Skip to Content

4x Technologische ontwikkelingen in het onderwijs van kinderen

4x Technologische ontwikkelingen in het onderwijs van kinderen

Door de vele technologische ontwikkelingen is het voor kinderen tegenwoordig steeds gemakkelijker om (online) te leren.

De laatste jaren zijn er belangrijke technologieën ontwikkeld, waar we in dit artikel verder naar gaan kijken. Al deze nieuwe snufjes kunnen bijdragen aan de educatieve ontwikkeling van het kind.

Technologie zelf

Allereerst natuurlijk de technologie zelf. Door afstand te doen van ouderwetse leermethoden, is het gemakkelijker om jonge kinderen te laten wennen aan het dagelijkse leven.

We zien dan ook steeds vaker jonge kinderen die al snel gebruikmaken van een mobiele telefoon, tablet of computer. Door deze technologieën in het onderwijs niet uit te sluiten maar juist te gebruiken, kunnen kinderen op een gezonde manier kennismaken met de nieuwe methoden.

Daarnaast heeft het internet er natuurlijk ook voor gezorgd dat er veel meer informatie beschikbaar is voor kinderen. Een groot gedeelte van het web is namelijk vrij toegankelijk voor iedereen. Om dit nog verder uit te breiden, kan zelfs een VPN gebruikt worden.

Wat is VPN? Door middel van een dergelijk programma of applicatie kun je veel meer informatie tot je beschikking stellen.

Je kunt namelijk verbinding maken met bijvoorbeeld ook een server in het buitenland, waardoor ook leermodellen beschikbaar zijn die vanwege geografische redenen in Nederland wellicht niet beschikbaar zijn.

Leren op een eigen manier

Daarnaast stelt het kinderen in staat om op een eigen manier én een eigen tempo te leren. Waar het voorheen nog vooral een klassikale aangelegenheid was om kinderen les te geven, is het nu dus mogelijk om kinderen op een veel persoonlijkere manier te onderwijzen.

Kinderen voor wie het te snel gaat, kunnen gemakkelijker zelf dingen opnieuw leren door het thuis te doen.

Op die manier kan het onderwijs structureel aanzienlijk verbeterd worden, aangezien leerlingen niet meer afhankelijk zijn van leeftijdsgenootjes. Dit geldt voor zowel de leerlingen die wat lastiger leren, als leerlingen die juist ver voorlopen op hun klasgenoten.

Daarbij komt dat ook wát er geleerd wordt, gemakkelijk op het kind zelf afgestemd kan worden. Zeker bij leesoefeningen is het bijvoorbeeld belangrijk dat leerlingen ook dingen lezen die ze leuk vinden, niet alleen dingen die goed voor ze zijn.

Door het brede scala aan producten die op het internet te vinden zijn, is het makkelijker om leren ook leuk te maken.

Interactief leren

Ook het interactieve aspect dat bij de hedendaagse techniek komt kijken is zeer belangrijk. Waar voorheen alles in boeken geschreven stond, kan nu de leerstof gemakkelijk op een interactieve manier beschikbaar worden gesteld aan de kinderen.

Spelenderwijs leren wordt voor kinderen daarom zeer toegankelijk gemaakt.

Bovendien stelt het kinderen in staat om dingen uit een lesboek zélf te interpreteren én toe te passen op de technologische middelen die tegenwoordig beschikbaar worden gesteld. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van presentaties, filmpjes en zelfs virtuele leermodules.

Eén van de belangrijke aspecten die hier steeds meer in opkomst is, is Augmented Reality, ofwel AR. Door middel van Augmented Reality is het zeer interessant om bijvoorbeeld natuurkunde, scheikunde en biologie te leren. Ook bij kleinere kinderen is het op deze manier leuk om artistieke kwaliteiten te ontwikkelen.

Hierdoor is het interactieve leren ook steeds meer in opkomst. Uit onderzoek blijkt zelfs dat kinderen door middel van technologie zo’n 18% meer informatie opnemen dan wanneer er geen technologie wordt gebruikt.

Sociale onderneming

Naast dat het kan bijdragen als een methode om nieuwe dingen te leren, kan het ook bijdragen aan het sociale leven van een kind. Het stelt kinderen in staat om de connectie aan te gaan met andere leerlingen, naast de kinderen uit de huidige klas. Hierdoor draagt het ook bij aan de sociale ontwikkeling van een kind.

Kinderen leren niet alleen nieuwe vriendjes of vriendinnetjes kennen, het stelt hen ook in staat om sneller dingen samen te leren. Voorheen werden er projectgroepjes opgesteld om bepaalde taken af te ronden.

Tegenwoordig staat iedereen bijna overal met elkaar in contact, waardoor het ook gemakkelijker is om samen vakken te volgen of projecten af te ronden.

Zoals je leest zijn er de laatste jaren goede ontwikkelingen geweest op het gebied van technologie en het onderwijs. Ook bij kleinere kinderen speelt technologie een belangrijke rol als het gaat om het lerend vermogen, de sociale ontwikkeling en het leren op een eigen manier en tempo.

Zeker met de ontwikkelingen die we nog mogen verwachten, is het goed om te zien dat het onderwijs steeds persoonlijker wordt. Dit stelt kinderen in staat om zichzelf te ontwikkelen, zonder daarbij afhankelijk te zijn van leeftijdsgenootjes.

Redactie Mamaliefde
  1. Kleurenmetkids says:

    Ik denk dat de technologie zeker significante bijdrage kan leveren aan het potentiële leervermogen van een kind en veel extra mogelijkheden biedt voor het onderwijs.

Comments are closed.