is, want hij is over het algemeen nog van het krassen en heeft ook nog moeite met de pengreep.

Ook de dochters van Fleur van 5 en 9 hebben hier met veel plezier mee gespeeld. Helaas hebben ze niet gewonnen, hoezeer ik het de winnaar ook gun, erg jammer want ik weet zeker dat heel veel kinderen dit echt heel erg leuk gaan vinden.

Oefenen met tekenen

Dessineo review; stap voor stap leren tekenen met sjablonen - Mamaliefde

Van Jumbo kreeg ik er vervolgens één thuis gestuurd om daar thuis mee aan de slag te gaan. Toen zoonlief hem zag was hij heel enthousiast. Hij herkende hem meteen en kon niet wachten om te gaan kleuren.

Eerst ging ik echter met dochterlief aan de slag. Zij vindt tekenen erg leuk, maar blijft heel erg hangen in de harkpoppetjes, hartjes, bloemetjes en een huisje. Dat zijn de figuren die ze kent en waar ze vertrouwd mee is.

De rest vindt ze vaak ‘moeilijk’ om te maken, want ze weet niet hoe. Als ik haar daarbij help en stap-voor-stap uitleg hoe ze iets kan tekenen. Dus eerst een gezichtje, dan de haartjes, dan vraag ik wat er op het gezichtje moet etc. Nu met Dessineo is dat niet meer nodig.

Tekenen met Dessineo

Dessineo review; stap voor stap leren tekenen met sjablonen - Mamaliefde

Als je dit uitpakt kan je eigenlijk meteen aan de slag. Je haalt hem kant en klaar uit de doos. Het enige wat je moet doen is vier batterijen er in stoppen. Daarna kan je aan de slag. In de doos zit de tekentafel, vellen papier met mooie decoratie en maar liefst 30 transparanten met stap-voor-stap tekeningen om te maken.

Nadat de eerste was gemaakt met potlood zag ik op de doos een stift staan en bleek die helemaal onderin de doos verstopt te zitten.

Maar goed dat ik het zag, anders had ik hem zo weggegooid. Dit is een dikke zwarte stift zodat je goed de lijntjes kan overtrekken en dit bleek ook heel fijn te zijn voor de pengreep van zoonlief.

Als je het transparant op het rad legt is het goed opletten hoe je hem neerlegt. Op de draaischijf zitten putjes, dus je kan hem maar op een manier goed neerleggen. Er zitten vier gaten in het rad waardoor je de lijntjes ziet.

Door de lichtbron die van onderen komt zie je die heel duidelijk op het vel papier en kan je ze gemakkelijk overtrekken. De projector vergroot hem met 200% zodat hij groot op het vel verschijnt.

Je begint met de basis en draait vervolgens aan de schijf totdat je alle vier de stappen hebt gehad en je tekening compleet is. Of je nu een prinses, kasteel, vis of raket wil tekenen. De transparanten hebben diverse moeilijkheidsgraden; van 1 tot 3 sterren zodat je dit rustig aan kan opbouwen.

Aan de tekentafel zit een handig handvat zodat je hem kan optillen en mee kan nemen. In de tafel zit ook een vakje waarin je de stift en kleurpotloden kan opbergen.

Hier was het in ieder geval een groot succes. Omstebeurt waren ze aan het tekenen, ik heb er daarom maar een stapel witte A4-tjes bij gepakt om niet te snel door de kleurplaten heen te gaan. Al kan je die ook vanaf de website downloaden en uitprinten.

Terwijl de één tekende kon de ander alvast gaan inkleuren. Tegen etenstijd lag de tafel bezaaid met kleurplaten van vlinders, prinsesjes, vissen, katten, huisjes en veel meer. De één wel iets meer gelukt dan de ander.

Er zaten zeker wat geschikte vellen tussen die die avond in de schoen konden als cadeaupapier voor de cadeautjes van Sinterklaas. Waaronder één met de stoomboot van Sinterklaas. ;-)

Genomineerd speelgoed van het jaar

Dessineo review; stap voor stap leren tekenen met sjablonen - Mamaliefde

Dit zij de jury over Dessineo als genomineerd Speelgoed van het jaar. Dessineo is een leuke manier om jonge kinderen die niet zo van tekenen houden, aan het tekenen te krijgen. Sommige kinderen weten niet waar ze moeten beginnen als ze iets moeten tekenen.

Dessineo helpt ze daarbij op gang te komen. Het bestaat uit een plastic box waarin diverse sjablonen in een draaiwiel gelegd kunnen worden en vervolgens op de matte bovenkant geprojecteerd worden. Daar kan een tekenvel op bevestigd worden, waarop een kind de geprojecteerde lijntjes kan overtrekken.

Er wordt steeds een stukje van het totaalplaatje geprojecteerd, zodat een kind weet waar het moet beginnen. Door aan het projectiewiel te draaien, wordt een ander onderdeel van het totaalplaatje geprojecteerd. Zo wordt in vier stappen het complete plaatje getekend, dat vervolgens ingekleurd kan worden.

Dessineo bevordert het competentiegevoel en plezier in tekenen en moedigt op die manier kinderen aan om te tekenen. Zo kan elk kind trots zijn op zijn of haar tekentalent.

Kinderen kunnen er zelf nog van alles bij tekenen, dus het hoeft de eigen creativiteit niet in te dammen, integendeel. Goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek, de visueelmotorische ontwikkeling en het voorbereidend schrijven.

Linda van Aken